Ako vybrať medzizubnú kefku?

Čistenie medzizubných priestorov by malo byť neodmysliteľnou súčasťou každodennej starostlivosti o chrup. Medzizubná kefka odstráni plak aj z ťažko dostupných miest, kam sa s bežnou kefkou nemáte šancu dostať. Používanie medzizubnej kefky vám pomôže znížiť riziko vzniku zubného kazu aj zápalu ďasien. Nie každý má však tento výrobok vo svojej výbave.

Pri výbere medzizubnej kefky je veľmi dôležité zvoliť správnu veľkosť. Túto kefku by ste mali s miernym odporom zaviesť do medzizubných priestorov. Pokiaľ pôjde kefka zaviesť príliš ľahko, budete potrebovať väčšiu veľkosť. V prípade, že je jeho používanie bolestivé, je naopak nutné vybrať menšiu veľkosť.

Prezrieť zubné kefky

Typy

Medzizubná kefka nie je tým jediným, čo môžete na čistenie medzizubných priestorov použiť. Na trhu sú dostupné aj ďalšie pomôcky.

Medzizubná kefka

Je v čistení týchto priestorov najúčinnejší. S jeho pomocou odstránite najväčšie množstvo zubného povlaku. Túto pomôcku adekvátne nenahradí ani ústna sprcha.

Zubná niť

Je pravdepodobne najznámejšia mechanická pomôcka, ktorú môžete na čistenie medzizubných priestorov použiť. Využiť ju môžu tí, komu nebude vyhovovať svojou veľkosťou ani tá najmenšia veľkosť medzizubnej kefky.

Zubná niť vám môže pri používaní kĺzať v rukách, použiť ju však môžete prakticky kdekoľvek. Začiatočníkom bude viac vyhovovať voskovaná niť, ktorú lepšie dostanete do medzizubných priestorov.

Superfloss

Je špeciálna zubná niť, ktorá je určená pre užívateľov vlastniacich mostíky, korunky alebo zubné implantáty. Táto niť má flaušové vlákno, konce sú spevnené z dôvodu ľahšej manipulácie.

Zubná sprcha

Na čistenie medzizubných priestorov môžete použiť aj zubnú sprchu. Tento výrobok podľa výrobcov odstráni až 99% zubného povlaku. Aj v tomto prípade sa však odporúča používať sprchu v kombinácii s medzizubnou kefkou.

Veľkosť

Veľkosť medzizubnej kefky je najdôležitejším parametrom výberu. A práve vybrať tú správnu veľkosť môže byť problematické. S výberom správnej veľkosti vám v prípade potreby poradí váš ošetrujúci zubný lekár alebo dentálny hygienik.

Tí, ktorí sa však hneď k zubárovi nedostanú a nechcú s používaním medzizubnej kefky príliš otáľať, môžu zakúpiť celú sadu rôzne veľkých kefiek a vybrať si tú pravú.

Kefky sú dostupné od veľkosti 0,5 – 1,1 mm. Tento parameter značí priemer kovového drôtika. Potom, čo vyberiete správnu veľkosť, môžete sa riadiť farebným značením. Vždy je však nutné vyberať iba farbu vášho predošlého výrobcu.

Značenie

Na balení jednotlivých kefiek nájdete rôzne číselné či písmenkové údaje. Tie vám však spravidla nič nepovedia, pretože jednotliví výrobcovia označujú kefky svojim vlastným spôsobom.

Stretnúť sa môžete napríklad s označením priemeru drôtika. Ďalej to môže byť veľkosť označená ako ISO, ktorá je v rozmedzí 0 – 8. Z tohto dôvodu vám väčšinou nezostane než zakúpiť celú sadu a jednotlivé kefky vyskúšať.

Rukoväť

Po zvolení správnej veľkosti môžete medzizubnú kefku vyberať aj podľa podoby rukoväte. Väčšine používateľov vyhovuje klasická rukoväť. Okrem nej sú dostupné kefky s krátkou tzv. kompaktnou rukoväťou.

Iní dávajú prednosť rukoväte predĺžené. A drahšie kefky je možné pripevniť na špeciálny držiak, ktorý je vyrobený z kvalitného materiálu, av prípade potreby môžete meniť iba samotnú malú časť, ktorá slúži na čistenie.

Značka

Medzizubné kefky sú k dostaniu od rôznych výrobcov. Pokiaľ s týmto výrobkom začínate a výrobky daného výrobcu vám z nejakého dôvodu nevyhovujú, môžete prísť na výrobcu iného. Pri výbere je však dobré vedieť, že kefky medzi značkami si nezodpovedajú podľa farieb, vyberať tak musíte podľa izoparametra, ktorý je všeobecný pre veľkosti medzizubných kefiek.

Táto veľkosť je však výrobcovi uvádzaná skôr výnimočne. Obľúbené sú výrobky značky Curaprox, ktoré umožňujú meniť iba hlavu. Vo veľkom množstve sú zastúpené aj kefky SPOKAR, TePe alebo Dentamax.

Cena

Medzizubné kefky sa obvykle predávajú v celých sadách. V sade môže byť iba jedna veľkosť alebo rovno všetky veľkosti. Cena sa líši nielen značkou či typom rukoväte, ale aj počtom kusov v balení.

Jednoduchšie kefky kúpite od 3 – 11 eur. Ak nechcete kupovať celé kefky, môžete zakúpiť drahšiu rukoväť, ktorej cena je cca 5 eur. Potom už môžete dokupovať iba výmenné hlavy. Aj tie sa líšia počtom kusov v balení. Ich cena sa od bežných kefiek príliš nelíši a pohybuje sa v rozmedzí 5 – 9 eur.

Prezrieť zubné kefky

Údržba

Rovnako ako bežná kefka je nutné udržiavať v dobrej kondícii aj kefku medzizubnú. Ten sa opotrebováva pomerne rýchlo. Vo chvíli, keď sú jeho tenké vlákna zohýbané alebo inak poškodené, stráca jeho používanie patričný efekt.

Odporúčaná doba používania je 7 – 10 dní, potom je nutné kefku vymeniť. Opotrebovaná kefka má ohnuté a opotrebované vlákna. Opotrebenie je často znateľné aj na stredovom drôtiku, ani ten nie je po čase ideálne rovný.

Čo sa týka samotnej údržby, je nutné kefku po každom použití riadne opláchnuť pod tečúcou vodou. V prípade, že budete baliť medzizubné kefky na cesty, odporúča sa ich riadne vysušenie.

Otázky a odpovede

Vystačím si s jednou veľkosťou kefky?

Vo väčšine prípadov jedna veľkosť nestačí, medzizubné priestory sú väčšinou rôzne veľké. Často treba vlastniť 2 veľkosti, ktoré na seba veľkostne nadväzujú.

Ako používať medzizubnú kefku?

Hlavné pravidlo hovorí, že na kefku by ste nemali tlačiť. Pokiaľ ho nemôžete do tesných priestorov zasunúť, bude nutné zvoliť menšiu veľkosť.

Vyčistiť by ste mali predné aj zadné priestory každého zuba, z tohto dôvodu je možné kefku používať pod uhlom 90 °. Kefku priložte šikmo k ďasnu a nájdite otvor, do ktorého ho budete môcť zasunúť.

Je možné kefku používať aj v prípade krvácania z ďasien?

Krvácanie ďasien zvyčajne nastane po niekoľkých prvých použitiach. Práve krvácanie ďasien mnoho užívateľov od používania kefky odradí.

Krvácanie ďasien je však iba imunitná reakcia organizmu na baktérie, ktoré v dlhodobo nečistených priestoroch nahromadené. Potom, čo tieto baktérie pravidelným používaním kefky odstránite, krvácanie ďasien ustane.

Záver

Medzizubné kefky je nutné používať pravidelne. Jediný parameter, ktorý pri výbere musíte ustrážiť je správna veľkosť. Začiatočníkom sa odporúča zaobstarať celú sadu kefiek v rôznych veľkostiach.

Vďaka tomu môžu zvoliť veľkosť, ktorá im vyhovuje a po opotrebení potom kupovať len tú veľkosť, ktorú skutočne využijú. Spravidla budete potrebovať 2 rôzne veľkosti. Určenie správnej veľkosti však môžete nechať aj na svojho zubára.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.nazuby.eu, www.alza.sk, www.pilulka.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo