Grilovanie k letu neodmysliteľne patrí. Grilovať môžete na balkóne, na terase aj na záhrade. Vybrať ten správny gril, ktorý splní všetky vaše očakávania, však nie je úplne jednoduché. Za všetko môže obrovská ponuka, ktorá v súčasnosti na trhu je.
Gril môžete vyberať z rôznych hľadísk. Pre niekoho je najdôležitejšia cena, pre iného treba pohodlie. Než sa však do výberu pustíte, mali by ste si položiť aspoň niekoľko základných otázok. Najskôr treba vedieť pre koľko osôb, ako často a kde budete grilovať. Zvážte aj to, čo všetko budete chcieť na grile pripravovať.
Rozhodovať sa budete aj podľa spôsobu prípravy. Vyberať budete medzi klasickými, elektrickými a plynovými grilmi, pričom každý umožňuje trochu iný spôsob použitia. Dôležité je pochopiteľne tiež vedieť, koľko môžete do nového grilu investovať. Od ceny sa odvíjajú aj rôzne funkcie a možnosti, ale kvalita použitého materiálu.
Typy
Vonkajšie grily môžu mať rôznu podobu. Všetko závisí od toho, kde budete grilované pochúťky pripravovať. Pod pojmom záhradný gril si pravdepodobne každý predstaví väčší gril na podstavci, ale v menších domácnostiach môžu grilovať aj na menších stolných griloch. Na trhu sú grily rozdelené nielen podľa veľkosti, ale predovšetkým podľa toho, aké palivo alebo energiu pri grilovaní využívajú.
Grily na uhlie
Cenovo najdostupnejšie a stále najobľúbenejšie sú grily na drevo alebo drevené uhlie. Pri grilovaní na klasickom grile získajú pokrmy nezameniteľnú chuť a arómu. Pre niekoho môže byť nevýhodou zložitejšia príprava a zapaľovanie, čo je naopak pre iného niečo, bez čoho si pravé grilovanie nevie predstaviť. Grilovanie na dreve či uhlí vyžaduje váš dozor, starať sa musíte o oheň a počítať musíte aj s náročnejšou reguláciou teploty.
Nevýhodou je aj skutočnosť, že budete musieť v závislosti a početnosti grilovania dokupovať palivo. Kúpiť môžete drevené uhlie alebo brikety. Vo väčších krboch môžete spaľovať aj drevo.
- Drevené uhlie – toto palivo sa dá ľahko rozpáliť. Uhlie je však drobnejšie a horieť bude kratšiu dobu.
- Brikety – v prípade brikiet je to presne naopak. Rozpaľovanie bude náročnejšie, ale brikety budú horieť dlhšiu dobu.
Na týchto griloch môžete grilovať aj zauzovať. Samotná príprava je potom vďaka vysokej teplote pomerne rýchla. Grily na uhlie sú výhradne určené na vonkajšie používanie, pretože sa príprava nezaobíde bez väčšieho dymu. Počítať musíte aj s náročnejšou údržbou.
Plynový grily
Druhými najobľúbenejšími sú plynové záhradné grily. Ich najväčšou prednosťou je jednoduché a rýchle žhavenie a veľmi jednoduchá regulácia teploty. Grilovať môžete nielen na rošte, ale vyskúšať môžete aj lávové kamene. Samotná prevádzka grilu je porovnateľná s grilom na uhlie.
Nevýhodou je tu robustná konštrukcia, vyššia obstarávacia cena a nutnosť dokupovať plynovú fľašu. Prevádzka grilu je porovnateľná a mnohokrát dokonca lacnejšia s porovnaním s grilom na drevo. Plynové fľaše sú navyše veľmi dostupné a do veľkého grilu bez problémov umiestnite 10 kilogramovú fľašu.
Elektrické grily
Elektrické grily sa na záhradách tak často neobjavujú. Tento gril bude vyhovovať všetkým, ktorí si vystačia s menším grilom a dôležité je pre nich pohodlie a komfort. Elektrické grily sú k dostaniu v niekoľkých podobách.
Okrem klasického záhradného grilu môžete pokrmy pripravovať na raclette alebo stolnom grile. Medzi elektrické patria aj kontaktné grily, ktoré sa však používajú skôr v interiéri. Vo všetkých prípadoch potrebujú elektrické grily prísun elektrickej energie, počítať musíte aj s náročnejšou prevádzkou, čo sa spotreby týka.
- Záhradný gril – najväčšie elektrické grily je možné používať na záhrade aj terase. Súčasťou grilu je aj stojan, ktorý je možné v niektorých prípadoch od grilu oddeliť. Využívať môžete aj police na odkladanie predmetov a samozrejmosťou je aj poklop.
- Stolný gril – na balkóne či na terase môžete grilovať na stolnom grile. Tieto grily sú k dostaniu v niekoľkých veľkostiach a dokážu pohostiť aj väčší počet osôb.
- Raclette gril – sú vhodné na grilovanie mäsa, ale vďaka panvičkám, ktoré sú súčasťou grilu, pripravíte aj zapekané pokrmy. Výhodou grilu je termostat, ktorý vám pomôže postrážiť požadovanú teplotu.
Ostatné záhradné grily
Okrem mobilných je možné v záhrade využívať stacionárne grily. Jedná sa o typ, ktorý bude na záhrade umiestnený trvalo. Okrem praktickej tu bude plniť aj dekoratívnu funkciu. V stacionárnom grile je možné spaľovať drevené uhlie a drevo a voliť môžete medzi betónovým alebo tehlovým grilom.
Priama a nepriama metóda grilovania
Grilovať pokrmy môžete priamou aj nepriamou metódou
- Priama metóda grilovania – suroviny sa pokladajú priamo nad žiar ohňa. Griluje sa pri vysokej teplote, ktorá je vhodná na rýchlu prípravu menších alebo tenších kúskov mäsa a zeleniny.
- Nepriama metóda grilovania – túto metódu umožňujú iba grily s poklopom. Pri nepriamej metóde je možné grilovať väčšie kusy mäsa. Horúci vzduch pod pokrievkou cirkuluje podobne ako sa to deje pri pečení v rúre.
Druh grilovacej plochy
Záhradné grily môžu mať jeden alebo aj rôznu kombináciu grilovacej plochy. Každá grilovacia plocha je vhodná na prípravu niečoho iného. Kombinované plochy nájdete pri drahších griloch, pokiaľ vyberáte medzi lacnejšími variantmi, môžete ku grilu prikúpiť príslušenstvo, ktoré vám umožní pripravovať viac surovín.
- Rošt – neoddeliteľnou súčasťou grilu je rošt. Na rošte môžete pripravovať mäso, syr, ryby, ale aj väčšie kusy zeleniny.
- Hladký povrch – hladký povrch je ideálny na prípravu menších kúskov zeleniny, ovocia či mäsa. Na hladkom povrchu tiež pripravíte vajcia, huby atď.
- Rebrovaný povrch – milovníkom steakov a všeobecne mäsa bude vyhovovať aj 6ebrovaná grilovacia plocha.
Materiál plochy
Materiál grilovacej plochy ovplyvní prípravu aj spôsob údržby grilu. Rošty sú vyrobené prevažne z nerezu, liatiny alebo iného kovu. Na výrobu hladkého povrchu sa používa aj prírodný kameň, keramická či terakotová doska.
- Liatina – liatinový rošt je považovaný za najlepšiu voľbu. Liatina veľmi dobre vedie a drží teplo a je ideálna na prípravu steakov. V prípade nerezu však budete mať o niečo náročnejšie čistenie.
- Nerez – pri lacnejších griloch narazíte skôr na rošty z nerezu. Tento materiál sa dobre čistí, ale môže mať tendenciu k pripekaniu, pretože nerez sa vyznačuje väčšou priľnavosťou.
- Prírodný kameň – nevýhodou prírodného kameňa je pomalší ohrev. Vo chvíli, keď sa doska nahreje, bude držať teplo pomerne dlhú dobu. Na tomto povrchu je možné pokrmy pripravovať bez tuku.
- Keramika – keramika je materiál, ktorý je vhodný na grilovanie všetkých pokrmov. Výhodou je aj jej nepriľnavosť, jednoduchá údržba a možnosť grilovať bez tuku.
- Terakotová hlina – najväčšou prednosťou tohto materiálu je mimoriadna odolnosť. Pripravované potraviny môžete krájať priamo na doske. Pred prípravou je však nutné plochu potrieť olejom.
Príkon
Tento parameter vás bude zaujímať pri výbere elektrického alebo plynového grilu. Príkon ovplyvňuje rýchlosť a kvalitu grilovania.
- Elektrické grily – príkon sa pohybuje v rozmedzí 1 200 – 2 400 W. Pri kúpe veľkého záhradného grilu je rozumné siahnuť po výkonnejších modeloch, ktoré sa nebudú nijak dlho nahrievať.
- Plynové grily – v rodinách si vystačíte s grilom s výkonom do 10 kW. Pokiaľ budete pripravovať väčšie množstvo pokrmov, môžete zakúpiť výkonnejší gril.
Veľkosť
Aby záhradný gril splnil všetky vaše očakávania, musíte zvoliť správnu veľkosť. Veľkosť grilu udáva veľkosť grilovacej plochy. Veľkosť grilu súvisí so spotrebou paliva. Aj na veľkom grile pochopiteľne pripravíte menšie množstvo potravín. Ich príprava sa vám ale predraží. Rovnaké je to aj v prípade, keď budete na malom grile pripravovať väčšie množstvo pokrmov. Okrem dlhej čakacej doby je opäť nutné počítať s vyššou spotrebou paliva či energie.
- 1 – 2 osoby – menšiemu počtu osôb postačia grily s roštom s dĺžkou do 30 cm
- 3 – 5 osôb – do rodín je lepšie zaobstarať gril s plochou s dĺžkou do 50 cm
- 6 a viac osôb – najväčšie grily ponúkajú plochu s dĺžkou viac ako 50 cm
Možné doplnky
Lacné grily sú tvorené iba jednoduchou konštrukciou. Vždy by však malo ísť o kvalitný materiál s potrebnou hrúbkou a vysoko odolnou povrchovou úpravou. Kvalitu materiálu by ste nemali podceniť najmä v prípade grilov na uhlie, tu je materiál vystavený skutočne vysokému žiaru.
Drahšie varianty však ponúkajú aj ďalšie doplnky, ktoré vám grilovanie spríjemnia.
- Poklop – odborníci na grilovanie odporúčajú vždy voliť gril s poklopom, ktorý je určený na priame aj nepriame grilovanie.
- Odkladací priestor – praktické je, pokiaľ je súčasťou grilu odkladací priestor na náradie alebo nádoby so surovinami. Priestory vo vnútri grilu využijete na ohrievanie hotových pokrmov, príloh či omáčok.
- Kolieska – ľahšia manipulácia s ťažkým grilom vám umožní prepravné kolieska.
- Odkvapkávacia miska – do misky budú stekať tuky a oleje z mäsa. Nebude tak dochádzať k ich prepaľovaniu a príprava bude zdravšia.
- Teplomer – často býva umiestnený na veku a kúpiť ho môžete aj samostatne. Neoceniteľný bude pri príprave steakov či väčších kusov mäsa.
- Postranný horák – súčasťou plynových grilov býva veľmi často postranný horák.
- Piezoelektrické zapaľovanie – plynový gril vďaka tejto funkcii zapálite jednoduchým stlačením tlačidla.
Značka
Výber grilov je skutočne veľký. Na trhu sú grily zastúpené desiatkami rôznych výrobcov, ktorí ponúkajú mnoho rôznych podôb a veľkostí záhradných grilov. Veľký výber budete mať napríklad v prípade značky Weber, Landmann, Cattara, Campingaz, Napoleon, Fieldmann, G21, Broil King, Klarstein alebo napríklad Tepro.
Cena
Cena súvisí s veľkosťou a typom paliva. Najlacnejšie sú grily na uhlie a drevo, ktoré kúpite v rozmedzí 43 – 427 eur. Plynové grily je možné kúpiť za cca 129 – 853 eur. Elektrický záhradný gril je k dostaniu za 64 – 1 279 eur.
Otázky a odpovede
Je lepší klasický gril na uhlie alebo gril plynový?
Tieto grily patria pri klasickom záhradnom grilovaní k tým najobľúbenejším. Každý typ má svojich priaznivcov i odporcov a voľba toho správneho typu je skôr individuálnou záležitosťou. Priaznivci klasických grilov ocenia prácu s ohňom a nevadí im zložitejšia príprava ani prítomnosť dymu. Milovníci jednoduchšej prípravy zase ocenia rýchle sprevádzkovanie a jednoduchú reguláciu teploty, ktorú im ponúka plynový gril.
Aké podoby grilov na uhlie je možné zaobstarať?
Záhradné grily na uhlie sú k dostaniu v niekoľkých podobách. Najviac žiadané sú jednoduché grily umiestnené na podstavci. Grilovať priamou aj nepriamou metódou vám umožní kotlový gril.
Ak si radi pochutnáte aj na údených pochúťkach, môžete uvažovať o grile, ktorého súčasťou je aj udiareň. Na občasné použitie sú vhodné prenosné alebo jednorazové grily. Na balkóne môžete používať malý bezdymový gril. Gurmánom prinesie radosť multifunkčný keramický gril.
Z čoho by mal byť vyrobený rošt?
Za najkvalitnejšie sa považujú liatinové rošty. Liatina veľmi dobre akumuluje teplo a zanechá na vašom steaku typickú mriežku. Nevýhodou je však náročnejšia údržba roštu. Liatinové rošty bývajú väčšinou súčasťou drahších grilov.
Častejšie je možné vidieť grily s nerezovým roštom. Nerez sa ľahšie udržuje, ale je náchylný na pripaľovanie. Tento materiál potom mriežku na mäse nezanechá. Rošty sú však väčšinou meniteľné a vyskúšať tak môžete obe varanty.
Záver
Záhradné grily môžu byť prenosné aj stacionárne. Pevne dané miesto majú grily z tehál alebo betónu. Pevná konštrukcia je doplnená iba o rošt. Ako palivo je možné použiť drevené uhlie, brikety či drevo. Premiestňovať môžete kovové grily na uhlie, plyn alebo elektriku. Všetky varianty sú zastúpené vo veľkom počte. Pri výbere je potrebné zvoliť predovšetkým správnu veľkosť.
Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať
Zdroje: www.alza.sk, www.obi.sk
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?