Údeniny patria k delikatesám, ktoré si každý dopraje pomerne často. Údené potraviny si spravidla zakúpite v supermarkete. Tieto výrobky však nie sú nijako blahodárne pre zdravie, preto stále viac rodín volí radšej vlastný spôsob prípravy. Ten vám umožní voliť kvalitné suroviny a prispôsobiť chuť vlastným potrebám.
Domáce údenie má rovnako ako veľmi obľúbené grilovanie svoje vlastné kúzlo. Pri oboch týchto príležitostiach sa obvykle schádza rodina a priateľov. A práve to, či budete údiť iba príležitostne alebo naopak pravidelne je jednou z otázok, ktorú by ste si mali pred nákupom udiarne položiť.
Pri výbere narazíte na udiarne rôznych veľkostí, vďaka tomu nebudú ochudobnení ani majitelia bytov, pretože udiareň v dnešnej dobe nie je len stavba, ktorú si môžu dovoliť majitelia záhrad. Ďalším parametrom, ktorý výber ovplyvní je samotný typ udiarne. Vyberať môžete medzi prenosnými a stálymi modelmi a rozhodnúť môžete aj o spôsobe údenia.
Typy
Pri výbere narazíte hneď na niekoľko typov udiarní. Klasikou sú stále drevené či betónové udiarne, kde sa na údenie využíva bežné drevo. Modernou verziou sú potom elektrické alebo plynové udiarne.
Klasická
Štandardné a obľúbené sú udiarne, kde sa na údenie používa drevo. Drevenú udiareň si môžete jednoducho kúpiť alebo postaviť presne podľa svojich predstáv. Alternatívou sú potom murované udiarne. Aj tu máte 2 možnosti, betónovú udiareň môžete zakúpiť alebo ju postaviť svojpomocne. Nevýhodou týchto udiarní je nutnosť mať stav udiarne pod kontrolou a starať sa o oheň.
- Drevené udiarne s bočné ohnisko – tieto udiarne sú vhodné na údenie za pomoci teplého dymu. Ako palivo sa používa tvrdé drevo, piliny alebo štiepky.
- Drevené udiarne s regulátorom studeného dymu – zdravšie údenie pomocou studeného dymu. Ako palivo sa používa štiepka, ktorá sa sype do generátora.
Elektrická
Stále obľúbené sú elektrické udiarne. Ich prednosťou je minimálne úsilie, ktoré musíte pri údení vynaložiť. Tieto typy vám v závislosti od obstarávacej ceny ponúknu niekoľko možností ovládania aj typov paliva, ktoré sa postará o chuť a arómu potravín.
O konštantnú teplotu sa potom postará udiareň sama. Elektrická udiareň je obvykle vhodná na údenie teplým aj studeným dymom. Táto možnosť však nemusí byť pravidlom, preto si spôsob údenia pred nákupom overte.
Plynová
Tento typ udiarne je mnohokrát zabudnutý, hoci sú na trhu aj tieto modely zastúpené v nemalom počte. Rovnako ako elektrická udiareň vám aj plynová umožní údiť bez vašej asistencie.
Plynové udiarne sú vybavené plynovými horákmi, ktoré umožňujú plynulú reguláciu teploty. Niektoré plynové udiarne umožňujú pripravovať suroviny aj grilovaním.
Gril s udiarňou
Pre tých, ktorí nebudú údiť nijako pravidelne je vhodnejším variantom zakúpenia grilu s udiarňou. Tieto udiarne sú však určené skôr na občasné použitie a nedosiahnete také výsledky, ako k samostatnej udiarni.
Palivo
Pri klasickom údení sa o dym postará drevo alebo drevené uhlie. Elektrické udiarne vám umožnia vykúzliť dymový efekt a tradičnú chuť potravín spaľovaním drevených brikiet, štiepky alebo peletiek. Jednotlivé typy vám umožnia používať iba jeden typ paliva.
Brikety
Jedná sa o malé brikety, ktoré sa podobajú malému puku. Hoci majú špecifický tvar, jedná sa o čisté drevo. Pri výrobe sa nepoužíva lepidlo ani spojivo, puk drží pohromade vďaka zlisovaniu. Pri výbere narazíte na niekoľko rôznych príchutí, ktoré využijete na údenie rôznych surovín.
Elektrická udiareň, ktorá umožňuje brikety používať, je spravidla vybavená komínovým podávačom. Do neho umiestnite ľubovoľný počet brikiet, na ovládacej jednotke potom nastavíte teplotu, intenzitu prikladania atď. Podľa nastavených hodnôt udiareň sama spaľuje potrebný počet brikiet.
Štiepky
Na veľmi podobnom systéme funguje udiareň umožňujúca spaľovať štiepky. Rozdiel je v konštrukčnom riešení údiacej komory a spôsobe sypania štiepky. Štiepku budete sypať do samostatnej komory, v ktorej je umiestnený otočný šnek. Ten sa postará o plynulé dávkovanie. Udiareň by mala byť doplnená o misku s vodou. Do nej padá zvyškový odpad zo spaľovanej štiepky.
Pelety
Udiareň, ktorá umožňuje spaľovanie peliet, nebýva vybavená samostatnou vykurovacou špirálou, ako je tomu u oboch predošlých typoch. Pelety sa sypú do zásobníka, a spaľujú sa v špeciálnej komore. O dávkovanie sa opäť postará šneková špirála.
Veľkosť
Podľa veľkosti môžete voliť medzi prenosnou a pevnou udiarňou.
- Prenosná – používať ju môžete prakticky kdekoľvek. Umiestniť ju je možné na záhradu, terasu, prevážať ju však môžete na chalupu. Prenosné udiarne sú veľmi populárne napríklad u rybárov. Tieto verzie však uvítate aj na záhrade.
- Pevná – jedná sa spravidla o murované alebo drevené udiarne, ktoré majú svoje vyhradené miesto na záhrade.
Spôsob údenia
Udiareň môžete vyberať aj podľa toho, aký spôsob údenia preferujete. Vyberať budete medzi údením teplým a studeným dymom.
Údenie teplým dymom
Je najpopulárnejší, potraviny sú určené na rýchlejšiu spotrebu a samotné údenie trvá kratšiu dobu. Údenie prebieha pri teplote 60 °C. Teplým dymom je možné údiť mäso, slaninu a používa sa, aj keď chcete preuzovať klobásy.
Pred samotným údením sa suroviny najprv rozvlažia vo vode s teplotou 60 °C, po odkvapkaní sa vložia do udiarne, ktorej teplota by mala byť v rozmedzí 40 – 60 °C. Na konci údenia treba mäso vypáliť cca pol hodiny pri teplote 70 – 80 °C.
Údenie studeným dymom
Za pomoci studeného dymu sa údia predovšetkým údeniny. Potraviny sa vkladajú do udiarne ohriatej na 40 °C, po uschnutí sa teplota zníži na 20 °C. Údenie pri takto nízkej teplote môže trvať aj 2 dni. Pomocou studeného dymu sa konzervujú čabajky, klobásy, rôzne trvanlivé salámy alebo šunka.
Údenie horúcim dymom
Menej častým spôsobom je využitie horúceho dymu, ktoré patrí k najrýchlejšiemu spôsobu. Doba údenia je naozaj krátka, všetko je hotové za necelé 2 hodiny.
Teplota v udiarni by mala mať 60 °C, postupne sa však zvyšuje až na 90 – 100 °C. Mäso sa odporúča pred údením na niekoľko hodín naložiť. Nevýhodou horúceho dymu je veľmi obmedzená životnosť potravín, tie sú určené na okamžitú spotrebu.
Funkcia
Niekoľko funkcií môžete využívať na digitálnych udiarňach. Tu je možné nastaviť teplotu, čas údenia aj rýchlosť dávkovania. Drahšie udiarne je možné ovládať diaľkovo pomocou ovládača alebo smartfónu.
Značka
Elektrickú udiareň kúpite od značky Kaiser alebo Rulyt
Plynovú udiareň kúpite od značky Broil King alebo Klarstein.
Drevenú udiareň kúpite od značky Vladeko alebo Rulyt.
Cena
Malú drevenú alebo kovovú udiareň kúpite za necelých 120 eur. Tieto udiarne môžu vyúdiť až 5 kg mäsa. Sú ideálne na údenie klobás alebo rýb. Za cenu do 200 eur je možné kúpiť udiareň, do ktorej sa zmestí až 20 kg mäsa. Opäť sú k dostaniu klasické drevené alebo elektrické udiarne.
Drahšie elektrické a plynové udiarne kúpite do 400 eur. Tieto modely sú jednými z najobľúbenejších. Používať ich môžete celoročne a ovládanie je naozaj jednoduché. Cena veľkých udiarní môže šplhať k 790 eur. Tieto modely sú však určené skôr na komerčné využitie.
Údržba
Udiareň vyžaduje pravidelnú údržbu. Čo najskôr po skončení údenia treba udiareň zbaviť zaschnutej mastnoty aj pripálených kúskov.
Okrem čistoty zvýšite údržbou aj životnosť. Udiareň môžete umyť pomocou hubky alebo handričky a bežných prostriedkov. Žiadne špeciálne prostriedky nebudete potrebovať. Túto údržbu vyžadujú skôr kovové udiarne.
Otázky a odpovede
Je súčasťou udiarne ventilátor?
Ventilátor by nemal byť súčasťou udiarní, ktoré umožňujú spaľovať akúkoľvek podobu dreva. Ak by bol ventilátor súčasťou, mohlo by dôjsť k vznieteniu a následnému požiaru udiarne.
Počas spaľovania brikiet, peliet alebo štiepok by totiž vznikol nútený odťah, čo by mohlo spôsobiť práve vznietenie brikety. Od nej potom chytia potraviny umiestnené v priestore údiacej komory. Pokiaľ udiareň napojíte na akýkoľvek nútený odťah, bude fungovať rovnako ako kachle. Dym by mal vždy odchádzať z udiarne plynule komínom.
Prečo sa dáva do elektrickej udiarne miska s vodou?
Pri spaľovaní odpadávajú tlejúce uhlíky. Miska teda plní bezpečnostnú funkciu, žeravé kúsky padajú do vody, tým sa zabráni prípadnému požiaru. Počas údenia sa odporúča vodu aspoň 1 x vymeniť.
Aké príslušenstvo je možné prikúpiť?
Tým najdôležitejším, čo budete potrebovať pri klasických udiarňach je bezpochyby teplomer. Z ďalšieho príslušenstva môžete zakúpiť rôzne vysoké podstavce, tyče určené na zavesenie mäsa, náhradné rošty alebo vykurovaciu špirálu. Samozrejmosťou je drevené palivo, ktoré sa predáva v rôznych príchutiach.
Záver
K najobľúbenejším patria prenosné elektrické udiarne, ktoré sú určené na údenie teplým aj studeným dymom. Udiareň môžete pomerne jednoducho premiestňovať a vo chvíľach, kedy nebude využitá, ju jednoducho uskladníte. Klasiku tvoria drevené udiarne, ktoré sú pevné a vyznačujú sa kratšou životnosťou. Naopak betónové udiarne majú neobmedzenú životnosť.
Zdroj: www.udiarne.sk
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?