Ako vybrať hydratačný krém?

Hydratačný krém by ste mali používať, nech už máte akýkoľvek typ pleti, ako v lete, tak aj v zime. Dodáva totiž pokožke potrebnú vlhkosť a hydratáciu, obnovuje a udržuje rovnováhu vlhkosti v pokožke, čo je kľúčové pre jej zdravie a vzhľad. Nájdite si krém, ktorý vám bude skutočne vyhovovať vďaka nášmu sprievodcovi, v ktorom sa dozviete všetko potrebné.

Prezrieť krémy

Prečo používať hydratačné krémy?

Hydratačné krémy dodávajú pokožke potrebnú vlhkosť a zabraňujú jej vysúšaniu, ktoré hrozí najmä v zimných mesiacoch. To je obzvlášť dôležité v suchom alebo studenom prostredí, v ktorom sa môže pokožka stať podráždenou a suchou. Pravidelné používanie hydratačných krémov môže zlepšiť textúru pokožky a urobiť ju hladšou a jemnejšou.

Krémy môžu tiež pomôcť redukovať viditeľnosť jemných liniek a vrások. Zastávajú aj prácu ako ochrancovia voči nepriaznivým okolitým vplyvom, ako sú UV slnečné žiarenie, znečistenie vzduchu alebo teplotné zmeny. Týmto spôsobom môžu obnoviť a chrániť pokožku pred poškodením. Môžu tiež pomôcť upokojiť podráždenú, začervenanú a podráždenú pokožku, zároveň prispieť k vyrovnanému a žiarivému tónu pleti.

Typy

Hydratačné krémy môžeme rozdeliť na niekoľko typov podľa druhu pleti aj doby, v ktorej sa nanášajú. Zatiaľ čo ostatné parametre budú závisieť od toho, čo vyhovuje vašim osobným preferenciám, toto základné radenie je potrebné riešiť na základe faktov.

Krém na mastnú pleť

Keďže mastná pleť vytvára nadmerné množstvo mazu, je potrebné, aby bol hydratačný krém ľahký, ideálne v gélovej forme, a eliminoval prílišnú mastnotu. Dôvod, prečo sa vám pleť tak mastí, môže byť paradoxne nedostatok hydratácie, preto sa hodí vyskúšať aj intenzívnejší krém na noc pre výživu tváre. Pozrite sa po bezolejových a nekomedogénnych produktoch.

Krém na suchú pleť

Tu bude treba zaistiť poriadny hydratačný krém, ktorý zamedzí ďalšiemu vysúšaniu, ktoré je spojené s pnutím, šupinatením, lúpaním i pálením. Zaobstarajte ako dennú, tak nočnú verziu, ideálne s prírodným zložením.

Krém pre zmiešanú pleť

Ak máte problémy mastnej a suchej pleti dohromady, znamená to, že je vaša pleť zmiešaná. V praxi to vyzerá tak, že máte mastnú T-zónu a suché miestečká v okolí nosa a pier. Nájsť produkt, ktorý bude zvládať obe riešenia nemusia byť jednoduché, ale stačí pátrať. Pokiaľ žiadny nenájdete, vyskúšajte kombináciu krému na suchú a mastnú pleť.

Krém pre citlivú pleť

Okrem hydratácie u citlivej pleti venujte pozornosť aj alergickým zložkám a uprednostnite krémy na prírodnej báze. Vyhnite sa parabénom, parfumácii a alkoholu. Vhodné je tiež zvoliť produkty so zinkom, vitamínom E, skvalénom. Tie majú pre kožu upokojujúci, hojivý a antioxidačný efekt.

Krém na akné a problematickú pleť

Ľudia s mastným typom pleti väčšinou mávajú aj problémy s akné. Pre nich odporúčame krémy s ľahkou textúrou, upokojujúcimi účinkami a ochranou voči vysušovaniu. Mali by ste sa vyhnúť krémom, ktoré obsahujú ťažké oleje alebo látky, ktoré môžu upchať póry a zhoršiť akné. Než začnete používať nový hydratačný krém na akné, odporúča sa poradiť sa s dermatológom.

Krém na zrelú pleť

Za zrelú pleť považujeme pokožku nad 50 rokov. Aby sa zabránilo vráskam, je potrebné dostatok hydratácie, ktorú krémy prinášajú. Zvoľte napríklad produkty s kyselinou hyalurónovou, ktorá má pozitívny vplyv na objem pleti, pružnosť a vyhladzovanie jemných vrások. Prirodzene sa vyskytuje v tele, ale s pribúdajúcim vekom klesá (rovnako tak je to s kolagénom).

Denný krém

Okrem typu pleti môžeme hydratačné krémy rozdeliť ešte na dennú dobu, v ktorej ich používame. Denný krém sa nanáša ráno a pôsobí počas dňa. Mal by byť ľahký, rýchlo sa vstrebávať, dodávať matný vzhľad pleti. Skvele sa tak hodí pod make-up, kde naviac pomôže s roztieraním.

Nočný krém

Ten sa samozrejme používa na noc, aby počas spánku pleť načerpala všetko, čo potrebuje. Môže obsahovať retinoidy a alfa-hydroxykyseliny, ktoré pôsobia v procese odstraňovania odumretých buniek. V denných krémoch ich nenájdete, pretože sú citlivé na svetlo, a tak by zapríčinili podráždenie kože.

Vôňa

Váš hydratačný krém bude aplikovaný priamo pri nose, preto je jeho vôňa dôležitá. Už len z toho dôvodu sa oplatí nakupovať v kamennom obchode, kde môžete oňuchať rôzne typy hydratačných krémov alebo aspoň odskrutkovať nádobky, aby ste si privoňali. A ak máte aknóznu alebo citlivú pleť, snažte sa vyhnúť akýmkoľvek vonným hydratačným krémom s vôňami či parfumami.

SPF faktor

Použitie krému, ktorý v sebe má aj SPF faktor, je veľmi dôležité. UV žiarenie totiž dokáže poškodiť pokožku a môžu sa objaviť pigmentové škvrny, v horšom prípade rakovina kože.

Pokiaľ sa slnku vystavujete, je nutné sa namazať, a to nielen na tele, ale hlavne na tvári, kam lúče dopadajú najviac. Je jedno, či je leto alebo zima, nikdy na SPF nezabúdajte. V ideálnom prípade kúpte aspoň 30, v tom lepšom 50. Samozrejme záleží, kde sa práve nachádzate, ale pamätajte, že vašu tvár potrebuje chrániť. Ak váš hydratačný krém ochranu SPF nemá, aplikujte ochranu pod neho.

Použitie

Aplikácia nie je nijako náročná, napriek tomu je ale dôležité dodržiavať určité pravidlá.

  1. Tvár očistite čistiacim produktom a odstráňte všetky nečistoty, make-up a prebytočný olej. Vďaka tomu hydratačný krém prenikne do pokožky a poskytne maximálny účinok.
  2. Umyte si ruky, aby ste tvár nezaniesli nečistotami.
  3. Krúživými pohybmi aplikujte na tvár, ale aj krk a dekolt.
  4. Zamerajte sa predovšetkým na dehydrované časti a doprajte si masáž pokožky.
  5. Make-up aplikujte až po vstrebaní denného krému.
  6. Ak nanášate nočný krém, s jeho vstrebaním vyčkajte 30 minút.

Funkcia

Hlavnou funkciou hydratačného krému je dodávať pokožke intenzívnu vlhkosť. Krémy obsahujú hydratačné látky, ktoré pomáhajú nadviazať vlhkosť v pokožke a zabrániť jej vysušovaniu. Ďalej pomáhajú udržiavať fyziologickú rovnováhu pokožky, čo má vplyv na pružnosť, elasticitu a ochrannú bariéru. Pomáhajú zabraňovať dehydratácii pokožky, ktorá zapríčiňuje suchosť, šupinatosť a podráždenie.

Niektoré hydratačné krémy obsahujú upokojujúce zložky, ktoré môžu pomôcť redukovať podráždenie a zápaly v pokožke. Týmto spôsobom môžu napomáhať regenerácii a hojeniu pokožky. Chráni pokožku pred škodlivými vonkajšími faktormi, ako je UV žiarenie, studený vzduch alebo znečistenie. V poslednom rade zaručujú lepší vzhľad pokožky, vyhladzujú ju a zjemňujú.

Značka

Medzi obľúbené značky hydratačných krémov patrí CeraVe, Nivea, Bioderma, Ziaja, Weleda alebo Eucerin. Pohybujú sa v rôznych cenových kategóriách, nájdete ich v odlišných obaloch a líšiť sa budú aj účinky.

Cena

Najlacnejšie krémy zoženiete do 9.1 eur, ale nebude ich veľa. Bývajú pre všetky typy pleti, nezameriavajú sa na konkrétny problém, preto vám nutne nemusia vyhovovať.

Od 9 eur do 22 eur už nájdete jednotlivé druhy podľa toho, čo chcete riešiť. Môžu byť vybavené SPF, mastná pleť si tu nájde aj gélovú textúru, ktorá nebude jej tvár zaťažovať.

Nad 22 eur zoženiete krémy s tým najlepším zložením, aktívnymi látkami, SPF, často na podporu pružnosti tváre a zamedzenie vrások. Čo sa týka veľkosti, väčšinou sa jedná o 50 ml balenia.

Prezrieť krémy

Otázky a odpovede

Na čo sú hydratačné krémy dobré?

Hydratačné krémy by mali používať úplne všetci, bez ohľadu na vek, pohlavie či typ pleti. Dodávajú pokožke intenzívnu vlhkosť, obsahujú hydratačné látky, ktoré zabraňujú jej vysušovaniu. Tým ju udržujú zdravú a hydratovanú. Okrem toho pomáhajú udržiavať fyziologickú rovnováhu pokožky, upokojovať a redukovať podráždenie aj zápaly v pokožke.

Obsahujú často zložky, ktoré pomáhajú posilňovať ochrannú bariéru pleti pred škodlivými vonkajšími faktormi, ako je UV žiarenie, studený vzduch alebo znečistenie. Celkovo tak napomáhajú jej zdraviu, lepšiemu vzhľadu a zabraňujú negatívnym vplyvom, ktoré ju ničia a spôsobujú predčasné starnutie.

Prečo je dôležité používať SPF?

Pretože predovšetkým tvár vystavujete denne slnečnému žiareniu, je dôležité ju chrániť pred negatívnymi účinkami. Slnečné lúče obsahujú UV žiarenie, ktoré môže poškodiť pokožku a spôsobiť spálenie. SPF pomáha odrážať alebo blokovať toto UV žiarenie a znižuje riziko slnečného spálenia.

Hrozí tiež vznik rakoviny kože, ktorému správne zvoleným SPF môžete predísť. Aj s týmito produktmi pleť starne pomalšie, nevyskytujú sa pigmentové škvrny a pokožka je vyrovnaná. Je dôležité pleť chrániť po celý rok, preto ideálne vyberte taký hydratačný krém, ktorý SPF faktor obsahuje, minimálne 30.

Aké hydratačné krémy by mali používať muži?

Ženské a mužské telo funguje odlišne, preto sa líšia aj produkty, ktoré by mali jednotlivé pohlavia používať. Konkrétne hydratačné krémy je lepšie voliť ľahšie, pretože mužská pokožka je často mastnejšia a má tendenciu produkovať viac oleja ako pokožka žien.

Slnečná ochrana je pre mužov rovnako dôležitá ako pre ženy, preto by muži mali hľadať hydratačné krémy s obsahom SPF. Pokiaľ máte citlivú pleť, vhodné sú zložky ako aloe vera, panthenol alebo bisabolol, ktoré pomáhajú potlačiť podráždenie a upokojiť pokožku. V poslednom rade nájdite krém s ľahkou textúrou a gélovou konzistenciou.

Záver

Hydratačné krémy by vo vašej starostlivosti o pleť rozhodne nemali chýbať, preto nájdite taký produkt, ktorý bude vyhovovať typu vašej pleti, problémom, ktoré riešite, a s faktorom SPF. Ak ste starší (50+), hľadajte anti-age krémy. Aplikujte ráno aj večer (prispôsobte tomu výber) a tešte sa z účinkov, ktoré vám poskytnú.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo