Ako vyčistiť chladničku?

V chladničke sa usadzujú rôzne baktérie a plesne, ktoré sa môžu preniesť na potraviny. Okrem toho sa tieto organizmy môžu podieľať na vzniku nepríjemného zápachu. Kompletné čistenie chladničky by sa preto malo vykonávať približne raz za tri mesiace. Ako na to?

Tu je podrobný návod:

  1. Odpojte chladničku zo zásuvky, pretože pri čistení je nutné mať otvorené dvere, čo vedie k spotrebe elektrickej energie.
  2. Presuňte všetky potraviny na chladné a suché miesto, kde sa nemôžu pokaziť.
  3. Vyberte všetky police a priehradky, umyte ich teplou vodou a čistiacim prostriedkom na umývanie riadu, použiť môžete aj roztok vody s klasickým octom. Nechajte všetko uschnúť.
  4. Teraz by malo byť vnútro chladničky prázdne. Rovnako ako pri minulom kroku môžete použiť rozmiešanú teplú vodu s octom (najlacnejší variant, a pritom veľmi efektívny), ak doma nemáte ocot, môžete ho nahradiť jedlou sódou. Ak nie ste fanúšik „babských rád“, môžete použiť akýkoľvek vhodný čistiaci prostriedok, napríklad dezinfekčný čistič.
  5. Vlhkou utierkou alebo hubkou vyčistite všetky steny a záhyby. Ak je niekde veľmi zanesená špina, skúste ju vydrhnúť starou zubnou kefkou.
  6. Poriadne umyte aj tesnenie dverí, tam sa totiž hromadí najviac nečistôt.
  7. Akonáhle máte hotovo, celý interiér chladničky vytrite švédskou utierkou alebo papierovými utierkami.
  8. Teraz prichádza rad na vonkajšok chladničky. Ten umyte obdobným spôsobom ako vnútro.
  9. Akonáhle je všetko perfektne čisté a suché, môžete do chladničky vrátiť všetky poličky, priehradky a samozrejme aj potraviny.
  10. Máte hotovo!

Pár tipov na čistú a voňavú chladničku

  • Umiestnite do chladničky pohlcovač pachov. Nájdite si nejakú malú misku, kde nasypete jedlú sódu, dobrým pohlcovačom je aj mletá káva, vanilkový cukor alebo napríklad citrón vo vode. Pre extra vôňu môžete pridať aj pár kvapiek esenciálneho oleja podľa vášho výberu.
  • Všetky potraviny pravidelne kontrolujte, aby neboli nahnité alebo skazené.
  • Všetko jedlo je dobré skladovať v uzavretých obaloch. Ideálne sú potravinové dózy – plastové, sklenené alebo kovové.
  • Pokiaľ máte v chladničke niečo, čo by mohlo vytiecť, napríklad mäso, pitie, zeleninu v náleve, umiestnite to do spodnej poličky.
  • Chladničku a mrazničku nezabúdajte pravidelne odmrazovať.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.mojadm.sk, www.myaustria.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo