Ako vybrať medovinu?

Medovina patrí medzi najstaršie slovanské alkoholické nápoje. Kvalitnú medovinu poznáte podľa prevládajúcej vône a chute medu. Tradičná medovina sa vyrába len z medu, kvasiniek a vody a prechádza podobným kvasným procesom ako víno.

Medovina je nápoj s veľmi dlhou históriou. Podľa legiend je medovina dokonca staršia ako samo ľudstvo a na prvej medovine si pochutnávali antickí bohovia. Prvé vedecké dôkazy však pochádzajú z Afriky, kde sa medovina konzumovala pred cca 40 000 rokmi. V tomto období nebolo treba nápoj vyrábať, o všetko sa postarali včely a príroda. Neskôr sa medové víno začalo vyrábať a nápoj sa rozšíril do ďalších častí sveta. Do Európy sa medovina dovážala v 12. storočí.

Prezrieť medoviny

Typy

Medovín je hneď niekoľko druhov. Jednotlivé druhy vznikli pridávaním rôzneho korenia počas kvasenia. Ďalšie druhy vznikli vďaka tomu, že sa voda nahradila rôznymi druhmi ovocných štiav. Dochucované medoviny sa vyrábajú z menej kvalitného medu, ktorý nie je vhodný na priamu konzumáciu. Výsledný nápoj vás však svojou špecifickou chuťou dokáže prekvapiť.

  • Metheglin – je medovina doplnená o rôzne korenia. Najčastejšie sa jedná o zázvor, škoricu, muškátový oriešok alebo vanilku.
  • Malomela – je medovina, kde je voda nahradená ovocnou šťavou. Medovín malomel je niekoľko druhov, líšia sa typom použitej ovocnej šťavy. Najčastejšie je k dostaniu medovina s hroznovým
  • Muštom – pyment a ciderom – cyder. Hippocras je označenie pre medoviny s hroznovým muštom a ďalším korením.
  • Hydromel – medovina, ktorú treba pred konzumáciou nariediť vodou.
  • Dezertná – medovina s pridaným liehom, cukrom alebo rôznymi arómami.
  • Medové pivo – medovina vyrábaná rýchlym kvasením. Tento nápoj obsahuje menej alkoholu a treba ju rýchlo spotrebovať.
  • Včelovina – je medovina kvasená pri teplote okolo 17 °C
  • Medovina v miešaných nápojoch – medovinu je možné pridávať aj do rôznych koktailov. Známa je medovina miešaná so škótskou whisky, krupnik je medovina miešaná s vodkou.

Prémiová medovina

Prémiovú medovinu je možné rozdeliť do 4 kategórií. V prvej kategórii nájdete medovinu prírodnú, ďalej sa bude jednať o obohatené medoviny, medoviny s ovocnou bázou a sýtené medoviny.

  • Prírodná medovina – rýdzi naturálny nápoj s najjednoduchšou receptúrou. Dá sa povedať, že prírodná medovina vznikne rozmiešaním medu a vody. Potom ešte pridáte ušľachtilé kmene kvasiniek. Prírodnú medovinu je možné podávať studenú aj teplú a môže sa pridávať aj do koktailov či drinkov. Tieto nápoje sú veľmi obľúbené u žien, ktoré ocenia jemnú chuť.
  • Obohatená medovina – medovina sa tiež vyrába obohacovaním. Obohacovať je možné pred fermentáciou, kedy sa do nápoja pridávajú čerstvé kvety. Druhou možnosťou je obohacovanie hotového nápoja. Do neho sa pridávajú výťažky bylín. Obohatená medovina máva spektrum chutí. Luxusným nápojom je napríklad medovina bezinková, ktorá poteší skôr ženy. Muži pravdepodobne radšej siahnu po bylinnej medovine, ktorá sa vyrába obdobne ako známa Becherovka.
  • Medovina s ovocnou bázou – vyrába sa kvasením medového roztoku spoločne s ovocnými šťavami. Nič ďalšie sa do nápoja nepridáva a výsledný nápoj má tak čisto prírodné zloženie. Medovina s ovocnou bázou je v prvej chvíli sladká, neskôr počas dozrievania získava hutnosť a silu.
  • Sýtené medoviny – tieto nápoje sú najviac obľúbené u mladších ročníkov. O sýtenie sa postará oxid uhličitý. Výsledný nápoj má spravidla nižší obsah alkoholu a nie je vhodný na dlhé skladovanie.

Podávanie

Medovinu môžete piť teplú aj studenú. V oboch prípadoch by ste však mali konzumovať iba kvalitnú medovinu.

  • Horúca medovina – na horúcom nápoji si pochutnáte predovšetkým v zimných mesiacoch. Veľmi často sa horúca medovina podáva na trhoch či jarmokoch. Teplota horúceho nápoja nesmie byť vyššia ako 60 ° C a piť ju môžete prakticky z čohokoľvek. Podľa znalcov však teplá medovina najlepšie chutí z whiskovky.
  • Studená príprava – teplota nápoja by mala byť v rozmedzí 12 – 14 °C. Najlepšie si nápoj vychutnáte z pohára na víno.

Zloženie

Kvalitnú medovinu odhalí zloženie. Ak na etikete nájdete informáciu o tom, že nápoj obsahuje lieh, cukor, arómu alebo farbivo, máte istotu, že držíte nekvalitný nápoj, ktorý nemá s tradičnou medovinou nič spoločné. Tradičná medovina je vyrábaná vždy tradičným spôsobom a obsahovať môže iba med, bylinky alebo korenie.

  • Med – je hlavná surovina, ktorá ovplyvňuje chuť nápoja. Pri výrobe sa používa lesný aj kvetový med. Výraznejšiu chuť majú nápoje vyrobené z jednodruhového medu. Môže to byť slnečnicový, lipový alebo napríklad agátový med.
  • Ďalšie prísady – prírodné medoviny sú vyrobené iba z medu a vody. Mnoho výrobcov pri výrobe používajú ďalšie prísady. Kúpiť tak môžete medovinu korenenú aj bylinnú. Ďalšou povolenou prísadou je ovocná šťava.
  • Obsah alkoholu – medovina najčastejšie obsahuje cca 12 – 14% alkoholu. Kúpiť však možno aj silnejšie nápoje, ktoré obsahujú 15 – 19,9% alkoholu. Naopak ľahšie medoviny obsahujú 9 – 11% alkoholu. Za menej kvalitné sú považované medoviny s obsahom alkoholu viac ako 15%. Do takto silnej medoviny je alkohol pridávaný umelo.

Značka

Výrobca je v prípade alkoholických nápojov veľmi dôležitý. Iba kvalitný výrobca vám dodá nápoj vysokej kvality s bohatou chuťou. Na trhu je možné kúpiť klasické, archívne aj špeciálne medoviny, pre ktoré je typická jemná a delikátna chuť.

Kvalitní výrobcovia do nápoja nepridávajú lieh a cukor, čo je bohužiaľ častý postup menej poctivých výrobcov. Nekvalitný nápoj môže dokonca obsahovať arómy či umelé dochucovadlá. Tieto menej kvalitné medoviny sú bežne k dostaniu v supermarketoch. Naozaj kvalitné nápoje kúpite priamo od výrobcov alebo v špecializovaných predajniach. Veľký výber ponúka Apimed, Včelco, Hřebečská medovina, Kubešova medovina alebo napríklad Medovina z Vysočiny.

Cena

Aj kvalitná medovina je pomerne dostupný nápoj. Za 0,5 litra prírodnej medoviny zaplatíte cca 6 – 17 eur. Cenu určuje pochopiteľne nielen zloženie a značka, ale aj objem fľaše. Najmenšie fľaše majú objem cca 0,2 l, najdrahšia je sada obsahujúca niekoľko fliaš nápoja.

Prezrieť medoviny

Otázky a odpovede

V čom sa líši medovina od medového vína?

Medovina a medové víno je prakticky totožný alkoholický nápoj. Rozdielne názvy vznikli vďaka podobnému kvasnému procesu, ktorý je typický pre vinič révy. Do medoviny sa nepridáva žiadna liehovina, jedná sa teda o medové víno.

Ako medovinu skladovať?

Nefiltrovanú medovinu je nutné skladovať pri teplote do 12 °C. Nefiltrovaná medovina obsahuje kvasné kultúry a nízka teplota dokáže kvasný proces zastaviť. Filtrovanú medovinu, ktorá neobsahuje kvasné kultúry je možné skladovať pri izbovej teplote okolo 20 °C. Ideálne by mala byť uskladnená v tme. Pred podávaním sa však medovinu odporúča vychladiť na cca 12 °C.

Ako sa medovina podáva?

Medovina bude veľmi dobre chutiť s plátkom citróna a podľa potreby ich môžete dosladiť medom. Ako už bolo povedané, odporúča sa medovinu pred podávaním vychladiť na 12°C. Po naliatí by mala medovina odstáť v pohári cca 1 – 2 minúty. Takto nebude prechladená, ale ani sa nestihne ohriať na izbovú teplotu. Medovinu však môžete piť aj teplú a to ohriatu na 50 °C. Pri teplote 60 a viac stupňov dôjde k skresleniu chuti a poškodeniu prospešných látok.

Záver

Medovina je nápoj, ktorý si môžete vychutnať doma alebo ho darovať rodinným príslušníkom či priateľom. Tradičná medovina má pozitívny vplyv na telo, pretože sa vyrába iba z prírodných surovín za pomoci ušľachtilých kvasiniek. Medovina je veľmi jemná a obsahuje 10 – 14% alkoholu.

Medovina má mnoho podôb a piť ju môžete pri mnohých rôznych príležitostiach v teplej aj studenej podobe. Okrem toho je medovina nápoj, ktorý oslavuje úspechy vo svete a veľké úspechy oslavuje aj v celosvetových súťažiach.

Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať


Zdroj: www.wikipedia.org

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo