Ako vybrať masku na vlasy?

Šampóny používame asi všetci, kondicionéry sa tiež ujali, nezabúdate ale ani na masky na vlasy? Tie vám môžu dopomôcť k zlepšeniu kvality vlasov, dodať potrebné živiny a zahustiť aj zaistiť lepší vzhľad. Ako vybrať tú pravú masku pre vás?

Prezrieť masky na vlasy

Typy

Podľa účelu a typu vlasov delíme masky na niekoľko kategórií. Rôzni so svojimi účinkami podľa toho, čo najlepšie potrebujete.

Hydratačné

Pre suché vlasy so sklonmi k strapateniu je ideálna hydratačná maska, ktorá vaše vlasy povzbudí pomocou olejov, panthenolu a ďalších vitamínov. Využijete tiež vtedy, keď dôjde k vystaveniu nadmernému množstvu slnečných lúčov.

Na mastné vlasy

Obsahom týchto špeciálnych masiek je napríklad jablkový ocot, citrónová šťava, zelený íl, aloe vera a ďalšie extrakty, ktoré pomáhajú regulovať produkciu oleja a udržovať vlasy svieže.

Vyživujúce

Pomáha posilniť a hydratovať vaše vlasy, obsahuje obvykle prírodné zložky, ako sú oleje, vitamíny a proteíny, ktoré dodávajú potrebné živiny a hydratáciu suchým, poškodeným alebo zničeným vlasom. Obsahuje vitamíny, minerály, aminokyseliny a ďalšie látky.

Na zničené vlasy

Ak máte zničené vlasy a chcete ich kvalitu obnoviť, vyskúšajte masku. Zničené vlasy sú často suché, lámavé, bez života a majú tendenciu sa rozštiepiť na koncoch. Pravidelné používanie masky na zničené vlasy môže pomôcť pri obnove ich elasticity, hydratácie a posilnenia. Je vhodné vyberať masky s výživnými zložkami, ako sú keratín, kolagén, oleje (kokosový, arganový, jojobový) a proteíny, ktoré dokážu preniknúť do vlasov a obnoviť ich štruktúru.

Farbiaci

Chcete zjednotiť farbu vlasov, či už riešite odrasty alebo prvé šediny? Vyskúšajte farbiacu masku na vlasy, ktorej efekt je dočasný a vymizne po niekoľkých umytiach. Najlepšia voľba pre farbené vlasy, ktoré vyžadujú dôkladnú starostlivosť a vyniknutie farby.

Na rovné vlasy

S rovnými bezproblémovými vlasmi sa oplatí siahnuť po ľahších maskách bez hutných olejov a masiel, aby neboli vlasy zaťažené. Hľadajte skôr med, kyselinu hyalurónovú, morské riasy, aloe vera a podobné. Pokiaľ to ide, vyhnite sa silikónom, ku kvalite vám veľmi nepridajú.

Na kučeravé vlasy

Keďže býva tento typ vlasov všeobecne suchší, je vhodné zvoliť hutnejšie masky, ktoré vyživujú do hĺbky a zabraňujú krepovateniu. Skladajú sa napríklad z bambuckého masla, makadamového alebo ricínového oleja. Vedľa nešliapnete ani s hydratačnými či proteínovými maskami. Zamerajte sa na zloženie a vyhnite sa chemickým zložkám z toho dôvodu, že u kučeravých vlasov je často potrebné aplikovať produkt až ku korienkom, čo by mohlo spôsobiť neplechu. Zabudnite teda na silikóny, sulfáty a parabény.

Na extra dlhé vlasy

Na tieto účely využijete arganový olej, kokosový olej, jojobový olej, masku s keratínom alebo aloe vera. Sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, majú za úlohu hydratovať a zabraňovať lámavosti vlasov.

Zloženie

Z akých položiek sa masky na vlasy skladajú? Ide o kombináciu vitamínov, minerálov a aminokyselín.

Vitamíny

Môžeme ich vstrebávať pomocou stravy, ale aj prijímať produkty cez kožu. Masky obsahujúce vitamíny sú pre kvalitu vlasov dôležité, preto by ste mali také vyhľadávať.

Vitamín B

Pozitívne ovplyvňuje kvalitu vlasov a ich rast, pomáha pri transporte živín k vlasovým folikulom. Keďže pôsobia hlavne vnútorne, stávajú sa súčasťou vitamínov na vlasy, v maskách sa nachádzajú v menšom množstve. Medzi príklady vitamínu B patrí biotín (B7) alebo niacín (B3).

Vitamín A

Vitamín A je dôležitý pre zdravý rast vlasov a udržovanie ich lesku. Je dôležité u neho dodržiavať odporúčané množstvo, jeho nadbytok môže ľudskému telu škodiť. Masky bohaté na tento druh vitamínu sú z mrkvy, s olejom z marhuľových jadier či z morských rias.

Vitamín E

Masky s obsahom vitamínu E sú skvelou voľbou na starostlivosť o vlasy. Vitamín E je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť vlasy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Spomaľuje navyše starnutie buniek a dokáže zlepšiť prekrvenie pokožky hlavy. Skvelým zdrojom je napríklad avokádo.

Vitamín C

Zlepšuje kvalitu vlasov, udržuje ich mladých a podporuje ich rast. V kombinácii s kolagénom funguje skvele.

Vitamín H

Vitamín H, tiež známy ako biotín, je dôležitý pre zdravie vlasov, kože a nechtov. Zamedzuje lámavosti, napomáha k rastu a celkovo zlepšuje ich kvalitu.

Minerály

Minerály majú významný vplyv na zdravie a celkový stav vlasov. Pomáhajú posilňovať vlasy, zlepšujú ich vzhľad a zabraňujú problémom ako je lámavosť, matnosť či vypadávanie. Medzi tie najdôležitejšie patria:

Zinok

Ak máte nedostatok tohto minerálu, môžete mať problémy s vypadávaním vlasov. Pri jeho dostatočnom množstve dochádza k rýchlejšiemu rastu vlasov a naštartovaniu procesov vo folikuloch. Zinok navyše pomáha regulovať tvorbu mazu a udržiavať zdravú a vyváženú pokožku hlavy, teda sa vyhnete aj lupinám. Je však dôležité dbať na to, aby bol zinok používaný v primeranom množstve, v opačnom prípade by ste sa mohli dočkať negatívnych účinkov.

Vápnik

Okrem kostí a zubov má vápnik pozitívny vplyv aj na vlasy, pričom jeho nedostatok môže viesť k ich krehkosti, lámavosti a vypadávaniu. Pomáha posilňovať vlasové folikuly a zlepšuje ich štruktúru. Okrem toho vápnik podporuje aj tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravé vlasy.

Železo

Opäť zlepšuje rast vlasov, ich textúru a zamedzuje krehkosti. Železo je potrebné na tvorbu keratínu, ktorý tvorí štruktúru vlasov. Nadmerné množstvo však prispieva k preťaženiu pečene alebo sleziny, dajte si preto pozor.

Kremík

Kremík je dôležitou zložkou na tvorbu zdravých a pevných vlasov. Pomáha stimulovať tvorbu kolagénu a elastínových vlákien, ktoré dávajú vlasom silu a pružnosť. Môže pomôcť zvýšiť objem vlasov tým, že dodáva vlákninu a hydratáciu. To môže spôsobiť, že vlasy vyzerajú plnšie a bohatšie. V neposlednom rade zaistí, aby sa vaše vlasy krásne leskli a vyzerali zdravo.

Meď

Meď pomáha posilňovať štruktúru vlasov a zlepšuje ich elasticitu, má antiseptické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti lupinám a ďalším problémom s vlasovou pokožkou. Pridáva na objeme, dodáva vlasom plnší a hutnejší vzhľad. Niektoré masky na vlasy s meďou môžu obsahovať aj hydratačné zložky, ktoré pomáhajú udržiavať vlasy hydratované a vyživené.

Mangán

Mangán je potrebný pre syntézu kolagénu, ktorý je základnou zložkou vlasového vlákna. Nedostatok mangánu by teda mohol viesť k zhoršenému rastu, lámaniu a vzniku krehkých a slabých vlasov. Nadmerný príjem mangánu však tiež nemusí byť pre vlasy priaznivý a môže spôsobovať negatívne účinky.

Selén

Použitie masky na vlasy s obsahom selénu by mohlo mať potenciál posilňovať vlasy a zlepšovať ich stav. Selén sa totiž podieľa na tvorbe antioxidantov, ktoré chránia vlasy pred voľnými radikálmi a ďalšími vonkajšími škodlivými faktormi. Tým môže pomôcť chrániť vlasy pred poškodením, ako je krehkosť, lámavosť alebo strata lesku.

Aminokyseliny

Aminokyseliny majú veľký vplyv na zdravie a krásu vlasov. Vlasové vlákna sú tvorené keratínom, čo je bielkovina zložená z aminokyselín. Aminokyseliny sú základné stavebné kamene na výrobu keratínu a podporujú rast zdravých a silných vlasov.

L-cysteín

L-cysteín je aminokyselina, ktorú telo využíva pri tvorbe keratínu, čo je hlavná zložka vlasov. Má teda dôležitú úlohu v raste a zdraví vlasov, preto sa často objavuje aj v zložení vlasových masiek. Pomáha posilňovať vlasové vlákno, čo zabraňuje ich lámaniu a krehkosti. Tiež pomáha stimulovať rast vlasov a zlepšuje ich štruktúru.

Vďaka svojej schopnosti tvorby keratínu môže L-cysteín tiež zlepšovať vzhľad vlasov, dodávať im lesk a pružnosť. L-cysteín je tiež antioxidant, ktorý pomáha chrániť vlasy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

L-metionín

L-metionín je esenciálna aminokyselina, ktorá má dôležitú úlohu v mnohých biologických procesoch v tele, vrátane zdravia vlasov. Je základným stavebným kameňom pre tvorbu keratínu, ktorý tvorí vlasy a pri nedostatku vedie k zhoršenému rastu vlasov, lámaniu vlasov a oslabeniu vlasového folikulu.

Použitie

Maska sa líši od kondicionéra, preto je potrebné dodržiavať stanovený postup, aby mohla účinkovať tak, ako má. Tu je podrobný návod:

  1. Umyte si vlasy tak, ako ste zvyknutí.
  2. Vyžmýkajte z vlasov prebytočnú vodu (pokojne použite uterák) a naneste masku do dĺžok a končekov vlasov, rovnomerne ju rozotrite.
  3. Nechajte pôsobiť podľa pokynov výrobcu.
  4. Masku zmyte vodou, pokiaľ máte bezoplachovú masku, držte sa toho, čo je napísané na obale.

Funkcia

Masky na vlasy zaisťujú hydratáciu, výživu, posilnenie, vyhladenie a zlepšenie textúry. Ak máte poškodené vlasy, môžu vám tiež zaistiť dobrú službu. Je dôležité vybrať masku na vlasy, ktorá zodpovedá vašim individuálnym potrebám a typu vlasov.

Vaša kaderníčka by vám mala poradiť ohľadom výberu – pokiaľ to tak nie je, vďaka nášmu článku viete, na aké parametre sa zamerať a získať vďaka tomu presne taký výsledok, po akom túžite. Maska by mala byť súčasťou setu spoločne so šampónom a kondicionérom – jedine tak zaistíte vlasom plnohodnotnú starostlivosť.

Značka

Medzi obľúbené značky masiek na vlasy patrí Kérastase, Londa, Kallos, L’Oréal alebo K18. Vyberať môžete z prírodných výrobcov napr. (Weleda, Ziaja, Ryor) cenovo dosupných produktov aj tradičných značiek.

Cena

Tie najlacnejšie masky môžete zohnať do 9 eur, je tu však treba počítať s menšími výsledkami. Produkty v tejto cenovej kategórii môžu mať dobré zloženie plné vitamínov, napriek tomu ale nezaručujú taký rozdiel, ako je tomu u drahších masiek.

Od 9 eur do 22 eur sa nachádzame v zlatom strede, kde nájdeme masky na rôzne druhy problémov – regeneračné na poškodené vlasy, pre suché vlasy, pre farbené vlasy či jemné vlasy.

Nad 22 eur budete investovať do tej najvyššej cenovej kategórie, ktorá by mala zaistiť viditeľné výsledky. Dôležité je ale čítať zloženie a postarať sa o to, aby maska ​​nepoškodzovala kvalitu vlasov napríklad sulfáty alebo silikóny. Najdrahšie masky vás môžu vyjsť až na 214 eur.

Prezrieť masky na vlasy

Otázky a odpovede

Prečo používať masku na vlasy?

Maska na vlasy sa postará o hydratáciu, vyživenie, obnovu poškodených vlasov, môže pomôcť predchádzať budúcim poškodeniam a chrániť vlasy pred negatívnymi účinkami prostredia, stylingových nástrojov a chemikálií. Maska vytvára ochranný film na vlasoch, ktorý im poskytuje lepšiu odolnosť a rezistenciu proti poškodeniu.

Niektoré masky na vlasy majú schopnosť vyhladiť a zjemniť vlasy. Môžu zmierniť nepoddajný vzhľad, zmenšiť krepatosť vlasov a zlepšiť ich textúru.

Čo by mala kvalitná maska ​​na vlasy obsahovať?

Kvalitná maska ​​na vlasy by mala obsahovať niekoľko kľúčových zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie a vzhľad vlasov. Patria medzi ne hydratačné zložky (glycerín, aloe vera, panthenol, kyselina hyalurónová), výživové zložky (vitamíny, proteíny, minerály, aminokyseliny), regeneračné zložky (keratín, kolagén, ceramidy, panthenol), antioxidanty a ochranné zložky (vitamín C, E alebo zelený čaj), šetrné zložky (vyhnite sa alkoholu, parabénom, sulfátom).

Ako aplikovať masku na vlasy?

  1. Pred aplikáciou masky na vlasy je ideálne umyť si vlasy šampónom tak, ako ste zvyknutí.
  2. Vlasy vyžmýkajte, aby neobsahovali nadbytočnú vodu a naneste masku do dĺžok vlasov a končekov.
  3. Nechajte pôsobiť po stanovenú dobu podľa toho, ako radí výrobca (väčšinou 5 až 20 minút).
  4. Opláchnite a použite kondicionér.

Záver

Maska na vlasy by rozhodne vo vašej výbave nemala chýbať, pretože patrí do vlasovej rutiny spoločne so šampónom a kondicionérom. Každý typ vlasov a stav vlasov môže mať svoje špecifické potreby, a preto je dôležité vybrať správnu masku na vlasy, ktorá zodpovedá vašim individuálnym potrebám. Používanie masky na vlasy ako súčasť pravidelnej vlasovej starostlivosti môže priniesť významné zlepšenie zdravia a vzhľadu vlasov.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo