Ako vybrať kondicionér?

Starostlivosť o vlasy začína u kvalitného šampónu. Šampóny obsahujú špeciálne látky, ktoré odstránia nečistoty a rozpustia tuky. Pri používaní šampónu sa otvárajú na povrchu vlasu malé šupinky, ktoré umožnia vlasy vyčistiť do hĺbky a zároveň sa im dostane potrebnej výživy a hydratácie. Potom, čo šampón z vlasov spláchnete, zostanú tieto šupinky stále otvorené. Vnútorná časť vlasu tak nie je chránená a je veľmi náchylná na poškodenie.

Po použití šampónu je veľmi zložité robiť vlasový styling, vlasy sú strapaté, česanie je časovo veľmi náročné a samotný účes nijak dlho nevydrží. Práve z týchto dôvodov by mal po umytí šampónu prísť na rad kondicionér, ktorý sa postará, že vlasy nebudú strapaté a zároveň dôjde k zaceleniu otvorených šupiniek. Po použití kondicionéra budú vlasy ľahko česateľné, žiarivé, jemné a oveľa viac tvárne. Predídete problémom so strapatením vlasov a zbavíte sa rozstrapkaných končekov.

Ponuka kondicionéra je skutočne široká. Vhodný kondicionér treba vždy vyberať podľa typu vlasov. Na základe typu vlasov sa mení zloženie aj štruktúra prípravku. Jemné a riedke vlasy by napríklad nemali byť ošetrované vyhladzujúcim kondicionérom. Potrebovať naopak budete prípravok, ktorý vám zaistí väčší objem. Husté a vlnité vlasy treba ošetrovať kondicionérom s hutnou konzistenciou. Vďaka nemu budú vaše vlasy uhladené. Majitelia farbených vlasov budú potrebovať kondicionér, ktorý ich zbaví elektrizovania a zároveň vlasy hydratuje a vyživí.

Pozrieť kondicionéry

Typy

Kondicionéry je možné v základe rozdeliť na dva typy. Voliť môžete bezoplachový alebo oplachový variant.

Bezoplachové kondicionéry

Kondicionéry s ľahším zložením nesú označenie leave-in a z vlasov ich nemusíte vymývať. Tieto kondicionéry využijete vo chvíli, keď budete potrebovať vlasy rýchlo rozčesať. Vďaka nim budú vlasy behom chvíle dokonale jemné. Bezoplachový kondicionér je nutné do vlasov aplikovať po umytí. Používa sa na vlasy vysušené uterákom za pomoci hrebeňa. Prípravok je nutné nechať uschnúť na vzduchu.

Oplachové kondicionéry

Klasické prípravky, ktoré by mali prísť na rad po umytí vlasov šampónom. Pri používaní oplachového kondicionéra venujte pozornosť množstvu prípravku, ktorý by ste mali na vlasy aplikovať. Táto informácia musí byť uvedená na každom výrobku výrobcom.

Všeobecne sa jedná o množstvo veľkosti orieška, ktoré najprv rozotrite v dlaniach a potom ich budete pomocou rúk aplikovať na celú dĺžku vlasov. Kondicionér by však nemal prísť do styku s pokožkou. U viacerých citlivých jedincov by mohlo dôjsť k zbytočnému dráždeniu kože. Potom nechajte kondicionér chvíľu pôsobiť, aj v tomto prípade je vhodné riadiť sa odporúčaním výrobcu, všeobecne sa však jedná o dobu 1 minúty. Potom kondicionér z vlasov starostlivo vymyte.

Typ vlasov

Kondicionéry je možné používať pri každom type vlasov. Obzvlášť vhodné sú u majiteľov kučeravých alebo suchých vlasov.

  • Suché vlasy – suché a poškodené vlasy potrebujú špeciálne vyživujúce kondicionéry, ktorých zloženie je bohaté na prírodné oleje. Tieto prípravky veľmi často obsahujú arganový alebo kokosový olej a nechýbajú ani proteíny.
  • Farbené vlasy – tieto vlasy sú veľmi náchylné na elektrizovanie a odporúča sa ich tak ošetrovať pomocou kondicionéra pre suché vlasy. Hydratačné prípravky zanechajú farbu sýtu, predídete jej rýchlemu vyblednutiu a samotné vlasy budú na dotyk naozaj jemné.
  • Suché, farbené a poškodené vlasy – tu by mal prísť kondicionér vhodný na starostlivosť o suché vlasy, ktorý navyše obsahuje keratín. Ďalšou zložkou by malo byť murumuru maslo.
  • Mastné vlasy – tieto kondicionéry sú určené pre všetkých, ktorí riešia problémy s mastnými vlasmi, ale vďaka väčšiemu množstvu hydratačných zložiek ich môžu používať aj tí, ktorí potrebujú vlasy vyživiť. Mastné vlasy potrebujú zvláštny postup. Kondicionér je možné aplikovať na jednotlivé pramene, avšak nemožno ich nanášať k pokožke hlavy. Potom je nutné prípravok skutočne starostlivo vymyť. Kondicionéry pre mastné vlasy majú všeobecne ľahšie zloženie.
  • Kučeravé – nepoddajné a kučeravé vlasy môžete ošetriť za pomoci krémových kondicionérov. K dostaniu sú kondicionéry určené práve na starostlivosť o kučeravé vlasy. Rovnaké prípravky je možné použiť aj na vlnité vlasy.

Značka

Lacnejšie kondicionéry je možné bežne kúpiť v drogériách alebo väčších supermarketoch. Tu nájdete obľúbené prípravky značiek TRESemmé, Paul Mitchell, Goldwell, Redken, Wella, L’Oréal, label.m a mnohých iných.

Ak chcete skutočne vysoko kvalitný kondicionér, ktorý používajú profesionáli, budete ho musieť vyberať na špecializovaných internetových obchodoch alebo u svojho kaderníka. Veľmi kvalitné sú prírodné kondicionéry Natura Siberica, Nobilis Tilia, Urtekram. Tento výrobca ponúka niekoľko variantov oplachových aj bezoplachových prípravkov.

Cena

Pri výbere kondicionéra hľadia mnohí na cenu, ktorú uprednostňujú pred zložením prípravku. Avšak vyberať akýkoľvek prípravok určený na starostlivosť o telo podľa obstarávacej ceny nemusí byť vždy dobré riešenie. Pri výbere by mal byť najdôležitejší stav vašich vlasov. Veľmi vhodné je potom siahnuť po drahších kondicionéroch s prírodným zložením.

Cena kondicionérov sa najčastejšie pohybuje do cca 6 – 22 eur. Tu sú zastúpené predovšetkým prípravky vhodné na normálne a suché vlasy. V prípade mastných a poškodených vlasov môže cena vyšplhať na 13 – 30 eur. K dostaniu sú aj špeciálne vyživujúce kondicionéry s cenou vyššou ako 43 eur.

Pozrieť kondicionéry

Otázky a odpovede

Pre koho sú kondicionéry určené?

Kondicionér môže používať ktokoľvek, typ vlasov používanie nijako neovplyvňuje. Pozornosť však musíte venovať zloženiu prípravku. Kondicionéry sú vhodné najmä v prípade, keď sú vaše vlasy suché alebo sa veľmi zle rozčesávajú. To je prípad predovšetkým vlasov kučeravých.

Kondicionéry sú vhodné aj v prípade, keď svoje vlasy často upravujete za pomoci horúceho vzduchu, používate chemické farby alebo natáčky. Majitelia mastných vlasov budú potrebovať kondicionér s prírodným zložením.

Čo je možné používať namiesto kondicionéra?

Nie každý je fanúšikom chemických prípravkov a radšej používa prírodnú vlasovú kozmetiku. Hoci je možné zaobstarať aj šetrné kondicionéry s prírodným zložením, môžete sa zamerať na alternatívne prípravky, ktoré vaše vlasy zjemnia.

Spoľahnúť sa môžete napríklad na jojobový alebo marulový olej. Odporúčanejší je práve marulový olej, ktorý je schopný preniknúť do hĺbky a vlasy vyživiť zvnútra. Ostatné oleje zostávajú skôr na povrchu a neposkytnú vlasom takú starostlivosť.

Je kondicionér určený aj mužom?

Kondicionér nie je výhradne dámskou vlasovou kozmetikou. Páni majú svoje vlastné kondicionéry, ktoré sa čiastočne líšia zložením a sú určené práve mužom. Majitelia mastných vlasov však môžu používať akýkoľvek kondicionér vhodný na mastné vlasy.

Záver

Hoci majú kondicionéry mnoho blahodarných účinkov pre vlasy, používa ho iba obmedzené množstvo žien av prípade mužov je záujem o kondicionéry skôr minimálny. Kondicionéry by sa však podľa odborníkov mali stať pri starostlivosti o vlasy úplnou samozrejmosťou, ako je to v prípade šampónu.

Vďaka kondicionéru budú vlasy oveľa jemnejšie, ľahko ich rozčešite a poskytnete im aj potrebnú ochranu pri tepelnej úprave. Na trhu sú kondicionéry rozdelené podľa typu vlasov. Práve typ vlasov je pri výbere kondicionéra kľúčový. O kvalitné a šetrné zloženie sa postará kvalitný výrobca, ktorého by ste mali vždy uprednostniť pred obstarávacou cenou.

Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo