Brandy je destilát, za ktorý svet vďačí Holanďanom. Názov tejto pálenky je odvodený od slova brandewiin, čo doslova znamená pálené víno. Tento likér je destilovaný z vína, prípadne ďalších fermentovaných štiav z ovocia.
Bandy sa vyrábajú v mnohých krajinách sveta a kúpiť ho tak môžete pod rôznymi názvami. V Grécku môžete zakúpiť Metaxu, v Taliansku je brandy známe ako Grapa, v Čile je to Pisco atď. Pri výbere brandy by ste mali zohľadniť práve miesto pôvodu. V rôznych krajinách sa brandy vyrábajú v mnohých kvalitách. Kvalitu určuje zrelosť brandy. Brandy s krátkou dobou zrenia sa najčastejšie používajú v koktailoch, destiláty s dlhšou dobou zrenia môžete piť aj samostatne. Vysoko kvalitný destilát by ste nemali miešať nikdy. Pri výbere hrá dôležitú úlohu aj značka a konečné slovo máva veľmi často obstarávacia cena.
Typy
Brandy sa rozdeľujú v závislosti od krajiny, v ktorej sa vyrábajú. Najznámejšie sú francúzske brandy, kúpiť môžete grécku, španielsku, portugalskú, albánsku, moldavskú, bulharskú či arménsku.
Koňak
Koňak je pravdepodobne najznámejším typom brandy, krajinou pôvodu je Francúzsko. Aby bolo možné destilát označiť za koňak, musí spĺňať prísne kritériá. Koňak je možné vyrobiť iba z hrozna odrôd Ugni Blanc, Colombard alebo Folle Blanche, ktoré pochádza z regiónu Cognac.
Obsahovať pritom musí minimálne 90% bieleho vína. Tu sa nachádza niekoľko rôznych oblastí, pričom za najkvalitnejší je považovaný koňak z oblasti Champagne. Víno, ktoré sa na výrobu koňaku používa, prechádza dvojnásobnou destiláciou. Tá prebieha v kotlíkových zariadeniach vyrobených z medi. Potom nasleduje 2 ročné zrenie v sudoch vyrobených z francúzskeho duba.
Koňak je často považovaný za veľmi luxusný destilát, čo je určite pravda. Pravdou však je, že rovnako kvalitné môže byť aj brandy z inej časti sveta. Medzi koňaky z Francúzska patria napríklad Martell, Hennessy, Courvoisier alebo Rémy Martin.
Armaňak
Tiež armaňak je francúzska brandy, ktorá sa vyrába z vínneho hrozna. Región armaňaku však nie je Cognac, ale Armagnac. Okrem regiónu sa líši aj spôsob destilácie. Na rozdiel od koňaku sa armaňak destiluje iba raz, vďaka tomu má výraznejšiu a bohatšiu arómu. Známym armaňakom je napríklad Chabot alebo Delord.
Calvados
Je ďalšie brandy z Francúzska, ktoré sa nevyrábajú z vínnej révy, ale z jabĺk. Jablková brandy pochádza z oblasti Normandie a zrieť musí v drevených sudoch. Calvados vám bude chutiť aj pri fajčení korenených cigár.
Gruziňák
Pôvodom gruzínskej brandy je pochopiteľne Gruzínsko. Pre gruzínske brandy je typická jemná chuť a jantárovo zlatá farba. Pri pití môžete cítiť vôňu orechov a mandlí.
Grappa
Talianska brandy Grappa nie je tak známa a nie každý tento destilát medzi brandy radí. Na výrobu Grappy sa nepoužíva celé hrozno, ale iba zvyšky, ktoré zostali po lisovaní, teda zo stopiek, dužiny a kôstok. Hoci je Grappa skôr menej kvalitným destilátom, je možné kúpiť aj také, ktoré obstoja v konkurencii s inými vysoko kvalitnými nápojmi. Kvalita destilátu je závislá najmä od odrody vína.
- Bianca – najmladšia je brandy Bianca. Pre tento destilát je typická biela farba.
- Affinata – táto grappa musí v sudoch cca 12 mesiacov. Vďaka tomu začína chytať typický farebný nádych.
- Vecchia – brandy, ktorá musí zrieť 12 – 18 mesiacov.
- Reserva – najkvalitnejšia je táto brandy, ktorá musí zrieť 18 a viac mesiacov.
Pisco
Tieto brandy pochádzajú z Chille a Peru. Proces výroby sa od iných brandy výrazne nelíši, napriek tomu sa zakaždým Pisco medzi brandy neradí. Destilácia prebieha iba 1 x a prebieha v medených nádobách. Tento destilát môže mať číru alebo ľahko zlatistú farbu, ktorú ovplyvňuje doba zrenia.
Americká brandy
Brandy sa vyrábajú aj v mnohých častiach Spojených štátov, tu ju nájdete iba pod označením Brandy, pretože pre americkú brandy neexistuje žiadne špecifické označenie. V Amerike sa vyrábajú brandy v rôznych kvalitách, kúpiť môžete naozaj kvalitný aj veľmi sladký destilát.
Zrelosť brandy
Zrelosť brandy sa označuje skratkami AC, VS, VSOP a XO. Toto označenie je bežné u koňaku aj armaňaku. Destiláty s kratšou dobou zrenia je možné piť samostatne, ale použité môžu byť aj v miešaných nápojoch. Úplne nevhodné je však miešať destiláty s dlhou dobou zrenia.
- AC – touto skratkou sa označuje brandy v najnižšej kvalite. Doba zrenia je kratšia ako 2 roky a brandy sa používa najčastejšie v koktailoch.
- VS – very special je skratka pre destilát, ktorý v sude zrel aspoň 2 roky. Túto brandy môžete využiť pri príprave koktailov, ale piť ju môžete aj samostatne.
- VSOP – very superior old pale je destilát, ktorý zreje aspoň 4 roky.
- XO – extra old – kvalitné destiláty zrejú v sude aspoň 6 rokov. XO brandy sú tými najobľúbenejšími.
- Hors d´Age – najlepšie brandy môže zrieť v sudoch 6 a viac rokov. Nič neobvyklé nie je ani doba zrenia po celé desaťročia. Takúto brandy by ste mali piť vždy čistú a žiaduce nie je akákoľvek úprava.
Doba zrenia nie je uvedená na každej brandy. Tieto skratky sú špecifické predovšetkým pri koňaku, armaňaku a gruziňáku. Na brandy typu Grappa, Pisco, amerických a iných destilátov označenie nenájdete. Jednotlivý výrobcovia môžu používať iné značenie. U Metaxy sa roky zrenia označujú hviezdičkami, doba zrenia môže byť vyznačená aj skratkou y/yo a years old.
Obsah alkoholu
Brandy sa vyrábajú z hrozna, ktoré je najprv nutné nechať kvasiť. Obsah alkoholu je od 7 – 8%. Potom prichádza na rad destilácia, pri ktorej sa obsah alkoholu zvýši až na 70%. Na rad prichádza zrenie v sudoch, kde získa brandy svoju farbu a chuť. Pred stáčaním sa nakoniec riedi destilát vodou. Konečná nápoj obsahuje spravidla 40 – 50% alkoholu. Dá sa však kúpiť aj slabší alebo naopak silnejší destilát s obsahom alkoholu od 35 – 60%.
Značka
Brandy ponúka veľké množstvo výrobcov. U nás je pravdepodobne najobľúbenejšia Metaxa. K ďalším obľúbeným značkám patrí aj Suau, Gran Duque de Alba, Ararat, Bardinet, Courriere, J.P. Chenet. Českou značkou je Žufánok.
Cena
Fľašu brandy môžete kúpiť za menej ako 13 eur, ale zaplatiť môžete aj viac ako 427 eur. Záleží iba na vás, ako kvalitný nápoj budete chcieť ochutnať, a koľko eur ste ochotní za fľašu brandy zaplatiť.
Otázky a odpovede
V čom sa líši koňak od armaňaku?
Oba typy brandy sa líšia nielen oblasťou, odkiaľ odroda vína pochádza, odlišný je počet destilácií. Koňak sa destiluje 2x, armaňak iba 1x. Vďaka tomu má armaňak menej ostrú a bohatšiu chuť. Armaňak je menej známy ako koňak, ale viac chutiť môže priaznivcom nápojov s jemnejšou chuťou.
Čo je Eau-de-vie brandy?
Ide o ľahký bezfarebný a číry destilát, ktorý sa vyrába z rôznych druhov ovocia. Medzi brandy patrí aj obľúbená grécka brandy Metaxa.
Ako sa brandy pije?
Na rozdiel od vína, môžete brandy nalievať ihneď po otvorení fľaše. Brandy nie je nutné nechať chvíľu dýchať. Nápoj by ste mali nalievať do pohára so širokou dolnou časťou známou ako koňakovka. Tieto poháre s tvarom tulipánu sa vyrábajú v rôznych veľkostiach.
Brandy by mali mať pri podávaní izbovú teplotu okolo 19 °C. Pohár s nápojom sa odporúča ohrievať nejakú dobu v dlaniach. Do brandy by ste nikdy nemali pridávať ľad. Chladenú možno piť iba Metaxu, ktorú môžete tiež miešať s tonikom. Brandy by sa mala piť po malých dúškoch, chuť by sa mala v ústach rozplynúť.
Záver
Brandy je nápoj, ktorý sa vyrába destiláciou vína poprípade z fermentovanej ovocnej šťavy. Brandy sa delia podľa ovocia i regiónu na niekoľko rôznych druhov. Najznámejší je francúzsky koňak a armaňak. Obľúbená je Metaxa či ovocné brandy. Pochutnať si môžete aj na americkej, talianskej a inej pálenke. Najobľúbenejšie sú nápoje so 40% alkoholu.
Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?