Krémy do solária

Pokiaľ chodíte do solária, určite sa pred opaľovaním mažete krémami určenými na toto využitie. Pozor, nepleťte si ich s klasickými opaľovacími krémami, tie by vám v soláriu príliš nepomohli. Zatiaľ čo krémy s SPF kožu pred UV žiarením chránia, krémy do solárií kožu pomáhajú sa viac opáliť. Je ale nutné uvedomiť si, že žiarenie v soláriách je regulované a priamo určené na typ vašej pokožky, a tak je pre vás bezpečnejšie. Ak sa do solária chystáte, poďte sa pozrieť na to, ako krémy vyberať.

Prezrieť krémy

Typy

Krémy do solária sa dajú rozdeliť do niekoľkých kategórií – podľa typu pleti (aby vám aplikácia nespôsobila podráždenie), stupňa opálenia (aby ste dosiahli očakávaný výsledok), konzistencie (pre jednoduchú aplikáciu), miesta použitia (na tvár je potrebné šetrnejšie zloženie) a podľa účelu (pred alebo po opaľovaní). Všetky kritériá je potrebné pri nákupe zvážiť, aby ste našli taký produkt, ktorý vám bude skutočne vyhovovať.

Typy podľa pleti

Podľa toho, aký typ pokožky máte, vám budú určité krémy vyhovovať viac ako iné. Aby vám textúra a zloženie sedelo, je dobré tomu prispôsobiť výber.

  • Pre citlivú pokožku – vzhľadom na to, že je pokožka náchylnejšia k alergickým reakciám, voľte také krémy, ktoré obsahujú upokojujúce a čo najviac prírodné zloženie, zároveň ho pred nanesením vyskúšajte na zápästí,
  • Pre normálnu pokožku – nemusíte sa ničoho báť, budú vám vyhovovať takmer všetky krémy,
  • Pre mastnú pokožku – hľadajte prípravky bez olejov, ideálne gélovú textúru, ktorá vašu pokožku príliš nezaťaží,
  • Pre suchú pokožku – potrebná hydratácia, tu sa naopak oleje hodia, pozor na sklon k citlivosti,
  • Pre zmiešanú pokožku – masťou sa T-zóna (čelo, nos, brada) a vysúša sa miesta okolo pusy a nosa, preto treba nájsť kompromis, krém by nemal byť príliš mastný, zároveň by ale mal dodať hydratáciu.

Typy podľa stupňa opálenia

Krémy budete vyberať aj podľa toho, ako veľmi je vaša pokožka (ne)opálená, teda v akej fáze opaľovania sa nachádzate, respektíve koľko látok podporujúcich zhnednutie obsahujú.

  • Pre neopálenú pokožku – nutná ochrana citlivej a svetlej pokožky, vyberajte solárnu kozmetiku s hydratačnými látkami, vitamínmi a minerálmi, nie je potrebné dbať na látky, ktoré napomáhajú zhnednutiu pokožky alebo látky na podporu intenzívnejšieho prehĺbenia zhnednutia,
  • Pre mierne opálenú pokožku – mierna podpora zhnednutia a predĺženia doby zhnednutia pokožky, krémy so „stredným“ obsahom látok napomáhajúcim k urýchleniu opálenia,
  • Pre opálenú pokožku – dôležitá starostlivosť o pokožku aj obsah látok, ktoré napomáhajú urýchleniu, zintenzívneniu a prehĺbeniu krásnej farby po opálení, týmto druhom krémov sa hovorí bronzery,
  • Pre maximálne opálenie alebo špeciálnu starostlivosť – pri každom opaľovaní na slniečku je možné dosiahnuť svoje maximum opálenia, ktoré prekročíte už iba použitím solárneho krému, ktorý obsahuje chilli papričky a ďalšie ingrediencie, ktoré maximálne podporujú okysličenie kože. Po aplikácii dochádza k začervenaniu pokožky a jemnému páleniu, preto sa krém nesmie používať na tvár a citlivé miesta. Opálenie je však oveľa intenzívnejšie a hlbšie.

Typy podľa konzistencie

Pri tomto parametri záleží na type vašej pokožky a vašich preferenciách, s čím sa vám bude lepšie pracovať. Určite chcete, aby aplikácia bola jednoduchá a rýchla, tak na to pri výbere myslite.

  • Oleje – v pumpičke oveľa praktickejšie, dobre sa nanášajú, ideálne pre suchú pokožku kvôli mastnote,
  • Mlieka – vhodné pre všetky typy pleti, dobre sa roztierajú, praktické balenie,
  • Krémy – hutnejšia konzistencia, väčšinou na tvár, krk a dekolt,
  • Gély – ľahšia konzistencia, vhodné pre mastnú a zmiešanú pleť, ľahko sa roztierajú a dobre vstrebávajú,
  • Peny – ľahké zloženie, dobre sa vstrebávajú, nie sú mastné, ideálne pre mastnú a zmiešanú pleť.

Typy krémov do solária podľa miesta použitia

Možno vás to prekvapí, ale krémy do solária nie sú univerzálne. Niektoré časti vášho tela sú citlivejšie, preto im treba poskytnúť šetrnejší prípravok. Pokiaľ teda chodíte pravidelne do solária, majte po ruke vždy dva kozmetické produkty, s ktorými sa budete mazať, aby ste sa dostatočne chránili.

  • Na tvár, krk, dekolt – pretože sú tieto miesta náchylnejšie na tvorbu pigmentových škvŕn, je potrebné na ne aplikovať špeciálny solárny krém, ktorý zefektívni opálenie, vyživí a hydratuje tvár, krk a dekolt, navyše často poskytuje anti-aging efekt,
  • Na celé telo – krásne, dlhotrvajúce opálenie a zdravú pokožku,
  • Na nohy – efektívnejšie opálenie nôh.

Typy krémov do solária podľa účelu

Solárny krém je možné využiť ako pred opaľovaním, tak po ňom. U každého druhu ale bude mať trochu odlišné účinky, pretože aj sama situácia si vyžaduje niečo iné.

  • Pred opaľovaním – funguje ako ochrana kože, podporuje tvorbu melanínu, urýchľuje a predlžuje opálenie, prehlbuje zhnednutie a hydratuje pokožku,
  • Po opaľovaní – upokojuje, vyživuje pokožku, udržuje hĺbku a prirodzenosť opálenia čo najdlhšie.

Funkcia

Krémy do solária je dôležité používať, pokiaľ sa v soláriách opaľujete. Bránia totiž negatívnym vplyvom, ktoré by mohli mať na pokožku zlý vplyv. Rovnako ako pri trávení času na slniečku na krém nezabúdajte, inak riskujete zdravie kože. Krém navyše pomáha hydratovať a vyživovať.

Zloženie

Zložky, ktoré krém do solária obsahuje, značia jeho kvalitu av prípade stupňa opálenia sa stáva dôležitým parametrom. U bronzerov je totiž potrebné, aby v sebe mali dostatok látok podporujúcich zhnednutie. Tiež platí, že čím viac vitamínov, antioxidantov a podobných zložiek, tým lepší produkt. Čo všetko môže takýto krém obsahovať?

  • Hydratačné a ošetrujúce látky – aby vaša pokožka zostala po celý čas hydratovaná, sú pridané hydratačné a ošetrujúce látky, ako je panthenol, aloe vera či ďalšie výťažky z rastlín (zelený čaj, kávovník) a cukrovej trstiny,
  • Antioxidanty – už sme hovorili o bezpečnosti – presne to majú antioxidanty na starosť, patria medzi ne vitamíny A, C a E, beta-karotén,
  • Anti-aging látky – ako iste viete, UV žiarenie vysušuje pokožku a podporuje tvorbu vrások, čomu môžete zabrániť vybraním krémov so zložkami zabraňujúcimi starnutiu – tejto informácii venujte pozornosť hlavne v pokročilejšom veku,
  • Bronzery – ich cieľom je podporiť zhnednutie, ich zastupiteľmi sú DHA, erytrulóza, výťažky z orecha alebo napríklad karamel,
  • Vonné zložky – mužské aj dámske krémy sú zložením totožné, líšia sa iba vôňami, ktoré v prípade produktov pre ženy bývajú kvetinové či ovocné,
  • Látky zabraňujúce zápachu – opaľovaním v soláriu a pôsobením UV žiarenia dochádza k množeniu baktérií, čo spôsobuje typický zápach, ktorý môže aspoň čiastočne zamaskovať kvalitný krém do solária,
  • Tyrozín – aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu pigmentu melanínu,
  • DHA – dihydroxyacetón, farbí kožu do hneda, a podporuje tak opálenie,
  • Melanín – podporuje a prehlbuje opálenie,
  • Kolagén – bielkovina tvoriaca základ spojivových tkanív, spomaľuje starnutie pokožky,
  • Ušľachtilé prírodné oleje – vyživujú a hydratujú pokožku, mandľový, kokosový, jojobový, avokádový, makadamiový.

Aplikácia

Pre správnu aplikáciu krému platí niekoľko pravidiel, ktoré treba dodržiavať, ak chcete, aby bol účinok podľa vašich predstáv.

  1. Pred tým, než vyrazíte do solária a než sa namažete, sa vyhnite sprche či kúpeľu, ktoré by vám mohli zmyť ochrannú vrstvu na koži a zvýšiť citlivosť.
  2. Pri samotnom nanášaní krému odstráňte všetok make up, parfumy a šperky, aplikujte tak, aby ste pokryli čo najväčšiu plochu – ideálne je mať na sebe iba spodnú bielizeň, plavky alebo nič.
  3. Tesne pred opaľovaním v soláriu naneste dostatočné množstvo krému na celé telo (tvár, krk a dekolt namažte zvlášť špeciálnym krémom pre citlivejšie oblasti) rovnomerne tak, aby aj opálenie bolo rovnomerné.
  4. Po opaľovaní v soláriu sa minimálne 3 hodiny nesprchujte, narušili by ste tak pôsobenie účinných látok.
  5. Použite krém určený na ošetrenie pokožky po opaľovaní, aby ste tak zaistili výživu a regeneráciu. Prípravok navyše posilní výdrž opálenia.

Značka

Pri výbere dajte na overené a odporúčané značky, ako sú napríklad Oranjito, Australinan Gold, Soleo alebo Supertan. Vďaka svojmu zloženiu vám skvele sadnú, budú vytvárať požadovaný efekt a staviť môžete aj na ich kvalitu.

Cena

V prípade, že navštevujete solárium jednorazovo a nepotrebujete mať doma celé balenie, postačí vám mini verzia, ktorú zaobstaráte do 5 eur. Rovnako tak ju je možné zakúpiť, ak ešte nemáte danú značku odskúšanú a nechcete naletieť. Od 5 do 9 eur zoženiete balenie s objemom 200 ml, ktoré vám vystačí na niekoľko použití. Okrem univerzálnych verzií sa zameriavajú aj na konkrétne oblasti tela, ktoré sú citlivejšie – tvár, krk a dekolt.

Cena sa zvyšuje s pribúdajúcimi látkami, ktoré krém obsahuje. Cenovka nad 9.1 eur už značí, že je krém naozaj kvalitný. Buď má veľké množstvo aktívnych látok alebo je určený pre konkrétnu fázu opaľovania. Nájdete tiež solárnu kozmetiku nad 22 eur, ktorá dosahuje čiastku 43 eur, a to preto, že je balenie väčšie. Vyplatí sa hlavne tým, ktorí solárium navštevujú pravidelne.

Prezrieť krémy

Skladovanie a trvanlivosť

Aby vám krém dlho vydržal, treba ho správne skladovať. Majte ho uložený pri teplote do 21 °C na temnom a suchom mieste. Pred každým použitím si umyte ruky, pri aplikácii nenechávajte krém veľmi dlho otvorený. Expiračný dátum nájdete napísaný na obale, pri jednotlivých prípravkoch sa líši a označuje dobu po prvom otvorení, kedy trvanlivosť končí.

Otázky a odpovede

Podľa čoho vybrať vhodný krém do solária?

Parametrov, ktoré budete pri výbere zvažovať, je niekoľko. Bude sa jednať o váš typ pleti, stupeň opálenia, konzistencie produktu, miesta použitia a účel. Správny výber zaistí, aby bolo používanie bezpečné, príjemné a praktické. Samozrejmosťou je aj cena, vďaka ktorej je možné odvodiť kvalitu a obsah aktívnych látok.

Ako na správnu aplikáciu krému?

Je potrebné pred návštevou solária vynechať sprchu či kúpeľ, odstrániť make-up, parfumy a šperky. Následne naneste na celé telo rovnomernú vrstvu krému a po opaľovaní sa minimálne 3 hodiny nesprchujte, aby ste nenarušili pôsobenie účinných látok. Nakoniec použite krém po opaľovaní na ošetrenie pokožky a podporu výdrže farby.

Na čo si treba dať pri používaní krému pozor?

Dodržujte pravidlá aplikácie, aby ste sa vyhli fľakom alebo nechránenej pokožke. Pokiaľ navyše používate „hot” prípravky, vďaka ktorým dosiahnete ten najvyšší stupeň opálenia, pripravte sa, že budú trochu páliť. V žiadnom prípade ich nepoužívajte na citlivé oblasti, tvár alebo neopálenú pleť.

Záver

Krémy do solária sú nutnosťou, pokiaľ sa tu často opaľujete. Chránia vás, dodávajú hydratáciu ao pokožku sa starajú. Podporujú opálenie, preto si ich nepleťte s klasickými opaľovacími krémami, ktoré proti UV žiareniu bojujú. Keby ste si tieto dva produkty poplietli, narobili by ste si peknú paseku. Vyberajte starostlivo a nezabúdajte na ich používanie, zdravie máte len jedno.


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo