Ako vybrať kontaktné šošovky?

Kontaktné šošovky sú rovnako ako dioptrické okuliare pomôcky určené na zlepšenie zraku. Hoci sú šošovky bežne k dostaniu, nie je vhodné ich nákup realizovať bez súhlasu vášho ošetrujúceho lekára. Ten vám najskôr skontroluje zrak a zhodnotí, či je pre vás bezpečné šošovky používať.

Aj v prípade, že budete chcieť vyskúšať moderné nedioptrické šošovky, nie je vhodné riskovať s vlastným zrakom a vyberať šošovku bez súhlasu lekára.

Šošovka totiž predstavuje cudzie teleso, ktoré je umiestnené v oku. Tiež pred zvolením iného modelu, než toho, ktorý vám odporučí lekár a to ani v prípade, že oba typy budú disponovať rovnakými parametrami, nie je rozumné postupovať bez predošlej porady s očným lekárom.

Prezrieť kontaktné šošovky

Typ

Kontaktné šošovky budete vyberať podľa toho, ako často ich budete používať. Každé balenie šošoviek obsahuje údaje o dátume expirácie. To je treba vždy striktne dodržiavať av žiadnom prípade prešlé šošovky nepoužívať.

Jednodňový

Tieto šošovky sú určené iba na jednodenné nosenie. Ráno ich nasadíte a večer z oka odstránite. Tento spôsob používania je považovaný za najzdravšie nosenie. Vďaka častej výmene sa na povrchu nestihnú vytvoriť usadeniny, ktoré by mohli viesť k prípadným zápalom alebo inému podráždeniu.

Jednodenné šošovky sú vhodné aj pre alergikov. Jednodenné šošovky budú vyhovovať aj tým, ktorí skôr preferujú okuliare a šošovky používajú predovšetkým pri športe alebo pri jednorazovej akcii. Pri týchto šošovkách potom nebudete musieť riešiť žiadnu údržbu.

Dvojtýždenný

Aj tieto šošovky budete z oka každý večer odstraňovať. Šošovka sa po vybratí z oka umiestni do špeciálneho roztoku, ráno ich potom môžete opäť použiť. Nutnosťou je šošovky meniť v pravidelných 14 denných intervaloch. Aj tento spôsob nosenia je povarovaný za pomerne hygienický.

Dvojtýždenné šošovky je možné nosiť pravidelne každý deň, alebo opäť skôr príležitostne, dôležité je, aby bola nepoužívaná šošovka umiestnená v roztoku. K dostaniu sú aj modely, ktoré nie je nutné na noc vyťahovať. Pokiaľ budete mať o tieto šošovky záujem, prediskutujte ich používanie s lekárom. Pri týchto modeloch však budete musieť počítať s kratšou životnosťou.

Mesačný

Podobne ako dvojtýždňové fungujú aj mesačné šošovky. Aj tie budete na noc ukladať do roztoku. Nosiť ich môžete 30 dní, potom je nutné šošovky vyhodiť a kúpiť nové. A aj v tomto prípade narazíte na šošovky, ktoré je možné nosiť celých 30 dní bez toho, aby ste ich z oka museli pravidelne odstraňovať.

Trojmesačný

Štvrťročné šošovky sú opäť určené na bežné denné nosenie. Na noc by mali byť z oka vybraté a vložené na dôkladné očistenie do roztoku. Tieto šošovky nájdete v dioptrickej aj nedioptrickej podobe a sú vhodné skôr na príležitostné nosenie.

Ročné

Ročné šošovky sú k dostaniu v nedioptrickej podobe. Využiť ich teda môžete iba pri rôznych spoločenských akciách. V ponuke sú v celom rade farebných kombinácií od klasických po crazy podobu.

Materiál

Materiál je v prípade šošovky veľmi zásadný. Má vplyv na zdravé používanie aj pohodlné nosenie. Kontaktné šošovky sú vyrábané z dvoch rôznych materiálov, ktoré sa vzájomne líšia priepustnosťou kyslíka a schopnosťou viazať vodu.

Vďaka vode je šošovka pohodlnejšia na nosenie, zlá priepustnosť kyslíka môže viesť k vaskularizácii alebo prerastaniu cievok do rohovky.

Hydrogélové

Na tento materiál narazíte skôr pri starších šošovkách. Tieto šošovky sa vyznačujú kvalitnou povrchovou zmáčavosťou, slzy sa na šošovku rozotierajú rovnomerne. Vďaka tomu sú šošovky vlhké a tým aj pohodlné pri nosení.

Šošovky s vyšším obsahom vody sú jemné a pružné, na druhej strane však viac náchylné na poškodenie. Nevýhodou je však malá priepustnosť kyslíka, vplyvom krehkosti sú niektoré šošovky silnejšie, čo priepustnosť ešte viac obmedzuje. Hydrogélové šošovky sú tiež viac náchylné na možné usadeniny.

Silikón – hydrogélové

Tieto šošovky majú horšiu zmáčavosť, výsledná šošovka je tak povrchovo upravovaná, aby bolo jej nosenie pohodlnejšie. Vďaka silikónu je však lepšia priepustnosť kyslíka.

Najnovšie šošovky však veľmi dobre využívajú vlastnosti oboch týchto materiálov a dobrá je u nich priepustnosť kyslíky aj zmáčavosť. Vďaka tomu je tento materiál vhodný pre tých, ktorí chcú začať šošovky používať alebo sa rozhodli zmeniť model.

Korekcia šošovky

Pri vyšetrení očí vám váš ošetrujúci lekár odporučí vhodné šošovky v závislosti od zistenej očnej chyby. Podľa nej budete vyberať medzi štyrmi typmi.

  • Sférické – sú vhodné pre krátkozrakosť aj ďalekozrakosť a používajú sa tak najčastejšie. Pri očnom vyšetrení vás bude lekár informovať o počte dioptrií, priemere a zakrivení šošovky.
  • Asférické – aj tieto šošovky využijete pri krátkozrakosti aj ďalekozrakosti. Vďaka špeciálnemu zakriveniu pomôžu zlepšiť aj optické vlastnosti a korigujú aj astigmatizmus, čo je vada, ktorá spôsobuje nesprávne ostrenie svetla na sietnici. Asférické šošovky korigujú aj presbyopiu alebo vetchozrakosť.
  • Tórické – astigmatické – tieto šošovky vám budú predpísané v prípade, že je vašou očnou chybou astigmatizmus. Ten sa prejavuje skresleným alebo aj zahmleným obrazom a to na rôznu vzdialenosť a spôsobuje ho nepravidelný tvar očnej buľvy.

Torické šošovky majú bežné dioptrie. Ďalšími parametrami sú tu tzv. cylinder a os. Úlohou cylindra je vyrovnávať nerovnosti rohovky rozdielnym lomením svetelných lúčov.

  • Bifokálne, multifokálne – ak trpíte presbyopiou alebo zhoršeným videním do blízka, zvolí váš lekár tento typ šošoviek. Výhodou šošoviek je viac dioptrických zón, ktoré vám umožnia plynule prechádzať medzi rôzne vzdialenými predmetmi.

Dioptria

Pokiaľ nosíte bežne okuliare, ale budete chcieť vyskúšať aj kontaktné šošovky, môže vás zmiasť rozdielna hodnota dioptrií. Tá je typická iba pre vyššie hodnoty od 3.50. Rozdielnosť je daná vzdialenosťou umiestnenia od oka.

Na značenie dioptrií má pri kontaktných šošovkách vplyv aj výrobca. Hodnota dioptrií vám tak nemusí vyhovovať pri výrobkoch rôznych značiek. Práve z tohto dôvodu je vždy prechod na inú značku vhodné najskôr konzultovať s lekárom.

Farebné šošovky

Okrem klasických dioptrických šošoviek môžete zakúpiť farebné šošovky, ktoré sa predávajú v rôznych farebných prevedeniach. Farebné šošovky sú k dostaniu v dioptrickej aj nedioptrickej podobe. Využiť ich tak môžu aj osoby s akoukoľvek očnou chybou.

Krycie šošovky

Tieto šošovky úplne zmenia vašu prirodzenú farbu dúhovky. Klasické krycie šošovky môžu za extrémnych podmienok vašu farbu dúhovky poodhaliť. Tomu však predídete pri 3 prstencových šošovkách, ktoré vašu pôvodnú farbu dokonale skryjú. Okrem klasických farebných kombinácií však zakúpite aj crazy šošovky. Tie sa bežne používajú na rôznych spoločenských akciách.

Tónovacie šošovky

Vašu farbu dúhovky viac zvýrazní a vyberať ich teda budete na základe vašej farby dúhovky. Medzi tónovacie šošovky sa radia aj výrobky, ktorých účelom je oko opticky zväčšiť.

Značka

Značku kontaktných šošoviek budete konzultovať s vaším lekárom, napriek tomu môžeme niektorých výrobcov spomenúť. Medzi bežne dostupné patria kontaktné šošovky TopVue, Biofinity, Acuvue, Air Optix, Avaira a ďalšie.

Cena

Cena kontaktných šošoviek záleží na výrobnom materiáli aj počte šošoviek v balení. Lacnejšie sú ročné alebo trojmesačné šošovky. V tomto prípade kúpite 1 pár od 13 – 26 eur. Cena mesačných šošoviek sa pohybuje v závislosti od počtu kusov v balení od 10 – 86 eur. Štrnásťdňové šošovky kúpite od 5 – cca 43 eur a jednodňové od 4 – 107 eur.

Starostlivosť o šošovky

Šošovky, ktoré budete na noc pravidelne vyberať, potrebujú patričnú starostlivosť. Nejedná sa o nič zložité, šošovku treba pokvapkať špeciálnym roztokom, ktorý rozotrite po povrchu a potom ich do toho istého roztoku na noc uložiť. Podrobný postup, ako správne sa o šošovku starať vám v praxi ukáže váš lekár a nájdete ju aj na príbalovom letáku.

Prezrieť kontaktné šošovky

Otázky a odpovede

Čo je vaskularizácia?

Vaskularizácia znamená vznik krvných ciev. Tí, ktorí touto chybou trpia, by nemali kontaktné šošovky používať. Niekedy sa stane, že vplyvom nosenia šošoviek a tým aj zhoršenej výmene kyslíka k tomuto problému dôjde.

Aj v tomto prípade vás ošetrujúci lekár upozorní na nevhodnosť ich používania alebo aspoň na nutnosť prejsť k inému typu, ktorý sa vyznačuje lepšou priepustnosťou kyslíka.

Kedy ešte nepoužívať kontaktné šošovky?

Problém pri nosení šošoviek môže nastať vplyvom bežného prechladnutia. Ich používanie nie je možné pri zápaloch oka, alebo pokiaľ sa u vás vyskytne alergia. Problémom môže byť aj užívanie antikoncepcie a antihistemík. Ďalej sú to poruchy tvorby sĺz, ochorení štítnej žľazy, cukrovka atď.

Aké kvapky používať pri nosení šošoviek?

Pri používaní šošoviek sa nezaobídete bez niektorých zvlhčujúcich kvapiek. K dostaniu je viac typov kvapiek. K tým základným patrí klasické zvlhčujúce, ktoré oko zvlhčia krátkodobo, lubrikačné pôsobia dlhšiu dobu, gélové sa vyznačujú najdlhšou dobou pôsobnosti, môžu však spôsobovať ľahké zahmlenie.

Záver

Obstaranie kontaktných šošoviek by malo byť vykonané iba na základe dohovoru s očným lekárom. Nie všetci môžu kontaktné šošovky používať. Na začiatku môže byť ich používanie ťažké, nenechajte sa pri počiatočných ťažkostiach odradiť.

Po natrénovaní vkladania a vyberania vám šošovky poslúžia rovnako dobre ako okuliare. Šošovky sa často nosia najmä pri športe, ani šošovky by však nemali prísť do styku s vodou. Ak ich budete nosiť na plávanie, odporúča sa používať aj ochranné plavecké okuliare.

Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať


Zdroje: www.wikipedia.org, www.alza.sk, www.eyerim.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo