Pizza patrí k jednému z najobľúbenejších jedál v mnohých domácnostiach. Na tenké cesto naukladáte akékoľvek suroviny, upečiete a môžete si na horúce lahôdke pochutnať. Pizzu je možné upiecť v bežnej rúre, použiť môžete modernú mikrovlnnú alebo teplovzdušnú rúru. Ak však chcete dosiahnuť čo možno najlepšiu chuť a pizzu pripravujete často, môže sa vám hodiť špeciálna pec na pizzu.
Hlavný dôvod, prečo v klasickej rúre na pečenie nepripravíte tak lahodnú a autentickú pizzu je ten, že rúra nie je schopná dosiahnuť takú teplotu, ktorá pizzu pri pečení vyžaduje. V tradičnej peci sa pizza pripravuje pri teplote okolo 400 °C, v prípade profesionálnych pecí môže byť teplota ešte vyššia. Pece na pizzu môžete v závislosti od typu vyhriať najčastejšie na 300 – 400 °C. Vďaka vysokej teplote sa výrazne skráti aj doba pečenia. Pri pečení v rúre môžete servírovať cca do 15 minút, pokiaľ použijete pec, môže byť čas prípravy polovičný.
Ak vás tento výrobok láka ao jeho nákupe uvažujete, je treba vedieť čo všetko je v súčasnej dobe na trhu k dispozícii. Podľa typu pece sa potom môžete zamerať na jednotlivé parametre. V prípade každej pece by vás mala zaujímať veľkosť a užívateľský komfort. Pri elektrických peciach by ste sa mali zaujímať aj o výkon. Praktické budú pochopiteľne aj funkcie a niektoré ďalšie príslušenstvo. Na kvalitu a funkčnosť má vplyv výrobca a každého bude zaujímať aj obstarávacia cena.
Typy
Pizzu môžete v domácom prostredí pripraviť hneď niekoľkými spôsobmi. Využiť na to môžete domáce aj vonkajšie priestory, alebo zaobstarať obe varianty.
Elektrická pec
Ako sme už spomínali, na prípravu pizze je možné použiť bežné domáce spotrebiče. Avšak príprava v špeciálnej elektrickej peci sa líši teplotou, pri ktorej sa pizza pečie. Bežnú rúru je možné ohriať najviac na 280 ° C, pec na pizzu vyhrejete na teplotu až 400 ° C. Vďaka tomu budem pizza rýchlo upečená a jej chuť bude presne taká, akú poznáte z pizzérií.
Pizza pec na gril
Pizzu môžete pripraviť aj na záhradnom grile. Použiť však môžete len skutočne kvalitný gril, ktorý disponuje dobrou cirkuláciou vzduchu. Gril by malo byť možné rozpáliť aspoň na 350 ° C, čo je podobná teplota, akú dosahuje tradičná pizza pec.
A príprava sa nezaobíde bez ďalšieho príslušenstva, ako je pieskovcový pizza kameň, veľká lopata, s pomocou ktorej môžete pizzu do grilu umiestniť.
Záhradná pec
Milovníci vonkajšieho varenia môžu na prípravu pizze použiť aj špeciálnu pec na drevo. Pece sú vyrobené zo žiaruvzdorných materiálov a rozpáliť ich môžete aj na 300 °C. Tieto pece sú väčšinou opatrené kovovými dvierkami a sú veľmi podobné veľkým peciam typickým pre pizzerie.
V tejto peci je vhodné používať tvrdé drevo, ako je buk, dub, agát alebo hrab. Kvalitná pec by mala byť vybavená teplomerom, vďaka ktorému budete mať prehľad o teplote. Vďaka teplomeru môžete pec použiť aj na prípravu ďalších potravín.
Plynová pec
Zatiaľ čo elektrická pec je ideálna pre domácu prípravu, plynovú pec môžete používať doma aj vonku. Túto pec je možné prepojiť s plynovou fľašou a potom už pomocou jednoduchého ovládania použiť na prípravu lahodnej pizze. Kvalitná pec by mala byť vybavená termostatom, a kvalitné materiály sa postarajú o rovnomerné rozloženie teplého vzduchu.
Pec na varnú dosku
Tí, ktorí chcú čo možno najdostupnejší variant, môžu na prípravu pizze použiť prenosnú pec. Ide o akýsi box, ktorý môžete umiestniť na plynovú varnú dosku, plynový gril.
Na prípravu je možné použiť aj gril na drevené uhlie. Vnútri pece je umiestnený pizza kameň, ktorý sa postará o rýchle ohriatie a dokonalú distribúciu tepla. Jednotlivé modely disponujú rôznym príslušenstvom. Bežne je súčasťou balenia špeciálna lopatka a teplomer.
Doska na pečenie
Najdôležitejšou časťou pece je doska na pečenie. Zaujímať by vás mala veľkosť aj materiál dosky na pečenie.
Veľkosť
Tento parameter závisí od toho, pre koľko členov budete pizzu pripravovať. Dostupné sú malé aj veľké rodinné veľkosti. Vyberať môžete aj medzi jednokomorovou a dvojkomorovou pecou.
Materiál
Vnútri pece sa obvykle nachádza pizza kameň, ktorý je vyrobený z keramiky. Pečiaca plocha elektrických pecí nie je v mnohých prípadoch presne definovaná, obvykle sa dozviete informáciu o tom, že sa jedná o nepriľnavý a žiaruvzdorný materiál.
Pokiaľ si teda budete chcieť byť úplne istí, že sa jedná o kvalitnú pec, odporúčame zamerať sa na užívateľské recenzie, ktoré mnohé napovedia.
Príkon
Pri výbere pece hrá dôležitú úlohu aj príkon. Čím je jeho hodnota vyššia, tým rýchlejšie bude pizza a ďalšie suroviny hotové. V prípade domácich pecí sa príkon pohybuje od 1 400 – 3 000 W. Profesionálne pece majú príkon mnohonásobne vyšší.
Funkcie a vlastnosti
V prípade elektrických a plynových pecí môžete využiť niekoľko funkcií a zamerať sa môžete aj na užívateľský komfort. Ten vám okrem iného poskytnú praktické presklené dvierka. Súčasťou balenia by mal byť aj teplomer a špeciálna lopata.
- Termostat – nájdete ho aj u najlacnejších pecí, jeho úlohou je udržať nastavenú teplotu po celú dobu pečenia.
- Kontrolky – vďaka nim máte prehľad o tom, že je pec dostatočne nahriata.
- Časovač – pomocou časovača môžete nastaviť určitú dobu pečenia, po jej uplynutí budete upozornení zvukovým signálom.
- Vypínač – nie je súčasťou každej rúry. Tie najlacnejšie fungujú na rovnakom princípe ako sendvičovače, na ich sprevádzkovanie ich postačí zapnúť do zásuvky. Vďaka vypínaču bude príprava bezpečnejšia.
Značka
Výrobcov pecí na pizzu je celý rad. Najviac sú zastúpené elektrické a plynové pece. Na trh ich dodávajú značky Domo, Klarstein, G3 Ferrari, Maxima, Ariete, Alfa pizza, Hendi a ďalšie. Pec plynovú dosku kúpite od BBGrill alebo vidaXL. Záhradná pec ponúka Klarstein.
Cena
Najlacnejšie pece je možné kúpiť za cca 60 eur. Spravidla sa jedná o tie najjednoduchšie elektrické typy. Výkonnejšie pece kúpite do 120 eur. Tu už môžete vyberať medzi elektrickými, prvými plynovými ak dispozícii sú aj jednoduché pece v podobe boxov.
K dostaniu sú aj oveľa drahšie modely, záleží na tom, čo presne od pece očakávate. Pre domáce použitie si však vystačíte s výrobkami do 400 eur. Najdrahšie sú naopak robustné záhradné pece. Tu sa cena pohybuje od 590 – 1 180 eur.
Otázky a odpovede
Prečo je vhodné používať pri pečení na grile pieskovcový kameň?
Pieskovcový kameň je vyrobený z lisovaného pieskovca. Tento materiál dokáže napodobniť vlastnosti kamennej pece, pieskovec z cesta odvedie prebytočnú vlhkosť.
Čo všetko je možné pripraviť vo vonkajšej peci na pizzu?
Pec môžete použiť na prípravu chleba, upečiete v nej koláč, ryby aj mäso. Plniť môže aj funkciu grilu, je vhodná na prípravu steakov, hydiny, pečených rebier a ďalšieho. Ak budete v peci pripravovať mäso alebo chlieb, postačí vám teplota 200 – 250 °C. Pri nízkej teplote 50 – 60 ° C ju možno použiť aj ako sušičku húb alebo ovocia.
Čo je pizza kameň?
Jedná sa o špeciálny kameň, ktorý je ideálny na prípravu pizze, mäsa, zeleniny, rýb, chleba i cukroviniek. Kameň je možné použiť v niektorých griloch aj klasických elektrických rúrach. Kameň je vyrobený tak, aby bol schopný absorbovať vlhkosť, ktorá je vo vnútri cesta a zároveň udržuje aj vysokú teplotu, ktorú na prípravu pizze potrebujete.
Vďaka týmto vlastnostiam bude mať vaša elektrická rúra všetky výhody rúry kamennej. Na kameni môžete všetky pokrmy pripravovať bez použitia tuku, v niektorých prípadoch je možné použiť papier na pečenie. Jednoduchá je aj údržba, rozpálený kameň stačí nechať vychladnúť a nečistoty potom jednoducho odstrániť pomocou špachtle.
Záver
Výbornú taliansku pizzu pripravíte aj v domácom prostredí vďaka špeciálnym peciam. To, ktorý typ pre vás bude tým pravým, záleží predovšetkým na spôsobe prípravy. Tí, ktorí budú pizzu pripravovať predovšetkým doma, môžu zakúpiť modernú elektrickú pec, ktorá je jednou z najdostupnejších.
Majitelia moderných grilov môžu pizzu pripraviť s pomocou pizza kameňa. Ak chcete pizzu pripravovať, doma, na záhrade, chalupe alebo napríklad pri kempovaní, bude pre vás najlepšou voľbou plynová pec. Ak vlastníte záhradu, môžete si zaobstarať záhradnú pec, ktorá nahradí aj klasický gril.
Podomné články, čo by vás mohli zaujímať
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?