Krémy na strie

Strie patrí medzi typické problémy, s ktorými sa ženské telo stretáva. Vznikajú príliš rýchlym alebo silným natiahnutím kože, ktoré sa objavuje hlavne v období puberty alebo tehotenstva. Účinným vyhnutím sa striám je včasná prevencia, pretože ako už ich raz máte, zbavuje sa ich ťažko. Poďme si povedať, aké kroky môžete urobiť a podľa čoho vybrať vhodný krém, poprípade akým iným spôsobom problém riešiť.

Prezrieť krémy

Ako strie vznikajú?

Ide o veľmi bežnú záležitosť, ktorá sa týka nielen žien, ale aj mužov. Bohužiaľ, vplyvom hormonálnych zmien a naťahovaním kože, ktoré sú častejšie u žien, postihuje z väčšej časti práve ich. K trhlinám dochádza v jej vnútorných vrstvách, ktoré okrem už spomínaných príčin spôsobuje aj priberanie a chudnutie, naberanie svalov, liečba kortikosteroidmi a ďalšími ochoreniami.

V mnohých prípadoch sa striám jednoducho nevyhnete, preto je dôležité dodržiavať preventívne kroky, medzi ktoré patrí mazanie rizikových miest krémom (stehná, boky, zadok, bruško).

Ako sa zbaviť strií?

Pokiaľ sa u vás strie už vyskytujú a chcete sa ich zbaviť, existuje niekoľko variantov, ktoré môžete vyskúšať. Patria medzi ne ako domáce rituály, tak aj kozmetické procedúry, za ktoré si priplatíte. Treba podotknúť, že zacelenie často nemusí byť úplné, ale za skúšku nič nedáte.

Mikrodermabrázia

Medzi tú najdrahšiu možnosť, ako sa strií zbaviť, patrí mikrodermabrázia, ktorú využijete aj pri odstránení celulitídy či jaziev po akné. Povrch pokožky je pomocou oxidu uhličitého jemne zbrusovaný, vďaka čomu dochádza k regenerácii pokožky a vyhladzovaniu nedostatkov.

Laser

O niečo lacnejší je laser, pomocou ktorého dochádza k viditeľnému zlepšeniu stavu kože, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou nezaistí úplné zbavenie strií.

Mikroihličková rádiofrekvencia

Táto metóda je vykonávaná pomocou maličkých ihličiek, ktoré sa vpichnú na požadované miesto a do správnej hĺbky, kde skracujú dĺžku kolagénových vlákien. Vďaka tomuto efektu sú jazvičky vyhladzované. Ani tu ale nejde zaručiť, že dôjde ku kompletnému vyhladeniu a strie zmizne. Pred zákrokom obdržíte umŕtvujúcu masť.

Tetovanie

Nehovoríme tu o klasickom čiernom tetovaní, ktoré bude mať symbol niečoho, čo má pre vás špeciálny význam. Strie sa pretetujú prirodzenou telovou farbou, aby tak boli menej viditeľné. Tento proces však funguje iba na svetlé jazvy.

Krémy a oleje

Najlacnejšie a najjednoduchšie riešenie robí krémy a oleje, ktoré je možné zakúpiť ako v kamenných obchodoch, tak na e-shopoch. Pohybujú sa v rôznych cenových kategóriách a využijete ich predovšetkým ako prevenciu. Ako náprava zafungujú skôr na zosvetlenie jaziev, k úplnému zahojeniu, bohužiaľ, väčšinou nedôjde.

Krém vs. olej proti striám

Z hľadiska praktickosti budete voliť skôr krém, ktorý sa rýchlejšie vstrebáva do pokožky, a nemáte s ním takú zbytočnú prácu. Oproti tomu, olej síce vyžaduje nejaký ten čas navyše, je ale bohatší na hydratačné zložky, vďaka čomu je tiež vhodný na suchú kožu. Počas dňa teda uprednostníte skôr krém, na noc zase olej.

Konzistencia

Podľa toho, s čím sa vám lepšie pracuje, vyberajte konzistenciu. Môže ísť o krém, olej, ale aj sérum či mlieko. Produkt by sa mal dobre rozotierať a rýchlo vstrebávať.

Zloženie

Kvalitný krém na strie by mal obsahovať rôzne aktívne zložky, ktoré pomáhajú hojiť kožu a podporovať jej zdravie. Čítajte zloženie a pátrajte po týchto zložkách. Pokiaľ ste na niečo alergický, hľadajte hypoalergénne produkty, ktoré vašu pokožku nebudú dráždiť.

Aktívne zložky

Aktívne zložky zaručujú účinnosť produktu na strie, pretože vďaka nim sa jazvičky hoja. Čo všetko sem patrí?

  • Kyselina hyalurónová – hydratácia a hojenie kože, zaisťuje pružnosť a celistvosť kože
  • Elastín – udržuje pokožku pružnú, pomáha jej opäť získať svoj tvar
  • Kolagén – základná stavebná jednotka kože
  • Vitamín A – zvyšuje produkciu kolagénu a tvorbu nových ciev, vďaka čomu zjednocuje odtieň pleti
  • Vitamín E – hydratuje pokožku a zosvetľuje jazvy
  • Prírodné oleje – kokosový, arganový, šípkový, mandľový či pomarančový
  • D-panthenol – provitamín na podporu hojenia rán a jaziev, pomáha stimulovať obnovu kožných buniek

Aplikácia

Aby ste videli výsledky, mali by ste krém či olej používať minimálne dvakrát denne, a to dlhodobo. Stačí jemne vmasírovať krúživými pohybmi do pokožky na brušku, zadočku, pažiach, stehnách či prsiach a nechať vstrebať. Zmeny sú viditeľné zhruba po dvoch týždňoch, treba ale rituál pravidelne dodržiavať.

Funkcia

Krémy na strie slúžia na zakrytie alebo aspoň minimalizovanie jazvičiek, ktoré sa na koži objavujú. Pomáhajú obnoviť elasticitu a podporujú zdravie kože, zároveň ju hydratujú, čo je výhodné predovšetkým pre suchú pokožku.

Značka

Obľúbenými značkami sú Weleda, Elasti-Q, Sebamed alebo Mustela. Vyrábajú účinné produkty, ktoré môžete využiť ako pri prevencii, tak pri riešení tohto problému. V niektorých prípadoch vás síce vyjdú o niečo drahšie, kvalitou si však môžete byť istí.

Cena

Najlacnejšie krémy na strie zoženiete do 9.1 eur, také produkty nájdete hlavne v drogériách. Napriek svojej nízkej cene sú účinné a predovšetkým mamičky si ich chvália pri používaní v tehotenstve. Od 9.1eur do 26 eur sú produkty v strednej cenovej kategórii, kde sa objavujú aj známejšie značky ako je Vichy.

Nad 26 eur zakúpite len tie najprestížnejšie značky, ktoré však môžu mať tie isté účinky ako lacnejšia konkurencia. Záleží na tom, koľko ste ochotní investovať.

Prezrieť krémy

Otázky a odpovede

Ako zabrániť tvorbe strií?

V niektorých prípadoch sa striám jednoducho nevyhnete, napriek tomu sú tu ale možnosti, ako pre to urobiť čo najviac. Sústreďte sa na stravu bohatú na vitamín C, D, E, zinok a bielkoviny. Skvelým zdrojom sú tučné morské ryby, bobuľovité a citrusové ovocie, zelenina, celozrnné a mliečne výrobky.

Ďalej dodržujte pitný režim, aby ste zamedzili vysušovaniu pokožky. Časté chudnutie a naberanie tiež prispieva k tvorbe strií, preto sa takémuto správaniu vyhnite a žite udržateľne. Nakoniec používajte krémy a oleje proti striám, ktoré dodajú koži všetko, čo potrebuje a bude ju chrániť, poprípade zlepšovať jej porušený stav.

Je lepší krém alebo olej na strie?

Záleží na tom, koľko máte času. Krém jednoducho aplikujete a rýchlo sa vstrebáva, pri oleji si budete musieť chvíľu počkať, ale je bohatý na zložky, ktoré zlepšia stav pokožky.

Ako sa zbaviť strií?

Najlepšie je kožu preventívne mazať, pokiaľ sa vám ale aj napriek tomu objavili strie, vyskúšať môžete krémy, kolagén či kozmetické procedúry, ako je využitie mikrodermabrázie, lasera, mikroihličkovej rádiofrekvencie alebo pretetovanie jazvičiek pleťovou farbou. Podľa toho, aký máte k dispozícii rozpočet a aké rozsiahle strie sú, budete voliť jednu z možností.

Záver

Pokiaľ sa vám na tele objavili strie a chcete sa ich zbaviť, ešte nie je tak úplne neskoro. Skúste krémy na strie, ktoré zmiernia prejavy av rámci dlhodobého užívania vyhladia jazvičky na čo najmenej viditeľnú úroveň. Je pravdepodobné, že sa strií nezbavíte úplne, napriek tomu ale môžete ich vzhľad zosvetliť.

Najmä tehotné ženy by sa mali na mazanie olejčeky sústrediť, aby tak zabránili dôsledkom rýchleho a silného natiahnutia. Pravidelným staraním sa o pokožku nemusíte mať po pôrode žiadne strie. Buďte trpezliví a nepoľavujte v starostlivosti, čoskoro sa dostavia výsledky (obvykle do 14 dní).

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo