Najobľúbenejšie značky kontaktných grilov
Kontaktné grily sú malé elektrické grily, ktoré môžete používať celoročne. Grilované pochúťky si môžete vychutnať v pohodlí kuchyne, ale gril je vhodný aj na letné grilovanie na balkóne alebo terase. Kontaktné grily majú dve plochy, ktoré grilujú potraviny obojstranne. Príprava pokrmov je vďaka tomu rýchla a pohodlná. O gril sa počas prípravy nemusíte nijako starať a ani sa nebudete zaoberať otáčaním pripravovaných surovín. Na grile môžete pripravovať mäso, zeleninu, ale aj hamburgery alebo panini.
Výber kontaktného grilu nemusí byť úplne jednoduchý. V súčasnej dobe je na trhu dostať veľké množstvo rôznych modelov. Preto je dobré vedieť, ako pri výbere grilu postupovať. Najprv je nutné vedieť, ako presne chcete kontaktný gril používať. Niektoré grily sú vhodné iba na prípravu grilovaných pochúťok, iné využijete aj inými spôsobmi. Rýchlosť a kvalitu ovplyvňuje výkon prístroja. Pozornosť venujte materiálu grilovacích dosiek a veľmi dôležité sú aj rôzne programy a funkcie, ktoré prístroje ponúkajú.
Typy
Kontaktný gril je v súčasnosti k dostaniu v dvoch podobách. Prvým variantom je klasický gril, vylepšenou verziou je potom gril 3 v 1.
Klasický gril
Jednoduchšou verziou sú grily vhodné na prípravu grilovaného mäsa alebo zeleniny. Tieto verzie postačia tým, ktorí nechcú gril používať inými spôsobmi. Avšak aj klasické grily sú vybavené, čo sa rôznych režimov aj funkcií týka. Moderný kontaktný gril vám môže pripraviť dokonalý steak presne podľa vášho gusta. Gril je schopný mäso zmerať a podľa jeho hrúbky nastaviť čas aj teplotu grilovania.
Gril 3v1
Tieto grily pokrmy nielen ugrilujú, ale aj zapečú alebo opečú. Vďaka tomu využijete gril pri príprave mnohých rôznych pokrmov. Pri grilovaní sa pokrmy klasicky pripravujú ihneď z oboch strán. Zapekanie vám umožní výškovo nastaviteľné platničky. Opekať môžete vo chvíli, keď gril úplne roztvoríte. Vďaka tejto možnosti budete mať k dispozícii pomerne veľkú opekaciu plochu. Grily 3v1 umožňujú podľa potreby meniť grilovacie dosky.
Konštrukcia
Kontaktný gril je možné rozdeliť do dvoch skupín aj podľa podoby konštrukcie.
- Véčkový gril – jedná sa o klasickú podobu, ktorá je bežná skôr pre lacnejšie grily. V prípade tejto konštrukcie je horná doska pomocou kĺbu napevno spojená so spodnou doskou. Nevýhodou je zložitejšia príprava, pretože gril vám neumožní nastaviť potrebnú výšku. Vďaka tomu nemusí byť pokrm prepečený rovnomerne.
- Voľná horná doska – drahšie grily umožňujú vďaka voľnému hornému príklopu nastaviť výšku a grilovať tak môžete pokrmy s rozdielnou výškou. Konštrukciu je možné navyše úplne roztvoriť a gril využiť aj pri tradičnej príprave, kedy budete mať k dispozícii iba jednu väčšiu plochu. Otvorený gril je tiež vhodný na zapekanie.
Príkon
Kontaktný gril je elektrický spotrebič a pri výbere by vás tak mal zaujímať jeho príkon. Ten určuje, za akú dlhú dobu bude gril pripravený na používanie a ako dlho bude príprava pokrmov trvať. Pokiaľ si chcete pochutnať na chutnom grilovanom mäse, nemal by byť príkon nižší ako 2 000 W.
Materiál dosky
Na výrobu grilovacích plôch sa používajú rôzne materiály. Bežne narazíte na grily s keramickými, teflónovými alebo liatinovými doskami. Dôležité je, aby bola grilovacia plocha opatrená nepriľnavou úpravou. Tá vám uľahčí nielen prípravu, ale aj čistenie grilu.
- Liatinové dosky – výhodou je rýchle nahrievanie dosky. Liatina je materiál, ktorý dobre drží teplo. Liatinové dosky sú ideálne pri príprave steakov.
- Teflónové dosky – teflón je materiál, ktorý sa ľahko udržuje, čo je jeho najväčšou prednosťou.
- Keramické dosky – za najvhodnejšie sú považované keramické dosky. Tie sú ideálne pri príprave rôznych pokrmov, a to ako mäsa, tak zeleniny. Výhodou je aj ľahké čistenie aj možnosť grilovať bez tuku.
Povrch dosky
Kontaktné grily sa líšia aj tvarom povrchu grilovacích plôch. Kúpiť môžete gril s hladkým aj rebrovaným povrchom.
- Hladká plocha – je vhodnejšia na prípravu menších kúskov, ale využiť ho môžete aj pri príprave palaciniek, lievancov alebo vajec.
- Rebrovaná plocha – je ideálna pri príprave mäsitých pokrmov. Drážky totiž môžu odvádzať prebytočnú šťavu aj tuk z pokrmov.
Funkcie a možnosti
Kontaktné grily využívajú rôzne režimy prípravy pokrmov. Bežné sú režimy ako paniny, low či sear. Vďaka týmto režimom nebudete musieť riešiť teplotu alebo čas prípravy a všetky pokrmy budú pripravené vždy správne a chutne.
- PANINI – tento režim je vhodný na prípravu paniny, ale využiť ho môžete aj pri zapekaní sendvičov.
- LOW – program určený na prípravu pokrmov pri nízkej teplote. Využiť ho môžete na prípravu zeleniny, rýb alebo údenín.
- SEAR – program vhodný na prípravu pokrmov pri vysokej teplote. Je určený na grilovanie všetkých druhov mäsa.
Okrem grilovacích programov sa môžete zamerať aj na ďalšiu výbavu kontaktného grilu. Okrem už spomínaného nepriľnavého povrchu, môže gril ponúkať nasledujúce:
- Regulácia teploty – jednotlivé pokrmy vyžadujú pri príprave inú teplotu. Moderné grily ponúkajú 3 – 4 rôzne stupne nastavenia.
- Miska na tuk – praktickou časťou grilu je vyberateľná miska, do ktorej stekajú šťavy z pripravovaných pokrmov.
- Signalizácia – na nahriatie grilu vás môže upozorniť zvuková alebo svetelná signalizácia. Signalizácia vás potom môže upozorniť aj na iné kroky grilu.
- Displej – na displeji sa zobrazujú všetky dôležité informácie.
- Automatické programy – jednotlivé grily ponúkajú rôzny počet programov, ktoré vám uľahčia prípravu aj používanie grilu.
- Časovač – po uplynutí nastaveného času gril bezpečne vypne.
- Protišmykové nožičky – zvýšia bezpečnosť pri používaní grilu.
- Dĺžka kábla – kábel je súčasťou každého grilu. Pri výbere sa zamerajte aj na dĺžku prívodného kábla.
Značka
Kontaktné grily sú stále obľúbenejšie a na trhu sú zastúpené veľkým množstvom výrobcov. Známy výrobca vám zaručí, že gril bude fungovať správne a vydrží vám dobre slúžiť niekoľko rokov. Pokiaľ si z veľkého množstva výrobkov nebudete môcť vybrať ten pravý, odporúča sa prihliadnuť na užívateľské recenzie, ktoré o kvalite grilu mnohé napovedia.
Za jedny z najkvalitnejších sú považované kontaktné grily Tefal. Kvalitné sú aj grily značky DeLonghi, Sencor, Eta. Cenovo dostupné sú kontaktné grily značky Silvercrest, naopak veľkou výbavou sa môžu pýšiť grily značky ECG alebo Klarstein.
Cena
Výhodou kontaktných grilov je pomerne veľká cenová dostupnosť. Najlacnejšie grily nájdete v kategórii 64 – 86 eur. Ide o menšie grily s menšou výbavou. U týchto grilov sa zamerajte na možnosť vybrať grilovacie dosky. Väčšie grily stoja okolo 129 eur. V ich prípade máte k dispozícii viac grilovacích programov a ďalších funkcií. Najnáročnejšie môžu za kontaktný gril minúť viac ako 214 eur.
Údržba
Údržba kontaktného grilu nie je nijako zložitá. Čistiť treba iba grilovaciu dosku a misku na tuk. V oboch prípadoch by malo byť možné tieto časti vybrať a na čistenie použiť umývačku riadu. Horšiu údržbu budete mať v prípade lacných grilov, ktoré nemajú dosky vyberateľné. Ostatné časti grilu je možné utrieť mokrou hubkou.
Otázky a odpovede
Čo všetko je možné pripraviť na kontaktnom grile?
Kontaktný gril je vhodný na prípravu steakov, zeleniny i rýb. Použiť ho môžete tiež na prípravu paniny, toastov či pokrmov z mletého mäsa. Vďaka tomu, že kontaktný gril neprodukuje dym, môžete ho používať aj v interiéroch. Samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla a vďaka rôznym funkciám ju zvládne naozaj každý.
Akú majú kontaktné grily veľkosť?
Kontaktný gril je k dostaniu v niekoľkých veľkostiach. Vďaka tomu môžu grily využívať menšie aj väčšie domácnosti. Najmenšie mini grily ponúkajú plochu s veľkosťou okolo 15 x 20 cm. Rodinné grily disponujú plochou 30 x 50 cm.
Je nutné ku grilu prikúpiť nejaké príslušenstvo?
Kontaktný gril môžete používať s klasickým kuchynským náradím. Pokiaľ chcete z grilovania urobiť slávnostnejšiu záležitosť, môžete ku grilu prikúpiť špeciálne kliešte alebo obracačky. V oboch prípadoch je nutné, aby boli nástroje šetrné ku grilovacím doskám a pri ich používaní nedochádzalo k poškodeniu povrchu.
Záver
Kontaktný gril pracuje na princípe priameho kontaktu s doskami na pečenie. Grilovacie dosky sú vykurované pomocou špirál, ktoré sa nachádzajú pod ich povrchom. Moderné grily dnes spravidla umožňujú využívať uzavretú aj otvorenú polohu grilovania.
Pokiaľ budete používať gril s príklopným vekom, bude príprava pokrmov rýchla a potraviny budú dôkladne prepečené. Uzavretú polohu využijete predovšetkým pri príprave mäsa. Po rozložení budete mať k dispozícii väčšiu plochu, vďaka čomu môžete na grile pripravovať väčšie množstvo surovín.
Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať
Zdroje: www.alza.sk, www.mall.sk
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?