Ako vybrať menštruačné vložky?

Menštruácia môže byť nepríjemným obdobím, ktoré sa neustále vracia, jeho dôležitou súčasťou je ale aj to, akú pomôcku pri nej používate. Menštruačné vložky sú vhodné pre všetkých a ich použitie je veľmi jednoduché. Ako ich vybrať tak, aby vám vyhovovali čo najviac?

prezrieť vložky

Vložky vs. tampóny

Táto debata je večná, pretože každému vyhovuje niečo iné. V dnešnej dobe navyše existujú aj ďalšie varianty, ako menštruačný kalíšok, nohavičky alebo huba, vložky a tampóny (vo väčšine prípadoch) však patria do skupiny neekologických menštruačných pomôcok, ktoré nájdete nielen v drogériách, ale aj klasických obchodoch.

Vložky sú vhodné pre akúkoľvek vekovú kategóriu, zatiaľ čo tampóny väčšinou volia skúsenejšie ženy, ktoré prišli o panenstvo. Tampón je možné použiť aj v čase, keď sexuálna aktivita zatiaľ neprebehla, ale vzhľadom na nedostatok skúseností so zavádzaním býva jednoduchšie použiť vložku. Ďalšou výhodou je vysoká absorpcia, vďaka ktorej sa nemusíte báť, že by ste pretiekli. Čo sa frekvencie výmeny týka, je to v oboch prípadoch dosť podobné – vložky sa odporúčajú meniť po 4 až 8 hodinách, tampóny po 6 až 8 hodinách, záleží ale na sile krvácania. Nevýhodou však je, že s vložkami nemôžete ísť plávať a celkovo sa v nich horšie pohybuje, napríklad pri športe.

Typy

Každá fáza vyžaduje niečo iné, rovnako tak každej žene môže byť príjemný iný variant, preto sa vyrába hneď niekoľko veľkostí, tvarov i stupňa absorpčnej schopnosti.

Slipové vložky

Jedny z najpríjemnejších sú vložky slipové (takzvané „intímky“), ktoré sú veľmi tenké a diskrétne, používajú sa najmä na konci menštruácie alebo v kombinácii s tampónom. Sú skladné a pri nosení ich takmer nemožno zaznamenať, čo dodáva pocit väčšej slobody a pohodlia. Ďalej sa delia ešte na nasledujúce typy:

  • Parfumované intímky
  • Intímky bez vône
  • Formovacie intímky (prispôsobia sa určitému tvaru vašich nohavičiek)

Vložky normal

Menštruačné vložky označené ako „normal“ sú navrhnuté pre strednú intenzitu krvácania. Sú ideálne pre väčšinu dní počas menštruácie, niekto ich dokonca môže využívať po celú dobu.

Vložky maxi/extra/super

Ako už samotný názov napovedá, sú väčšie ako klasické vložky a majú aj vyššiu absorpčnú schopnosť, teda poskytujú maximálnu ochranu aj počas silného krvácania. Niektoré vložky majú špeciálny rýchloschnúci povrch, ktorý udržuje pocit sucha a zabraňuje zapareniu.

Nočné vložky

Keďže v noci tak úplne nemožno ustrážiť pohyb tela a to, či je vložka na správnom mieste, boli vivinuty špeciálne nočné vložky, ktoré sú veľmi dlhé a zamedzí tak prípadnému pretečeniu či zašpineniu nohavičiek. Disponujú tiež krídelkami na boku, ktoré vložku držia na mieste a poskytujú ďalší priestor.

S krídelkami

Keď už sme pri tých krídelkách, nemusí sa tento typ týkať len nočných vložiek. Krídelká všeobecne zaisťujú, že vložka zostane na mieste a chráni pred pretečením po stranách. Aj pri športe či inej aktivite totiž môže dôjsť k pohnutiu vložky, čo sa vám s krídelkami nestane. Vhodné na denné nosenie pri strednom až silnom krvácaní.

Látkové vložky

Špeciálnym druhom sú vložky látkové, ktoré sú ako jediné ekologickou voľbou. Na rozdiel od ostatných druhov sa po použití nevyhadzujú do odpadkového koša, ale perú sa v práčke. Nie je potrebné ich prať každý deň, môžete počkať na koniec cyklu (najneskôr však 4. až 5. deň) a vyprať ich všetky naraz tak, že ich najskôr odmočíte na niekoľko hodín až jednu noc v čo najstudenšej vode, následne dáte do práčky na 60 °C. Bude teda potrebné si ich zaobstarať viac, ideálne toľko, aby ste ich mali dosť na výmenu cez deň a nemuseli sa báť, že ku koncu cyklu vám už žiadna nezostane.

Bylinné vložky

Ak sa stretávate s nejakým gynekologickým problémom (kľudne len začínajúcim prechladnutým močovým mechúrom), odporúča sa vyskúšať bylinné vložky, ktoré obsahujú prírodné bylinné výťažky. Cez sliznicu pohlavných orgánov môžu účinkovať a mať pozitívny vplyv na vaše zdravie. Nie sú teda určené na použitie v každej situácii, ale využijete ich aj pri riešení silných menštruačných bolestí a kŕčov. Nepodceňujte ich účinok, podľa recenzií užívateliek dokážu naozaj zázraky.

Absorpčná schopnosť

To, ako dobre vložka saje a pre akú silnú menštruáciu je tak vhodná, nájdete na obale uvedenej vo forme kvapiek. Čím viac kvapiek, tým silnejšia absorpčná schopnosť.

Ľahké krvácanie (Light)

  • Popis: Vložky určené pre ľahké krvácanie sú obvykle tenké a diskrétne.
  • Použitie: Vhodné pre prvé alebo posledné dni menštruácie, kedy je krvácanie menej intenzívne, alebo ako doplnok k tampónom či menštruačnému kalíšku.
  • Príklady: Slipové vložky, tenké denné vložky.

Stredné krvácanie (Normal/Regular)

  • Popis: Vložky pre stredné krvácanie sú najbežnejšie a poskytujú dostatočnú ochranu pre väčšinu dní menštruácie.
  • Použitie: Ideálne pre dni s bežnou intenzitou krvácania.
  • Príklady: Denné vložky označené ako „normal“ alebo „regular.“

Silné krvácanie (Super/Maxi)

  • Popis: Vložky pre silné krvácanie sú dlhšie a silnejšie, s vyššou absorpčnou schopnosťou.
  • Použitie: Vhodné pre prvé dni menštruácie, kedy je krvácanie najsilnejšie, alebo pre nočné použitie.
  • Príklady: Vložky označené ako „super,“ „maxi“ alebo „extra.“

Veľmi silné krvácanie (Ultra/Overnight)

  • Popis: Vložky určené pre veľmi silné krvácanie alebo nočné použitie sú ešte dlhšie a majú najvyššiu absorpčnú schopnosť.
  • Použitie: Ideálne na nočné použitie alebo na dni s veľmi silným krvácaním, kedy potrebujete maximálnu ochranu.
  • Príklady: Nočné vložky (overnight), vložky označené ako „ultra“ alebo „super plus.“

Povrch

Výber povrchu vložky môže ovplyvniť komfort, hygienu a celkový pocit pri nosení. Myslite na to, čo vám robí dobre a pokiaľ máte citlivú pokožku, vyberajte radšej priedušnejší variant.

Bavlnený povrch

  • Popis: Bavlnený povrch je mäkký a prírodný, často preferovaný pre svoju priedušnosť a šetrnosť k pokožke.
  • Výhody: Priedušný, hypoalergénny, prírodný materiál, ktorý znižuje riziko podráždenia a alergických reakcií.
  • Nevýhody: Môže byť menej efektívna pri udržiavaní sucha, pretože bavlna absorbuje vlhkosť pomalšie ako syntetické materiály.

Syntetický povrch

  • Popis: Syntetické povrchy, ako je polypropylén alebo polyetylén, sú navrhnuté tak, aby rýchlo odvádzali vlhkosť a udržovali pocit sucha.
  • Výhody: Rýchlo odvádza vlhkosť, udržuje pocit sucha, efektívne pri prevencii pretečenia.
  • Nevýhody: Menej priedušné ako prírodné materiály, môže spôsobiť podráždenie u citlivejšej pokožky.

Bambusový povrch

  • Popis: Bambusové vlákno je prírodný materiál, ktorý je mäkký, priedušný a má prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
  • Výhody: Priedušný, mäkký, antibakteriálny, šetrný k pokožke.
  • Nevýhody: Môže byť drahšie ako iné materiály, vyžaduje zvláštnu starostlivosť pri praní (pri látkových vložkách).

Flanelový povrch

  • Popis: Flanel je mäkký a príjemný na dotyk, často používaný v látkových vložkách.
  • Výhody: Veľmi mäkký, priedušný, šetrný k pokožke.
  • Nevýhody: Môže absorbovať vlhkosť pomalšie ako iné materiály, vyžaduje zvláštnu starostlivosť pri praní (pri látkových vložkách).

Použitie

Aplikácia menštruačnej vložky je jednoduchá, zvládne ju naozaj každý.

  • Odlepte z vložky ochranný papier a prilepte ju na nohavičky tak, aby zapĺňala všetok priestor, ktorý by mohol byť od krvi.
  • Pokiaľ má vložka krídelká, umiestnite ich tak, aby boli prilepené z boku na spodnej časti nohavičiek.
  • Podľa potreby a sily krvácania pravidelne vymieňajte, všeobecne sa odporúča každé 4 až 8 hodín.
  • Použitú vložku vhoďte do odpadkového koša, nie do toalety.
  • Pokiaľ používate látkovú vložku, po použití ju nechajte odmočiť v čo najstudenšej vode na niekoľko hodín až celú noc, následne vyperte na 60 °C v práčke maximálne do 4. či 5. dňa od zašpinenia.

Funkcia

Menštruačné vložky sú hygienické potreby určené na absorpciu menštruačnej krvi počas menštruácie, aby nedošlo k zašpineniu oblečenia. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali pohodlie, ochranu a hygienu. Vďaka nim sa cítite v suchu a chránené pred pretečením za každej situácie. Treba ich však pravidelne meniť a zvoliť vhodnú veľkosť spoločne s ďalšími funkciami, ktoré sa postarajú o čo najlepší priebeh.

Značka

Medzi najznámejších výrobcov menštruačných vložiek patrí Always, Bella, Naturella alebo Carine.

Cena

Cena menštruačných vložiek sa líši nielen kvalitou a typom, ale aj počtom kusov v balení. Najlacnejšie vložky zoženiete do 2 eur, väčšinou ide o 10 až 20 kusov. Pokiaľ chcete vyskúšať nový typ, je to ideálna kúpa.

Od 2 eur do 5 eur sa nachádzame v strednej cenovej kategórii, kde zakúpite najrôznejšie druhy, dokonca aj tie na noc. Počet v balení je rovnaký, prevažuje ale skôr 20 kusov. Intimek dokonca býva 60 kusov.

Nad 5 eur nájdete väčšinou vložky s krídelkami, ktoré napomôžu tomu, aby vložka držala na mieste. Patria sem aj látkové modely aj väčší počet kusov, napríklad 30 až 40.

prezrieť vložky

Otázky a odpovede

Ako často meniť menštruačné vložky?

Vložky by mali byť menené približne každé 4 až 8 hodín v závislosti od toho, ako silne menštruujete a ako sa cítite. Pravidelná výmena pomáha predchádzať podráždeniu pokožky, zápachu a nechcenému presiaknutiu. Akonáhle sa prestanete cítiť v suchu a komfortne, je na čase vložku vymeniť. Pokiaľ máte silné krvácanie, budete možno potrebovať vložky meniť častejšie, napríklad každé 2 až 3 hodiny.

Nespôsobia mi menštruačné vložky vyrážku?

Menštruačné vložky môžu spôsobiť vyrážky alebo podráždenie pokožky, ale nemusí to pravidlom. Pokiaľ máte citlivú pokožku, voľte priedušný bavlnený povrch bez parfumácie, ktorá by mohla narušiť pH hladinu. Myslite tiež na pravidelnú výmenu, aby nedochádzalo k rastu baktérií, následne podráždeniu a infekciám.

Ako fungujú popôrodné vložky?

Popôrodné vložky sú o niečo dlhšie ako tie klasické, vyrobené z veľmi savej netkanej textílie a bez lepiaceho prúžku. Niekoľko týždňov po pôrode totiž dochádza k veľkému krvácaniu (očistky), ktoré postupne ustáva. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálne pohodlie, ochranu a podporu v tomto citlivom období.

Vložky sú vyrobené z priedušných materiálov, ktoré umožňujú cirkuláciu vzduchu a znižujú riziko podráždenia a infekcií. Používajú sa spoločne s popôrodnými nohavičkami.

Záver

Menštruácia nemusí byť taká náročná, keď máte pomocníka, ktorý presne vyhovuje vašim potrebám. Prispôsobte výber menštruačných vložiek tomu, čo vaše telo požaduje a tiež tomu, čo vám osobne sedí as čím sa cítite najpohodlnejšie. Nezabúdajte na ich pravidelnú výmenu a zvážte aj alternatívy, ktoré vám môžu priniesť do života niečo nové a lepšie.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroj: www.ekodecko.cz

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo