Kadernícke nožnice

Pravidelnému strihaniu vlasov sa nevyhne nikto. Vlasy si môžete nechať upraviť v rôznych salónoch alebo kaderníctvach, mnohí vlasy strihajú doma. A nevyhnutným vybavením sú pre tých, ktorí sa chcú strihaniu vlasov venovať na profesionálnej úrovni.

Vlasy by ste nemali strihať bežnými nožnicami, ktoré bežne používate v domácnosti. Túto metódu aj napriek veľkému výberu kaderníckych nožníc volí väčšina amatérov. Vlasy síce ostriháte, ale výsledok nebude úplne ideálny. Tí, ktorí chcú spoznať hrejivý pocit z dobre odvedenej práce, by si mali domov zaobstarať aspoň základnú verziu nožníc na vlasy.

Výber správnych kaderníckych nožníc nie je úplne jednoduchý, je až prekvapujúce, koľko rôznych typov je na trhu na zohnanie. Je teda dobré vedieť, čo od ktorých nožníc môžete čakať. Pri výbere veľmi záleží na tom, z akého dôvodu nožnice na vlasy kupujete. Tí, ktorí pomocou nožníc niekoľkokrát do roka ostrihajú seba alebo členov rodiny, vystačia sa základným typom.

Pokiaľ sa chcete strihaniu vlasov venovať na plno, budete potrebovať viac rôznych prevedení. Veľmi dôležité je vybrať správnu veľkosť. Kadernícke nožnice sa merajú v palcoch a predávajú sa vo veľkostiach 4,5“ – 8“. Profesionálnu úroveň ovplyvní aj hmotnosť nožníc. Tí, ktorí sa budú strihaniu vlasov venovať niekoľko hodín každý deň, budú potrebovať ľahké nožnice s ergonomickou rukoväťou. U tohto výrobku je veľmi dôležité vybrať nožnice kvalitného výrobcu, na výber máte hneď niekoľko popredných značiek.

Prezrieť kadernícke nožnice

Typy

Kadernícke nožnice sa rozdeľujú podľa tvaru a spôsobu používania na niekoľko rôznych typov. Základom sú 3 typy nožníc na vlasy a to klasické nožnice, nožnice s mikrozúbkami a nožnice efilačné. Svoje nožnice potom majú praváci aj ľaváci.

Klasické nožnice

Tieto nožnice sú základom a využívať ich budete pri kĺzavej technike strihu. Táto technika je známa ako sliding. Klasické nožnice majú obojstranné hladké ostrie.

Nožnice na vlasy s mikrozúbkami

Nožnice majú špeciálne upravené ostrie a sú ideálne pre začiatočníkov. Tí s ich pomocou vykonajú rovný strih. Nožnice s mikrozúbkami však nemožno používať na techniku ​​sliding.

Efilačné nožnice

Prestrihovacie nožnice, bez ktorých sa nezaobídu najmä profesionálni kaderníci. Jedna čepeľ efilačných nožníc je hladká, na druhej sú potom drobné zúbky. Efilačné nožnice vlasy odľahčia a zväčšia ich objem.

Dĺžka čepele

Dôležité je vybrať dĺžku čepele. Kadernícke nožnice sa vyrábajú vo veľkostiach od 4 – 8“. Správnu dĺžku zistíte tak, že zmeriate čepeľ proti prostredníku. Celková dĺžka nožníc by mala byť obdobná ako veľkosť natiahnutej dlane.

  • Ženy – ženy všeobecne volia kratšie nožnice, najobľúbenejšia je veľkosť 5 – 6“.
  • Muži – u mužov vedú dlhšie nožnice s veľkosťou od 6 – 7“.

Veľkosť nožníc ovplyvňuje aj technika strihania. Najobľúbenejšie sú nožnice s veľkosťou 5,5 a 6“, ktorými je možné zvládnuť až 80% rôznych techník. Na presné zastrihovanie sa hodia viac krátke nožnice s čepeľou od 4,5 – 5“. Dlhšie nožnice od 6´´ sú vhodné na zložitejšie strihy.

Rukoväť

Nemenej dôležitou časťou je rukoväť. Tú budete držať po celú dobu v ruke a je teda dôležité, aby bola pohodlná a netlačila. Nožnice pri práci nesmú ani skĺzavať. Kadernícke nožnice majú rôzne typy rukovätí, žiadne odporúčania, ako vybrať tú správnu pre vás však neexistuje. To či vám vyhovujú nožnice s odsadenou, rovnou alebo ergonomicky žeriavovou rukoväťou budete musieť vyskúšať.

  • Odsadená rukoväť (offset angle) – ergonomická rukoväť, ktorá pomáha znížiť únavu počas strihania.
  • Rovná rukoväť (straight line) – napomôže dosiahnuť väčšiu presnosť. Držanie nožníc je prirodzené a pohodlné.
  • Ergonomická žeriavová (downwards crane angle) – znižuje únavu zápästia a poskytne dobrú kontrolu. Túto rukoväť preferujú profesionáli.

Materiál

Kvalita strihu je závislá od materiálu ostria. Kadernícke nožnice sú oproti tým bežným mnohonásobne drahšie, pretože ostrie je vyrobené z veľmi kvalitnej ocele. Menej zdatní si vystačia s teflónovou úpravou, ktorá zaručuje veľmi hladký povrch a oveľa ľahšie strihanie. Na výrobu kaderníckych nožníc sa ďalej používa titán a kobalt.

  • Nerez – nerezové nožnice sú stále najobľúbenejšie. Materiál je veľmi odolný a pevný. Nerezové nožnice sú vhodné pre amatérov aj profesionálov.
  • Titán – tento materiál je veľmi kvalitný a najpevnejší vôbec. Nevýhodou je však jeho vysoká obstarávacia cena.
  • Kobalt – jedná sa o novší materiál, ktorý sa stáva veľmi populárnym. Nožnice vyrobené z kobaltu sú pevnejšie ako nožnice nerezové.

Značka

U kaderníckych nožníc vo veľmi dôležitá kvalita nástroja. Nožnice na vlasy sú pre kaderníkov tým najdôležitejším nástrojom a pri ich výbere sa tak neoplatí šetriť.

O kvalite nožníc rozhoduje predovšetkým výrobný materiál, za najvhodnejšie sú považované nožnice vyrobené z prvotriednej nerezovej ocele. Výrobcovia sa zameriavajú aj na komfortné používanie, preto majú ich nožnice spravidla ergonomickú rukoväť. Tá sa postará o to, aby nožnice počas práce nekĺzali ani netlačili.

Za vysoko kvalitné sú považované nožnice značky Jaguar čo je pravdepodobne najobľúbenejšia značka profesionálov. Ďalšie veľmi kvalitné nožnice kúpite od japonských výrobcov Pro Feel Japan. Medzi cenených výrobcov patrí Matsuzaki, Cerena, FOX, KASHO, Jaguar, Olivia Garden alebo Sibel.

Cena

Nevýhodou kaderníckych nožníc je pomerne vysoká cena, ktorá môže od nákupu odradiť najmä amatérov. Z hľadiska ceny sa nožnice delia na niekoľko skupín. Študenti tak pri výbere zabrúsia do kategórie študentských nožníc, v domácnosti si vystačíte so základným radom, alebo môžete zaobstarať lacnejšiu sadu. Do ďalších skupín patria nožnice pre mierne pokročilých, pokročilých a profesionálov.

V základnom a študentskom rade nájdete nožnice s cenou v rozmedzí 26 – 86 eur. Najväčší výber ponúka cena okolo 43 eur. Cena sady, ktorá spravidla obsahuje dve rôzne prevedenia, býva v rozmedzí 52 – 129 eur. Mierne pokročilí kúpia nožnice za 86 – 171 eur, stredne pokročilí môžu za kvalitné nožnice zaplatiť aj 427 eur. Cena profesionálnych nožníc vyšplhá až k 86 eur.

Prezrieť kadernícke nožnice

Otázky a odpovede

Čo by mali umožňovať kvalitné nožnice?

U nožníc na vlasy je dôležitá aj stredová skrutka, ktorá by mala umožniť plynulú reguláciu sily prítlaku. Nožnice tak môžete prispôsobiť vašim aktuálnym potrebám. Túto možnosť ponúkajú skôr drahšie profesionálne nožnice. Aby táto funkcia fungovala správne, je nutné stredovú skrutku pomocou špeciálneho minerálneho oleja. Ten býva často súčasťou balenia. Niektoré nožnice sú dodávané aj so nastavovacím skrutkovačom.

Ako sa o nožnice na vlasy starať?

Údržba nožníc na vlasy je veľmi dôležitá a zaistí im dlhú životnosť. Nožnice by ste mali pravidelne čistiť handričkou a z času na čas ich naolejovať. Starať sa treba o ostrie. Profesionálne nožnice sa odporúča ostriť cca 1 x ročne. Kadernícke nožnice sú určené výhradne na strihanie vlasov, nikdy by ste ich tak nemali používať na strihanie čohokoľvek iného.

Aké príslušenstvo sa môže hodiť?

Nožnice treba niekam odložiť. Medzi príslušenstvom tak dominujú rôzne stojančeky a puzdrá, ktoré využijete na prenášanie aj uloženie nožníc. Nožnice, sponky a ďalšie pomôcky môžete uložiť aj do špeciálnej tašky, ktorú budete mať pri práci upevnenú na tele. Profesionáli môžu vymeniť centrálnu skrutku.

Záver

Výber kaderníckych nožníc nie je jednoduchý a treba ho urobiť naozaj dôkladne. Tým najdôležitejším je zvoliť správnu veľkosť a typ čepele. Dôležitý je aj materiál ostrie, prevedenie rukovätí a samotná hmotnosť nožníc. Nožnice na vlasy sú rozdelené aj podľa úrovne, dostať je študentské prevedenie, nožnice v základnej a profesionálnej verzii. Začiatočníkom bude vyhovovať aj kadernícka súprava, ktorá spravidla obsahuje 2 typy nožníc ukrytých v praktickom puzdre.


Zdroje: www.lomax.sk, www.kadernickyservis.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo