Pivo je obľúbeným nápojom, bez ktorého sa nezaobíde žiadne posedenie s priateľmi alebo rodinná oslava. Vďaka vhodnému výčapnému chladeniu si môžete dopriať kvalitné čapované pivo aj z pohodlia domova. Chladenie je predávané aj v prenosnom variante a chladivý nápoj si tak môžete dopriať na chalupe alebo pri letnom kempovaní.
Pri výbere chladenia vás bude zaujímať predovšetkým spôsob, akým je pivo chladené, voliť budete zariadenie v závislosti od výkonu. Chladenie je k dostaniu v kombinácii s kompresorom, ale zakúpiť môžete aj zariadenie bez kompresora. Na výber máte dva typy tlačného média ak nápoju sa dostanete vďaka vhodne zvolenému narážaču.
Porovnať ceny výčapných zariadení
Typ chladenia
Výčapné zariadenie sa rozdeľuje podľa spôsobu chladenia na suché a vodné. Okrem toho je možné kúpiť ručnú pípu, teda zariadenie, kde nebudete musieť spôsob chladenia riešiť.
Suché chladenie
Pod týmto pojmom si môžete predstaviť bežné stolné zariadenie určené na čapovanie piva. Výčapné zariadenie so suchým chladením je menších veľkostí a využijete ho tak v domácnostiach aj na menších kultúrnych akciách. Pivo je chladené pomocou kontaktného suchého termobloku.
Chladenie prebieha pomocou elektrickej energie, postačí teda iba umiestniť prívodný kábel do zásuvky a po niekoľkých minútach budete môcť vychladené pivo čapovať. Výhodou je menší rozmer, ľahšia prevádzka a menej náročná údržba. Počítať však budete musieť s vyššou spotrebou elektrickej energie.
Vodné chladenie
Tieto zariadenia sú určené do väčších prevádzok, krčiem a reštaurácií. Voda slúži na prenos chladu na pivné vedenie a tiež ako akumulátor chladu. Jedná sa o veľké, ťažké a neprenosné výčapné zariadenie. Nie sú tak náročné na spotrebu elektrickej energie a sú viac výkonné.
Vodné chladenie potom nájdete v stolovom aj podstolovom variante. Podstolové je použité v kombinácii s výčapným stojanom a môžete ho umiestniť priamo pod výčapný stôl alebo kamkoľvek do priestoru vašej prevádzky. Jedná sa viac používaný elegantnejší variant.
Bez chladenia
V tomto prípade sa jedná o jednoduchú ručnú pípu, ktorú treba iba naraziť na sud, a potom už môžete za pomoci pripojenej pumpičky čapovať.
Chladiaci výkon
Chladiaci výkon v tomto prípade vyjadruje, ako rýchlo ochladíte určitý počet litrov za hodinu o 10 – 15 °C. Aj tu platí, že viem je chladiace zariadenie väčšie, tým väčším by malo disponovať aj výkonom.
- Domáce využitie – malé výčapné zariadenia vhodné pre menšie akcie alebo do domácnosti majú výkon v rozmedzí 15 – 25 litrov/hodinu
- Zariadenie do 100 osôb – pre organizovanie stredných akcií budete potrebovať zariadenie schopné ochladiť aspoň 50 litrov/hodinu
- Zariadenie nad 100 osôb – veľké akcie s väčším počtom osôb budú vyžadovať výčapné zariadenie s výkonom 100 litrov/hodinu. Tieto veľké zariadenia mávajú spravidla viac čapovacích kohútov.
Technológie tlakovaní
K výčapnému zariadeniu budete potrebovať aj kompresor alebo tlakovú fľašu s tlačným plynom, ktorá pivo vytlačí zo suda. Na výber máte niekoľko možností.
Integrovaný
Zabudovaný kompresor predstavuje najjednoduchšie riešenie. Tlak je v tomto prípade nastavený na ideálnu hodnotu a zariadenie sa bude ľahšie prenášať. Nevýhodou chladenia s kompresorom je využívanie vzduchu, vďaka ktorému pivo rýchlo zvetráva a je tak určené na čo najrýchlejšiu konzumáciu. Tieto chladenia sú tiež drahšie.
Externý
Súčasťou tohto chladenia kompresor nie je. K nákupu vás teda môže lákať nižšou obstarávacou cenou. K zariadeniu však budete musieť prikúpiť samostatný potravinársky kompresor alebo fľašu so stlačeným plynom. Na styk s potravinami sú určené bezolejové kompresory.
Tlačné médium
Okrem rozdielnych technológií tlakovania existuje aj niekoľko tlačných médií.
- Vzduch – v základnom je obyčajný vzduch. Ten môžete využiť pri domácich aj malých komerčných zariadeniach. Nevýhodou je zvetrávanie a oxidácia piva. Sud by sa tak mal dopiť ideálne do 48 hodín. Vzduch využívajú výčapné zariadenia s interným aj externým kompresorom.
- CO2 a Biogon – použiť môžete aj oxid uhličitý a to samostatne alebo v zmesi s dusíkom tzv. Biogon. Toto tlačné médium udrží pivo čerstvé aj 2 týždne a zachová jeho prirodzenú chuť aj kvalitu.
Narážacia hlava
Narážač vám umožní dostať sa k nápoju. K dostaniu sú 3 základné typy: bajonet, plochý a kombi. Narážač sa vyberá v závislosti na tom, čo budete chcieť čapovať.
- Bajonet – najpoužívanejší narážač je určený pre tieto značky Plzeňský prazdroj, Benešov, Malý Rohozec, Hlinsko, Budějovický Budvar, Radegast, Gambrinus, Platan, Lobkowicz, Kláštor, Rychtár, Olomouc Svätováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant
- Plochý – Staroprameň, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Ostravar Starobrno, Holba, Krušovice, Praha minipivovar Novomestský, Litovel, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Přerov pivovar Zubr, Pegas, Žatec, Topvar,
- Kombi – najmenej používaný narážač využívajú pivovary Chodovar, Čierna Hora, Hostan, Originál Kofola, Herold, Vsetín minipivovar Valášek, Znojmo, Kácov, Vyškov
Veľkosť a hmotnosť
Výčapné zariadenie sa vyrába v niekoľkých veľkostiach. Podľa toho kde a ako často budete výčapné zariadenie využívať, budete vhodnú veľkosť vyberať. Do bežnej domácnosti postačia menšie a ľahšie, do komerčných prevádzok je potrebné zvoliť objemnejšie a teda aj ťažšie zariadenia.
Doplnky
Výčapné zariadenie vyberajte aj na základe množstva doplnkov v balení. Potrebovať budete spojky na narážač, nápojovú a vzduchovú hadicu a redukčný ventil na tlakovú fľašu.
Značka
Výčapné zariadenie je na trhu zastúpené pomerne malým počtom výrobcov. Najčastejšie narazíte na chladenie značky Lindr, menej sú už zastúpené značky Sinop, Celli, Klarstein, Bomann a niektoré ďalšie.
Cena
Najlacnejšie chladenie s výkonom v rozmedzí 15 – 25 litrov / hodinu môžete zakúpiť za cenu do 400 eur. Sú ideálne na občasné používanie na rôznych domácich oslavách. Väčším počtom sú zastúpené chladenia v rozmedzí 400 – 790 eur. Tu sa už jedná o zariadenie s kompresorom a vyberať môžete medzi výkonom 20 – 40 litrov / hodinu.
Ak vyberáte chladenie pre väčší počet osôb, budete sa pohybovať v rozmedzí 790 – 1180 eur. Tieto chladenia sú často vybavené dvoma alebo viacerými čapovacími kohútikmi.
Porovnať ceny výčapných zariadení
Údržba
Čistenie je dôležité na uchovanie chuti i zamedzenie šírenia baktérií. Na čistenie budete potrebovať sanitačný súdok, kefu, sanitačný roztok a guličky. Výčapné zariadenie je nutné po každom použití prepláchnuť vodou.
V komerčných prevádzkach by sa malo čistenie vykonávať aspoň 1x za týždeň, pri domácich výčapoch budete čistenie vykonávať podľa frekvencie používania. Je však lepšie čistiť častejšie ako s údržbou otáľať. Presný postup sanitácie je uvedený v manuáli každého výrobku.
Otázky a odpovede
Z čoho je chladenie vyrobené?
Najviac sú na trhu zastúpené chladenia vyrobené z nerezovej ocele alebo hliníka. Tieto materiály sú pomerne ľahké a vyznačujú sa aj obstojnou životnosťou, vďaka ktorej ich nepoškodia ani častejšie prenášanie či prevážanie.
V prípade, že budete mať na chladenie vyhradené jedno miesto, môžete vyberať lacnejší variant vyrobený z kovu a plastu. Drahšie chladenie potom kombinujú kov a drevo.
Ako správne točiť pivo?
Pivo by sa malo točiť do správne vychladeného pohára. Jej teplota by mala byť totožná s teplotou piva. Ak vám to situácia umožní, odporúča sa pohár pred použitím opláchnuť studenou vodou.
Pivo by sa malo točiť naraz alebo na dvakrát, takýmto postupom zamedzíte jeho oxidácii a naopak zachováte chuť. Samotné čapovanie by potom malo prebiehať pod uhlom 45 ° a to pri dne a pri okraji.
Aké sú spôsoby točenia?
Spôsobov točenia piva je viac. Najčastejšie dostanete svoje pivo natočený tzv. na hladinku. Pohár je plný po okraj a súčasťou piva je bohatá pena. Hladinka sa čapuje vždy naraz. Pokiaľ pohár obsahuje prevažne penu, dostane pivo v podobe „mlieka“.
Šnyt je spôsob, kedy pohár obsahuje menšie množstvo piva a väčšiu časť tvorí bohatá pena. Tento štýl točenia je bežný pri rôznych ochutnávkach. Piva, ktoré má len minimum peny sa prezýva čochtan. Čochtan predstavuje ideálny spôsob, ako rýchlo uhasiť smäd.
Záver
Výčapné zariadenie vyberajte predovšetkým podľa počtu osôb, ktoré budú chladenie využívať. Od počtu osôb sa odvíja potrebný výkon chladenia. Praktickejšie sú výčapné zariadenia v kombinácii s kompresorom. Môžete ich ľubovoľne premiestňovať a prakticky sa o nič nestaráte.
Tieto chladenia spoznáte podľa vyššej obstarávacej ceny. Chladenie bez kompresora sú síce lacnejšie, ale nevyhnete sa tak nutnosti zaobstarať samostatný potravinársky kompresor alebo fľašu so stlačeným plynom. V tomto ohľade je najvhodnejšie zaobstarať biogón, ktorý udrží pivo čerstvé aj niekoľko týždňov a predídete tvoreniu nežiaduceho penenia, ktoré spôsobuje CO2.
Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať
Zdroje: www.alza.sk, www.vycapne-zariadenie.sk
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?