Gély na vlasy

Stylingových prípravkov na vlasy je viac, než ste si možno mysleli. Kvalitné gély nelepia a obsahujú navyše hydratačné zložky pre zdravý lesk vlasov u mužov aj žien. Pre ich správny výber by ste mali zvážiť niekoľko parametrov, medzi ktoré patrí napríklad váš typ vlasov, konzistencia produktu aj stupeň fixácie, ktorý očakávate. Poradíme vám, ako na to.

Prezrieť gély na vlasy

Typy

Niektoré produkty fixujú lepšie, ale vlasy viac zaťažujú. Rozhodnite sa teda podľa toho, čo požadujete a aké máte očakávania. Existuje oveľa viac stylingových prípravkov na vlasy, tu sú niektoré z nich.

Stylingový lak

Tento produkt je určený na fixáciu účesu a predĺženie jeho životnosti. Okrem toho dodáva aj lesk, v niektorých prípadoch je dokonca vybavený aj SPF ochranou. Hodí sa aj pre jemné vlasy. Na aplikáciu stačí nastriekať z dostatočnej vzdialenosti a nechať zaschnúť. Pokiaľ lak nanesiete veľmi zblízka, môžu sa pramene vlasov zlepiť dohromady.

Gél na vlasy

Gél na vlasy využívajú predovšetkým muži, pretože je skvelý na krátke vlasy. Na trhu nájdete rôznu hustotu a mieru fixácie na vlhké aj suché vlasy. Nehodí sa pre jemné vlasy, za to husté si ho zamilujú. Nanášajte iba také množstvo, ktoré odporúča výrobca na obale, inak vám vlasy zľahnú.

Tužidlo

Slúži na vytvorenie objemu a tvarovanie účesu. Zoženiete ho aj s vyživujúcimi látkami, čo je pre vlasy vzhľadom na záťaž najrôznejšími produktmi vhodné. Dodá objem aj lesk, chráni počas stylingu, zväčší objem a uhladí vlasy. Opäť platí, že pri použití väčšieho množstva vlasy zľahnú, môžu byť dokonca mastné.

Krém

Okrem fixácie krém taktiež vyživuje a hydratuje, a je tak veľmi šetrný k vlasom. Poskytne síce nižšiu fixáciu, za to ale chráni končeky pred štiepením a hodí sa ako na suché, tak na mokré vlasy.

Pomáda

Ideálne pre dodanie objemu aj na uhladenie neposedných kudrliniek. Delí sa na dva druhy:

  • Na vodnej báze – nie je mastná, dodáva prirodzený lesk, nižší účinok,
  • Vazelínová – lesklá a dobre fixuje, za to sa z vlasov horšie vymýva.

Hlina na vlasy

Špeciálnu kategóriu robí hlina na vlasy, ktorá je vhodná pre osoby s citlivou pokožkou, pretože má prírodné zloženie. Namiesto mokrého efektu sa dočkáte zmatňujúceho, čím docielite prirodzený vzhľad. Hodí sa pre všetky typy vlasov všetkých dĺžok. Po nanesení hliny vlasy netvrdnú, takže účes môžete rôzne upravovať aj počas dňa.

Typy vlasov

Aby ste vedeli, po akom výsledku by ste mali prahnúť, poďme si predstaviť jednotlivé typy vlasov a problémy, s ktorými sa musí stretávať. Následne odporučíme vhodný produkt, ktorý daný problém rieši.

  • Jemné a riedke – potrebujú dodať objem, preto využijú tužidlo na vlasy
  • Normálne – môžete vyberať podľa seba, záleží na dĺžke vašich vlasov a požadovanom výsledku
  • Mastné – ľahké prípravky dodávajúce objem, ako sú laky na vlasy alebo pomády na vodnej báze
  • Vlnité a kučeravé – uhladiť poletujúce vlásky, definovať vlny, voľte stylingový krém, tužidlo alebo sprej na vlasy na podporu vĺn
  • Rovné – dôležité je uhladenie, zamedzenie krepovatenia a fixácie, teda použite stylingový krém na vlasy, sprej na vlasy a prípravky na ochranu pred teplom
  • Suché – stylingové prípravky s hydratačnými účinkami, ktoré ochránia pred ďalším vysušovaním počas tepelnej úpravy – stylingový krém na vlasy, lesk v spreji
  • Poškodené – je nutná výživa a hydratácia, preto voľte sérum na vlasy s keratínom a pri fénovaní používajte tepelnú ochranu vlasov
  • Zľahnuté – potrebujú dodať objem a prirodzený vzhľad, hodí sa ľahký stylingový sprej na vlasy
  • Nepoddajné – skrotí uhladzujúci stylingový krém na vlasy proti krepovateniu a silne fixačné prípravky
  • Farbené – vyskúšajte lak na vlasy, ktorý zvýrazňuje a chráni farbu pred vyblednutím

Vosky na vlasy pre mužov

Rovnako ako ženy fixujú svoje vlasy, vo veľkej miere to robia aj muži, ktorým sú takéto produkty priamo určené. Ak ste žena a obľúbila ste si jeden z nich, nič sa nedeje, zložením sa totiž nelíšia.

Rozdiel je iba v parfumácii a balení, rovnako ako tomu je u sprchových gélov. Pokiaľ ste objavili, že mužské gély na vlasy pôsobia lepšie, je to značkou, nie určením pre dané pohlavie. Ak vám teda takýto produkt vyhovuje, používajte ho bez ohľadu na to, pre koho je určený.

Konzistencia

Tu je to o preferenciách. Podľa toho, s čím sa vám bude lepšie pracovať, to voľte. Niekomu vyhovuje tekutá konzistencia, niekomu pena, gél či krém, alebo púder. Nepatrné rozdiely medzi nimi nájdete, ide ale skôr o váš komfort.

Tekuté

Do tejto kategórie zaraďujeme lak na vlasy, spreje na vlasy, vlasové mlieka, olej na vlasy, sérum na vlasy či fluidy.

Penové

Jednoduchú aplikáciu a rovnomerné nanášanie zaistí stylingové peny a penové tužidlá.

Gélové a krémové

Gél na vlasy, vosk na vlasy, stylingová pasta na vlasy, pomáda, stylingový krém na vlasy či guma na vlasy vám poskytnú pohodlné nanášanie aj krémovú konzistenciu.

Púdrové

Nanášajú sa do suchých vlasov, aby tak pohltili mastnotu. Okrem toho tiež zdrsňujú ich povrch a dodávajú im objem. Niektoré púdre môžu účes tiež ľahko zafixovať alebo dodať lesk. Sú dostupné v spreji alebo v krabičke so sitkom.

Balenie a objem

Balenie sa odráža najmä od toho, s akou konzistenciou budete pracovať. Tekuté sú väčšinou v spreji, penové v pumpičke a púdrové v tégliku. Objem záleží na tom, ako často chcete gél na vlasy používať. Ak nie tak často, bude vám stačiť 150 – 200 ml, na častejšie použitie vyberajte balenie od 250 ml.

Stupeň fixácie

Ako silne potrebujete zafixovať účes? Myslite na to, že častým zaťažovaním vlasov poškodzujete ich kvalitu, preto, pokiaľ je to možné, nanášajte menšie množstvo.

  • Ľahká fixácia – pre slabšie a jemné vlasy
  • Stredná až silná fixácia – pre pevný účes
  • Silná až veľmi silná fixácia – normálne aj pevné vlasy, spevní aj zložitejší účes

Použitie

Gél na vlasy aplikujte vždy v primeranom množstve, ktoré je uvedené na obale. Môžete ho nanášať na suché aj vlhké vlasy. Ak to s gélom preženiete, vlasy stratia objem a zľahnú. Večer zvyšky gélu poriadne vyčešte alebo si vlasy umyte.

Funkcia

Ak chcete nosiť účes, ktorý bez fixácie nevydrží, môžete naň naniesť gél na vlasy, a to ako na sucho, tak na mokro. Pokiaľ je silnejší, bude sa horšie vymývať, nechá ale vlasy presne tak, ako ste ich urobili. Na krátke vlasy sú o niečo vhodnejšie, preto ich často využívajú muži.

Značka

Medzi obľúbené značky patrí L’Oréal Professionnel, Syoss, Got2b, Taft alebo American Crew. Ponúkajú rôzne úrovne fixácie, balenie aj cenu.

Cena

Podľa toho, aký kvalitný a účinný produkt je, sa odlišuje cenová kategória. Najlacnejšie gély zoženiete do 9.1 eur, jedná sa o drogérkové značky s menším balením. O niečo drahšie sú profesionálni výrobcovia, u ktorých sa gél pohybuje od 9.1 eur do 22 eur. Nad 22 eur sa objavujú značky ako je Paul Mitchell, ktorú napríklad zoženiete iba vo vybraných kaderníctvach. Kvalita zaručená.

Prezrieť gély na vlasy

Otázky a odpovede

Podľa čoho vybrať gél na vlasy?

Zásadné je poznať svoj typ vlasov (jemné, farbené, suché, poškodené), a na ten pri výbere najviac hľadieť. Následne podľa vašich preferencií vyberte konzistenciu, veľkosť a stupeň fixácie.

Ako správne naniesť gél na vlasy?

Gél na vlasy aplikujte vždy v primeranom množstve, ktoré je uvedené na obale. Môžete ho nanášať na suché aj vlhké vlasy. Ak to s gélom preženiete, vlasy stratia objem a zľahnú. Večer zvyšky gélu poriadne vyčešte alebo si vlasy umyte.

Ako dlho mi gél na vlasoch vydrží?

Pokiaľ zakúpite kvalitný produkt, mal by v tom istom stave vydržať po celý deň. Čím vyšší stupeň fixácie, tým dlhšie by mal zostať na vlasoch. Počítajte ale s tým, že vám pôjde horšie zmyť a pravdepodobne skôr uškodí vašim vlasom.

Záver

Gély na vlasy využijú ako ženy, tak aj muži, preto pokiaľ nenechávate vlasy tak, ako sú, ale upravujete ich, bude sa vám určite hodiť. Vyberajte podľa typu vašich vlasov a požadovaného stupňa fixácie. Pokiaľ túžite po inom výsledku, než ponúka gél, máte na výber aj z ďalších stylingových prípravkov, ktoré sme si uviedli vyššie.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo