Elektrostimulátory

Elektrostimulátory patria medzi novšie technológie, ktoré môžete využívať dokonca aj sami doma. Slúži ako relaxačná pomôcka, ktorá vám namasíruje celé telo, uľaví od bolesti, podporí chudnutie či tvarovanie postavy a veľa ďalšieho. Jedná sa o multifunkčný nástroj, ktorý je možné použiť pre širokú škálu účelov. Dnes si povieme, na čo všetko sa hodí a podľa čoho vybrať ten správny model.

Prezrieť elektrostimulátory

Typy

Rozlíšiť môžeme domáce či profesionálne prístroje, ktoré sa medzi sebou líšia funkciami aj cenou. Zatiaľ čo domáci sa budú hodiť všetkým, kto sa chce o seba viac doma starať, profesionálny typ je určený pre odborníkov, ktorí sa týmto živia. Elektrostimulátory môžete využiť na ramená, ruky, nohy, chrbát aj celé telo.

Domáce

Domáce modely disponujú menším počtom funkcií, prednastavenými programami, rozmermi a drobnejšou hmotnosťou. S tým sa spája aj nižšia obstarávacia cena. Nepočíta sa s tým, že by ste tento typ používali nejako často, ale skôr výnimočne.

Profesionálna

Pretože budete elektrostimulátor využívať na dennej báze, musíte mať istotu, že bude dostatočne odolný a vydrží po dlhú dobu. Práve preto je väčšia aj ťažšia, má viac funkcií a tiež vyššiu cenu. Na jeho používanie je potrebné byť dostatočne poučený, preto sa neodporúča ani amatérom, ktorí by si chceli dopriať doma väčší luxus. S množstvom funkcií by ste si pravdepodobne ani neporadili.

Účel

Podľa toho, na čo chcete elektrostimulátor využiť, budete požadovať počet funkcií, programov a ďalších vlastností, ktorými zariadenie disponuje. Bude sa líšiť aj cenové rozmedzie – pre profi využitie je vyššie, pre rekreačné účely zase nižšie, logicky.

  • Šport – ak ste amatérski či profesionálni športovci, môže vám elektrostimulátor pomôcť k lepším výkonom, zvýšeniu sily svalov a ich kapacity. Pre všetkých, ktorých aktivity presahujú 5 hodín týždenne. Tento typ patrí medzi drahšie vybavenie.
  • Fitness – radi cvičíte a chcete dosiahnuť vyššiu fyzickú kondíciu, budovanie svalovej hmoty a tvarovanie tela? Potom budete hľadať fitness model.
  • Chudnutie – funguje podobne ako predchádzajúci typ, je určený na spevnenie tela, relaxáciu a prekrvenie svalov, elimináciu tukových vankúšikov a posilnenie svalstva.
  • Rehabilitácia – oproti ostatným spomenutým možnostiam uľavuje od bolesti, poskytuje relax a masáž svalstva pri bolestiach chrbta, kolien či artróze. Využíva sa na liečebné účely.

Počet elektród

Podľa toho, koľko elektród sa v prístroji nachádza, môžete prístroj rozdielne používať.

  • 2 elektródy – masáž dvoch svalových skupín súčasne pri plnej efektivite.
  • 4 elektródy – masáž štyroch svalových skupín súčasne pri plnej efektivite.
  • 2 + 2 elektródy – masáž dvoch rozdielnych svalových skupín rôznymi programami, ideálna pre profesionálne využitie.

Množstvo a druhy programov

Počet programov sa zvyšuje spoločne s cenou, preto ich má najviac profesionálny elektrostimulátor. Mali by zodpovedať vašim požiadavkám, preto pokiaľ sa u vami vybraného modelu nachádza niečo, čomu nerozumiete alebo neviete ako sa používa, radšej siahnite po inom modeli. Medzi typické programy patria:

  • Sila a budovanie svalov: Programy zamerané na zvýšenie veľkosti svalov, sily a vytrvalosti.
  • Úľava od bolesti: Programy určené na zmiernenie bolesti v konkrétnych oblastiach tela znížením zápalu, zvýšením prietoku krvi a uvoľnením endorfínov.
  • Rehabilitácia: Programy, ktoré napomáhajú procesu zotavenia po zraneniach alebo operáciách tým, že posilňujú oslabené svaly a znižujú bolesť.
  • Masáž a relaxácia: Programy, ktoré napodobňujú pohyby tradičnej masáže tým, že stimulujú svaly, poskytujú relaxáciu a úľavu od stresu.
  • Tónovanie a tvarovanie: Programy určené na tónovanie a tvarovanie konkrétnych oblastí tela, ako sú brušné svaly, zadok alebo stehná.
  • Fitness a tréning: Elektrostimulačné programy pre kardio, HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning), jogu, pilates a ďalšie, ktoré používateľom pomôžu vyťažiť zo svojho cvičenia maximum a presnejšie sledovať pokrok.

Napájanie

Druhov napájania je hneď niekoľko a opäť sa odvíjajú od cenovej kategórie, z ktorej budete vyberať.

  • AA alebo AAA batérie – nízka obstarávacia cena, modely vybavené väčšinou dvoma elektródami, určené pre menej výkonné modely, zaobstarávanie nových batérií sa časom predražuje.
  • Dobíjacie akumulátory – pri strednej triede, 3 – 20 hodín prevádzky na jedno nabitie, nižšie náklady na prevádzku, počas dobíjania nie je možné používať.
  • Rýchlonabíjacie sektorové batérie – najvyššia obstarávacia cena, u produktov pre profesionálov, možnosť používania aj počas nabíjania.

Certifikácia a zdravotné obmedzenia

Vzhľadom na to, že toto zariadenie má na vaše telo vplyv, je potrebné, aby bolo opatrené príslušnými certifikáciami, ktoré dokazujú, že nebude mať negatívny dopad. Pokiaľ daný elektrostimulátor certifikáciou nedisponuje, jeho kúpe sa vyhnite. Riskujete tým vlastné zdravie, mohli by ste si tak ublížiť.

Elektrostimulátorom by sa vo všeobecnosti mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy, osoby s epilepsiou, osoby s kardiostimulátormi a srdcovými vadami.

Funkcia

Elektrostimulátory sú zariadenia, ktoré využívajú elektrické impulzy na stimuláciu svalov a nervov v tele. Tento efekt sa využíva na posilnenie svalov, na rehabilitáciu, zníženie bolesti, na fyzikálnu terapiu, zlepšenie športových výkonov a poskytujú tiež zážitok podobný masáži, ktorý napomáha relaxácii a uvoľneniu stresu. Vplyvom elektrického prúdu dochádza k stimulácii svalstva. Využívajú sa nízkofrekvenčné pulzné alebo sínusové prúdy, ktoré prechádzajú do tela cez elektródy, ktoré sa lepia na pokožku.

Medzi funkcie, ktoré u týchto zariadení môžete nájsť, patria:

  • Časovač – má za úlohu odpočet času jednotlivých programov.
  • Displej – zobrazuje informácie o programoch a ovládacie funkcie.
  • Mobilná aplikácia – možnosť prepojenia s mobilným telefónom, sledovanie priebehu masáže, ovládanie prístroja.

Značka

Medzi najznámejších výrobcov elektrostimulátorov patrí Beurer, Omron alebo Beauty relax. Líšia sa medzi sebou hlavne cenovou kategóriou, tým pádom aj vlastnosťami a účelom použitia.

Cena

Nejedná sa o úplne drahú záležitosť, preto pokiaľ vás prístroj zaujal, zoženiete ho pomerne lacno.

Domáce modely sú k dostaniu do 22 eur. Neponúknu veľké množstvo funkcií (maximálne 6), mávajú iba dve diódy, je ale možné zakúpiť dve náhradné elektródy, vďaka ktorým je možné rovnako efektívne obsluhovať štyri svalové skupiny súčasne. Napájanie funguje na základe ceruzkových batérií.

Ďalšou cenovou kategóriou sú zariadenia od 22 eur do 64 eur, do ktorej spadajú ako domáce, tak profesionálne druhy. Najčastejšie sa využívajú na spevnenie postavy a zvyšovanie fyzickej kondície. Väčšinou sú vybavené 4 elektródami rozdelenými do dvoch oddelených systémov, vďaka ktorým môžete posilňovať dve svalové partie naraz pomocou dvoch rôznych programov. Počet programov presahuje počet 60 a bývajú vybavené LCD displejom alebo časovačom. Napájanie funguje opäť na ceruzkové batérie, avšak môže ísť aj o dobíjací akumulátor.

Nad 64 eur sa dajú kúpiť iba profesionálne modely, ktoré sa hodia na každodenné používanie. Môžu byť dokonca vybavené až 8 elektródami so 4 oddelenými systémami, a tak umožňujú masírovať hneď štyri svalové skupiny naraz. Programov je cez stovku, väčšinu je možné navyše individualizovať. Nabíjať môžete ceruzkovými batériami, akumulátormi alebo rýchlonabíjacími batériami. Ideálne pre profesionálnych športovcov alebo osoby s chronickými bolesťami chrbtice.

Prezrieť elektrostimulátory

Údržba

Aby vám prístroj dlho vydržal, je potrebné sa oň náležite starať. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám s údržbou pomôžu.

  • Vyčistite elektródy po každom použití: Utrite elektródy vlhkou handričkou alebo použite alkoholové obrúsky, aby ste odstránili zvyšky potu, krému alebo oleja.
  • Skontrolujte batériu: Pravidelne kontrolujte životnosť batérie a podľa potreby dobite alebo vymeňte elektrostimulátor.
  • Udržujte ho v suchu: Nikdy neponárajte elektrostimulátor do vody ani ho nevystavujte vlhkosti.
  • Správne ho skladujte: Po použití uložte elektrostimulátor na chladné a suché miesto. Nenechávajte elektrostimulátor na priamom slnku alebo vo vlhkom prostredí.
  • Zaobchádzajte s ním opatrne: Vyhnite sa pádu alebo násilnej manipulácii s elektrostimulátorom, pretože tým môžete spôsobiť poškodenie jednotky.

Otázky a odpovede

Na čo sa elektrostimulátory využívajú?

Elektrostimulátory majú mnoho spôsobov využitia, medzi ktoré patrí napríklad úľava od bolesti, svalová rehabilitácia, pomoc pri chudnutí, zlepšenie prietoku krvi, zvýšenie sily svalov a ich kapacity. Skvele sa tak hodí nielen pre profesionálnych športovcov, ale aj pre každého, kto cíti, že toho na neho v poslednej dobe bolo veľa a potrebuje trochu regenerácie.

Môže elektrostimulácia bolieť?

Nie. Pripomína mravčenie, chvenie alebo štiepanie, ale bolieť by vás nemala. Zo začiatku môže byť používanie prístroja však nepríjemné. Intenzitu elektrických impulzov je možné upraviť tak, aby vyhovovala individuálnym potrebám a úrovni pohodlia. Je dôležité začať na nízkej úrovni a postupne zvyšovať intenzitu podľa potreby. Ak počas používania zaznamenáte akékoľvek nepohodlie alebo bolesť, je dôležité prestať elektrostimulátor používať a prebrať akékoľvek obavy so svojím praktickým lekárom.

Podľa čoho vybrať vhodný elektrostimulátor?

Zásadný v rozhodovaní bude druh elektrostimulátora, a to buď domáci alebo profesionálny – od toho sa potom odvíja počet funkcií a programov. Ďalej budete riešiť spôsob napájania, ktorým môžu byť AA alebo AAA batérie, dobíjacie akumulátory či rýchlonabíjacie sektorové batérie. Nezabúdajte ani na certifikáciu, ktorou by prístroj mal disponovať, aby bolo jeho používanie bezpečné.

Záver

Pokiaľ chcete svojmu telu dopriať starostlivosť navyše, domáci elektrostimulátor je vhodnou voľbou. Jeho použitie je jednoduché, a napriek tomu, že nedisponuje toľkými programami, dokáže vám uľaviť a podporiť fyzikálne procesy. Profesionáli by na jeho využitie mali byť preškolení, aby presne vedeli, na čo je ktorá funkcia určená. Nemusíte sa báť, že by proces bolel, všetko je úplne bezpečné.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo