Ako vybrať kolagénový drink?

Kolagénové drinky sú skvelým spôsobom, ako v tele doplniť dôležitú látku menom kolagén. V našom tele sa vyskytuje prirodzene, avšak postupom času sa prestáva vytvárať, a prichádzajú tak na rad doplnky stravy. Za čo všetko zodpovedá a aké druhy existujú?

Prezrieť drinky

Čo sú kolagénové drinky?

Kolagénové drinky sú nápoje, ktoré obsahujú kolagén – bielkovinu, ktorá sa nachádza v koži, kĺboch ​​a kostiach. Tieto nápoje často obsahujú aj ďalšie prísady, ako sú vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravie kože, kĺbov a kostí. Kolagénové drinky sa často používajú ako doplnok stravy na zlepšenie elasticity a hydratácie pokožky, redukciu vrások a bolesti kĺbov. Významné sú aj pre športovcov a nadšencov do fitness.

Význam kolagénu pre naše telo

Kolagén je základným stavebným prvkom nášho organizmu av mladom veku si ho telo dokáže tvoriť samo. Akonáhle ale dosiahneme 25. rok života, jeho tvorba klesá, až sa okolo 45 rokov už vôbec netvorí, a je tak potrebné ho dopĺňať, napríklad práve kolagénovými drínkami.

Dostatočným množstvom kolagénu v tele zaistíte dobrý stav vašich vlasov, nechtov aj zubov. Kolagén tiež obsahuje aminokyseliny, ktoré môžu podporovať zdravý metabolizmus, trávenie a svalovú regeneráciu. Celkovo teda prispieva k zlepšeniu celkového stavu tela a pohody.

Typy

Kolagén sa delí na niekoľko typov podľa toho, v akej časti tela sa nachádza. Typov kolagénu existuje celkovo 30, ale tých najznámejších je 5, a to síce:

Kolagén I. typu

Tvorí približne 90% kolagénu v ľudskom tele a vyskytuje sa hlavne v koži, kostiach, šľachách a väzive. Podporuje pevnosť a pružnosť kože, zdravia kostí aj kĺbov. Jeho nedostatok môže viesť k osteoporóze, artritíde a ďalším ochoreniam spojených so stratou kostnej hmoty a zníženou pevnosťou telesných tkanív.

Kolagén II. typu

Nachádza sa predovšetkým v kĺboch ​​a chrupavkách. Pomáha udržiavať zdravie kĺbov a podporuje ich pohyblivosť. Kolagén typu II sa často používa ako prírodný liek na podporu zdravia kĺbov, chrupaviek a kostí.

Kolagén III. typu

Vyskytuje sa najmä v koži, svalovom a cievnom systéme. Podporuje elasticitu, hydratáciu kože a pomáha pri regenerácii tkanív. Tento typ kolagénu je obzvlášť dôležitý pre hojenie rán, pretože je prítomný v ranej fáze granulácie. Tvorí sa tiež v stromate kostnej drene a zistilo sa, že jeho prítomnosť ovplyvňuje kvalitu regenerácie kostného tkaniva.

Kolagén IV. typu

Kolagén IV. typu je špeciálny typ kolagénu, ktorý sa vyskytuje v bazálnej lamine, čo je vrstva tkaniva, ktorá prilieha k povrchu buniek a tvorí oddelenie medzi tkanivami vo vnútri tela. Bazálna lámka sa nachádza v mnohých tkanivách, vrátane kože, svalov, pečene a obličiek. Kolagén IV. typu je dôležitý pre udržiavanie štruktúry a stability bazálnej lamíny, čo je nevyhnutné pre správnu funkciu buniek a tkanív, ako je prenos živín, kyslíka a odstraňovanie odpadových produktov metabolizmu.

Kolagén V. typu

Vyskytuje sa predovšetkým v spojivových tkanivách, ako sú svaly, pľúca a obličky. Spolu s kolagénom typu I a III tvorí tzv. fibrilárny kolagén, ktorý tvorí kosti, chrupavky, šľachy a väzy. Nedávno preukázal účinnosť v oblasti kozmetického priemyslu ako súčasť krémov a séra pre svoje hydratačné a anti-aging vlastnosti, ktoré podporujú pružnosť pokožky.

Zdroj kolagénu

Kolagén môže byť získaný z rôznych zdrojov, vrátane rybích šupín, kuracích nožičiek alebo hovädzieho dobytka. Väčšina ľudí si vyberá kolagénové nápoje z dôvodu alergie. Ak máte špecifické potravinové obmedzenie, skontrolujte zloženie kolagénového nápoja, aby ste sa uistili, že neobsahuje alergény, ktoré neznesiete.

Pre vegetariánov máme zlú správu – prírodný zdroj neexistuje. Pokiaľ teda nejete produkty zo zvierat, nie je ako kolagén nahradiť, iba jeho produkciu podporiť.

Každý zdroj kolagénu sa hodí na iné účely:

  • Hovädzí kolagén – z koží a kostí hovädzieho dobytka, kolagén typu I a III, pre zdravie kože a funkciu kĺbov.
  • Morský kolagén – z rýb a morských živočíchov, kolagén typu I, zamedzenie starnutia.
  • Kurací kolagén – z kostí a chrupaviek kurčiat, kolagén typu II, nachádza sa v chrupavke.
  • Bravčový kolagén – z koží a kostí ošípaných, kolagén typu I a III.
  • Vegánsky kolagén – hrachová a ryžová bielkovina, nejedná sa o kolagén ako taký (ten sa prírodne vytvoriť nedá), ide iba o zmes rastlinných zložiek, ktoré stimulujú prirodzenú produkciu kolagénu. Je to jediná možnosť, ako môžu vegetariáni a vegáni nájsť rastlinnú alternatívu.

Spracovanie kolagénu

Podľa spôsobu spracovania môžeme kolagén rozdeliť na:

  • Natívny kolagén – nezmenený a neupravený, pomerne ťažko vstrebateľný, výsledný efekt nie je taký silný.
  • Hydrolyzovaný kolagén (kolagénne peptidy) – získava sa hydrolýzou, vstrebateľnejšie a efektívnejšie.

Zloženie

Zloženie kolagénových drinkov sa môže líšiť podľa značky a typu produktu. Všeobecne sa však u väčšiny kolagénových drinkov, ktoré sú dostupné na trhu, stretnete s nasledujúcimi ingredienciami:

  • Kolagén: Hlavnou zložkou kolagénových nápojov je prirodzený kolagén, ktorý sa získava obvykle z kože a kostí rýb, hovädzieho, bravčového či hydinového mäsa.
  • Vitamíny a minerály: Mnoho z kolagénových nápojov obsahuje vitamíny a minerály, ako sú vitamíny C, E, zinok, meď a horčík, ktoré sú kľúčové pre tvorbu kolagénu v tele.
  • Antioxidanty: Niektoré kolagénové nápoje obsahujú antioxidanty ako sú prírodné extrakty z čaju a iných rastlín, ktoré môžu pomôcť chrániť telo pred poškodením nebezpečnými voľnými radikálmi.
  • Glykozaminoglykány (GAGs): Látky, ktoré pomáhajú udržať vodu v tkanivách, čo zaisťuje dostatočnú hydratáciu tela. Medzi GAGs patrí kyselina hyalurónová, chondroitín a glukosamín, ktoré často nájdete v kolagénových nápojoch.
  • Aminokyseliny: Kolagénové nápoje obsahujú aj aminokyseliny, ako sú napr. glycín, prolín a hydroxyprolín, ktoré tvoria základné stavebné kamene pre kolagén.
  • Chuťové prísady a sladidlá: Niektoré kolagénové nápoje obsahujú prírodné chuťové prísady a sladidlá, aby boli ľahšie konzumovateľné.

Forma

Kolagénové produkty sa môžu líšiť svojou formou – nájdete ich napríklad v prášku, tekutej alebo tabletovej forme. Rozhodnite sa, ktorá forma vám príde najvýhodnejšia podľa vašich osobných preferencií.

  • Prášok – predáva sa v odmerných lyžičkách, ktoré sa pridávajú do nápojov, smoothies, jedál alebo palaciniek pre ľahké dávkovanie a spotrebu.
  • Drinky – kolagénové nápoje sú stále populárnejšou voľbou pre užívateľov, ktorí chcú jednoduchú a rýchlu spotrebu kolagénu. Tieto nápoje sú obvykle pripravené s ďalšími zložkami na zvýšenie výhod na hydratáciu a vitalitu. Nepotrebujete na ich použitie nič ďalšie, iba vypijete pripravený drink.
  • Tablety – najpoužívanejšia forma kolagénu, ľahko prenosné a majú jednoduchú dávkovaciu formu.

Dávkovanie

Kolagénové drinky by sa mali začať konzumovať okolo 25. roku života, keď telo ešte kolagén vyrába samo, podpora mu však prospeje. Neuškodí ani to, keď drinky pijete v neskoršom veku, iba je dôležité, aby ste niekedy začali. Malo by byť bezpečné piť drinky aj v čase tehotenstva, ale najlepšie je poradiť sa s lekárom. Po pôrode je vhodné kolagén dopĺňať, aby sa podporila pružnosť jednotlivých tkanív a navrátila sa telu vitalita. Môže vám tiež pomôcť predchádzať vypadávaniu vlasov, čo je častým problémom novopečených mamičiek.

Drinky pite po dobu 3 mesiacov každý deň, potom pokračujte prechodnou fázou v podobe užívania dvakrát až trikrát do týždňa. Prečítajte si ale príbalový leták, na ktorom nájdete všetky informácie. Prvé výsledky by sa mali dostaviť už po 8 týždňoch pravidelného pitia kolagénu.

Príprava

Pokiaľ nie je drink už pripravený vo fľaši, budete si ho musieť, a to nasledovne:

  1. Obsah vrecka či odmeranú dávku vsypte do prázdnej a suchej nádoby.
  2. Pridajte 200 až 300 ml vody alebo inej tekutiny.
  3. Premiešajte a ihneď skonzumujte.

Funkcia

Kolagénové drinky slúžia na posilnenie štruktúry a elasticity kože, vlasov, nechtov i kĺbov. Kolagén je kľúčovou zložkou, ktorá vytvára celistvosť pokožky, chrupaviek a kostí, zaisťuje pružnosť a hydratáciu tkanív. Pitie kolagénových nápojov môže pomôcť znížiť viditeľnosť vrások, zlepšiť pružnosť pokožky, kĺbov, podporovať rast aj pevnosť vlasov a nechtov. je ale potrebné ich užívať pravidelne po dobu troch mesiacov, aby sa dosiahol požadovaný efekt.

Značka

Medzi populárne značky kolagénových drinkov patrí  Collalloc, BeastPink, Jutavit alebo Nutrisslim. Bývajú v prášku, ktorý si sami rozpustíte v tekutine, ale líšiť sa môžu zameraním vďaka druhu kolagénu. Tiež sa získavajú z rôznych zdrojov.

Cena

Jedno balenie kolagénového drinku väčšinou zodpovedá jednému mesiacu, počas ktorého ho beriete. Je možné si objednať tri také balenia naraz, aby ste bez prerušenia mohli dodržať trojmesačnú kôru. Čo sa týka ceny, líšia sa podľa veľkosti obsahu. Zatiaľ čo niekde narazíte na 240 g, inde sa dočkáte takmer jedného kila.

Nižší obsah sa pohybuje od 1š eur do 22 eur. Nad 22 eur, ale nie viac ako 43 eur, nájdete väčšinu kolagénových drinkov v práškoch, a to ako v sáčkoch, tak s odmerkou. Niektoré značky vytvárajú drinky nad 43 eur, väčšinou sa ale jedná o vyšší obsah, ktorý vám vydrží dlhšie.

Prezrieť drinky

Údržba

Keďže sa jedná o potravinový doplnok, môže sa pri nesprávnej údržbe jednoducho pokaziť. Aby sa tak nestalo, dodržujte nasledujúce postupy:

  1. Skladujte kolagénové drinky na chladnom a suchom mieste, aby nedošlo k ich znehodnoteniu.
  2. Pokiaľ je kolagénový nápoj určený na skladovanie v chladničke, uistite sa, že je uložený pri správnej teplote, aby nedošlo k jeho poklesu či zvýšeniu teploty.
  3. Spotrebujte kolagénové drinky v súlade s odporúčanými dávkami a potom uzavrite fľaše/obaly starostlivo, aby nedošlo k nechcenému vniknutiu vzduchu ak riziku oxidácie.
  4. Pri príprave kolagénových drinkov používajte iba čisté sklenené alebo plastové nádoby s riadne uzatvárateľnými viečkami a neskladujte vysoko koncentrované prášky na miestach, kde by ich mohla napadnúť vlhkosť a baktérie.
  5. Pokiaľ sa váš kolagénový nápoj rozpúšťa v tekutine, miešajte ho iba čistými lyžičkami alebo šejkrom, aby sa predišlo nežiaducej oxidácii a počas prípravy sa neuvoľnilo žiadne znečistenie.

Otázky a odpovede

Na čo kolagénové drinky slúžia?

Kolagénové drinky slúžia na podporu zdravia kože, kĺbov a vlasov. Kolagén je bielkovina, ktorá sa vyskytuje v týchto tkanivách a zaisťuje ich pevnosť a pružnosť. Pitím kolagénového nápoja môžete doplniť hladinu kolagénu v tele, a tým podporiť ich zdravie a regeneráciu.

Niektoré kolagénové drinky môžu tiež obsahovať ďalšie zložky, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie a krásu pokožky a vlasov.

Kedy začať piť kolagénové drinky?

Hoci sa vám vo veku 25 rokov ešte kolagén tvorí sám, je najlepšie v tomto čase začať drinky piť. Môžete ale začať aj neskôr, dôležité je vybrať si kvalitný produkt. Mnoho ľudí začína piť kolagénové nápoje až po 30 alebo 40 rokoch, keď sa objavujú prvé známky starnutia kože a kĺbov.

Užívanie sa tiež odporúča po pôrode, kedy by vám mohol pomôcť s navrátením vitality. Pri tehotenstve a dojčení je potrebné poradiť sa s lekárom.

Z čoho sa kolagén získava?

Kolagén je možné získať iba zo živočíšnych zdrojov, teda zo zvierat – hovädzie, morské živočíchy, kuracie, bravčové. Na získanie kolagénu sa využíva tepelná úprava, enzymatické štiepenie alebo kyslé hydrolýzy, aby sa kolagén rozložil na menšie peptidy. Potom sa pomocou peptidov odstránia nečistoty a kolagén sa získa v podobe prášku alebo tekutiny.

Existuje aj rastlinná alternatíva, ktorá je vhodná pre vegánov a vegetariánov, a to síce hrachová a ryžová bielkovina, ktorá však iba podporuje prirodzenú produkciu kolagénu.

Záver

Kolagén je pre telo dôležitou zložkou a určite urobíte len dobre, keď ho v tekutej forme budete užívať. Čím vyšší vek máte, tým výhodnejšie pre vás jeho používanie bude. Zaistite si zdravé vlasy, nechty a zuby. Dobre vyberajte druh kolagénu aj jeho formu, aby ste pri užívaní boli spokojní.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo