Ako vybrať krém na vrásky?

Vrásky sú niečo, na čo sa nikto netešíme. Čím starší sme, tým viac môžeme pozorovať ich zárodky na našej tvári. Včasná prevencia vhodným krémom dokáže zmierniť ich dopad a vyživiť pleť. Začať by ste s ním mali už v 25 rokoch, ako ale vybrať ten najvhodnejší? Presne to si dnes povieme.

Prezrieť krémy

Ako a kedy vznikajú vrásky?

S pribúdajúcim vekom sa stráca elastín a kolagén, ktoré zodpovedajú za pevnosť a pružnosť pokožky. Od určitého veku hladina kolagénu každoročne klesá až o 1 %, čím vznikajú vrásky. Prvé sa objavujú okolo 25 rokov, kedy je vhodné začať s používaním krémov proti vráskam.

Pozorovať ich možno najprv okolo očí a pusy, tým sa hovorí mimické vrásky, pretože sú spôsobené pohybmi mimických svalov. Statické vrásky oproti tomu spôsobujú povädnutie spodnej výstelkovej vrstvy kože. Ak chcete ich vzniku zamedziť, kúpte si krém na vrásky.

Typy

Pri krémoch na vrásky nájdeme niekoľko kategórií, podľa ktorých ich môžeme rozdeliť. Nedá sa totiž kúpiť univerzálny produkt, ale je potrebné si pred jeho obstaraním zistiť o svojej pleti niekoľko informácií. Dôležité je vedieť, aký typ pleti máte, po akú dennú dobu ho plánujete používať, koľko máte rokov a či ste muž alebo žena.

Krémy na vrásky podľa typu pleti

Pri akomkoľvek kréme je potrebné zistiť, aký typ pleti máte, aby ste vedeli, aký účinok požadujete. U mastnej pleti je napríklad úplne nevhodné zaobstarávať hydratačný krém, pretože spôsobí ešte väčšie zanesenie pleti a upchatie pórov, ktoré zaviňuje akné.

Normálna

Majitelia normálnej pleti majú naozaj šťastie. Ich pokožka nie je ani príliš suchá, ani príliš mastná. Nemajú žiadne problémy, s ktorými by sa museli stretávať, a tak je pre nich vhodný akýkoľvek krém na vrásky.

Suchá

Trpíte na šupinatenie, suché miestečká v okolí pusy alebo nosa, ktoré vás niekedy až pália? Budete potrebovať hydratáciu. Siahnite teda po takom kréme, ktorý je vhodný aj pre citlivú pleť a obsahuje oleje, ktoré pleť nielen omladí, ale aj premastí.

Mastná

Máte mastnotu po celej tvári a tvorí sa vám akné? Tu budete hľadať presný opak. Mazu máte až dosť, preto sa poobzerajte po niečom ľahkom, ideálne gélovej textúre, ktorá bude pleť hydratovať, ale zároveň zmatňovať.

Zmiešaná

Ak máte mastnú T-zónu (čelo, nos, brada), ale zároveň sa stretávate so suchými miestečkami okolo pusy, potom máte zmiešanú pleť. Tá teda, ako už názov napovedá, spája mastnú a suchú pleť dohromady. Čaká vás cesta za nájdením toho správneho produktu, ktorý vám bude vyhovovať, alebo si môžete zakúpiť dva rozdielne krémy a každý z nich používať na inú oblasť.

Krémy na vrásky podľa doby použitia

Či nosíte krém cez deň alebo v noci, aj to robí rozdiel. Za každej z podmienok budete potrebovať inú konzistenciu, ideálne je však kombinovať oba tieto typy.

Denné krémy

Najväčšie množstvo krémov nájdete práve v tejto kategórii. Majú väčšie množstvo účinných zložiek, pretože je cez deň pleť vystavená viac škodlivým faktorom ako v noci.

Nočné krémy

Na noc je potrebná väčšia hydratácia, mastná tvár vám hlavne počas spánku nebude nijako prekážať, a pleť tak načerpá všetko potrebné.

Krémy na vrásky podľa veku

Pri výbere je dôležité hľadieť na to, pre akú vekovú kategóriu sú krémy určené. Podľa toho sa totiž rôzni zloženie, pretože každý vek potrebuje niečo iné.

25+

Ako už sme si povedali, pokožka starne už od veku 25 rokov, kedy je vhodné začať so starostlivosťou o vrásky. Krémy sú ľahké, teda pleť nezaťažujú.

30+

V tomto veku už si vrások môžete všimnúť, preto tvár nezabudnite každé ráno a večer čistiť a mazať sa krémami určenými pre vašu vekovú kategóriu.

40+

Krémy pre ženy s vekom nad 40 obsahujú retinol, ktorý dokáže prebudiť pleťové bunky späť k životu, aby vrásky neboli také viditeľné, ako už v tomto veku bohužiaľ býva. Vyberať sa oplatia aj produkty s kyselinou hyalurónovou.

50+

Prichádza menopauza, vrásky sa prehlbujú a proces starnutia sa zrýchľuje. V krémoch sa okrem už vymenovaných zložiek objavuje aj kolagén, ktorý dodáva koži pružnosť a zdravý vzhľad. Dôležitá je tiež hydratácia.

60+

Opäť je potrebná dostatočná hydratácia, krémy regenerujú, redukujú vrásky a hĺbkovo vyživujú.

Krémy na vrásky podľa pohlavia

Vrásky nestretnú v živote iba ženy, ale aj mužov. Ako sa líši zloženie krémov na vrásky pre jednotlivé pohlavia?

Pre ženy

Všetky informácie, ktoré sme si doteraz uviedli, sa vzťahujú na krémy pre ženy. U mužov nedochádza k starnutiu tak skoro, preto môžu účinne využiť krémy iba pre svoje pohlavie.

Pre mužov

Niet divu, že si muži tak dlho zachovávajú mladistvý vzhľad, o kolagén a elastín prichádzajú oveľa pomalšie. Na trhu síce nemajú taký výber, napriek tomu tu ale nájdu účinné a kvalitné krémy na vrásky.

Aktívne látky

Čo je to za látky, ktoré nám dodávajú mladistvý vzhľad a úspešne bojujú s vráskami?

  • Kyselina hyalurónová – hydratuje a regeneruje pleť, jedna z najdôležitejších látok, preto sa uistite, že ju váš krém obsahuje, protizápalové a antioxidačné účinky
  • Vitamín A – stimuluje kožné bunky, ktoré sa vďaka nemu vzchopia a začnú pracovať, aby tak aj staršia pleť vyzerala mladšia
  • Vitamín C – zabraňuje vzniku pigmentových škvŕn, ktoré sa tiež vo vyššom veku často objavujú
  • AHA kyseliny – blahodárne výťažky z rôznych citrusových plodov, odstraňujú odumreté bunky, vyhladzujú jemné vrásky, nemali by byť súčasťou krémov pre citlivú pleť
  • Koenzým Q10 – podporuje elasticitu pleti, obsahujú ho krémy 40 a 50+
  • Kolagén – zlepšuje pružnosť pleti
  • Magnólia – zvyšuje aktivitu buniek
  • Ibištekové semená – sťahujú póry a zvyšujú elasticitu pleti

Krém alebo sérum?

Zatiaľ čo krém je vhodný na denné použitie, sérum sa odporúča len raz za čas. Dostane sa tam, kam krém nie, vzhľadom na veľké množstvo účinných látok ale môže pokožku zaťažovať. Je teda vhodné mazať sa denne krémom a raz za čas, napríklad na noc, využiť sérum. Je tekutejší a dosiahnete vďaka nemu rýchlejšie výsledky.

Vrásky v očnom okolí

Jedná sa o veľmi citlivú oblasť, ktorá je často namáhaná, vystavená UV žiareniu a ďalším vonkajším faktorom, ktoré jej práve neprospievajú. V ideálnom prípade by ste mali mať špeciálny krém na očné okolie, ktoré obsahuje kolagén a kyselinu hyalurónovú, ktoré pomáhajú pri vyhladení vrások. Krém by nemal obsahovať žiadnu parfumáciu, aby oči nedráždil a mal by mať ľahkú konzistenciu, ktorá sa dobre vstrebe.

Funkcia

Krém na vrásky vám síce nezaistí, že v 60 budete vyzerať na 20, zmierni ale prehĺbenie vrások a ich množstvo všeobecne. Keď s ním začnete v mladistvom veku, vaša pokožka získa všetky dôležité látky, ktoré potrebuje na to, aby si udržiavala elasticitu aj po ďalšie roky.

V mnohých prípadoch síce vrásky neodstránia, za to ich ale účinne skryje. Postará sa aj o ich minimálne rozšírenie, teda by sa ďalšie už nemali objavovať. Pleť tiež hydratuje. Pokiaľ je vaša pokožka viditeľne ochabnutá, vyskúšajte krémy s obsahom kofeínu, ktorý ju povzbudí.

Značka

Značiek existuje množstvo, medzi tie najznámejšie radíme Vichy, Eucerin, Estée Lauder alebo Nivea. Výhodou je, že každá sa pohybuje v inej cenovej kategórii, a tak si krém na vrásky môže zakúpiť naozaj každý.

Cena

Cena krémov na vrásky sa odvodzuje od toho, pre akú vekovú kategóriu je určená, poťažmo koľko účinných látok obsahuje. Do 22 eur je najviac krémov pre ženy vo veku 25 rokov, ak nájdete nejaký produkt v tejto kategórii pre staršie dámy, pravdepodobne v sebe nemá to najlepšie, a teda nemožno očakávať žiadne zázračné výsledky.

Od 22 eur do 43 eur už možno objaviť krémy s naozaj kvalitným zložením, pri ktorých dlhodobom používaní budete pozorovať rozdiely v pozitívnom slova zmysle. Nad 43 eur sa oplatí krémy kupovať v prípade, že požadujete naozaj veľké zlepšenie, ktoré dokáže nahradiť procedúry v kozmetickom salónech.

Prezrieť krémy

Otázky a odpovede

Pre koho sú krémy na vrásky určené?

Pre ženy od 25 rokov, pretože to je vek, v ktorom dochádza k poklesu elastínu a kolagénu, ktorý sa prejavuje starnutím pleti a nasledujúcim vznikom vrások. Včasnou prevenciou v podobe krémov proti vráskam nemusí byť v pokročilejšom veku tak viditeľné. Čím starší ste, tým účinnejšie produkty budete potrebovať.

Ako na vrásky okolo očí?

Očné okolie je veľmi tenké a citlivé, preto je vhodné používať naň špeciálny krém. Nemal by obsahovať parfumáciu a mal by byť ľahký, aby na pleti nesedel a rýchlo sa vstrebal. Vrásky okolo očí bývajú vôbec tými prvými vráskami, ktoré človek pozoruje, pretože vznikajú mimickými pohybmi, ako je napríklad úsmev alebo mračenie.

Je lepší krém alebo sérum na vrásky?

Krém je vhodnejší na denné použitie, kým sérum skôr raz za čas. Má totiž veľké množstvo aktívnych látok, ktoré by mohli v rámci dlhodobejšieho používania tvár zaťažovať, preto po ňom siahnite vtedy, keď budete chcieť vidieť skutočný rozdiel.

Záver

Vrásky sa skôr alebo neskôr budú týkať nás všetkých, tak prečo nezaistiť, aby bol ich prejav čo najmenší? Používajte krémy proti vráskam už od mladšieho veku, v pokročilejšom štádiu budete sami sebe ďakovať. Dôležité je dbať na prevenciu, nezabúdať ao pleť sa starať. Látky obsiahnuté v produktoch vám navyše pomôžu aj od iných problémov, ako sú napríklad pigmentové škvrny.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo