Ako vybrať make-up?

Premýšľate nad tým, aký make-up vybrať? Je dôležité zvoliť nielen správny odtieň, ale aj kvalitnú značku, ktorá nám zaručí výdrž a skvelý výsledok. Podľa čoho by ste mali vyberať a na koľko vás kvalitný make-up vyjde?

Prezrieť make-up

Typy

Druhy make-upov sa dajú rozdeliť do niekoľkých kategórií, podľa ktorých budete vyberať. Všetky sú rovnako dôležité a žiadne z nich by ste nemali podceňovať. Zatiaľ čo niektoré z nich sa odvíja od toho, čo preferujete vy, iné sú dané vaším typom pleti, ktorý nezmeníte. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Typy podľa konzistencie

Podob, v ktorej si make-up môžete kúpiť, existuje mnoho. Rovnako ako je to pri linkách, každý si potom kúpi to, čo mu osobne najviac vyhovuje. Vyberať môžete z:

  • Tekutého make-upu – pre všetky typy pleti, dobre sa rozotiera, mnoho odtieňov i stupňa krytia, niektoré z nich obsahujú aj ochranu pred UV žiarením, vo fľaštičke či tube,
  • Penového make-upu – pre normálnu, mastnú alebo staršiu pleť, ľahko sa rozotiera, nižšia krycia schopnosť, jemná štruktúra, zanecháva matný finiš,
  • Krémového make-upu – pre suchú pleť, hutnejšie a mastnejšie konzistencie, silné krytie, hydratácia, odporúča sa použitie podkladového krému,
  • Kompaktného make-upu – normálna až mastnejšia pleť, hutnejšia konzistencia, zmatňujúci finiš, kombinuje púder a make-up, pre normálnu až mastnejšiu pleť s drobnými nedokonalosťami,
  • Púdrového (minerálneho) make-upu – matný finiš, často obsahuje minerálne látky, nízke krytie, dobre zjednocuje tón pleti, pre normálnu a mastnú pleť, nanáša sa štetcom či hubkou,
  • Tuhého make-upu – mastnejší a hutný, horšia aplikácia, najlepší stupeň krytia, vo vysúvacej tyčinke, pre mastnejšiu pleť.

Odtiene make-upov

Odtiene make-upov rozlišujeme podľa podtónu pleti, ktorý sa počas roka nemení. Ešte, než teda vyrazíte na nákup, nezabudnite určiť ten váš.

Studený podtón pleti

Tento typ pleti vyzerá na dennom svetle porcelánovo, ružovkasto až modrasto. Žily na zápästí sú modré alebo fialové. Vlasy týchto žien bývajú veľmi svetlé alebo naopak veľmi tmavé. Pristanú im predovšetkým strieborné šperky. Make-upy, ktoré si budete vyberať, majú označenie C (Cold).

Teplý podtón pleti

Ak máte skôr žltú, broskyňovú alebo ľahko oranžovú farbu pleti, váš podtón je teplý. Žilky na zápästí sú zelené až olivovo zelené. Pristane vám skôr zlato než striebro. Make-up, ktorý budete hľadať má označenie W (Warm).

Neutrálny podtón pleti

Posledným typom pleti je ten neutrálny, ktorý má farbu do zelena, pokožka je olivová a žilky na zápästí sa ukazujú v zelenomodrých tónoch. Make-upy pre tento druh pleti sa označujú písmenkom N (Neutral).

Odtiene make-upov sú rovnaké ako odtiene vašej pleti, preto vám budú prirodzene sedieť. Pokiaľ by ste vybrali nesprávny odtieň, spoznáte to tak, že budete vyzerať unavene a bude na oko viditeľné, že na sebe máte make-up. Správna voľba by mala zachovať tón pleti, iba zjednotiť a poprípade zakryť nedokonalosti.

Make-upy podľa typu pleti

Okrem farby má vaša pleť aj svoj typ, podľa ktorého vám budú viac či menej vyhovovať určité druhy make-upov. Zistite, ktorý je ten váš, aby ste sa pri výbere už nepomýlili.

Mastná pleť

Pokiaľ je vaša pleť mastná, prejavuje sa otvorenými pórmi a leskom, ktorý sa nachádza aj mimo T-zóny (brada, nos, čelo). Pretože tu dochádza k tvoreniu väčšieho množstva kožného mazu, jednoducho vzniká akné. Vhodným make-upom pre tento typ pleti bude nejaký ľahký, jednoducho roztierateľný s matným finišom. Mal by tiež dobre zakryť nedokonalosti.

Suchá pleť

Na rozdiel od mastnej pleti trpí suchá pokožka naopak nedostatočnou tvorbou kožného mazu, čo má za následok tvorenie šupiniek a zníženú odolnosť voči vonkajším vplyvom. Pretože navyše rýchlejšie starne, mali by ste sa o ňu náležite starať. Zaobstarajte si mastnejší make-up s obsahom minerálnych látok, ideálne nejaký rozjasňujúci. Čo sa týka krytia, voľte nanajvýš to stredné.

Normálna pleť

Ak ste majiteľom normálnej pleti, máte obrovskú výhodu. Váš typ pleti nemáva žiadne problémy, preto nie je potrebné hľadať make-upy s vyšším krytím. Môžete použiť čokoľvek, ale voľte skôr niečo jemnejšie na zjednotenie, nemáte čo zakrývať.

Zmiešaná pleť

Najrozšírenejším typom pleti je pleť zmiešaná, ktorá sa vyznačuje mastnou T-zónou (brada, nos, čelo), v iných oblastiach tváre môže ale mať problémy so suchosťou. Je to vlastne kombinácia mastnej a suchej pleti. Pre tento typ sa odporúča hľadať make-upy priamo pre zmiešanú pleť, ktoré dokážu zjednotiť pleť, zakryť póry a dodať zmatňujúci efekt.

Citlivá pleť

Ak vaša pleť reaguje na kozmetické produkty začervenaním alebo svrbením, máte citlivú pleť. Ideálnou voľbou pre vás bude make-up s hypoalergénnym zložením, jemnou textúrou, hydratačným účinkom a bez parfumácie.

Zrelá pleť

U staršej pleti sa tvoria vrásky, ktoré by sme radi zakryli, preto je vhodné nanášať ľahkú vrstvu, aby sme nedosiahli presný opak a vrásky ešte viac nezvýraznili. Pri výbere sa zamerajte na rozjasňujúci a omladzujúci efekt. Myslite aj na to, že make-up by ste nemali nanášať bez podkladovej bázy.

Dehydrovaná pleť

Možno vás napadne, že dehydrovaná pleť sa musí prejavovať rovnako ako suchá pleť, avšak nie je to tak. Zatiaľ čo suchá pleť potrebuje iba premastiť, dehydrovaná pleť potrebuje naozaj hydratovať. Poznáte ju tak, že je povädnutá a stráca elasticitu. Aby ste týmto príznakom zamedzili, používajte hydratačné make-upy, ktoré pleti doplnia vodu a rozjasnia ju.

Veľmi svetlá pleť

Pokiaľ máte naozaj svetlú pleť, zháňanie make-upu pre vás môže byť peklo. Pravdou je, že nie každá kozmetická značka vyrába make-upy s odtieňmi pre vašu pleť. V takom prípade sa porozhliadnite po ázijských značkách, ktoré už z princípu majú vo svojom sortimente také odtiene, ktoré hľadáte. Okrem klasického make-upu môžete použiť aj BB cream, ktorý pôsobí prirodzenejšie.

Make-upy podľa funkcie

Make-up budete tiež vyberať podľa toho, za akým účelom ho kupujete. Čo s ním zamýšľate? Máte v pláne zakryť nedostatky pleti, zjednotiť tón alebo potrebuje pokožku rozjasniť? Predstavme si jednotlivé typy make-upov podľa funkcie.

BB krém

Ak ste mladší alebo sa chcete vyhnúť veľkej vrstve make-upu, ideálny pre vás bude variant BB krému. V preklade znamená skratka BB „Blemish Balm“, teda „krém na vady pleti“ vo voľnom preklade. Zakryjete s ním ľahké nedostatky, pupienky či rozšírené póry. Jeho konzistencia je ľahká a tekutá, vďaka čomu bude vyzerať prirodzene. Navyše vás ochráni pomocou SPF proti slniečku a dobrou správou určite je, že sa vyrába pre všetky typy pleti.

CC krém

Ak máte pleť po tridsiatke a chcete zakryť prvé vrásky alebo len túžite po ľahkom zjednotení pleti, kúpte si CC krém. Skratka CC znamená „Color Control“, teda „kontrola farby“, čo naznačuje ono zjednotenie pleti. Nemajú ale takmer žiadny krycí účinok, preto by sa im mala vyhnúť mastná pleť. Rovnako ako BB krém poskytujú ochranu proti UV žiareniu a dajú sa použiť aj ako podklad pod make-up.

Anti-aging make-up

Tento druh make-upu má už len podľa svojho názvu za účel zmierniť starnutie pleti. V jeho zložení sa nachádzajú zložky vyhladzujúce vrásky a dodávajúce pleti presne to, čo potrebuje. Odporúča sa v kombinácii s ním nepoužívať púder, ktorý sa vo vráskach usadzuje a ešte ich tak viac zvýrazňuje.

Krycí make-up

Špeciálne pre mastnú pleť je tento druh make-upu ideálny. Dokáže totiž zakryť všetky nedokonalosti, vrátane kruhov pod očami a jazvičiek po akné.

Zmatňujúci make-up

Opäť niečo pre mastnú pleť. Aby ste sa vyhli púdru, stačí použiť zmatňujúci make-up, ktorý s prehľadom zvládne prácu za neho – zmatuje všetky lesklé miestečka bez vysušovania pleti.

Nekomedogénny make-up

Tento druh neupcháva póry, čo v praxi znamená, že vám nevytvoria ďalšie čierne bodky a pupienky. Tieto produkty spoznáte tak, že na online portáloch uvidíte pod „stupnica komedogenicity“ číslo 0–2.

Vodeodolný make-up

Tu asi nie je čo vysvetľovať. Vodeodolný make-up používate vtedy, keď plánujete tráviť čas vo vode a nechcete, aby sa vám make-up zmyl. Pamätajte ale na to, že pri zaobstaraní tejto vychytávky budete potrebovať aj špeciálny odličovač.

Hydratačný make-up

Pre suchú pleť je hydratačný make-up jasným parťákom, ale aj pre ostatné typy pleti sa môže v zime hodiť ako ochrana pred mrazom a ústredným kúrením.

Rozjasňujúci make-up

Tento efekt ocenia hlavne ľudia so staršou pleťou, ktorá potrebuje dodať určité rozjasnenie. Naopak sa nehodí pre tých, čo majú pleť s rozšírenými pórmi, tam by ich akurát zvýraznil.

Ochranný make-up

Ochrana proti UV žiareniu v podobe SPF je neskutočne dôležitá, a to nielen v letných mesiacoch. Pokiaľ nepoužívate pod make-up zvlášť krém s SPF, porozhliadnite sa po tých, ktorí ho už majú v sebe, a to najlepšie SPF 30. Ak obsahujú menej, je potrebné doplniť faktor o krém s vyšším SPF.

Funkcia

Väčšina používa make-up preto, aby zakryla nedostatky alebo zjednotila pleť. Podľa toho sa taktiež odvíjajú rôzne druhy make-upov na rôzne druhy pleti. V lete víťazia skôr ľahké textúry, v zime hydratujúci účinok.

Značka

Značiek, ktoré majú kvalitné make-upov je hneď niekoľko, aby si mohol každý vybrať zo svojej cenovej kategórie. Zoženiete ich ako na e-shopoch, tak aj v kamenných predajniach a drogériách.

L’Oréal Paris

L’Oréal Paris je jedna z drogérkových značiek predávajúcich oveľa viac, než len make-upy. Jej ceny sú prívetivé, jej produkty napriek tomu kvalitné.

Maybelline New York

Maybelline New York je ďalšia značka z drogérie, ktorá je veľmi rozšírená. Okrem make-upov je tiež známa hlavne vďaka svojim riasenkám, ktoré sa tešia veľkej obľube.

Dermacol

Poslednou drogerkovou značkou bude Dermacol, ktorý produkuje ako dekoratívnu, tak ošetrujúcu kozmetiku.

Yves Saint Laurent

Luxusnejšia značka Yves Saint Laurent zasahuje okrem kozmetiky aj do módy a jej kúsky vás vyjdú na trochu vyšší obnos peňazí. Avšak kvalita je zaručená!

Esteé Lauder

Ďalšia francúzska značka Esteé Lauder má o niečo dostupnejšie make-upy, dokonca aj s SPF.

MAC

Klasická značka známa hlavne pre svoje rúže je tiež vynikajúcim výrobcom make-upov, ktoré zoženiete do tisícky.

Cena

Pokiaľ budeme hovoriť o drogériových značkách, tam nájdeme skôr lacnejšie make-upy. Luxusnejšie značky s cenou nad 22 eur potom uvidíme v predajniach ako je Douglas alebo Sephora.

Prezrieť make-up

Make-upy do 10 eur

Ak nepožadujete veľké krytie a dlhú výdrž, pokojne zakúpte make-up s cenou do 10 eur. Vyberú si tu hlavne mladé dievčatá a ženy s perfektnou pleťou. Pokiaľ očakávate viac, budete sa musieť porozhliadnuť inde.

Make-upy od 10 eur do 22 eur

Zlatá stredná cesta. Make-upy v tejto cenovej kategórii sa vyznačujú aj 12 hodinovou výdržou, ochranou SPF a lepšou výdržou.

Make-upy nad 22 eur

V tejto cenovej kategórii už vyberáte medzi naozaj kvalitnými produktmi, ktoré vám zaistia perfektnú výdrž, krytie aj efekt. Nájdete medzi nimi aj vodeodolné make-upy.

Otázky a odpovede

Ako správne vybrať make-up?

Prvým krokom je určenie podtónu pleti, potom nasleduje skúmanie odtieňa make-upu – držte sa značenia C, W a N. Okrem odtieňa sa potom rozhodujte na základe toho, aký typ pleti máte, aký výsledok požadujete a aká konzistencia vám najviac vyhovuje.

Ako otestovať, či mi make-up sedí?

Make-up skúšajte ideálne na dennom svetle, nie na zápästí, ale urobte pruh od spodnej časti tváre, cez čeľusť až na krk, aby ste videli, či odtieň naozaj sedí.

Ako make-up správne aplikovať?

Je len na vás, či budete make-up nanášať prstami, štetcom alebo hubkou. Dôležité je, aby ste pred nanesením aplikovali hydratačný krém, prípadne podkladovú bázu na dlhšiu výdrž. Výsledný look môžete ešte zafixovať fixačným sprejom, ktorý výdrž ešte o niečo viac podporí.

Záver

Nájsť ten správny make-up, ktorý vám bude vyhovovať môže byť síce celkom veda, ale akonáhle ho nájdete, zamilujete si ho. Nepodceňujte výber a držte sa vyššie uvedených rád, jedine tak získate to, po čom túžite.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo