Ako vybrať masážny prístroj na nohy?

Vaše nohy potrebujú úplne rovnakú starostlivosť, ako napríklad ruky. Najmä ženy chodia pravidelne na manikúru, ale kto sa zameriava na pedikúru? Nie je dôležitý iba vzhľad nôh, ale aj prekrvenie a úľava od námahy, ktorú majú z častého chodenia či nosenia podpätkov. Namiesto toho, aby ste museli chodiť do masážnych salónov, kúpte si domov masážny prístroj a doprajte si relax kedykoľvek, keď budete chcieť.

Prezrieť masážne prístroje

Výhody

Obstaranie masážneho prístroja na nohy prináša mnoho pozitív. Poďme si uviesť niektoré z nich.

  • Odbúranie stresu a úzkostí
  • Zmiernenie napätia
  • Zlepšenie nálady
  • Duševná regenerácia
  • Prekrvenie
  • Podpora krvného obehu a zníženie krvného tlaku
  • Podpora regenerácie svalov
  • Úľava od bolestí aj iných miest, než sú nohy (napríklad chrbát či hlava)
  • Zvláčnenie a zjemnenie pokožky
  • Pozitívny vplyv na zaspávanie a spánok
  • Zmiernenie opuchov

Typy

Masážnych prístrojov na nohy je pomerne dosť, budete mať rozhodne z čoho vyberať. Líšia sa nielen prevedením, ale aj cenovou dostupnosťou. Zatiaľ čo jeden prístroj sa postará iba o masáž, druhý vám navyše poskytne teplo.

Masážna plošina

Tento typ prístroja je určený na suchú masáž, napríklad bodové, shiatsu, vibračné či rotačné masáže. Cieľom je postarať sa o spodnú časť chodidla. V niektorých prípadoch môžete naraziť na také plošiny, ktoré poskytujú vyhrievanie alebo infračervenú terapiu.

Masážna vanička

Známejší a obľúbený typ prístroja na nohy je masážna vanička, ktorá disponuje vnútornou plochou vybavenou masážnymi prvkami, ako sú výstupky či rotačné valčeky. Ide o malý lavór a je určený primárne do kúpeľa. Využíva rôzne trysky, ponúka napríklad perličkovú masáž a poskytuje aj vyhrievanie.

Uzavretý masážny prístroj

Môžete nájsť tiež pod názvom „masážna topánka“, pretože je masážny prístroj uzavretý, má kupolový tvar s otvormi na nohy. Poskytujú službu väčšinou náročnejším používateľom, preto sú tiež drahšie. Majú viac funkcií, druhov masáží aj vybavenia.

Slippers – masážne papuče

Pokiaľ nemáte čas sedieť, alebo sa vám nechce sedieť, skvelou voľbou sú masážne papuče, ktoré stláčajú konkrétne akupunktúrne body, zatiaľ čo chodíte, čím sa vám tiež zlepšuje krvný obeh. Vzhľadom pripomínajú klasickú domácu obuv.

Masážne papuče

Môže sa zdať, že sa jedná o rovnaký druh ako masážne papuče, ale nie je tomu tak. Líšia sa ako dizajnom, tak aj funkciami. Ich cieľom nie je dopriať nohám iba masáž, ale taktiež ich zahriať. Práve preto sú vyrobené z hrejivých materiálov, napríklad ovčej vlny.

Masážna podložka

Základným typom masážneho prístroja na nohy je masážna podložka, ktorá je navyše cenovo dostupná. Funguje na báze vibračnej masáže vďaka masážnym valcom a iným výstupom. Pri drahších podložkách sa dočkáte aj infračerveného ohrevu alebo tlakovej masáže shiatsu, o ktorej si povieme viac neskôr. Nie je tak účinná ako uzavreté prístroje, za tú cenu ale prináša uspokojivý výsledok.

Lymfatické nafukovacie návleky

Dokážu zlepšiť stav opuchnutých nôh, celulitídy a únavy. Nasadzujú sa buď len na nohy, alebo môžu siahať až pod prsia. Vykonáva tlakovú masáž, ktorá sa inak nazýva manuálna lymfodrenáž, kde dochádza k účinnému zníženiu hmotnosti. Pred lymfodrenážou je potrebné lymfatické uzliny rozmasírovať, aby sa rýchlejším prietokom neupchali. Ide o drahší prístroj, jeho účinky sú ale viditeľné.

Typy masáže

Každý z prístrojov ponúka iný druh masáže, čo je dôležité si dopredu zistiť. Na základe vašich problémov budete totiž hľadať riešenie, ktoré prináša len určitý typ, iné sú síce telu prospešné, ale zameriavajú sa na odlišné problémy.

Suchá masáž

Medzi primárne rozdelenie masáží patrí suchá a mokrá masáž, kde suchá masáž znamená vibračné plošiny – nízke základne s vyznačenou plochou pre chodidlá na bodové, tlakové, reflexné a vibračné masáže.

Mokrá masáž

Tá oproti suchej býva v podobe nádobiek, kadí či vaničiek a poskytuje vírivé a perličkové masáže, obvykle v kombinácii s ďalšími masážnymi prvkami, ako sú valčeky, výstupky na bodovú masáž a ďalšie.

Masáž shiatsu

Japonská tlaková masáž zahŕňa moxovanie, trakciu, relaxačné techniky, reflexnú terapiu, mäkké techniky, masážnych hmaty, mobilizáciu spoločne s prvkami akupresúry. Nespôsobuje žiadnu bolesť, iba uvoľňuje, odbúrava bolesť nôh, zmierňuje vedľajšie účinky niektorých lekárskych zákrokov, stabilizuje podráždenosť a úzkostné stavy, bojuje s nespavosťou aj stresom a posilňuje funkcie vnútorných orgánov.

Perličková masáž

Najrozšírenejším druhom je určite perličková masáž, ktorá generuje malé vzduchové bublinky, čím stimuluje pokožku a svaly, bojuje s napätím a bolesťou, urýchľuje látkovú výmenu. Zároveň je to skvelý spôsob relaxácie, ktorý podporí pridanie esenciálnych olejov, a tak využijete aj výhody aromaterapie. Nájdete ju pri lepších masážnych vaničkách.

Magnetoterapia

U niektorých vaničiek na nohy je k dispozícii magnetoterapia, ktorá prispieva k rýchlejšej regenerácii nôh a chodidiel. Tento spôsob masáže síce nie je tak rozšírený, je ale vhodný pri poúrazových bolestiach, v prípade chronických zápalových stavov alebo pri bolestivých vertebrogénnych syndrómoch.

Nevhodný je však pre jedincov s kardiostimulátorom, chorobnou svalovou slabosťou, hyperfunkciou štítnej žľazy a tehotnej ženy. Na pozore by ste mali byť aj v prípade menštruácie a záchvatových neurologických ochorení. Nie je to tak úplne bez rizika.

Infračervené svetlo

Tento spôsob je momentálne veľmi populárny, pretože je pre telo prospešný, aj keď infračervené svetlo nevidíme. Môžete ho ale cítiť ako teplo prenikajúce do štruktúr pokožky a svalov. Dokáže zvýšiť prietok krvi, dodať lepší prísun kyslíka a podporiť činnosť

lymfatického systému. Účinne bojuje aj s reumou, kožnými ochoreniami a chronickými bolesťami pohybového aparátu. Býva iba doplnkom niektorých masážnych prístrojov. Pokiaľ ho ale má aj ten váš, určite ho využívajte.

Vibračná masáž

Veľmi obľúbený druh masáže u športovcov. Uľavuje od únavy nôh, muskuloskeletálnych bolestí v rámci pohybového systému, zlepšuje nervový systém aj periférnu cirkuláciu krvi. Okrem tela pomáha aj psychike. Ideálne pre každého, kto pociťuje bolesti v nohách alebo túži po regenerácii svalstva.

Veľkosť a hmotnosť

Čo sa týka veľkosti prístroja, väčšinou sa jedná o menšie zariadenia, ktoré jednoducho uskladníte. Najdlhšia strana máva obvykle okolo 40-45 cm. Oveľa dôležitejšie, než vonkajšie rozmery, sú priestory pre chodidlá. Zistite si, pre akú maximálnu veľkosť chodidla je masážny prístroj určený. Najčastejšie býva do veľkosti 46 v EUR číslovania, inak tiež 30 cm, čo by malo stačiť, pokiaľ nemáte nadpriemerné veľkosti.

Pri hmotnosti narazíte najčastejšie na 2 až 3 kg, takže budete môcť prístroj aj prenášať.

Ovládanie

Ovládanie býva buď manuálne alebo digitálne. Prístroje mávajú minimum ovládacích prvkov preto, aby sa dali jednoducho obsluhovať.

  • Manuálne – mechanické tlačidlá, stačí stlačiť.
  • Digitálny – dotykový displej, drahšie modely.

Okrem tohto klasického rozdelenia je možné naraziť aj na ďalšie druhy ovládania, a to:

  • Ovládanie pomocou otočného regulátora – najjednoduchší typ ovládania, zariadenie je možné zapnúť/vypnúť, zvoliť si typ masáže, prípadne jej intenzitu.
  • Ovládanie pomocou diaľkového ovládača – praktickosť, nemusíte sa ohýbať, drahšie modely.
  • Ovládanie pomocou mobilnej aplikácie / Wi-Fi – prístroj ovládate priamo z telefónu, praktické, opäť sa nemusíte ohýbať, obdržíte notifikácie, najmodernejšie prevedenie, vyššia cena.

Hlučnosť

Pokiaľ sa budeme baviť o elektrických prístrojoch, tie samozrejme nejaký ten zvuk vydávajú. Nemusíte sa ale báť, že by vás ich hlučnosť rušila pri relaxe. Intenzita hluku je u každého prístroja iná, avšak nie nijako vysoká.

Napájanie a príkon

Väčšina masážnych prístrojov sa napája elektrickým sieťovým káblom, forma akumulátorov sa veľmi nevyskytuje. Príkon sa pohybuje od 30 W do cca 100 W. Pri zariadeniach, ktoré disponujú rýchlejším zahriatím a vysokou intenzitou masážnych programov, očakávajte vyššiu spotrebu, kde výkon činí až 500 W alebo viac.

Použitie

Ako masážny prístroj na nohy správne používať? Záleží samozrejme na tom, čo za konkrétny produkt ste vybrali. Všeobecne ale platí nasledujúci spôsob použitia:

  1. Masáže si doprajte iba v interiéri, kde nie je prístroj vystavený vonkajším podmienkam.
  2. Prístroj položte na rovný a tvrdý povrch, aby nedošlo k zablokovaniu ventilačných otvorov.
  3. Ak ste tehotná, diabetik alebo máte kardiostimulátor, najskôr sa o používaní poraďte s lekárom.
  4. Dĺžka masírovania sa odvíja od typu prístroja, väčšinou sa však odporúča zhruba 15 minút.
  5. Pred použitím si vždy prečítajte návod.

Funkcia

Každý prístroj poskytuje iné funkcie, ktoré by sa vám mohli hodiť. Niektoré sú skôr doplnkové, niektoré sú užitočnejšie. Rozhodujte sa podľa toho, čo požadujete.

Masážne vibrácie

Sú základom každej masážnej vaničky, líšia sa len svojou intenzitou.

Regulácia intenzity masáže

Najmä, pokiaľ máte citlivejšiu pokožku a svalstvo, regulácia intenzity sa vám bude hodiť. Lacnejšie modely touto funkciou nemusia disponovať a často ponúkajú iba jednu masážnu úroveň. Vďaka regulácii si podľa svojich preferencií nastavíte silu masáže.

Odnímateľné masážne valce a nástavce

Pokiaľ jednotlivé valce a nástavce odnímateľné sú, môžete si upraviť ich počet pri použití tak, ako potrebujete, čo je praktické.

LCD displej

Na displeji vidíte aktuálny stav masážneho prístroja, pokiaľ sa jedná o dotykové prevedenie, je možné si na ňom nastaviť všetko potrebné.

Ohrev vody

Masážne prístroje buď fungujú tak, že do nich nalejete vodu, alebo tak, že iba nastavíte teplotu, na ktorú by sa mala voda hriať, a tá sa už neznižuje, ale zostáva po celú dobu masáže rovnaká. Niektoré modely však majú navolenú teplotu automaticky a nemožno ju meniť. Pre reguláciu je potrebné zaobstarať drahšie prístroje.

Časovač

Aby ste nemuseli strážiť čas, väčšina prístrojov disponuje časovačom, ktorý zaistí, aby sa po obvyklých 15 minútach sám vypol.

Ochranný kryt

Vyskytuje sa iba pri masážnych vaničkách a zamedzí striekanie vody von, aby vaša podlaha zostala suchá.

Spodný vypúšťací ventil

Jednoduchšie vypúšťanie vody – stačí iba odskrutkovať.

Pedikérske nadstavce

Pemza, kefu, alebo masážny nástavec môžete získať k masážnemu prístroju, používajú sa na pedikúru.

Vykurovacia špirála

Súčasť prístroja, ktorá zaisťuje ohrev vody a teplý kúpeľ pri vodných masážach. Rozsah teplôt je najčastejšie 35 až 48 °C. Rýchlosť nahriatia závisí od príkonu.

Rotačné valčeky

Základná súčasť prístroja na rotačnú masáž chodidlovej plochy.

Značka

Medzi najznámejších výrobcov masážnych prístrojov patrí Beurer, Sencor, Welllife, Verk, Therabody alebo Medisana. Ponúkajú kvalitné produkty, každý z nich sa líši prevedením aj obstarávacou cenou.

Cena

Čo sa týka ceny, nájdete aj prístroje do 30 eur, ide však o základné druhy, ktoré nevyužívajú mnoho programov či funkcií, ako napríklad masážne podložky.

Do 129 eur zoženiete už aj masážne vaničky, ktoré vám ponúknu väčšie množstvo funkcií. Nájdete tu napríklad infračervené svetlo, o ktorého výhodách sme už hovorili. Spôsob ovládania tiež býva praktickejší, než klasické tlačidlá.

Nad 129 eur sa objavujú tie najlepšie masážne prístroje, ktoré disponujú lepšou kvalitou i spracovaním. Využijete ich tiež na krk, krčnú chrbticu a ramená.

Prezrieť masážne prístroje

Údržba

Každý typ bude potrebovať odlišnú údržbu. Najčastejšie však postačí jednoduché umytie navlhčenou utierkou, prípadne jemným saponátom. Pri niektorých modeloch je možné, že bude vyžadované obstaranie špeciálnych čistiacich prípravkov. Odnímateľné návleky je možné prať v automatickej práčke.

Dôležitá je aj skladnosť, preto masážny prístroj uchovávajte na suchom a čistom mieste. Pri používaní starostlivo dodržujte pokyny a na stroj príliš netlačte.

Otázky a odpovede

Na čo sú masážne prístroje na nohy užitočné?

Masážne prístroje na nohy so sebou nesú množstvo výhod. Okrem fyzickej stránky, kde sa starajú o opuchnuté nohy, rozprúdenie toku krvi, zníženie krvného tlaku, regeneráciu svalov, úľavu od bolesti, zvláčnenie a zjemnenie pokožky, dokážu mať pozitívny vplyv aj na psychickú stránku, kedy odbúravajú stres a napätie, zlepšujú náladu, duševnú regeneráciu, majú pozitívny vplyv na spánok a zaspávanie.

Ako vybrať masážny prístroj na nohy?

Parametrov, ktoré pri výbere zvážiť, je niekoľko. Všetko záleží na vašich požiadavkách – čo za problém riešite a aké prevedenie je pre vás najpraktickejšie. Masážne prístroje môžu byť buď na elektrinu, čím ponúkajú určité množstvo programov, alebo fungujú samy o sebe.

Ďalej delíme typy masáží, ktoré sa zameriavajú na daný problém – nie všetky zariadenia ponúkajú rôznorodý výber. Je teda potrebné zistiť, o aký typ masáže by ste mali záujem, a následne nájsť taký masážny prístroj, ktorý vám ho poskytne. Následne vás bude zaujímať aj spôsob ovládania, príkon a funkcie. Od toho všetkého sa odvíja obstarávacia cena.

Je masážny prístroj na nohy vhodný pre všetkých?

Nie je. Poradiť by sa pred jeho používaním preto mali s lekárom tehotné ženy, diabetici a jedinci s kardiostimulátorom.

Záver

Masážne prístroje na nohy sú veľmi užitočným zariadením, ktoré vám zaistí zdravie celého tela. Zároveň pomôže uľaviť od stresu a ťažkostí, čím napomáha aj správnemu psychickému stavu. Teraz už nemusíte chodiť nikam do salónu, perfektnú masáž si užijete aj pri sebe doma.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo