Krémy na pigmentové škvrny

Pigmentové škvrny nie sú nič, čo by ste si priali. Nevyzerajú pekne a navyše značia, že ste sa o svoju pleť nestarali správne alebo došlo k nejakej negatívnej zmene, ktorá ich spôsobila. Dá sa ich zbaviť, avšak primárna by pre vás mala byť prevencia, ktorá nie je nijako náročná. Ako pigmentové škvrny vznikajú, ako proti nim bojovať a ako sa pred nimi chrániť? To všetko si povieme v dnešnom článku.

Prezrieť krémy

Ako vznikajú pigmentové škvrny?

Za vznik pigmentových škvŕn môže nadmerné množstvo melanínu v tele, ktorý má na svedomí odtieň pleti, ale aj vlasov a očí. S pribúdajúcim vekom klesá hladina melanocytov, ale zároveň rastie ich aktivita a objem, preto sa s týmto problémom stretávajú najmä staršie osoby. Najčastejšie vznikajú kvôli nadmernému vystavovaniu na slnku bez ochranného faktoru SPF. Koža sa tak bráni a vytvára hnedé škvrny po tele, ktorým sa hovorí pigmentové škvrny.

Nie je to ale jediný spôsob, ako vznikajú. Medzi ďalšie patria napríklad hormonálne zmeny v tehotenstve, menopauze, užívaní antibiotík a antikoncepcie alebo práve vyšší vek, kedy sa škvrny objavujú vplyvom prirodzeného starnutia pokožky. Prekvapí vás, že sa škvrny môžu dostaviť aj vtedy, keď používate určité bylinky, a to najmä ľubovník.

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn?

Keď už pigmentové škvrny máte, na ich odstránenie vám pomôžu kozmetické procedúry, medzi ktoré patria:

Chemický peeling

Tento proces sa štandardne vykonáva pri každej návšteve kozmetického salónu. Za pomoci ovocných kyselín sa odstránia odumreté bunky pokožky, vďaka čomu sa pigmentové škvrny postupne vyhladia. Nevyjde vás príliš draho, aby ste ale videli výsledok, musíte ho podstúpiť niekoľkokrát.

IPL

Možno už ste počuli o IPL epilátoroch, ktoré fungujú na princípe odstránenia chĺpkov pomocou svetla. Práve tým dokážu účinne pôsobiť aj na pigmentové škvrny, vďaka čomu dôjde k postupnému odstráneniu škvŕn – niekoľko dní po procedúre sa samy odlúpnu.

Laser

O niečo drahšie, za to ale účinnejšou možnosťou, je laserové ošetrenie pokožky, ktoré preniká hlboko do kože a hĺbkovo ju uzdravuje.

Pokiaľ však tieto procedúry nechcete podstupovať, ponúka sa užívanie kolagénu, a to ako vnútorne, tak zvonku, ale práve tiež krémy alebo séra na pigmentové škvrny, ktoré pomáhajú koži obnoviť jej farbu.

Prevencia

Ako zamedziť tomu, aby sa pigmentové škvrny objavili aj u vás? Predovšetkým svoju pleť chráňte a nevystavujte sa slnku príliš často av hodinách, kedy je UV žiarenie príliš silné (okolo obeda, od 11 do 13 hodín). Pamätajte, že vystavovanie slnku neznamená opaľovanie. Aj keď ste v tieni alebo za oknom, lúče na vás stále pôsobia. Mažte sa teda krémami s faktorom SPF, a to vo všetkých ročných obdobiach. Nezabudnite ani na tvár, kúpte si špeciálny ľahký krém, ktorý sa vám bude príjemne nosiť alebo rovno make-up, ktorý v sebe už SPF má. Pokiaľ práve nie ste chránení krémom, alebo pokiaľ je slnečný svit príliš silný, použite prikrývku hlavy.

Zakrytie pigmentových škvŕn

Zatiaľ sa vás pigmentové škvrny držia, takže potrebujete zaistiť ich zakrytie? Použite na to make-up, ideálne ten s SPF, pretože vaša pleť je ešte o niečo viac ohrozená, a je tak treba ju venovať väčšej starostlivosti.

Typy pigmentových škvŕn

K pigmentovým škvrnám môžete prísť rôznymi spôsobmi, dokonca ich telo dokáže zaviniť samo. Delíme ich na tri druhy, ktoré si teraz podrobnejšie popíšeme.

Melazma

Najčastejšie sa objavujú u žien, a to vplyvom hormonálnych zmien, či už kvôli tehotenstvu alebo užívaním antikoncepcie. Môžu byť na tvárach, nosa a pod hornou perou. Našťastie rovnako tak, ako prišli, zase dokážu odísť. Stačí, aby sa porovnala hladina estrogénu v tele. Nejedná sa o nič nebezpečné, napriek tomu sa ale takých škvŕn budete chcieť zbaviť.

Pozápalové pigmentové škvrny

Tento typ pigmentových škvŕn vzniká v dôsledku zápalu, môže sa objavovať po akné a nazýva sa aj pehy. Opäť sa nejedná o nebezpečnú variantu, avšak osoby s týmto druhom škvŕn by sa mali vyhýbať slnečnému žiareniu o niečo viac.

Slnečné a starecké škvrny

Pri častom a dlhodobom vystavovaní na slnku dochádza k tvorbe slnečných pigmentových škvŕn, ktorým ale jednoducho zabránite ochranným krémom s faktorom SPF. Najčastejšie sa objavujú na tvári, krku a rukách. Vo vyššom veku ubúda melanín a prirodzená farba pokožky, preto sa tento problém môže týkať aj tých, ktorí dbali na prevenciu. Ohrození sú najmä ľudia s tmavou pleťou. Keď sa tieto škvrny objavia, nemusíte sa báť, nejedná sa o nič zdravotne závadného.

Typy krémov na pigmentové škvrny

Konkrétne krémy určené na pigmentové škvrny sa delia podľa určeného miesta pôsobenia. U každého z nich sa líši zloženie, preto ich nemožno užívať univerzálne.

  • Krém na pigmentové škvrny na rukách – dodáva aj hydratáciu vzhľadom na to, koľkokrát si za deň máčame ruky do vody
  • Krém na pigmentové škvrny na tvári – vyšší faktor SPF pre väčšiu ochranu (SPF 50+), aplikuje sa aj na krk a dekolt, nosia sa po celý rok, niektoré produkty sú dokonca vodeodolné

Aktívne látky

Látky, ktoré sa v krémoch nachádzajú, si s pigmentovými škvrnami účinne poradia. Patrí medzi ne vitamín A, C, arbutín a melatonín.

  • Vitamín A – pôsobí proti známkam starnutia aj akné, spoločne s retinolom
  • Vitamín C – významný antioxidant, ktorý na pokožke vytvára účinný ochranný film pôsobiaci proti UV žiareniu alebo znečistenému ovzdušiu
  • Arbutín a melatonín – majú vplyv na tvorbu melanínu, ktorý udržuje pokožke stálu farbu

Balenie

Krémy sa objavujú v objeme od 20 po 75 ml a zakúpiť ich môžete v tube, téglikoch, s pumpičkou alebo pipetou. Záleží na tom, čo vám najviac vyhovuje, ako dlho máte v pláne balenia používať a na koľko vás vyjde.

Aplikácia

Krém namažte na miesta na tele, kde sa pigmentové škvrny nachádzajú. Pri pravidelnej starostlivosti postupne vymizne alebo sa pri najmenšom zosvetlí.

Denná starostlivosť

Po celý rok používajte na telo aj tvár krémy s SPF, ktoré zabránia slnečnému svitu pôsobiť negatívne na vašu pokožku. Ich účinkom je aj redukcia pigmentových škvŕn.

Nočná starostlivosť

Aby sa cez noc pokožka regenerovala, voľte krém s kyselinou hyalurónovou, ktorá aktivuje pleťové bunky a vďaka iným zložkám zredukuje tmavé škvrny počas spánku.

Funkcia

Cieľom používania krémov na pigmentové škvrny je ich odstránenie alebo zosvetlenie. Dôležitá je predovšetkým prevencia, preto sa nezabudnite mazať krémom s SPF pri každom pobyte na slnku, a to aj vtedy, keď priamo nesvieti.

Značka

Medzi známe značky krémov na pigmentové škvrny patrí Eucerin, Bioderma alebo Ryor. Sú teda dostupné aj v drogériách za rozumnú cenu.

Cena

Najlacnejšie krémy do 13 eur zoženiete predovšetkým v menšom balení, teda vám nevystačia na veľmi dlho. Hodí sa skôr na cesty alebo vtedy, keď chcete vyskúšať novú značku a neradi by ste prehlúpili. Od 13 eur do 43 eur sa pohybujú krémy od značiek typu Bioderma alebo Eucerin, ktoré sa na starostlivosť o pokožku priamo špecializujú. Majú vysokú ochranu SPF 50+ a účinne pôsobia na pigmentové škvrny. Nad 43 eur sú krémy rovnako účinné, len môžu mať nejaké funkcie navyše alebo môže ísť o prestížnu značku.

Prezrieť krémy

Otázky a odpovede

Aký krém používať na pigmentové škvrny v tehotenstve?

Keďže tento druh pigmentových škvŕn vzniká vplyvom hormonálnych zmien, pravdepodobne po porovnaní estrogénu vymizne. Pokiaľ máte škvrny aj na tvári, pomôžte si špeciálnymi krémami s vysokým SPF 50+ a nevystavujte sa príliš často slnku.

Ako zabrániť vzniku pigmentových škvŕn?

Pokiaľ ste na slnku, vždy sa namažte krémom s SPF, a to aj vtedy, keď nie je leto. Slnečné lúče na našu pokožku dopadajú zakaždým, či už je slnečno alebo pod mrakom. Dokonca sa treba chrániť aj vtedy, keď napríklad pracujete za oknom, do ktorého praží. Nechoďte na slnko pri tom najvyššom stupni UV žiarenia, čo je okolo poludnia, a noste pokrývku hlavy.

Ako na odstránenie pigmentových škvŕn?

Pigmentové škvrny sa dajú účinne odstrániť rôznymi kozmetickými procedúrami, medzi ktoré patrí chemický peeling, ošetrenie IPL alebo laserom. Ďalšími metódami je dlhodobé používanie kolagénu vnútorne aj zvonku či mazanie sa práve krémami a sérmi, ktoré pomáhajú obnovovať farbu kože.

Záver

Pokiaľ sa u vás objavia pigmentové škvrny, nemusíte zúfať, dá sa to napraviť. Podľa príčiny a typu zvoľte takú metódu, ktorá vám bude najviac vyhovovať a bude pre vás tiež finančne prijateľná. Nezabúdajte sa mazať ochrannými krémami s SPF, aby ste tak vzniku škvŕn zabránili a chráňte svoju kožu pred častým a dlhodobým slnečným žiarením.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo