Teplovzdušné kefy

Teplovzdušné kefy, inak aj volumizéry alebo kulmofény, sú v dnešnej dobe veľmi populárnou vychytávkou, ktorá je 2v1 – zároveň vlasy vysúša a tvaruje ich. Vďaka nemu ušetríte veľa času a dosiahnete taký výsledok, ako v kaderníctve. Sú vhodné pre všetky typy vlasov, výber sa odvíja od toho, aký výsledok chcete dosiahnuť a ako veľmi profesionálny prístroj požadujete. Poďme sa na teplovzdušné kefy pozrieť bližšie.

Prezrieť teplovzdušné kefy

Typy

Teplovzdušné kefy sa delia podľa toho, na akom princípe fungujú. Niektoré z nich majú špeciálne funkcie navyše, s inými si vystačíte, pokiaľ nie ste extra nároční. Tiež sa určité druhy viac hodí ku konkrétnym typom vlasov. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Statický kulmofén

S týmto typom kefy sa musíte o otáčanie nástavca postarať sami, nerobí to totiž za vás. Jeho výhodou je však menšia poruchovosť, takže je možné, že vám prístroj vydrží o niečo dlhšie.

Rotačný kulmofén

Automatického otáčania nástavca sa dočkáte u rotačného kulmofénu, ktorý navinie prameň vlasov po priložení ku kefe. Má lepšiu reguláciu teploty a intenzitu vysúšania, ale môže byť hlučnejšia oproti statickým kefám.

Elektrický hrebeň

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa jedná o klasický hrebeň – tento ale navyše zvládne vlasy vysúšať a narovnať, zatiaľ čo ich češete. Zmierňuje strapatenie, je vhodný pre všetky typy vlasov a je šetrnejší ako žehlička na vlasy.

Parná teplovzdušná kefa

Má zabudovanú nádržku na vodu na vytváranie pary, ktorá sa hodí predovšetkým pre jemné vlasy, ktoré zanecháva hydratované.

Na aké typy vlasov sa hodí?

Hodí sa pre všetky typy vlasov. Pokiaľ máte krátke vlasy, mali by ste mať nadstavec s menším priemerom pre jednoduchšie vytvarovanie do požadovaného tvaru. Pre dlhé vlasy sa naopak odporúča nadstavec s väčším priemerom, aby sa tak vlasy nezamotávali a urýchlila sa úprava účesu – najlepšie pre vás bude zakúpiť rotačnú teplovzdušnú kefu.

Kučeravé vlasy je možné pomocou fúkacieho hrebeňa narovnať, rovné zase teplovzdušnou kefou s tvarovacím nástavcom natočiť. Jemným vlasom sa odporúča kefa s ionizáciou, ktorá ich zanecháva hladké a predchádza ich krepateniu. Rovnako tak na tom sú teplovzdušné kefy s funkciou pary.

Nastavenie teploty

Základné modely mávajú 1 – 2 teploty, lepšie a drahšie viac ako 3, čo je výhoda najmä pre jemné vlasy, ktoré nemusia zniesť klasické vysoké teploty. Voľba správnej teploty je dôležitá preto, aby sa vlasy čo najmenej ničili a neboli vystavené nadmernému teplu, najmä vtedy, keď sú v priamom kontakte s kefou. Pre jemné vlasy je ideálna teplota cca 125 °C, pre vlasy silné a husté budete potrebovať zvýšiť teplotu až na cca 190 °C.

Materiál

Budeme sa baviť o materiáli povrchu nástavcov, ktoré je možné na trhu zohnať. Na výber máte hneď z niekoľkých možností. Telo kulmofénu by malo byť ergonomicky tvarované, prípadne z protišmykového materiálu, aby sa vám s prístrojom dobre manipulovalo, preto je vyrobené z keramiky alebo turmalínu.

Čo sa týka štetín, môžu byť vyrobené z prírodných (najčastejšie kanec), alebo syntetických materiálov (nylon). U lacnejších kief možno naraziť aj na plast, u kvalitnejších na štetiny zakončené guličkou pre pohodlné použitie bez poškriabania pokožky hlavy.

Keramika

Ide o šetrný materiál, ktorý výborne rozvádza teplo po celom povrchu nadstavca, vďaka čomu je práca s ním efektívna. Zamedzuje treniu a lámavosti vlasov. Prímes teflónu zamedzuje prichytávaniu tužidla na horúcu plochu.

Turmalín

Turmalín je ideálny pre jemné vlasy, pretože je k nim veľmi šetrný a udržuje stálu teplotu, aby tak nedochádzalo k zbytočnému prehrievaniu a ničeniu vlasov.

Nástavce

Rovnako ako s teplotou, je to aj s nástavcami. Lacnejšie kefy poskytujú iba jednu alebo dve, zatiaľ čo drahšie ich majú k dispozícii viac ako šesť.

Narovnávacia kefa

Ak túžite po hladkých vlasoch, narovnávacia kefa dodá vlasom objem bez toho, aby sa ich dotýkala priamo rozpálenými žehliacimi plochami, ako tomu býva pri žehličke, čím ich chráni pred záťažou.

Tvarovacia kefa

Na vytvarovanie účesu použijete rovnomenný nadstavec, ktorý smeruje prúdenie horúceho alebo studeného vzduchu na určité miesta kefy, a tým vytvaruje účes presne podľa vašich požiadaviek.

Vzduchová tryska

Tomuto nástavcu sa tiež hovorí koncentrátor a funguje ako fén na vlasy – urýchľuje proces sušenia, ale netvaruje ich. Dá sa využiť pred tým, než si účes budete tvarovať.

Štetičková tryska

Je obvykle výsuvná a slúži na vytvarovanie vlasov.

Teplovzdušná kefa

Ocenia najmä nositeľky dlhších vlasov, pretože na nich dokáže vytvoriť efektný účes.

Príkon

Príkon pre vás pri výbere bude dôležitým parametrom, ktorý bude vypovedať o tom, ako rýchlo kefa vlasy vysúša. Značí sa vo wattoch (W) a čím vyššia je, tým viac energie kefa spotrebováva. Rotačné teplovzdušné kefy mávajú od 600 do 800 W, tie najkvalitnejšie aj viac ako 1 000 W.

Rýchlosť fúkania

Čo sa týka rýchlosti, väčšinou máte na výber z dvoch, pri prepracovanejších modeloch viac. Možnosť nastavenia sa vám bude hodiť najmä vtedy, keď máte na náhlenie a chcete, aby sa vlasy vyfúkali čo najskôr. Pri teplote je väčšinou možné zvoliť teplý, horúci alebo studený vzduch, opäť platí, že pri drahších sušičoch bude k dispozícii viac variant.

Funkcia

Teplovzdušné kefy majú okrem samotnej funkcie kulmy a fénu zároveň ešte niekoľko ďalších funkcií, ktoré si obľúbite. Nie sú však súčasťou každého modelu, nájdete ich hlavne pri drahších a prepracovanejších verziách. Záleží tiež na zvolenom druhu kefy.

Ionizácia

O tejto funkcii už sme sa zmieňovali skôr. Hodí sa pre jemné vlasy, pretože odstraňuje statickú elektrinu. Prostredníctvom generátora sú produkované milióny očisťujúcich negatívnych iónov, ktoré vlasy hydratujú, zamedzujú ich krepateniu a zanechávajú ich regenerované, jemné, lesklé, ľahko rozčesateľné a plné objemu.

Nastavenie studeného vzduchu

Pôsobenie tepla nie je pre vlasy príliš dobré, najmä pri žehličkách, ale aj pri sušičoch vlasov. Studený vzduch sa používa na finálnu úpravu účesu, ktorý spevní a zafixuje.

Obojstranná rotácia

Rotačné kulmofény sú skvelé, pretože vám uľahčujú manipuláciu. Môže sa ale jednoducho stať, že sa vám vlasy do kefy zamotajú, preto prichádza s riešením obojstrannej rotácie, vďaka ktorej predídete tomuto problému.

Rýchle nahriatie

Ponáhľate sa? Nahrejte si kefu rýchlejšie pomocou tejto špeciálnej funkcie, s ktorou môžete kulmofén použiť ihneď, a ušetriť tak veľa času.

Automatické vypnutie

Pre zabúdané je automatické vypnutie skutočným pomocníkom, ktorý ich ochráni pred nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Použitie

Ako sa teplovzdušná kefa správne používa tak, aby nám neponičila vlasy? Všetko začína klasickým umytím vlasov, ktoré vysušíte uterákom a necháte preschnúť. Pred fúkaním nezabudnite použiť ochranu proti teplu, aby vaše vlasy neboli poškodené. Pri používaní vysúšacej kefy na vlasy so statickým nástavcom priložte prameň vlasov na kefu a kĺzavým pohybom vlasy upravujte.

Ak chcete vytvoriť vlny, vlasy ručne natočte na kefu a na vyrovnanie ich teplovzdušným hrebeňom prečesávajte. Ak používate teplovzdušnú rotačnú kefu na vlasy, vlasy iba priložte ku kefe, ten ich na seba sám natočí. Nakoniec všetko zafixujte pomocou studeného vzduchu.

Značka

Výrobcov nájdete na trhu množstvo, medzi tie najlepšie patrí Remington, Revlon, Rowenta či Dyson. Majú rôzne hrúbky, funkcie aj nástavce, preto si určite vyberie každý, nech už má akýkoľvek typ vlasov.

Cena

Teplovzdušné kefy môžete zohnať už do 22 eur, v takom prípade sa ale bude jednať o statické nástavce s menším priemerom a plastovými štetinami. Mávajú väčšinou nižší príkon a maximálne dve možnosti nastavenia teplotnej úrovne a rýchlosti fúkania vzduchu.

Od 22 eur do 64 eur zaobstaráte kvalitný kulmofén a na výber budete mať z mnohých modelov. Disponujú niekoľkými výmennými nástavcami s keramickým povrchom s prírodnými i syntetickými štetinami, možnosťou voľby niekoľkých teplotných úrovní a rýchlosťou fúkania a ďalšími funkciami, ktoré sme vyššie vypísali.

V tejto cenovej kategórii nájdete ako statické, tak rotačné kefy. Nad 64 eur sa predávajú profesionálne prístroje, ktoré sú vybavené tým najdôležitejším, z kvalitného materiálu pre hladší účes. Väčšinou sa jedná o rotačné kefy na vlasy s prírodnými štetinami. Len pre tých najnáročnejších.

Prezrieť teplovzdušné kefy

Údržba

Teplovzdušná kefa nevyžaduje nejakú extra údržbu, stačí ju vyčistiť suchou alebo mierne navlhčenou handričkou a pravidelne odstraňovať zvyšky vlasov. Pred čistením zariadenie vždy odpojte zo siete.

Otázky a odpovede

V čom sa teplovzdušná kefa líši od klasického fénu?

Zatiaľ čo fén slúži iba na vysúšanie vlasov, teplovzdušná kefa zvládne vlasy vysušiť a zároveň narovnať, nakudrnatiť alebo vyčesať do požadovaného účesu. Za kratší čas tak stihnete to, na čo ste predtým museli vlastniť dve zariadenia, a to úplne efektívne a s výhodnými funkciami navyše!

Pre aký typ vlasov je teplovzdušná kefa vhodná?

Teplovzdušná kefa je vhodná pre všetky druhy vlasov, len je potrebné zvoliť správny typ, ktorý vašim vlasom vytvorí najlepší efekt. Na krátke sa hodí nadstavec s menším priemerom, na dlhé rotačná teplovzdušná kefa s nadstavcom s väčším priemerom.

Kučeravé vlasy je možné pomocou fúkacieho hrebeňa narovnať, rovné zase teplovzdušnou kefou s tvarovacím nástavcom natočiť. Pre jemné vlasy sa oplatí poobzerať sa po funkcii ionizácie, ktorá ich zanecháva hladké a predchádzajú ich krepovateniu. Rovnako sa vám budú hodiť teplovzdušné kefy s funkciou pary, ktoré vytvoria ten istý efekt.

Ako sa teplovzdušná kefa používa?

Po klasickom umytí vlasov a ich preschnutí nastriekate ochranu proti teplu a rozhodnete sa, aký výsledok chcete pomocou kulmofénu dosiahnuť. Pri práci so statickým nástavcom priložte prameň vlasov na kefu a kĺzavým pohybom vlasy upravujte.

Na vytvorenie vĺn vlasy ručne natočte na kefu a na vyrovnanie ich teplovzdušným hrebeňom prečesávajte. Ak používate teplovzdušnú rotačnú kefu, vlasy iba priložte ku kefe, ten ich na seba sám natočí. Nakoniec všetko zafixujte pomocou studeného vzduchu.

Záver

Teplovzdušná kefa sa bude hodiť každej žene, ktorá sa rada parádi. Vlasy sú dôležitou súčasťou vzhľadu a upraviť ich niekedy trvá naozaj dlho. S kulmofénom túto záležitosť zvládnete raz dva, dosiahnete požadovaný účes a vďaka funkciám navyše sa vyvarujete nežiaducim účinkom tepla. Na výber máte z mnohých modelov, ktoré zoženiete v rôznych cenových kategóriách, teda určite nájdete aj ten pre vás.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo