Ako vybrať kolagén?

Najobľúbenejšie typy kolagénov

Kolagén sa prirodzene vyskytuje v tele, počas 20. roku jeho produkcie ale začína upadať av 40 rokoch sa netvorí takmer vôbec. Je preto potrebné ho začať dopĺňať, pretože zodpovedá za pevnosť a pružnosť pleti, zdravia kostí a zubov. Ako si môžete sami odvodiť, táto látka je pre telo skutočne dôležitá a nie je dobré ju podceňovať. Predovšetkým športovci by sa mali uistiť, že majú kolagénu dostatok, aby dosiahli tie najlepšie výsledky a zároveň sa chránili pred zranením.

Prezrieť kolagény

Typy

Kolagén má sám o sebe viac ako 30 typov, ktoré sa od seba líšia účinkami aj miestom pôsobenia. Najdôležitejšie sú však typy I, II, III a V.

  • kolagén typu I – najrozšírenejší typ, ktorého máme v tele asi 90 %, doplnky s ním sa používajú ako kolagén na pleť, je obsiahnutý v kostiach (kĺboch), zuboch, šľachách a koži, podporuje regeneráciu pokožky,
  • kolagén typu II – možno označiť ako kĺbový kolagén, tvorí až 70 % kĺbových chrupaviek, vyskytuje sa v kĺboch, napomáha regenerácii kĺbov, chrupaviek a kostí, vlákna sú dlhšie ako u typu I, ako kolagén na kĺby sa často užíva kolagén typu II v kombinácii s kolagénom typu I,
  • kolagén typu III – súčasť svalov, tepien, orgánov, podporuje obnovu svalov, väziva a šliach, veľký význam pri hojení rán, veľmi tenké vlákna, tvoria oporu orgánom z hladkej svaloviny (črevá, žalúdok, oko a ďalšie),
  • kolagén typu V – súčasťou hladkej svaloviny a krvných ciev, zaisťuje ich pružnosť,
  • ďalšie typy kolagénu – ich funkcia je o niečo zložitejšia na pochopenie, v chrupavke sa spolu s kolagénom druhého typu nachádza ešte IX. a XI., v suplementoch ich ale nenájdete.

Zdroj kolagénu

Pretože sa kolagén nachádza v tele človeka, asi vás neprekvapí, že ho automaticky tvoria aj telá zvierat. Kvôli tomu sa dá kolagén získať jedine z kostí, kože a kĺbov, čo je pre vegetariánov a vegánov veľkým obmedzením. Našťastie ale existuje aj variant pre nich. Poďme si jednotlivé zdroje kolagénu predstaviť bližšie.

Hovädzí kolagén

Obvykle obsahuje kolagén typu I a III alebo kolagén typu II v závislosti od toho, z ktorej časti dobytka je vyrobený – kože, kĺby alebo kosti. Z hľadiska kvality je lepšie vyberať doplnky z paseného dobytka, ktoré neboli dopované liekmi, ako to môže byť pri inom chove.

Bravčový kolagén

Bravčový kolagén je na tom podobne ako hovädzie, najčastejšie sa získava z kože. Na kĺby je oproti rybiemu lepšie, pretože obsahuje veľké množstvo aminokyseliny zvanej prolín, ktorá stimuluje tvorbu vlastného kolagénu v tele.

Rybí kolagén

Uplatňuje sa hlavne v kozmetickom priemysle vďaka svojim pozitívnym účinkom na starnutie pleti. Je oveľa vstrebateľnejší a využiteľnejší telom ako kolagén bravčový či hovädzí, obsahuje prevažne kolagén typu I. Vyrába sa z kože a šupín rýb a mäkkýšov, dôležitý je hlavne pôvod. Ak sa usilujete o zdravie vlasov, kože a nechtov, rybí kolagén je najlepšou voľbou.

Vegan kolagén

Hoci nemožno získavať kolagén vegetariánskym či vegánskym spôsobom, je možné namiešať koktail vitamínov a aminokyselín, ktoré automatickú tvorbu kolagénu podporujú. Ide napríklad o vitamín C, A, E, chlorofyl, spirulínu, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Prírodné doplnky stravy sú však o niečo drahšie, ako to už u alternatív býva.

Spôsob spracovania

Kolagén sa spracováva dvoma spôsobmi, a to buď natívnym alebo hydrolyzovaným. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.

Natívny kolagén

Natívny, inak tiež nezmenený a neupravený kolagén, je pre nás v takej forme ťažko vstrebateľný. V prírode nachádza až 28 typov natívneho kolagénu, z čoho v ľudskom tele je to asi 11 typov kolagénu. Doteraz nebolo preukázané, že by natívny kolagén akéhokoľvek typu vyživoval chrupavky, väzy, šľachy, kĺbové puzdro, kosti a ďalšie spojivové tkanivá. Nemôže tak byť považovaný za zložku napomáhajúcu výžive kĺbov.

Hydrolyzovaný kolagén (kolagénne peptidy)

Tento typ kolagénu sa získava špeciálnou patentovanou technológiou, tzv. hydrolýzou. Vďaka tomuto procesu sa zachovajú všetky aminokyseliny, a konečný produkt je tak pre telo vstrebateľnejšie a efektívnejšie.

Forma kolagénu

Forma, ktorú budete kolagén užívať, je čisto na vás. Môže ísť buď o prášok rozpustný vo vode, alebo kapsuly, ktoré zapijete. Ak ste častejšie na cestách, využijete skôr kapsuly, na „vychutnanie zážitku“ naopak prášok. Predávajú sa aj ochutené verzie, aby sa vám doplnok lepšie užíval a vyhli ste sa chuti, ktorá nemusí byť každému príjemná.

Dôležité je si pri nákupe vypočítať, na ako dlho vám balenie vydrží – síce môže byť veľké, je ale napríklad nutné brať vyššiu dávku, a tak nakoniec nevyjde tak lacno, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Čo sa týka účinnosti, tu žiadny rozdiel nepocítite.

Zloženie kolagénu

Molekula kolagénu je tvorená hlavne aminokyselinami glycínom, prolínom, hydroxyprolínom a hydroxylyzínom. Na dosiahnutie tých najlepších výsledkov sa odporúča denne užívať 5000 až 6000 mg hydrolyzovaného kolagénu.

Dajte pozor, ak sa niekde dočítate, že doplnok stravy obsahuje väčšie množstvo kolagénu – vzhľadom na to, že nie je zákonom stanovená hranica, výrobcovia to môžu zneužívať a lákať vás na „čím viac, tým lepšie“. Pravdou ale je, že veľké množstvo kolagénu môže telu skôr škodiť, preto sa dobre informujte, než si doplnok zaobstaráte.

Kde nájsť kolagén v jedle?

Okrem doplnkov stravy sa kolagén nachádza aj v jedle, a tak ho možno dopĺňať pri raňajkách, obede aj večeri. Všeobecne by ste sa mali stravovať pestro, aby vaše telo dostávalo všetky potrebné živiny, ktoré ho udržujú zdravé. Na aké potraviny by ste sa mali zamerať?

  • mäso (hovädzie, bravčové, hydina, ryby)
  • kostné vývary
  • ryby (sardinky, losos, tuniak)
  • červená paprika, brokolica, špenát, sladké zemiaky
  • čučoriedky, maliny, jahody, kivi
  • vaječné bielky
  • sója
  • olivy
  • avokádo, kapusta, fazuľa
  • orechy a semená

Ako sa prejavuje nedostatok kolagénu?

Nedostatok kolagénu sa prejavuje nielen viditeľne, ale aj pocitovo. Koža začne byť vráskavá, stráca sa jej elasticita, objavujú sa vrásky a pigmentové škvrny. Súčasťou je aj znížená hybnosť kĺbov, ktorú môže sprevádzať bolesť. Zhorší sa aj kvalita vlasov a nechtov. Na dostatočný príjem kolagénu pozrite hlavne v období rastu detí, u športovcov a ťažko pracujúcich ľudí.

Pretože prirodzená tvorba kolagénu po 30. roku významne klesá, je dôležité v tomto období nezabúdať na doplňovanie. Špeciálne sú ohrozené ženy po menopauze, kde v dôsledku hormonálnych zmien a poklesu hladín estrogénov dochádza k zmenám v usporiadaní kolagénu a jeho fragmentácii. Potom sem samozrejme patria aj vegetariáni a vegáni, ktorí musia podporovať produkciu rastlinnou stravou.

Pozor by si mali dať ženy vegetariánky, ktoré sú tehotné, aby bolo bábätko v poriadku a jeho vývoj nebol ohrozený. Všeobecne sa vyhnite fajčeniu, nadmernému slneniu bez ochranného krému a stresu – ten je zabijak všetkého.

Funkcia

Funkciou kolagénu je spevňovať kosti, kĺby a podporovať elasticitu kože. Vďaka tomu budete aj v pokročilom veku vyzerať mladšie, vaše telo bude zdravšie a zvládnete namáhavejšie aktivity. Kolagén je dôležitou súčasťou, nepodceňujte jeho doplňovanie, a to ako v strave, tak aj vo forme doplnkov.

Značka

Na trhu existuje množstvo značiek, ktoré vyrábajú kolagén vo forme prášku alebo tabletiek. Medzi tie najlepšie sa radí Augeri, Eko Medica, Gymbeam.

Okrem formy sa medzi sebou rôznia veľkosťou balenia, príchuťami aj účelom použitia. Telo síce nerobí rozdiely medzi kolagénom na kĺby a kolagénom na vlasy, napriek tomu u niektorých výrobcov nájdete konkretizované užívanie. Na pleť sa odporúča rybí pôvod, na kĺby hovädzie. Nech už ale beriete akýkoľvek druh kolagénu, dôležité je, že nejaký beriete – dbajte na pravidelnosť užívania.

Cena

Kolagén živočíšneho pôvodu s dávkovaním na mesiac zaobstaráte do 13 eur. V drvivej väčšine prípadov je súčasťou doplnku aj iný vitamín, napríklad C alebo B3. Od 13 eur do 22 eur vám kolagén vydrží na 90 – 110 dní, záleží na výrobcovi. Čokoľvek nad 22 eur je buď čistý kolagén, viac dávok v jednom balení alebo platba za značku.

Je dôležité, aby ste si vypočítali, či sa vám produkt naozaj vyplatí (na koľko dní vystačí) podľa obsahu balenia a odporúčanej dennej dávky. Niekedy zistíte, že lacnejší produkt vám vydrží dlhšie, než ten drahší bez toho, aby bol menej kvalitný. Čítajte recenzie alebo sa pozrite na zloženie – priplácať môžete tiež za prospešné látky navyše.

Prezrieť kolagény

Otázky a odpovede

Aký druh kolagénu vybrať?

Kolagén sa získava buď z bravčového, hovädzieho alebo rybieho zdroja. Zatiaľ čo prvé dva typy sa odporúčajú na kosti a kĺby, rybí kolagén je skvelý na pleť, preto sa hojne využíva v krémoch proti starnutiu.

Telo ale rozdiel veľmi nespozná, akýkoľvek druh kolagénu je pre neho vhodný, dôležité je, že ho užívate pravidelne. Ak ste vegán či vegetarián, kúpte si doplnky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu – jedine tak sa vyhnete živočíšnemu pôvodu. Zároveň kolagén podporte vyváženou stravou.

Ako môžem podporiť tvorbu kolagénu?

Okrem doplnkov stravy, ktoré buď pijete vo forme prášku alebo ich prehĺtate vo forme tabletiek, môžete podporiť tvorbu kolagénu pomocou vyváženej stravy.

Sústreďte sa hlavne na mäso (hovädzie, bravčové, hydina, ryby), kostné vývary, ryby (sardinky, losos, tuniak), červenú papriku, brokolicu, špenát, sladké zemiaky, čučoriedky, maliny, jahody, kivi, vaječné bielky, só olivy, avokádo, kapusta, fazuľa, orechy a semená.

Ako dlho treba užívať kolagén?

Markantné účinky kolagénu na pohybové ústrojenstvo, kožu, vlasy či nechty sú pozorovateľné už od 4 do 8 týždňov od začiatku užívania. Odporúča sa začať 3 mesačnú kôru, v ktorej budete užívať kolagén každý deň, a potom ho brať len dvakrát až trikrát týždenne.

Záver

Kolagén má v našom tele dôležitú úlohu, ktorú si uvedomíme s pribúdajúcim vekom. V starobe sa vám silnejšie kosti a zdravšie kĺby budú určite hodiť, tak nezanevrite na prevenciu a začnite užívať kolagén pravidelne už v mladosti – prvý pokles je možné sledovať okolo 20. roku. Vyberte si z praktického balenia kapsúl alebo si denne miešajte drinky, ktoré vás osviežia, ale zároveň dodajú telu presne to, čo potrebuje.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Zdroj: www.wikipedia.org

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo