Ako vybrať naslúchadlo?

Problémy so sluchom patria k zdravotným komplikáciám, ktoré najčastejšie riešia seniori, môžu však postihnúť kohokoľvek. Nedoslýchavosť môže spôsobiť chorobu, vrodená vada, vzniknúť môže aj vplyvom úrazu. Problémy s nedoslýchavosťou je možné riešiť pomocou naslúchadla. Tie využijú ľudia, ktorí trpia nedoslýchavosťou alebo čiastočnou hluchotou.

Načúvacie prístroje obsahujú malý mikrofón, ktorý zvuky prijíma a odovzdáva v zosilnenej podobe postihnutému. Týchto výrobkov je k dostaniu celý rad a vybrať ten správny typ nie je úplne ľahké.

S výberom vám môže pomôcť lekár, je však dobré o týchto prístrojoch vedieť aspoň to najdôležitejšie. Pri výbere je nutné voliť preferovaný spôsob používania – slúchadlo je možné umiestniť za ucho alebo do ucha, nosiť ich však môžete aj vo vrecku. Ďalej sa budete rozhodovať medzi analógovým a digitálnym slúchadlom.

Pozrieť naslúchadlá

Typ

Čo sa týka typov načúvacích prístrojov, nie je v tomto prípade rozdelenie jednoznačné. Rôzni výrobcovia majú jednotlivé slúchadlá delené podľa vlastných potrieb. Je tak možné vyberať medzi slúchadlami vreckovými, závesnými, okuliarovými, ušľachtilými, zvukovodovými, kostnými, kanálovými… Voľbu správneho typu je vždy v prvom rade nutné konzultovať s vašim ošetrujúcim lekárom.

Pre predstavu si niektoré typy predstavíme:

Naslúchadlá za ucho

Tieto načúvadlá majú väčší rozmer a môžu ich použiť aj osoby trpiace ťažkou nedoslýchavosťou. Ich výhodou sú aj väčšie ovládacie tlačidlá budú teda pravdepodobne najlepšie vyhovovať starším osobám.

Všetka elektronika a ovládanie je uložená v puzdre, ktoré sa pri používaní nosí za uchom. Ovládať môžete hlasitosť, niektoré naslúchadlá potom umožňujú tlmiť rušivé zvuky z okolia.

Mimo toto puzdro je súčasťou naslúchadla aj koncovka so špuntom. Ten sa umiestňuje do ucha. Aby naslúchadlo dobre držalo, je možné vyberať z niekoľkých veľkostí špuntov. Kúpiť je možné batériové aj nabíjacie typy.

Naslúchadlo do ucha

Výhodou tohto naslúchadla je malý rozmer, čo ocenia najmä mladší užívatelia. Využiť ho môžu stredne a mierne nedoslýchaví užívatelia. Obľúbené je tak u osôb, ktoré nosia okuliare. Aj v prípade naslúchadla do ucha je možné vyberať z niekoľkých rôznych veľkostí špuntov.

Načúvacie prístroje umožňujú nastavovať hlasitosť a využiť môžete možnosť tlmenia ruchov. Aj tieto modely fungujú v kombinácii s batériami, alebo umožňujú opakované dobíjanie.

Vreckové naslúchadlo

Tieto načúvacie prístroje sú väčšie a skladajú sa z dvoch častí. Naslúchadlo so špuntom sa umiestni do ucha, krabičku s ovládaním nosíte vo vrecku, ale dostať je aj také, ktoré je možné pripnúť k oblečeniu. Výhodou vreckových načúvadiel je možnosť najväčšieho zosilnenia, nie sú však vhodné na celodenné nosenie. Napájané sú pomocou batérií alebo je možné kúpiť dobíjaciu verziu.

Kanálové načúvacie prístroje

Jedná sa o tzv. diskrétne načúvacie prístroje, vďaka veľmi malému tvaru a spôsobu vloženia do ucha, nie sú takmer viditeľné. Tieto naslúchadlá však nie sú bežne k dostaniu, treba ich vyrobiť každému užívateľovi na mieru. Vďaka moderným technológiám je možné ich spárovanie so smartfónom.

Kostné načúvadlá

Pre umiestnenie kostného načúvadla je nutné podstúpiť operáciu. Tento typ vám môže odporučiť iba ošetrujúci lekár a to v prípade, že trpíte poruchou vzdušného vedenia.

Spôsob prenášania signálu

Podľa spôsobu nastavenia, sú k dostaniu slúchadlá analógové a digitálne.

Analógové

Analógové naslúchadlá sa delia na dva typy:

Nastaviteľná: Nastavenie a ďalšie potrebné parametre určuje foniater na základe potrieb každého užívateľa. Jedná sa o najstarší a najmenej flexibilný typ obvodu.

Programovateľné: Elektrické obvody je možné naprogramovať viacerými programami. Načúvadlá sa programujú podľa potrieb každého užívateľa počas výroby, alebo ho môže nastaviť aj foniater. Užívateľ má možnosť podľa potreby programy meniť.

Zmeny je možné vykonávať priamo na ovládaní, ktorým každé načúvadlo disponuje. Využiť môžete diaľkový ovládač a niektoré načúvačky programy menia podľa potreby automaticky.

Digitálne naslúchadlá

Digitálny obvod je viac flexibilný a teda obľúbenejší. Je možné ho zabudovať do všetkých typov načúvadiel. Umožňujú nastavenie viacerých programov, ktoré sú schopné redukovať akustickú spätnú väzbu ako napríklad pískanie. Upravujú hluk pozadia a automaticky menia hlasitosť podľa potreby.

Kanály a pásma

Vzhľadom na skutočnosť, že sa všetky zvuky nenachádzajú v rovnakom zvukovom pásme, je dôležité, aby načúvacie prístroje vedeli rovnomerne meniť hlasitosť podľa rôznych frekvencií.

Samohlásky A,E,I,O,U potrebujú nižšiu frekvenciu a spoluhlásky P,D,S,T naopak vyššiu frekvenciu. Tiež chyba zvuku nie je vo všetkých prípadoch rovnaká. Niektorí môžu mať problém počuť zvuky s nízkou frekvenciou, iní naopak zvuky s vysokou frekvenciou. Z tohto dôvodu by malo naslúchadlo umožňovať nastaviť viac rôznych kanálov, podľa potrieb jednotlivcov.

Smerový mikrofón

V prípade týchto načúvacích prístrojov máte k dispozícii dva mikrofóny. Využijete ich najmä, ak často zdržiavate v rušnom prostredí a máte problémy porozumieť hovorenému slovu. Načúvacie prístroje umožňujú zoslabiť zadný mikrofón, ktorý prenáša zvuky okolia.

Smerový mikrofón je schopný zvýrazniť zvuk, ktorý prichádza spredu, zadné a bočné zvuky sú tlmené. Funkciu smerového mikrofónu môžete zapínať aj vypínať podľa potreby.

Napájanie

Možnosť napájania sme už letmo zmienili. V ponuke sú načúvacie prístroje, ktoré fungujú v kombinácii s batériami a druhým typom sú nabíjacie načúvacie prístroje.

Naslúchadlá na batérie sú pri obstaraní lacnejšie. Treba však počítať s častým kupovaním nových batérií, vďaka čomu sa tento typ vo finále predraží.

Dobíjacie naslúchadlá sú modernejšie, pri obstaraní drahšie. Nemusíte však riešiť kúpu nových batérií a pri vybití načúvací prístroj nabíjať ideálne počas noci.

Značka

Načúvadlá sú k dostaniu od rôznych značiek, menovať môžeme napríklad Axon, ZinBest, Platinium, Beurer alebo Tulus. Obstaranie naslúchadla by ste však mali vždy najskôr konzultovať so svojím lekárom, ktorý vám pomôže vybrať model na základe vašich potrieb.

Cena

Najlacnejšie naslúchadlá, ktoré sú určené predovšetkým pre osoby s mierne poškodeným sluchom, je možné kúpiť od cca 9 eur – 22 eur. Ide o menej kvalitné typy, ktoré v drvivej väčšine umožňujú analógový prenos signálu.

Cena digitálnych načúvadiel sa pohybuje od 22 eur vyššie. Kvalitnejšie naslúchadlá, ktoré využijú aj užívatelia s horším sluchom, je možné kúpiť za cenu 43 – 86 eur. Poskytnú vám viac možností a aj celkový dizajn bude na vyššej úrovni. U týchto výrobkov sa vyššia investícia rozhodne vyplatí.

Pozrieť naslúchadlá

Údržba

Načúvadlá treba pravidelne zbavovať ušného mazu, ktorý sa tvorí úplne prirodzene a nesúvisí príliš s hygienou. Ušného maz chráni ucho pred vysúšaním a plní aj ochrannú funkciu.

V niektorých prípadoch sa však tvoria vo väčšom množstve a je teda nutné uši z času na čas čistiť. Rovnako ako uši vyžadujú túto údržbu aj načúvacie prístroje. Načúvadlá sa čistia špeciálnym balónikom, ktorý je súčasťou balenia. Postup čistenia je popísaný pri každom výrobku.

Otázky a odpovede

Hradí načúvadlá poisťovňa?

Naslúchadlá patria k pomôckam, ktoré sú hradené v určitom rozsahu zdravotnou poisťovňou. Každá poisťovňa môže prispievať inou čiastkou, úlohu zohráva aj rozsah poškodenia sluchu. Niektoré poisťovne môžu hradiť určité typy v celom rozsahu. Je však vhodné túto informáciu overiť u danej poisťovne individuálne.

Sú načúvacie prístroje určené deťom?

Naslúchadlá môžu deti využívať už v dojčenskom veku. Čím skôr sa na vadu sluchu u bábätka príde, tým skôr je možné používať načúvacie prístroje. V prípade detí načúvací prístroj vždy odporúča a vhodný typ vyberá lekár na základe potrieb malých pacientov.

Je nutné kúpiť dve naslúchadlá?

Naslúchadlá plnia obdobnú funkciu ako napríklad dioptrické okuliare. Je teda vhodnejšie zaobstarať naslúchadlo pre každé ucho. V prípade, že sa rozhodnete pre jedno naslúchadlo, je odporúčané používať ho v prípade pravákov v pravom av prípade ľavákov v ľavom uchu.

Kde kúpiť naslúchadlo?

Načúvacie prístroje sú dostupné na rôznych miestach, v závislosti od vašich potrieb a preferencií. Tu sú niektoré z najpopulárnejších možností:

  • Špecializované predajne s audiologickými pomôckami – Tieto obchody ponúkajú širokú škálu načúvacích prístrojov rôznych značiek a modelov. Odborníci vám tu môžu poskytnúť konzultácie, aby zabezpečili, že vyberiete načúvací prístroj, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.
  • Internetové obchody – Online nákup ponúka pohodlie a často aj lepšie ceny, ale je dôležité vyberať z dôveryhodných zdrojov.
  • Lekárne a zdravotnícke potreby – Niektoré lekárne a obchody so zdravotníckymi potrebami ponúkajú základné modely načúvacích prístrojov. Tieto možnosti môžu byť vhodné pre osoby hľadajúce jednoduché riešenia alebo načúvacie prístroje na prechodné obdobie.
  • Audiologické centrá a kliniky – Pre tých, ktorí potrebujú načúvacie prístroje na lekársky predpis a chcú profesionálne posúdenie svojho sluchu, sú audiologické kliniky najlepšou voľbou. Tieto kliniky ponúkajú nielen predaj, ale aj nastavenie a úpravu načúvadiel podľa individuálnych potrieb.

Záver

Ak ste zaznamenali problémy so sluchom, je vhodné najprv navštíviť odborného lekára. Až po absolvovaní patričných vyšetrení vám môže s istotou povedať, či budete potrebovať naslúchadlo zaobstarať. Foniater vám tiež pomôže vybrať vhodný model, alebo nechá načúvací prístroj vyrobiť podľa potrieb.

Na cene naslúchadla majú vplyv možné funkcie alebo typ prenosu. V prípade, že budete naslúchadlo používať celý deň, vyplatí sa vám investícia do digitálneho dobíjacieho naslúchadla. Ak sa často pohybujete v rušnom prostredí, zvážte obstaranie naslúchadla so smerovým mikrofónom.


Zdroj: www.brel.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo