Ako vybrať očné linky?

Očné linky sú okrasou ženských očí, ktoré ich môžu zúžiť aj rozšíriť. Existuje niekoľko typov samotných produktov, s ktorými linky nakreslíte, farby aj štýly líčenia. Hodiť sa vám budú do práce, na rande či festival – jednoducho všade. Vzhľadom na to, že si ich môžete prispôsobiť, hodí sa každému. Ako zistiť, ktoré sú pre vás tie pravé?

Prezrieť očné linky

Typy

Linky by sa vám mali dobre aplikovať, preto je dôležité vybrať taký typ, ktorý bude pre vás praktický. Akonáhle budete mať tvar v ruke, linku zvládnete za pár sekúnd, a preto vás nesmie zdržiavať nesprávne zvolený produkt. Hľaďte hlavne na kvalitu, inak linky rýchlo vyschnú, začnú sa mrviť alebo sa ohne štetec.

Očné linky v ceruzke

Začiatočníckou formou liniek sú tie v ceruzke, s ktorými sa lepšie manipuluje, pokiaľ ešte nemáte v ruke ten správny grif. Dajú sa navyše rozmazať do stratena, teda prehĺbia pohľad očí. Pred aplikáciou ceruzku nezabudnite orezať, musí byť mäkká a zároveň dostatočne tvrdá na to, aby sa dobre nanášala. Bohužiaľ ale má tendenciu rýchlo svetlať, a je tak nutné ju viackrát za deň obtiahnuť.

Tekuté očné linky

Ďalšou obľúbenou formou sú tekuté očné linky, pri ktorých je dobré mať nejaké skúsenosti, pretože sa horšie odličujú v prípade, že pretiahnete. Pri aplikácii majte pevnú ruku, aby linka bola rovná, zároveň s ňou môžete vytvárať rôzne ozdôbky a chvostíky.

Gélové očné linky

Opäť sa hodí aj pre začiatočníkov, pretože sa linky nanášajú pomocou štetca. Ten môže, ale nemusí byť súčasťou balenia, preto je lepšie, keď už nejaký doma máte, ideálne skosený, s ktorým vytvarujete perfektnú linku. Ich veľkou výhodou je dlhá výdrž a vysoká pigmentácia.

Púdrové očné linky

Pokiaľ sa vám páči tieňový efekt, vyskúšajte púdrové očné linky. Skvele sa hodí na vytvorenie dymového líčenia, jednoducho sa vám budú nanášať a nebude na ne potrebná žiadna prax.

Fix

Veľmi praktickým typom sú linky vo fixke, ktoré kreslia tekutou farbou, teda dosiahnete dostatok pigmentácie, dlhej výdrže a jednoduchej aplikácie. Štetec by mal byť tenký, aby ste s ním mohli vytvoriť akýkoľvek druh linky chcete, a zároveň pevný, aby ste ho mohli používať dlhodobo. Často sa stáva, že fixa rýchlo vyschne, preto ju nezabudnite zaviečkovať, pokiaľ ju práve nepoužívate.

Farby

Rovnako ako rôzne typy prevedenia, sú na trhu dostupné aj rôzne farby. Najklasickejšia je čierna, ktorá sa hodí ku všetkému, či už samostatne alebo s nalíčenými očami. Ak túžite po menej výraznom variante, vyskúšajte hnedú alebo striebornú. Medzi extravagantnejšie varianty, ktoré využijete na špeciálne príležitosti, ako je napríklad festival, sú ružová, modrá, zelená, zlatá a podobné. Zlaďte ich napríklad s outfitom, topánkami alebo kabelkou.

Aplikácia

Pri jednotlivých druhoch sa aplikácia líši, avšak základné pravidlá platia pri všetkých rovnaké:

  1. Majte podoprený lakeť, aby ste ruku držali stabilne, a linka tak nebola hrboľatá.
  2. Linku kreslite buď od vnútorného alebo od vonkajšieho kútika podľa toho, či budete tvoriť chvostík alebo nie.
  3. Linku postupne dokresľujte, naznačte si iba tvar.
  4. Skontrolujte, či sú linky súmerné, poprípade opravte.

Tvar liniek podľa typu očí

Aký tvar liniek sa k vám hodí podľa vášho typu očí? Možno ste si doteraz mysleli, že linky nemôžete nosiť, pretože vám oko zatvárajú alebo nevyzerajú najlepšie. Je to ale tak, že musíte zistiť, ako a kde linku pretiahnuť, rozšíriť či stenčiť. Verte, že linky sú pre každého, len treba nájsť ten správny štýl.

Mandľové oči

Vaše oči pripomínajú mandle, teda sú symetrické, vonkajší kútik môže smerovať ľahko hore. Tento typ očí má výhodu v tom, že mu pristane takmer všetko. Medzi najslušivejší štýl liniek patrí mačacia. Vo vonkajšom kútiku by mala byť linka silnejšia, vo vonkajšom naopak užšia.

Linka by mala smerovať nahor v stúpaní spodného viečka, ako by sa chcela cestou napojiť na obočie. Inak je ale jedno, či zvolíte linku bez chvostíka, s kratším či dlhším chvostíkom, alebo si s líčením naozaj vyhráte a pridáte viac chvostíkov či linku pod spodné viečko.

Okrúhle oči

Sami o sebe vlastníte široké veľké oči, pokiaľ ich aj tak chcete ešte zväčšiť a zvýrazniť, musí byť linka pretiahnutá. Chvostík by mal smerovať len ľahko hore, najširšia linka bude opäť pri vonkajšom kútiku, kde na ňu bude nadväzovať aj spodná linka. Silnejšiu linku tvorte až od ⅓ smerom k vonkajšiemu kútiku.

Privreté oči

Oči môžu pôsobiť ospalo, pretože je tu previs horného viečka. Vaším cieľom by malo byť za pomoci linky oko otvoriť, čo urobíte tak, že sa budete opäť sústrediť na vonkajší kútik. Tam vytvoríte silnejší chvostík, ktorý spojíte postupne so stenčujúcou linkou s horným aj dolným viečkom. Tak totiž oči nezapadnú.

Hlboko posadené oči

Hlboko posadené oči spoznáte tak, že majú výraznejší nadočnicový oblúk. Tu sa orientujte podľa toho, aké veľké vaše oči sú. Pre malé zapadnuté oči sa hodí linka s horizontálnym sklonom, čo najbližšie k vašej línii rias. Väčšie oči sa nemusia báť ani širšej linky s výraznejším zobáčikom na konci.

Monolid – ázijský typ očí

Tento typ očí máte, ak ste ázijského pôvodu. Vaše očné viečko nie je viditeľné kvôli zapadnutejšiemu tvaru. Skvele sa hodí dymové líčenie, a čo sa liniek týka, z vnútorného kútika rozširujte smerom von a nahor. Čím hrubšie, tým lepšie.

Funkcia

Linky fungujú ako doplnok pri líčení očí. Kombinujú sa pokojne len s riasenkou alebo s očnými tieňmi. Dokážu oko otvoriť aj zavrieť, a vy tak jednoducho dosiahnete zvodný pohľad. Existuje niekoľko prevedení aj spôsobov, ako linky nalíčiť. Vďaka tomu si každý nájde to, čo hľadá, a naučí sa tento produkt používať. Nie je na tom nič ťažké, platí však, že treba neustále trénovať, aby ste grif v ruke získali.

Značka

Každá kozmetická značka vyrába svoje vlastné linky, v drogérii tak napríklad nájdete Maybelline, Rimmel alebo Dermacol, v drahších parfumériách zasa Lancôme, Chanel, Dior, MAC, Nars či Benefit.

Cena

V drogérii zoženiete tie najlacnejšie linky, ktoré vás vyjdú na cenu okolo 9.1 eur. Pošťastie sa vám ale zaobstarať aj linky do 5 eur, a aj tie dobre poslúžia. Ide najmä o tekutú variantu či fixku.

Od 9.1 eur do 22 eur sú k dostaniu známejšie značky ako je L’Oréal Paris, NYX, Artdeco alebo Maybelline New York. Ich kvalita je o niečo lepšia, preto si môžete byť istí, že to, čo kupujete, vám dobre poslúži. Očné linky nad 22 eur v drogérii už nenájdete. Zaraďujeme sem Dior, Lancôme a Bobbi Brown. Vysoká cena nie je nutne zárukou kvality, môže za to prestíž značky. Pokiaľ ale chcete luxusný tovar, v tejto cenovej kategórii ste správne.

Prezrieť očné linky

Údržba

Očné linky nenechávajte na vzduchu bez viečka, inak vám vyschnú. Akonáhle ich domaľujete, produkt zavíčkujte. Vymeňte ich za nové zhruba po pol roku (väčšinou začnú do tej doby vysychať alebo sa mrviť).

Otázky a odpovede

Ktorý typ liniek zvoliť?

Záleží na tom, čo vám osobne bude vyhovovať z hľadiska praktickosti. Pokiaľ ale s linkami začínate, odporúčame očné linky v ceruzke, géle či tieni. Jednoduchšie sa nanášajú, aj keď nemáte žiadnu predchádzajúcu skúsenosť. Keď ste dokázali naniesť tiene, zvládnete aj linky. Pre pokročilejších sa ponúkajú tekuté linky alebo fixky, ktoré je možné v prípade zlej aplikácie horšie odlíčiť, preto je potrebné, aby ste mali grif už v ruke. Navyše s nimi je možné tvoriť viac kreatívne.

Mám malé oči, môžem očné linky používať?

Samozrejme. Pokiaľ máte malé oči, je len potrebné prispôsobiť tvar tak, aby sa viac otvorili. Na horné viečko aplikujte stredne širokú očnú linku, ktorá sa bude postupne rozširovať. Spodnú linku vynechajte úplne, oči by ešte viac zmenšili.

Ako na správnu aplikáciu liniek?

Pokiaľ budete aplikovať linky s tieňmi, vždy ich kreslite až po nanesení tieňov. Podľa toho, či budete robiť chvostík alebo nie, začínajte s linkou buď od vonkajšieho alebo vnútorného kútika. Majte pri aplikácii opretý lakeť, aby bola linka čo najviac rovná. Nie je nutné, aby ste ju zvládli jedným ťahom, naznačte si tvar a postupne dokresľujte.

Záver

Očné linky sú univerzálnym produktom, ktorý sa hodí pre všetkých. Dá sa používať rôznymi spôsobmi, stačí, keď si nájdete ten svoj. Správne zvolené linky by mali byť praktické, dlhotrvajúce, s dostatkom pigmentu a jednoduché na manipuláciu. Každému bude vyhovovať niečo iné, preto vyskúšajte viac druhov a zostaňte pri tom, s ktorým sa vám linka kreslí najlepšie.

Podobný článok, ktoré by vás mohol zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo