Gin je alkoholový nápoj, ktorého vznik sa najčastejšie spája s Veľkou Britániou, avšak korene tohto destilátu sú v Holandsku a Francúzsku. Tu prvý gin vyrobil v roku 1650 Dr. Franciscus de La Boie. Prvé nápoje sa používali na liečbu rôznych zdravotných komplikácií, ginom sa liečili žlčníkové kamene, dna, ale aj nevoľnosti alebo iné žalúdočné ťažkosti.
Tento nápoj nepatrí medzi plne najobľúbenejšie, napriek tomu sa však nájde veľké množstvo konzumentov, ktoré oceňujú jeho výraznú chuť. Vďaka nej sa gin veľmi často pridáva do rôznych koktailov, v našich končinách je potom veľmi obľúbený gin s tonikom.
Vybrať vhodnú fľašu ginu nie je zase tak zložité, oveľa ťažšie je však vybrať správnu a naozaj kvalitnú fľašu ginu. Ak nepatríte medzi znalcov tohto nápoja, môžete pri postupe dodržiavať aspoň základné parametre. V prvom rade treba vybrať správny typ ginu, na trhu je veľký výber horkých i sladkých destilátov.
Výslednú chuť určuje predovšetkým príchuť. Základom je gin s borievkou, ktorého chuť má imitovať chuť lesa a ihličia. Avšak do ginu sa pridáva mnoho ďalších prísad, ktoré chuť zásadne menia. Gin môžete vyberať aj podľa spôsobu výroby, obsahu alkoholu či krajiny pôvodu. K nákupu vás naláka aj obstarávacia cena alebo vzhľad fľaše.
Typy
Gin sa ako prvý začal vyrábať v Holandsku, ako prvý prišiel s touto pálenkou profesor medicíny Franciscus de La Boise. Ten vymyslel obilnú pálenku, do ktorej pridal bobule borievky. Výsledkom bola zmes známa ako Genever, ktorá však nemala nijako zvlášť lahodnú chuť. Preto sa po nejakej dobe pôvodný nápoj v Anglicku vylepšil a vzniknúť mohol nový typ ginu London Dry gin. Gin sa však vyrába aj na iných miestach a typov je tak oveľa viac.
Genever
Vôbec prvá podoba ginu sa používala čisto na liečebné účely. Nápoj sa užíval pri rôznych močových ochoreniach alebo žalúdočných problémoch. Základný destilát sa vyrába z vína a má vďaka tomu výraznú chuť a arómu. Dominantnou prísadou ginu je borievka.
Dry London Gin
Je tým najrozšírenejším typom ginu vôbec. Prvá podoba ginu bola vyrobená v Londýne av súčasnej dobe sa výrobná receptúra používa aj v mnohých ďalších krajinách. Gin má vyšší obsah alkoholu je jemnejšia chuť. Aj v tomto prípade je hlavnou zložkou borievka, ďalej sa pridáva citrónová kôra. V sladkom Dry Gine je potom použitá sladké drievko.
Old Tom Gin
Menej kvalitný gin vznikol doslova v dôsledku génového šialenstva, kedy sa destilát vyrábal ilegálne. Pre Old Tom Gin je typická výrazne sladká chuť, pretože sa do destilátu pridáva aj cukor. V súčasnej dobe sa však vyrába oveľa kvalitnejší Old Tom typ ginu, ktorý nie je dosladzovaný cukrom, ale sladkým drievkom. Tento typ sa bežne používa pri miešaní drinkov.
Plymouth Gin
Výrobný proces je totožný s typom Dry London Dry, výsledný produkt je však menej sladký. Pravý Plymount Gin musí byť vyrobený v meste Plymouth. Chuť nápoja je plná, korenená, sladkastá a zemitá. Plymount Gin je ideálny pri miešaní horkého kokteilu ako je Negroni alebo Martini.
Sloe Gin
Pri výrobnom postupe sa do destilátu macerujú trnkové bobule. Výsledný destilát musí obsahovať aspoň 25% alkoholu, radí sa tak skôr medzi likérmi. Do Sloe Gin sa pridáva aj cukor a výsledný nápoj má tak pomerne sladkú chuť. Chuť borievky tu nie je nijako výrazná, skôr prevláda kvetinová či ovocná aróma. Gin môžete piť čistý, alebo ho pridať do miešaného nápoja.
Destilovaný gin
Destilovaný gin patrí do kategórie ochutených ginov. V tomto prípade sa ďalšie zložky do pálenky pridávajú až po samotnej destilácii. Vôbec najobľúbenejší je v tejto kategórii ružový gin, ktorý vás ohromí chuťou jahôd. Práve ovocie je veľmi obľúbenou zložkou, ktorá sa destilovaných ginov pridáva. Kúpiť tak môžete destilovaný gin s príchuťou čiernych ríbezlí, citrónov, červeného pomaranča, malín atď.
New Style Gin
Pre tento typ sa používa aj označenie New Western. Pre tento typ ginu je typická menej výrazná chuť borievky.
Barrel – Aged Gin
Typ ginu, ktorý je vyrábaný odlišným spôsobom. Rovnako ako napríklad whisky sa gin necháva nejaký čas zrieť v dubových sudoch. Vďaka tomu získa svoju zlatistú farbu a drevnatú chuť. Piť ho môžete čistý, alebo ho je možné pridávať do koktailov.
Navy Strength Gin
Je naozaj silný nápoj, ktorý sa vyrába podľa vzoru námorníckeho rumu.
Bathtub Gin
Rovnako ako Old Tom Gin je aj tento typ ginu považovaný za menej kvalitné a vznikla v dobách americkej prohibície. Avšak od ich čias sa výrobný postup výrazne zmenil a moderná podoba Bathtub ginov je oveľa kvalitnejšia.
Výrobný postup
Jediným spoločným znakom každej fľaše ginu je borievka. Aby mohol byť gin naozaj pravým ginom, nesmie borievka v žiadnom prípade chýbať. To, či sú v destiláte obsiahnuté aj ďalšie prísady je čisto na uvážení výrobcu.
Základným procesom výroby je fermetácia, týmto procesom prechádza vane alebo obilie, zložky, ktoré tvoria základ pálenky. Do základu potom mnohí výrobcovia pridávajú tzv. botanicals alebo ďalšie prísady. Tieto prísady sa pridávajú dvoma rozdielnymi spôsobmi.
Macerácia – pri tomto výrobnom postupe sa prísady nechajú v destiláte ležať 48 hodín. Potom táto zmes prejde druhou destiláciou. Neskôr sa do destilátu pridá voda, ktorá zníži obsah alkoholu.
Kontinuálna destilácia – výrobný postup, počas ktorého sa bylinky nechávajú lúhovať v horúcej pare. Botanicals sú zavesené v destilačnej komore a pary, ktoré sa uvoľnia, prechádzajú do ohrievaného destilátu. Výrobný proces je nutné niekoľkokrát zopakovať.
Obsah alkoholu
Obsah alkoholu sa označuje skratkou ABV a líši sa v závislosti od krajiny pôvodu. Giny vyrobené v štátoch Európskej únie, musí obsahovať aspoň 37,5 % alkoholu. Obsah alkoholu môže byť aj vyšší, avšak nikdy nesmie byť nižší. Podľa amerických noriem musí gin obsahovať minimálne 40% alkoholu. Výnimkou však nie sú ani destiláty s obsahom alkoholu až 60 %.
Pitie ginu
Na pitie ginu neexistuje žiadne pravidlo. Vyskúšať môžete pochopiteľne čistý gin alebo ho primiešať do rôznych koktailov. Čistý sa odporúča piť predovšetkým prémiový gin, ktorý môžete ochutiť plátkom limetky alebo pridať kocku ľadu. Na zvýraznenie chuti sa do ginu často pridáva aj uhorka.
Gin sa však pomerne často používa pri výrobe miešaných nápojov aj koktailov. Veľmi obľúbeným drinkom je napríklad gin s tonikom, ktorý si vymiešate podľa svojej chuti veľmi jednoducho aj doma.
Pokiaľ chcete zvoliť odporúčaný postup, budete nápoj miešať v pomere 1: 2 – 3, pričom jeden diel bude vždy ginu a 2 – 3 diely pripadajú na tonik. Do výsledného drinku sa odporúča pridať aj niekoľko kociek ľadu. S tonikom sa často riedi aj ružový gin.
Značka
Výrobcov ginu je veľké množstvo, preto je možné predstaviť aspoň tých, čo sú považované za najkvalitnejšie. Najobľúbenejšou značkou je Gordon Gin, okrem klasického môžete kúpiť aj ochutený ružový gin. Najväčším výrobcom ginov je značka Bombay, ktorá pochádza z Veľkej Británie. Bombay vyrába rovnako ako Gordon Gin destilát typu Dry London Gin.
Nemecký trh je zastúpený značkou Monkey 47, škótsky gin kúpite od výrobcu Hendrick´s alebo Tanqueray. Český trh reprezentuje liehovar Žufálek, ktorý vyrába gin typu Dry London Gin. Americký trh zastupuje okrem iného značka Aviation, Londýn je reprezentovaný značkou Gibson’s.
Cena
Cenové rozpätie je v prípade akéhokoľvek alkoholu pomerne široké. Aj v prípade ginu nie je problém zaobstarať fľašu za 13 – 129 a viac stoviek eur. Záleží iba na vás, koľko ste ochotní za fľašu ginu zaplatiť. Najlacnejšie giny s cenou do 22 eur sú vhodnejšie skôr na prípravu koktailov.
Za cenu nad 22 eur však už kúpite aj oveľa kvalitnejší alkohol, ktorý možno piť aj čistý. Znalcom a priaznivcom tohto nápoja urobí radosť fľašu ginu, za ktorú však budú musieť zaplatiť 43 – 86 eur.
Otázky a odpovede
Z čoho je gin vyrobený?
Základnou surovinou, z ktorej sa gin vyrába, je víno alebo obilie. Potom sa do pálenky pridávajú bobule borievky a ďalšie prísady. Spravidla to býva rôzne ovocie a bylinky. Každý výrobca používa trochu iné prísady. Obľúbený je pomarančový alebo citrónový gin. Ochutnať môžete aj gin s koreňom petržlenu. Z bylín sa potom najčastejšie používa kardamón, koriander, škorica a rôzne kombinácie.
Aký gin použiť na výrobu Martini?
Základom chutného Martini by mal byť vždy vysoko kvalitný suchý gin. Odporúča sa použiť napríklad London Dry. Druhou zložkou je potom suchý vermút. Obe zložky nalejete v potrebnom množstve do vopred vychladeného kokteilového pohára. Tú potom môžete ozdobiť olivou, nakladanými cibuľkami, uhorkou či kôrou z citrusov.
Musí zrieť gin v sudoch?
Gin je destilát, ktorý nemusí zrieť v sude, napriek tomu sa tento postup v niektorých prípadoch používa. Gin, ktorý procesom zrenia prešiel, poznáte podľa zlatistej farby a plnšej až ostrejšej chuti. Doba zrenia nie je pevne stanovená, v sudoch môže destilát stráviť niekoľko mesiacov alebo rokov.
Záver
Kvalitný gin môžete piť čistý, avšak pri tomto alkohole však budete často riešiť otázku, s čím gin miešať. Najpopulárnejšie je koktail gin a tonik, ktorý dobre chutí a jeho príprava je skutočne mimoriadne jednoduchá.
Medzi ďalšie obľúbené nápoje, v ktorých je gin zastúpený patrí Martini, čo je nápoj, ktorý s obľubou popíjal Ernest Hemingway, Richard Nixon, Jack London aj Sir Winston Churchill. Kokteilov, v ktorých je gin zastúpený, je pochopiteľne celý rad.
Podobné články, čo by vás mohli zaujímať
Zdroj: www.wikipedia.org
Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?