Ako vybrať korektor?

Korektor je silnejší make-up, ktorý sa používa na zakrytie rôznych nedokonalostí pleti. Mnohé ženy si pri líčení vystačia práve s korektorom a nepoužívajú klasický make-up, ktorého úlohou je tvár skôr zjednotiť. Make-up si však s rôznymi vyrážkami alebo kruhmi pod očami neporadí. Preto by korektor v nejakej podobe nemal chýbať žiadnej žene.

Prvé, čo musíte pred zaobstaraním korektora zvážiť je, na čo presne budete chcieť korektor použiť. Niektoré prípravky môžu zakryť nevzhľadné kruhy pod očami, iné sú vhodnejšie na nedokonalosti pleti, pupienky alebo nežiaduce červenanie.

Korektory sa všeobecne delia do rôznych skupín podľa farebného odtieňa. Každá farba sa potom používa na prekrytie iných nedostatkov. Potom, čo zvolíte správnu farbu, môžete sa zamyslieť, akú formu korektora uprednostníte.

Prezrieť korektory

Farba

Pri farbe najviac záleží na tom, čo presne chcete pomocou korektora zakryť. Napríklad kruhy pod očami majú modro-fialovú farbu, akné má potom farbu červenú. Od oboch týchto problémov vám jeden typ korektora nepomôže. Ak neriešite žiadne väčšie problémy s pleťou, vystačíte si s 2 základnými typmi korektorov – základom je korektor na kruhy pod očami a korektor na pupienky.

  • Pleťový odtieň – Univerzálna farba korektora je práve pleťová. Aj tu máte na výber rôzne odtiene. Svetlejší korektor pleť rozjasní, tmavšia pomôže zakryť menšie pupienky atď.
  • Ružový odtieň – Ružové či lososové korektory sú vhodné na maskovanie kruhov pod očami. Výrazné modré kruhy prekryjete pomocou ružovo-žltého odtieňa.
  • Zelený/fialový – Korektory v týchto farbách sú vhodné na prekrytie výrazného začervenania pokožky. Zelené korektory sa používajú na zakrytie výraznejšieho akné.

Textúra

Korektor je možné kúpiť v podobe hustejšej pasty či tekutého makeupu.

Krémové korektory – tieto korektory majú štruktúru hustejšej pasty a umiestňujú sa do malých plastových kalíškov. Niektoré korektory bývajú suchšie, iné naopak mastnejšie. To, ktorý typ bude vhodný pre vás, zistíte po tom, čo vyskúšate obe podoby. Každému vyhovuje niečo trochu iné.

Krémové korektory sú zastúpené prevažne mnohými odtieňmi ružovej a sú teda vhodné na maskovanie kruhov pod očami. Krémový korektor sa na pleť nanáša najčastejšie pomocou prstov, kedy ho do postihnutého miesta ľahko vťupáte.

  • Tekuté korektory – svojim vzhľadom pripomínajú riasenku alebo lesk na pery. Súčasťou korektora je aplikátor, ktorým môžete potrebné množstvo korektora na pleť naniesť.
  • Korektor v tube – tuhé korektory, ktoré možno prirovnať ku klasickému rúžu. Po vysunutí korektor aplikujete na pleť.
  • V paletke – v paletke nájdete viac rôznych odtieňov, všetko tak budete mať pohromade a líčenie bude o niečo rýchlejšie. V paletke však môžu byť aj odtiene, ktoré nijakým spôsobom nevyužijete.

Prejasňovanie pleti

Korektory môžete používať aj na rozjasňovanie či prejasňovanie pleti. Úlohou rozjasňovacích korektorov nie je zakryť rôzne nedokonalosti pleti, tieto korektory majú pleť rozžiariť. Rozjasňujúci korektor sa nanáša po aplikácii krycích korektorov a pred púdrom. Rozjasňovací korektor by mal byť o 1 – 2 stupne svetlejší ako odtieň pleti. O niekoľko stupňov tmavšie korektory sú potom vhodné na kontúrovanie.

Značka

Výrobcov korektorov je celý rad. Každá žena spravidla máva svojho obľúbeného výrobcu kozmetiky a výber tak nie je nijako obtiažny.

V drogériách alebo v parfumériách nájdete výrobky značiek Max Factor, Miss Sports, Essence, Maybelline New York, Dermacol, L´OREAL PARIS, Alcina, Bobbi Brown, Catrice, Artdeco, Christian Dior, Astra Make-up, Clinique, Estée Lauder, Gabriella Salvete, Dr. Hauschka, Bourjois Paris, Avene, Elizabeth Arden, Giorgio Armani, Benefit Cosmetics a mnoho ďalších.

Cena

Základom sú aspoň 2 typy korektorov. Pomocou tekutého korektora zamaskujete kruhy pod očami, tuhý korektor poslúži na zakrytie drobných nedokonalostí a vyrážok. Cenu korektorov môžu zvýšiť aj rôzne možnosti, ktoré korektory ponúkajú.

Ženám s citlivou pokožkou budú viac vyhovovať drahšie, ale šetrné neparfumované alebo hypoalergénne korektory. Okrem nich môžete kúpiť aj ekologické varianty. Cena korektorov sa spravidla pohybuje od 2 – 13 eur.

Prezrieť korektory

Otázky a odpovede

Aký korektor na kruhy pod očami?

Nevzhľadné kruhy pod očami dokážu naozaj potrápiť. Tento problém trápi mnoho žien. Korektorov, ktorými môžete kruhy pod očami zamaskovať, je hneď niekoľko typov. Kruhy pod očami majú výraznú tmavú farbu a korektor v telovej farbe si s nimi pravdepodobne neporadí.

Z tohto dôvodu je nutné zaobstarať korektor v ružovej farbe, ktorá dokáže tmavý pigment pod okom prejasniť. Na tento korektor potom treba aplikovať ešte ďalší korektor v telovej farbe.

Kedy použiť korektor oranžovej farby?

Korektorom v oranžovom odtieni môžete prekryť skutočne veľmi výrazné a tmavé kruhy pod očami. Týmto korektorom budete môcť zamaskovať aj rôzne modriny. Všeobecne sa tento odtieň odporúča osobám s tmavšou pleťou.

Kedy korektor aplikovať?

Na aplikácii korektora sú 2 úplne odlišné názory. Zatiaľ čo niektorí radia aplikovať korektor pred makuupom, druhí naopak odporučia nanášať korektor po mejkape. V prípade, keď budete aplikovať pred makeupom, spotrebujete väčšie množstvo korektora a menší makeup. V druhom prípade je to presne naopak. Naniesť budete musieť viac makeupu a korektorom iba upravíte prípadné nedostatky. Postup nanášania si tak každý musí vytvoriť sám.

Záver

Ženy, ktoré riešia problémy s červenými fliačikmi alebo inou podobou začervenania, budú potrebovať korektor zelenej farby. Kruhy pod očami odstránite pomocou žltých odtieňov, výrazné kruhy vyžadujú používanie oranžových korektorov. Pokiaľ používate korektor pred makeupom, bude vhodné na dokonalé rozotretie používať kozmetický štetec. Korektor pod oči môžete aplikovať pomocou menších štetcov, hubky, ale často sa na tento účel využívajú iba prsty.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo