Loknovacie kulmy

Túžite po krásnych vlnách, ktoré si budete môcť vytvoriť z pohodlia domova? Loknovacie kulmy sú skvelými pomocníkmi, vďaka ktorým upravíte vlasy rýchlo a jednoducho. Existuje niekoľko druhov, preto je dôležité pred kúpou zvážiť, aký výsledok požadujete, a na základe toho kulmu vybrať. Poradíme vám s jednotlivými parametrami tak, aby ste boli so zakúpeným produktom spokojní.

Prezrieť kulmy

Kulma vs. kulmofén

Zatiaľ čo kulma za pomoci vyšších teplôt tvaruje vlasy do požadovaných tvarov, kulmofén vlasy vysušuje a zároveň tvaruje. Kulma má hladký povrch hlavice a dokáže vytvoriť husté kučery či plážové vlny. Na rozdiel od kulmofénu pracuje iba so suchými vlasmi.

Kulmofén sa líši aj vzhľadom – je v tvare okrúhlej kefy a obsahuje štetiny, ktorými vlasy češe, zatiaľ čo ich fénuje. Je tak vhodným pomocníkom pre ženy, ktoré chcú nielen suché, ale aj uhladené a vytvarované vlasy. Pokiaľ má navyše funkciu ionizácie, dočkáte sa lesku a vyhnete sa elektrizovaniu. Vzduch nemusí byť iba horúci, fúkať môžete aj studeným.

Typy

Loknovacie kulmy môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií podľa toho, akými funkciami disponujú. Každá z nich sa používa iným spôsobom, a taktiež vytvára odlišný štýl lokien. Je len na vás, s akým z nástrojov sa vám bude najlepšie pracovať a po akom vzhľade vlasov túžite.

Kliešťová kulma

Klasickým typom kulmy je kliešťová, ktorá vlas chytí pomocou úchytu, a pôsobí naň tak teplom, čím ho upravuje. Má rovnomerný priemer po celej svojej dĺžke, vďaka čomu budú vlny pravidelné, čo nemusí pôsobiť prirodzene. Táto kulma je obvykle vybavená rôznymi teplotnými nastaveniami.

Eliptická kulma

Eliptická kulma je špeciálny typ kulmy, ktorá má tvar elipsy namiesto klasického valcového tvaru. Tento dizajn umožňuje vytvárať kučery a vlny s rôznymi textúrami a objemami. Eliptická forma umožňuje tiež ľahšie rovnomerné zakulmovanie vlasov od korienkov ku končekom. Výsledné kučery v tomto prípade budú oveľa precíznejšie.

Kónická kulma

Priemer kulmy sa tu po celej dĺžke zužuje, preto lokne pôsobia prirodzenejšie. Vlny budú pri korienkoch vlasov väčšie a pri končekoch sa zužovať. Počítajte ale s tým, že bude chvíľu trvať, kým sa s kulmou naučíte lokne tvoriť.

Automatická loknovacia kulma

Ak si chcete úpravu vlasov uľahčiť, kúpte si automatickú kulmu, ktorá za vás pramene namotá a po zaznení zvuku vlas jednoducho pustíte, a lokná je na svete. Manipulácia je tu jednoduchá a zvládne ju každý. Celkovo tiež zaberie kratšiu dobu.

Funkcie automatickej loknovacej kulmy obvykle zahŕňajú možnosť nastavenia teploty, času a smeru otáčania, čo umožňuje používateľom dosiahnuť rôzne typy kučier podľa ich preferencie. Vďaka automatickej loknovacej kulme môžete vytvoriť profesionálny vzhľad v pohodlí domova.

Trojkulma

Tento typ kulmy má tri valcové konce na vytváranie kučier, vĺn a objemu vlasov. Tieto valcové konce bývajú rôznych veľkostí, čo umožňuje vytvárať rôzne typy kučier a vĺn. Často sa používa na vytváranie mäkkých a prirodzených vĺn, ktoré vyzerajú veľmi elegantne a romanticky, ako sme mohli vidieť v 30. rokoch 20. storočia.

Použitie trojkulmy je obvykle veľmi jednoduché – stačí ju zapnúť, počkať, než sa zahreje, oddeliť vlasy a postupne ich zvlniť pomocou jednotlivých valcov.

Multistylery

Jedná sa o viacúčelové a multifunkčné zariadenie na styling vlasov, ktoré nahrádza mnoho iných nástrojov pre styling, ako sú kulmy, fény alebo hrebene. Multistyler sa často dodáva s rôznymi výmennými nástavcami, aby bolo možné vytvoriť rôzne typy účesov. Môžete tak vlasy natáčať, krepovať alebo žehliť, a to pomocou jedného jediného prístroja.

Príkon

Týmto parametrom sa myslí rýchlosť nahriatia kulmy – čím je vyššia, tým rýchlejšie sa prístroj zahreje. Zvládnu navyše pracovať s vysokými teplotami. Vďaka tomu bude úprava vlasov rýchlejšia. Príkon sa uvádza vo wattoch (W), väčšina guľom sa pohybuje v rozmedzí 30 W až 100 W. Pamätajte, že dobre vyrobená kulma s nižším príkonom môže byť účinnejšia ako lacná kulma s vyšším príkonom.

Priemer hlavice

Podľa toho, aký priemer hlavice vyberiete, budú vyzerať výsledné lokne. Aby ste si dokázali lepšie vybrať, držte sa nasledujúcich tipov:

  • Do 19 mm – krátke vlasy alebo drobné prstienkové lokne
  • Nad 19 mm – dlhšie vlasy alebo širšie kučery
  • Od 22–25 mm – univerzálne využitie
  • Nad 30 mm – veľké boho vlny

Teplota

Pri kvalitných guľách by sa mala teplota dať regulovať, teda nastaviť podľa vašich potrieb. Záleží tiež na tom, aký typ vlasov máte, pri nesprávne zvolenej teplote by ste ich totiž mohli poškodiť.

  • Od 150 °C do 170 °C – veľmi krehké, slabé, jemné alebo poškodené vlasy, ktoré sú náchylnejšie na poškodenie pri vysokých teplotách.
  • Od 180 °C do 200 °C – normálne, stredne husté vlasy.
  • Do 240 ° C – silné, odolné a nepoddajné vlasy so sklonmi ku krepovateniu.

Materiál

Bavíme sa o materiáli hlavice, ktorá ovplyvňuje kvalitu používania celej kulmy. Jednotlivé povrchy sa hodia na rôzne typy vlasov, preto je dobré rozhodovať sa hlavne na základe toho. Ďalej sa zamerajte na funkcie, ktorými materiál disponuje a vyberte to, čo je pre vás najlepšie.

  • Keramika a teflón – rovnomerné nahrievanie, vlasy dobre kĺžu, pre všetky typy vlasov, rýchle zahriatie na požadovanú teplotu.
  • Turmalín – pre riedke a jemné vlasy, účinný aj pri nižších teplotách, obmedzuje vysušovanie, elektrizovanie a krepatý efekt.
  • Titán – pre nepoddajné a veľmi silné vlasy s hrubou štruktúrou, veľmi rýchlo nahrieva a dosahuje vysoké teploty, vďaka čomu kulmuje rýchlo.

Funkcia

Loknovacia kulma slúži na vytváranie kučier a vlnitých účesov. Tento stylingový nástroj je navrhnutý na to, aby rýchlo a ľahko vytvoril rôzne typy kučier a vĺn. Loknovacie kulmy sú obvykle vybavené valcom alebo hrotom, ktorý sa ohrieva a umožňuje vám jednoducho a pohodlne vytvárať kučery v rôznych tvaroch a veľkostiach.

Jednotlivé modely sa líšia veľkosťou a tvarom valca, teplotným nastavením, materiálom povrchu valcov aj funkciami. Medzi tie najčastejšie sa radí:

  • Indikátor pripravenosti – informuje o tom, či je kulma pripravená na použitie.
  • Studený hrot – eliminuje riziko popálenia a zjednodušuje manipuláciu s kulmou – jednou rukou si môžete kulmu pridržiavať práve na studenom hrote.
  • Automatické vypnutie – pri dlhšej dobe nečinnosti sa kulma automaticky vypne, väčšinou po 30–60 minútach.
  • Výmenné hlavice– vďaka rôznym tvarom a rozmerom ponúkajú odlišné výsledky úpravy vlasov.
  • Cestovné puzdro – umožňuje kulmu jednoducho prenášať a zároveň chrániť pred vonkajšími vplyvmi. Disponuje žiaruvzdornými vlastnosťami.

Značka

Medzi obľúbených výrobcov loknovacích guľom patrí Remington, Rowenta, Philips alebo Sencor. Pri každom z nich sa dočkáte vysokej kvality, potom už záleží na prevedení danej kulmy.

Cena

Najlacnejšie loknovacie kulmy vás vyjdú do 43 eur, pričom ich výkon nebude boh vie čo. Je tiež možné, že nebudú mať k dispozícii reguláciu teploty, a tak budete vlasy upravovať iba jednou teplotou, čo ich môže poškodiť. V tejto cenovej kategórii prevládajú klasické kulmy.

Od 43 eur do 86 eur už nájdete trojkulmy, automatické modely alebo napríklad multifunkčné kulmy. Majú lepší výkon aj väčšie množstvo funkcií, ktoré vám uľahčia celý proces.

Nad 86 eur prevažujú automatické kulmy, s ktorými je práca úplne najjednoduchšia. Nájdete u nich nástavce, vďaka ktorým môžete kombinovať rôzne štýly vlasov. Ich používanie by malo zaistiť ten najlepší výsledok.

Prezrieť kulmy

Údržba

Aby loknovacia kulma dlho vydržala a stále pracovala tak, ako má, treba sa o ňu starať. Držte sa nasledujúcich pokynov:

  1. Najprv je dôležité pravidelne čistiť kulmu od prípadných zvyškov vlasov, aby sa zabránilo upchatiu alebo poškodeniu zariadenia.
  2. Pokiaľ je to možné, použite špeciálny čistiaci prostriedok určený na čistenie loknovacích guľom, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia povrchu zariadenia.
  3. Pri čistení loknovacej kulmy je dôležité tiež dbať na to, aby nedošlo k poškriabaniu alebo inému poškodeniu povrchu zariadenia. Preto sa odporúča používať jemné čistiace prostriedky a mäkkú handričku.
  4. Pred každým použitím je dobré skontrolovať stav loknovacej kulmy, či nie je poškodená alebo zanesená, a prípadné problémy ihneď riešiť.
  5. Pokiaľ sa objavia akékoľvek problémy s loknovacou kulmou, je nutné sa obrátiť na autorizovaného servisného technika alebo výrobcu zariadenia, aby boli vykonané potrebné opravy.

Pamätajte, že správna údržba loknovacej kulmy je kľúčom k dlhodobému a bezproblémovému používaniu zariadenia. Dbajte na správnu starostlivosť a pravidelne kontrolujte stav zariadenia.

Otázky a odpovede

Aký je vhodný priemer kulmy na vytváranie určitého typu kudrliniek?

Menší priemer kulmy (1,2 – 2 cm) sa hodí na vytváranie drobných kučier alebo vĺn. Väčší priemer kulmy (2,2 – 3 cm) sa hodí na vytváranie uvoľnenejších a väčších kučier.

Ako vlasy pripraviť pred použitím loknovacej kulmy?

Príprava vlasov pred použitím loknovacej kulmy je kľúčová na získanie účesu, ktorý vydrží dlhšie a zároveň sa tak vyhnete poškodeniu vlasov. Pred použitím loknovacej kulmy sa odporúča vlasy umyť a dôkladne ich usušiť. Čisté vlasy lepšie držia kadere a umožňujú vytvorenie rovnomerných kučier. Použitie tepelnej ochrany vlasov pomáha chrániť vlasy pred poškodením a vysúšaním v dôsledku tepla kulmy.

Aký je ideálny príkon loknovacej kulmy?

Ideálny príkon loknovacej kulmy závisí od typu a dĺžky vlasov. Všeobecne platí, že pre jemnejšie a citlivejšie vlasy je vhodná nižšia teplota, zatiaľ čo pre husté a silné vlasy je potrebná vyššia teplota. Pre štandardné použitie by mal byť príkon kulmy medzi 30 W až 60 W. Príkon kulmy by mal byť nastavený tak, aby kučery vydržali na mieste.

Vysoká teplota môže vlasy poškodiť a nižšia teplota nemusí vytvoriť požadovaný účes. Dôležité je používať kulmu s reguláciou teploty, ktorá umožňuje voľbu teploty podľa potreby. Pokiaľ máte jemné vlasy, zvoľte nižšiu teplotu, napr. okolo 150 °C. Pokiaľ máte husté vlasy, zvoľte naopak vyššiu teplotu, 180 až 200 °C.

Záver

Loknovacie kulmy vám môžu ponúknuť niekoľko funkcií, vďaka ktorým dosiahnete požadovaný výsledok. Lokne môžu vyzerať rôzne, záleží nielen na type kulmy, ale aj priemere, ktorý bude meniť veľkosť lokien, a tým pádom celý výsledok. Okrem toho sa ale zamerajte aj na ďalšie parametre, medzi ktoré patrí príkon, teplotná regulácia a materiál, aby vaše vlasy dostali tú najlepšiu starostlivosť a vyhli ste sa ich poškodeniu.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo