Ako vybrať portské víno?

Portské víno je veľmi unikátne víno, ktoré sa vyrába z hrozna vypestovaného s severnom Portugalsku v okolí rieky Douro. Najznámejšie je portské červené víno, ale v súčasnosti môžete kúpiť aj biele alebo rosé. Obsah alkoholu je pri každom variante okolo 20%, obvykle sa hodnota alkoholu pohybuje v rozmedzí 19 – 22%.

Toto víno je sladké a doliehované. Dočítať sa môžete, že sa do neho v priebehu zrenia pridáva brandy, čo však nie je pravdou. Do vína sa primiešava aquardente, čo je číra liehovina vyrobená z hrozna. Jej úlohou je zastaviť proces fermetácie, rovnako sa vďaka nej zvýši obsah alkoholu. Označenie Portské potom víno dostalo podľa prístavu Porto a to v druhej polovici 17 storočia.

Portské víno by ste mali vyberať predovšetkým podľa chuti. Milovníci ovocných chutí ocenia portské vína typu Ruby. Ak vyhľadávate skôr chuť orieškov, bude pre vás lepšou voľbou portské víno typu Tawny.

Pozrieť vína

Typy

Portské víno pochádza z okolia rieky Douro, celý tento región je rozdelený do 3 hlavných oblastí, ktoré nesú názov Cima Corgo, Baixo Corgo a Douro Superior. V týchto oblastiach sa pestujú na 100 rôznych odrôd vínnej révy, ktorá sa na výrobu portského vína používa.

V základe sa portské víno rozdeľuje podľa spôsobu zrenia. Vína, ktoré zrejú v drevených sudoch, nesú označenie tawny, branco a colheita. Vína zrejúce v zapečatených fľašiach sú označené ako ruby, crusted, vintage a LBNV.

  • Sudy – víno, ktoré zreje v sude, môže čiastočne vyprchať. Časť tekutiny teda zmizne, čo sa podpíše na hutnejšej chuti vína.
  • Fľaše – toto víno sa vyznačuje ľahšou chuťou a pôsobí jemnejšie.

Základné delenie

V základe sa portské víno delí na štandardné a špeciálne.

Štandardné portské víno

Medzi najčastejšie typy patria zlatohnedé portské tawny, rubínové portské ruby ​​a biele portské branco. Novinkou na trhu je ružové portské rose.

Porstké typu ruby

Toto víno je najdostupnejšie a najrozšírenejšie. Zreje vo veľkých nerezových alebo drevených nádržiach cca 2 – 3 roky. chuť. Spotrebováva sa ako mladé víno, v jeho chuti môžete spoznať černice, maliny, čokoládu alebo škoricu.

Portské typu tawny

Je tiež obľúbené kvalitné víno zo základného radu portského. Tawny dozrieva v dubových sudoch a to po dobu aspoň 3 – 4 rokov. .

V chuti vína je možné rozoznať stopy lieskových orieškov, malín, klinčekov, škorice, karamelu či malín.

Biele portské víno

Menej známou kategóriou je biele portské. Toto víno zreje vo veľkých dubových sudoch po dobu 1 roka. Potom jeho zrenie pokračuje v menších dubových sudoch. Biele portské môžete kúpiť ako suché – suché, extra suché – extra suché, sladké – doce aj extra sladké – lágrima. V chuti prevládajú stopy ovocia napríklad citrusov, jabĺk a marhúľ. Veľmi obľúbené je ako základ na koktail.

Ružové portské víno

Novinkou je ružové portské víno. Toto víno bolo na trh uvedené až v roku 2008. Jedná sa o víno typu ruby, avšak víno je fermentované rovnako ako bežné ružové víno Pri fermentácii sa využíva iba malé množstvo hroznových obalov, vďaka čomu získa víno svoju konečnú ružovú farbu. Jedná sa o ľahké víno, v ktorého chuti môžete cítiť maliny, jahody, fialky, brusnice či karamel. Aj toto víno by sa malo piť ako mladé a nie je určené na dlhodobé zrenie.

Špeciálne portské víno

Známe ako rezervné portské je k dostaniu vo variante ruby ​​aj tawny.

  • Rezervné ruby ​​- toto víno vzniká zmiešaním niekoľkých ročníkov, doba zrenia je 5 – 7 rokov. Vyrába sa z tých najlepších vín z konkrétneho ročníka.
  • Rezervné tawny – opäť sa jedná o víno vysokej kvality, ktoré sa líšia spôsobom zrenia aj farbou. Víno zreje v drevených sudoch a jeho farba má hnedý nádych.

Špeciálne biele portské víno

Aj biele portské víno sa v menšej miere vyskytuje ako rezerva. Doba zrenia rezervného bieleho vína je 7 aj viac rokov.

Vyzreté portské víno s uvedením veku

Toto víno je mimoriadne kvalitné, jedná sa o víno typu tawny, čo je víno, ktoré zreje dlhú dobu v drevených sudoch. počet rokov však nemusí značiť presnú dobu zrenia, portské víno s uvedením veku vznikne zmiešaním výborných vín konkrétneho ročníka s rôznou dobou zrenia. Priemerná hodnota zrenia potom musí zodpovedať jednej kategórii.

LBV – neskoro fľaškované portské víno

Víno s označením Late Bottled Vintages je unikátne porstské víno typu ruby. Tieto vína zrejú vo veľkej dubovej menej často nehrdzavejúcej nádrži po dobu 4 – 6 rokov.

  • Filtrované LBV – je bežnejším typom a nie sú určené na ďalšie hrdzanie.
  • Nefiltrované LBV – kvalitnejšie víno, ktoré môžete ďalej skladovať, pretože je schopné zrieť vo fľašiach. Piť ich však môžete pochopiteľne aj hneď.

Colheitas

Jedná sa o špeciálne ročníkové portské vína typu tawny. V tomto prípade je vždy na fľaši uvedený ročník zberu. Víno zreje v malých drevených sudoch po dobu aspoň 7 rokov. Tieto vína sú veľmi kvalitné a tvoria iba 1% celkovej produkcie portského vína.

Vintage Ports

Je exkluzívne ročníkové ruby ​​víno. Toto víno musí spĺňať všetky požiadavky Inštitútu portských vín a je určené na ďalšie uskladnenie. hrozno z najlepších viníc a víno sa vyrába iba v rokoch, kedy je úroda najlepšia. tvorí cca 2% celkovej produkcie.

Značka

Portské vína sa vyrábajú v Portugalsku a na trhu sú zastúpené veľkým množstvom výrobcov. Kúpiť môžete portské víno značky Graham´s a Taylor´s.

Cena

Cenové rozmedzie portského vína je pomerne veľké. Za kvalitné možno považovať víno s cenou nad 6 eur. Pokiaľ narazíte na lacnejšiu fľašu, je vhodné si jej kúpu skôr rozmyslieť. Oveľa viac vám bude chutiť víno s cenou okolo 17 eur. Veľmi kvalitné sú vína do 43 eur. Naozajstní znalci môžu siahnuť po výročných portských vínach, ktorých cena môže šplhať aj k 427 eur.

Pozrieť vína

Otázky a odpovede

Ako piť portské víno?

Pre portské víno je charakteristická výrazná aróma a chuť. Najčastejšie sa pije ako dezertné víno, ale môže byť použité aj ako aperitív či digestív po večeri. C. Biele a rosé portské sa však konzumuje pri teplote od 4 – 10°C.

Z akej pohára portské víno piť?

Portské víno by sa malo podávať v pohári s tulipánovým tvarom. V ideálnom prípade by mala byť šírka pohára medzi šírkou na červené a biele víno.

Na čo sa portské víno hodí?

Portské vína je možné podávať k mnohým rôznym pokrmom. Často sa jedná o pomerne neobvyklé kombinácie. svetlejšie portské víno s univerzálnejšou chuťou.

Záver

Portské víno je klasické európske víno vyrábané v Portugalsku. Typická je pre neho sladkastá chuť aj vyšší obsah alkoholu v porovnaní s bežným vínom. spôsobe zrenia a ročníkom zberu.

Najbežnejším typom je portské víno ruby, ktoré zreje bez prístupu vzduchu vo veľkých nádobách z dreva alebo nerezu. je pri zrení vystavené zámernej oxidácii. nádych av chuti spoznáte orechy, škoricu, vanilku alebo korenie portské vína sa delia na Tawny, Tany Reserva, Tawny datované a Colheita.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo