V Českej republike je pitie vína veľmi populárne, a to nielen vďaka tomu, že sa víno vo veľkom pestuje v Čechách aj na Morave. Pokiaľ budete víno vyberať podľa farby, budete voliť medzi bielym, červeným a ružovým. Práve biele víno je variant, po ktorom siahne najväčšie množstvo záujemcov.
Biele víno sa vyrába nielen z bieleho, ale aj z modrého alebo ružového hrozna. Pri jeho výrobe je najskôr nutné vínnu révu vylisovať, aby vznikol čistý mušt, ktorý sa necháva kvasiť. Kvasenie vína bol proces, ktorý poznali ľudia už v praveku, história vína je teda naozaj veľmi stará. V našej krajine sa potom vínna réva pestovala ako prvá na Pálave. Postupne sa vinice rozšírili aj do ďalších miest. V českom podnebí sa vínnej réve veľmi darí av súčasnosti tak môžete ochutnať mnoho rôznych podôb bieleho vína. Vybrať to správne tak nie je naozaj nijako jednoduché.
Nielen biele víno sa vyberá najmä podľa množstva obsiahnutého cukru. Podľa neho sa víno delí na suché, polosuché, sladké a polosladké. Ďalšie delenie je potom podľa druhu a triedy. Stretnúť sa môžete s názvami ako stolný, akostný, omšový, kóšer, prírodný, s prívlastkom atď. Víno môžete vyberať aj podľa oblastí, kde bolo vypestované. Vo svete sa veľkej obľube teší víno z Moravy, u nás potom môžete ochutnať aj víno z Talianska, Francúzska alebo Španielska.
Druhy
Biele víno je k dostaniu v mnohých rôznych odrodách. Vymenovať ich všetky by bolo úplne nemožné. V našich končinách sa najväčšej obľube tešia napríklad Rulandské biele, Rulandské šedé, Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín, Pálava, Chardonnay, Sauvingnon či Cuvée.
- Veltlínske zelené – víno univerzálnej chuti, ktoré je obľúbené aj pre svoju výraznú arómu, šťavnatú chuť s výraznou kyselinkou.
- Rulandské šedé – pochádza z Burgundska, vyznačuje sa kyslou a plnou chuťou. Poznať v ňom môžete ovocie ako hrušky, jablká, broskyne, ale aj chlebovú kôrku. Toto víno je ideálne aj na archiváciu. Ide o dobrú voľbu ku koreneným jedlám alebo rybám.
- Pálava – pochádza z oblasti Mikulova, ktorá sa vyznačuje bobuľami s intenzívnou chuťou, ktoré zrejú na prelome septembra a októbra.
- Tramín červený – víno sladkej chuti aj vône s tónmi exotického ovocia.
- Chardonnay – víno, ktoré pochádza z oblasti Burgundska, môžete podávať pri každej príležitosti. Mimoriadne vhodné je k mäsitým rybám alebo v kombinácii s mäkkýšmi.
- Sauvingnon – víno s výraznou chuťou po korení, vyznačuje sa aj výraznou vôňou a je ideálny pri letnom grilovaní. Toto víno pochádza z údolia Loiry a je ideálne k bielemu mäsu, vegetariánskym ľahko koreneným pokrmom aj morským plodom.
- Rizling rýnsky – je intenzívne aromatické, parfumované víno. Odporúča sa kombinovať s ázijskou kuchyňou alebo jemnými rybami.
Obsah cukru
Vína všetkých farieb sa do niekoľkých kategórií delia podľa obsahu cukru. Niekto uprednostňuje sladké vína, iný sa viac pochutí na víne trpkej alebo viac korenenej chuti. Na každej etikete sa môžete dočítať informáciu, či kupujete víno suché, polosuché, polosladké alebo sladké.
- Suché – podiel zvyškového cukru je do 4 g/l. Suché víno sa vyznačuje jemnou chuťou, cítiť môžete tóny kvetov alebo ovocia. Plné suché víno má aj viac alkoholu a je obľúbené predovšetkým u gurmánov.
- Polosuché – podiel zvyškového cukru je do 4 – 12 g/l. Aj napriek vyššiemu obsahu zvyškového cukru sa stále jedná o ľahké víno, jedná sa o kompromis, ktorý je vhodné zvoliť, ak budete popíjať s viacerými ľuďmi a neviete, aké víno komu chutí.
- Polosladké – podiel zvyškového cukru je do 12 – 45 g/l. Víno je aromatickejšie a výraznejšie. Polosladké víno vyhľadávajú najmä ženy a všetci, ktorí preferujú sladšiu chuť.
- Sladké – podiel zvyškového cukru je viac ako 45 g/l. Výrazne aromatické a sladké víno, ktoré sa hodí najmä na dezerty.
Vlastnosti
Biele vína majú rôzne vlastnosti, podľa ktorých sa rozdeľujú do 3 podkategórií.
- Ľahké biele víno – charakteristická je pre neho kyslejšia chuť a nízky obsah alkoholu. Jedná sa skôr a ľahké minerálne víno, ktoré sa hodí k letu, popíjať ho môžete ako aperitív. Výborné je k pokrmom z rýb alebo šalátov.
- Aromatické biele víno – je intenzívne parfumované a obohatené o vôňu ovocia. Bežná je vôňa jablka, hrušky, melónu, ananásu či broskyne. Vyznačuje sa aj šťavnatou a veľmi sladkou chuťou. Bežný je aj vyšší obsah cukru. Chuť bude s bielym mäsom aj plodmi mora.
- Plné biele víno – tieto vína sú vhodné k pokrmom s výraznejšou chuťou. Hodí sa k červenému mäso, pečeným rybám aj ťažším omáčkam.
Akostná trieda
Akosť vína odkazuje na cukornatosť a vyzretosť hrozna, ktoré bolo použité pri výrobe. Podľa akostnej triedy sa vína delia na prívlastkové a bezprívlastkové.
- Bezprívlastkové – sú menej kvalitné, ale sú obľúbené najmä pre svoju nižšiu cenu. Do skupiny bezprívlastkových patria zemské, stolové, známkové a akostné odrodové vína.
- Prívlastkové – tieto vína sú oveľa kvalitnejšie, o čom vypovedá aj vyššia obstarávacia cena. Prívlastkové vína potešia najmä gurmánov. Do kategórie prívlastkových patria vína neskorý zber, kabinetné, výber z hrozna, slamové a ľadové vína.
Vek vína
Podľa trvanlivosti a veku sa vína rozdeľujú do 3 kategórií.
- Mladé vína – sú viazané s krátkodobou trvanlivosťou, ktoré sa vyrábajú s prvým zberom a sú určené na rýchlu spotrebu. Vyznačujú sa sviežou ovocnou chuťou a vôňou. U nás je najobľúbenejšie Svätomartinské víno.
- Vyzreté vína – tieto vína sú na trhu zastúpené v najväčšom množstve a vyznačujú sa dlhšou trvanlivosťou. Skladovať ich môžete aj niekoľko rokov.
- Archívne vína – do predaja sa uvádza až po 3 rokoch od zberu a sú vhodné na dlhodobú archiváciu.
Značka
Na trhu nájdete víno od vinárov z celého sveta. Okrem slovenských značiek Vinárstvo Zsigmond, Vinárské závody Topoľčianky, Alois Lageder, Babich, Karpatská Perla, potom môžete pochopiteľne kúpiť aj vína zahraničných značiek.
Na Slovensku môžete kúpiť aj vína českých firiem, napr. Vinárstvo Mádl, Moravíno Valtice a Mikrosvín Mikulov.
Cena
Biele víno je obľúbený nápoj, u ktorého boli preukázané aj blahodárne účinky na zdravie. Biele víno napríklad znižuje riziko vzniku infarktu, znižuje aj hladinu fibrinogénu a vďaka menšiemu obsahu cukru toľko nevadí ani pri chudnutí. Napriek tomu by ste to s pitím vína nemali preháňať.
Kúpiť víno nie je žiadny problém, k dostaniu je snáď v každom obchode, kde ho môžete kúpiť za cenu od cca 5 eur. S cenou rastie aj kvalita vína, za fľašu vína môžete zaplatiť aj viac ako 86 eur. Najobľúbenejšie vína je možné kúpiť v rozmedzí od 9 – 22 eur za fľašu.
Otázky a odpovede
Z akého hrozna sa biele víno vyrába?
Biele víno sa bežne vyrába z bieleho, modrého i červeného hrozna. Farbu neovplyvňuje druh vínnej révy, ale predovšetkým vinár. Aby bola farba vína skutočne biela, stačí vyradiť šupky, ktoré obsahujú farbivo. Šupky je nutné vyradiť ešte pred kvasením.
Kedy je vhodné biele víno podávať?
Biele víno sa obvykle podáva k bielemu mäsu. Tieto vína majú jemnú chuť as bielym mäsom sa tak budú skvele dopĺňať. Servírovať ho však môžete aj k svetlým a plesňovým syrom, rybám, morským plodom a šalátom. Dôležité je servírovať víno do toho správneho pohára.
Akú teplotu by malo mať biele víno pri podávaní?
Všeobecné pravidlo hovorí, že teplota vína by nemala pri podávaní presiahnuť 8 – 12 °C. Toto pravidlo platí pre víno každej kvality, nezáleží teda na tom, či sa chystáte konzumovať fľašu vína za menej ako 9.1 eur, alebo otvárate víno známej značky za tisíc a viac eur.
Záver
Dokonalá rada, ako vybrať to najlepšie biele víno pravdepodobne neexistuje. Výber je skôr otázkou chuti a preferencií každého. K dostaniu je mnoho druhov vín, dôležitú úlohu zohráva zvyškový cukor, oblasť pestovania, ročník a mnoho ďalšieho. Pri výbere vína si všímajte predovšetkým údaje uvedené na etikete. Tu sa dočítate krajinu pôvodu, odrodu vína, obsah cukru aj rok zberu.
Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?