Kulmofény

Najobľúbenejšie typy kulmofenov

Krásne a upravené vlasy sú dôležité pre každú ženu. Vlasy si všimnete vždy takmer okamžite, upravené a zdravé vlasy často zvýšia vaše sebavedomie. Väčšiu úpravu vlasov necháva mnoho žien na odborníkoch, to však zaberá veľa času a stoja nemalé financie. Aj najlepšie upravené vlasy bohužiaľ vydržia iba niekoľko hodín. Krásny účes si však môžete vytvoriť sami z pohodlia domova kedykoľvek za niekoľko minút. Pomôcť vám môže kulmofén.

Pozrieť kulmofény

Rozdiel medzi kulmou a kulmofénen

Máte doma kulmu a neviete, či využijete aj kulmofén? Aký je vlastne rozdiel medzi týmito dvoma pomocníkmi? Nižšie vám poradíme, ako vybrať kulmofén.

Kulma

Pomocou kulmy na vlasy môžete tvoriť veľké, nadýchané vlny, malé vlnky alebo tenké špirály. Vlasy sa upravujú natočením pramienka na okrúhle výhrevné teleso, teplo sálajúce zvnútra prístroja vlas zahreje a zafixuje vo chvíli, keď je na ňom prameň omotaný. Tvar lokne závisí od veľkosti a hrúbky kulmy. Kulma je ideálna na rýchlu úpravu suchých vlasov.

Kulmofén

Kulmofén alebo teplovzdušná kefa je spojením fénu a guľatej kefy. Upravuje vlasy do účesu pomocou teplovzdušnej technológie a je vhodný pre mokré alebo vlhké vlasy. Hlavica kulmofénu sa otáča a vy tak môžete vlasy nielen sušiť, ale zároveň aj upravovať. Súčasťou balenia je aj niekoľko vymeniteľných nástavcov. Kulmofénov je k dostaniu niekoľko typov. Poďme si ich teda predstaviť podrobne.

Rozdelenie podľa typu

Statický

Statický kulmofén je jednoduchšie zariadenie a pri úprave vlasov sa budete musieť viac zapojiť. V tomto prípade totiž musíte jednotlivé pramene natáčať na telo kulmofénu sami. Potom už na ne bude pôsobiť horúci vzduch, ktorý ich nielen vysuší, ale dodá im aj požadovaný tvar.

Statické kulmofény nemajú mnoho ďalších funkcií, sú lacnejšie a celková úprava vlasov trvá dlhšie, výsledný efekt potom spravidla nedosahuje takú úroveň ako v prípade druhého typu.

Rotačné

Rotačné kulmofény sú modernejšie a prepracovanejšie. Nástavec sa sám otáča, čím odpadá pracné ručné namotávanie vlasov. Prameň sa automaticky namotá, vysuší aj upraví. Vďaka tomu je účes vytvorený za kratšiu dobu a výsledný efekt je o poznanie lepší ako pri statických modeloch. Rotačné teplovzdušné kefy majú množstvo funkcií a umožňujú výmenu nástavcov. Ich jedinou nevýhodou je však vyššia obstarávacia cena.

Povrchový materiál

Kulmofén sa skladá z rukoväte a kefy alebo nástavca. V oboch prípadoch je dobré dobre zvoliť výrobný materiál. Jednotlivé materiály majú rôzne vlastnosti a nemusia vyhovovať každému typu vlasov. Rukoväť je vyrobená predovšetkým z plastu alebo iného tvrdeného materiálu.

V tomto prípade je dôležitý najmä jej tvar. Vyskúšajte si, ako dobre sa vám bude držať v ruke. Úprava vlasov zaberie nejaký čas, je teda dôležité, aby sa kulmofén v dlani nekĺzal. Jednoznačnou výhodou je tak ergonomický tvar rukoväte. Pozornosť venujte aj tlačidlám a svetelným kontrolkám.

Výrobným materiálom kief a nástavcov je nerezová oceľ, keramika, turmalín, titán alebo rôzne kombinácie týchto materiálov.

  • Nerezová oceľ – pri kvalitných výrobkoch sa s ňou už prakticky nestretnete, predstavuje najmenej šetrné riešenie.
  • Keramika – šetrnejší variant, teplo je rovnomerne rozložené po povrchu kulmy a zaručuje plynulý sklz prameňa vlasov. Veľkou výhodou je jej rýchle zahriatie na požadovanú teplotu. Keramický povrch je vhodný pre všetky typy vlasov a patrí tak k najobľúbenejším.
  • Turmalín – najšetrnejšie prevedenie, ktoré je vhodné na jemné vlasy. Umožňuje upravovať vlasy pri nižších teplotách, takže nebude dochádzať k ich poškodzovaniu. Turmalínový povrch zabraňuje elektrizovaniu vlasov vďaka svojej schopnosti ionizácie. Vlasy sú lesklejšie a nemajú sklon ku krepateniu.
  • Titán – v prípade, že sú vaše vlasy silné a nepoddajné, bude vám najlepšie vyhovovať práve tento materiál. Medzi jeho výhody patrí predovšetkým rýchle a rovnomerné zahriatie. Titán je najľahší a najtrvanlivejší materiál.
  • Často sa stretnete s kombináciou keramiky a turmalínu a tiež titánu a turmalínu. Takto kombinovaný povrch má vlastnosti, ktoré sú popísané vyššie a vďaka turmalínu má potom navyše ionizačné vlastnosti, vďaka ktorým dosiahnete dokonalý výsledok.

Dĺžka prívodného kábla

Možno sa vám zdá, že dĺžka prívodného kábla je parameter, ktorý nemá s jednoduchou úpravou vlasov veľa spoločného. V tomto prípade to tak nie je a aj toto je faktor, ktorý by ste mali pred nákupom zvážiť. Kulmofény sú väčšinou predávané s dĺžkou kábla pohybujúce sa od 1 – cca 3 metrov. To akú dĺžku zvolíte, závisí predovšetkým od toho, kde je v miestnosti zabudovaná elektrická zásuvka.

Veľkou výhodou je tiež možnosť otáčania kábla o 360 °. To vám veľmi uľahčí prácu a vďaka tejto variante môžete predísť aj možnému spáleniu kvôli chybnej manipulácii s prístrojom.

Nástavce

Kvalitnejšie typy kulmofénu sú často dodávané s niekoľkými rôznymi nadstavcami na tvorbu účesov. Vďaka tomu môžete upravovať dlhé aj krátke vlasy do mnohých rôznych podôb.

K dispozícii môžete mať vzduchovú trysku, ktorá urýchli proces vysúšania. Tvarovacia kefa koncentruje vzduch na určité miesta. Vytvarovať účes môžete aj pomocou štetičkovej trysky. A vďaka teplovzdušnej kefe vytvoríte krásny účes aj pri dlhších vlasoch. A nakoniec je to narovnávacia kefa, ktorá vlasy vyžehlí.

Jednotlivé nástavce majú navyše aj odlišnú dĺžku, aby ich bolo možné použiť pre krátke a dlhé vlasy. Vďaka tomu môže jeden výrobok používať aj viac užívateľov bez ohľadu na to, aká je ich dĺžka vlasov.

Nastavenie teploty a rýchlosť fúkania

Kvalitný kulmofén by mal mať možnosť regulovať teplotu. Vďaka tejto vlastnosti budete môcť upravovať rôzne dĺžky a kvality vlasov. Vhodne zvolená teplota je dôležitá pre celkový vzhľad účesu. Vďaka správnej teplote svoje vlasy ochránite pred nechceným poškodením a prepálením. Každá kvalita vlasov si vyžaduje inú teplotu.

Jednotlivé modely umožňujú zvoliť 2 – 4 a viac rôznych teplôt. Veľa kulmofénu je navyše vybavených svetelnou kontrolkou, ktorá vás na dosiahnutie požadovanej teploty upozorní.

Odporúčané teploty pre rôzne typy vlasov sú:

  • Do 150 ° C – veľmi krehké, slabé a poškodené vlasy
  • Do 170 ° C – jemné a riedke vlasy
  • Do 200 ° C – normálne vlasy
  • Do 240 ° C – silné, odolné a nepoddajné vlasy

Okrem nastavenia teploty by mal kulmofén umožniť aj možnosť nastaviť intenzitu alebo rýchlosť fúkania. To oceníte najmä pri úprave veľmi mokrých vlasov, kedy vďaka možnosti vyššieho výkonu skrátite čas pri tvorení účesu. Aj tu sa pri rôznych modeloch stretnete s niekoľkými rýchlosťami fúkania, vo väčšine prípadov sú to rýchlosti dve, kvalitnejšie výrobky potom ponúkajú tri a viac rýchlosti.

Funkcie a príslušenstvo

Kulmofenov je k dostaniu celý rad, uľahčiť výber vám môžu ďalšie funkcie, ktoré tieto výrobky ponúkajú. Aký model si nakoniec vyberiete, záleží predovšetkým na tom, akú dĺžku vlasov budete upravovať a na aké funkcie nájdete využitie. Čo teda tieto výrobky ponúkajú:

  • Studený vzduch – funkcia vhodná pre užívateľov s citlivejšími vlasmi. Táto funkcia je využívaná aj na fixáciu účesu. Niektoré modely sú vybavené obdobnou funkciou CARE. Tá dokáže bleskovo znížiť teplý vzduch na studený.
  • Ionizácia – Podporuje lesk a vďaka antistatickej vlastnosti zabraňuje elektrizovaniu vlasov.
  • Obojstranná rotácia – umožňuje otáčanie kefy na obe strany, čo oceníte najmä vtedy, keď sa vaše vlasy počas úpravy zamotajú do kefy.
  • Automatické vypnutie – kulmofén sa po určitej dobe nečinnosti sám vypne. Ide teda o bezpečnostný prvok, ktorý môže zabrániť popáleniu alebo dokonca požiaru.
  • Rýchle zahrievanie – vďaka tejto funkcii je prístroj možné použiť takmer okamžite po zapnutí.

Jednotlivé modely sú dodávané s rôznym príslušenstvom. Praktický je stojan, do ktorého môžete kulmofén bezpečne vložiť. Hodiť sa bude aj obal, do ktorého môžete prístroj uložiť a ktorý je vhodný najmä pri prenášaní alebo cestovaní.

Príkon

Hodnota príkonu sa udáva vo Wattoch pod skratkou W. Príkon je úmerný výkonu a zároveň spotrebe elektrickej energie. S vyšším príkonom bude prístroj pracovať rýchlejšie a efektívnejšie. Väčšina výrobkov má príkon v rozmedzí 600 – 800 W. Drahšie modely ponúkajú príkon od 1 000 – 1 200 W. Základné modely môžu mať príkon iba 50 W.

Výrobcovia

Kulmofény sú k dostaniu od mnohých rôznych značiek. Kvalitné výrobky ponúka Rowenta, Eta, Sencor, Philips alebo napríklad Braun. Ak chcete naozaj prvotriedne výrobky, voľte modely od značiek Remington alebo BaByliss.

Značka Remington patrí medzi svetovú špičku v oblasti elektroniky určenej na každodennú starostlivosť o vlasy a telo. Výrobky tejto značky sú inšpirované najnovšími štýlmi, módnymi trendmi a najmodernejšími technológiami.

BaByliss je francúzska značka a je jednotkou na trhu v starostlivosti o vlasy. Na našom trhu je mnoho rôznych pomôcok vhodných pri starostlivosti o telo pre ženy aj mužov. S výrobkami tejto značky sa môžete bežne stretnúť aj v profesionálnych kaderníckych salónoch.

Cena

Obstarávacia cena kulmofénov nie je nijako závratná, najlacnejšie typy možno však kúpiť za necelých 22 eur. Tieto výrobky však nemajú žiadne doplnkové funkcie a nečakajte od nich zázraky.

Ak chcete výrobok, ktorý vám zaručí jednoduché používanie, kvalitný výkon, materiál a prídavné funkcie, vyberajte výrobky, ktorých cena sa pohybuje v rozmedzí 43 – 86 eur. Tieto kulmofény majú dostatočný výkon, praktické funkcie aj prídavné nástavce, teda všetko, čo vám môže kvalitný výrobok ponúknuť.

Profesionálne výrobky potom zaobstaráte za ceny prevyšujúce 86 eur. Tieto výrobky ponúkajú všetky možné funkcie, príslušenstvo, niekoľko stupňov teploty aj rýchlosti fúkania.

Pozrieť kulmofény

Tipy pre zdravé vlasy

Aby ste dosiahli zdravé a krásne vlasy, musíte im venovať potrebnú starostlivosť. Starostlivosť a ochrana vlasov je najmä dôležitá pred ich tepelnou úpravou, či už v podobe fénovania, natáčania, alebo žehlenia.

Vlasy, ktoré sú vystavované vysokým teplotám, môžu byť časom suché a lámavé. Vysychaniu môžete zabrániť používaním kvalitných kozmetických výrobkov, ktoré sú určené pre váš typ vlasov. Okrem dobrej a pravidelnej starostlivosti môžete vlasom dopriať rôzne masky a zábaly, ktoré im dodajú potrebné živiny. Vďaka tomu budú lesklejšie, pevnejšie a celkovo zdravšie.

Arganový olej

Je ideálnym pomocníkom pre poškodené a lámavé vlasy. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E, Omega 3 a 9 mastných kyselín a antioxidantov vlasy vyživuje, regeneruje a zlepšuje ich elasticitu.
Arganový olej na vlasy tiež chráni vlasy pred slnečným žiarením a prípadným vysušovaním. Matným vlasom vracia lesk a vlasy tak opäť vyzerajú krásne a zdravo.

Kokosový olej

Je najuniverzálnejší olej na svete. Použiť sa dá nielen na vlasy, ale aj na celé telo. Kokosový olej obsahuje vitamín E a kyselinu kaprinovú, ktorá má antibakteriálne účinky a chráni pokožku hlavy pred infekciami, svrbením a vznikom lupín. Vlasy sú vďaka nemu lesklejšie a hlavne silnejšie, od korienkov po končeky.

Olivový olej

Je bohatým zdrojom vitamínu E a ďalších výživných zložiek, vďaka ktorým dodáva vlasom živiny a posilňuje ich. Odporúča sa na poškodené a suché vlasy, aj normálnym a zdravým vlasom však dodáva lesk a silu.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo