Ako vybrať kĺbovú výživu?

Zdravie kĺbov je veľmi dôležité, či už športujete alebo nie. Vďaka kĺbom zvládame zdvíhať ťažšie predmety, chodíme bez ťažkostí a môžeme tiež športovať. Obzvlášť, ak chodíte zdvíhať ťažké náčinie do posilňovne, mali by ste myslieť na prevenciu. O tú sa účinne postará kĺbová výživa, o ktorej si dnes povieme viac.

Prezrieť výživu

Prevencia kĺbových problémov

Bolesť chrupavky vypovedá o jej preťažení alebo poškodení, preto by ste sa mali vyhnúť zdvíhaniu nadmerne ťažkých predmetov, vzhľadom k vašej váhe. Keď už niečo zdvíhate, mala by byť technika správna – to je strážené predovšetkým pri cvičení.

Akonáhle chrupavku narušíte, regeneračné procesy nebudú stačiť opravovať jej drobné poškodenia vznikajúce pri fyzickej záťaži. K prehlbujúcej sa bolesti sa môže pridať aj opuch, zvýšená teplota kĺbu a zhoršená hybnosť, čo sú všetko prejavy nechceného zápalu kĺbu.

Aby ste týmto problémom predišli, dajte pozor na:

  • zdvíhanie ťažkých predmetov
  • nadváhu a obezitu
  • nesprávnu techniku ​​pri cvičení
  • svalové alebo štruktúrne disbalancie
  • dedičnú degeneráciu chrupavky

Preventívne je dobré robiť kroky, ktoré posilňujú zdravie kĺbov, medzi ktoré patria:

  • prehriatie kĺbov
  • prevádzkovanie rekreačných športov (plávanie, cyklistika, lyžovanie, chôdza)
  • vhodne zvolená obuv
  • ochrana pred zimou a prievanom
  • olivový olej
  • zelený čaj
  • potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (losos, vlašské orechy)
  • výrobky zo sóje
  • mäso
  • vývary z kostí
  • tučné ryby
  • morské plody
  • vajcia

Typy

Okrem toho, čo pre svoje kĺby môžete urobiť prirodzenou cestou a vlastnou vôľou, existujú látky, ktoré pri spojení vytvoria účinný produkt, ktorý vaše kĺby ochráni bez toho, aby ste sa museli zameriavať na jedálniček. Doplnky stravy na kĺbovú výživu môžu byť buď komplexné alebo jednozložkové. Poďme si uviesť jednotlivé rozdiely medzi nimi a porovnajme, ktorý typ sa oplatí užívať skôr.

Komplexné preparáty

Komplexná kĺbová výživa je zmes hneď niekoľkých účinných látok, medzi ktoré patrí kolagén, glukosamínsulfát a chondroitinsulfát. Tie sú doplnené o protizápalové zložky – MSM a mikroživiny na podporu zdravia a stavby pohybového aparátu. Vzhľadom na to, že obsahujú väčšie množstvo zložiek, ktoré sú pre telo prínosné, je vhodné ich uprednostniť. Tak totiž v jednej dávke prijmete všetko potrebné a nemusíte už nič dopĺňať, čo sa týka výživy kĺbov.

Jednozložkové preparáty

U tohto druhu dominuje čistý kolagén alebo napríklad kyselina hyalurónová, ktoré sú doplnené o vitamín C, ktorý napomáha prirodzenej tvorbe kolagénu.

Zloženie

Aby ste vedeli, že vyberáte kvalitný doplnok stravy na kĺby, mali by sa v zložení nachádzať tie najdôležitejšie látky, ako napríklad:

Glukosamín

Táto látka sa prirodzene objavuje v našom tele, ale postupom času jej ubúda, a preto ju treba dopĺňať. Napomáha totiž absorbovať nárazy a kĺby lubrikuje, čím minimalizuje trenie, a vy sa tak môžete bez problémov a bolestí pohybovať. Často sa využíva ako doplnok pri liečbe osteoartritídy a reumatoidnej artritídy, pretože uľavuje od bolesti a spomaľuje proces degenerácie kĺbového systému. Keďže sa ťažko získava zo stravy (lastúry mäkkýšov, zvieracie kosti, niektoré huby), doplnok je ideálnym variantom. Delí sa na dva typy:

  • Glukosamín sulfát – obsahuje stabilizátory vo forme solí a má 74% čistotu.
  • Glukosamín HCl – koncentrovanejšia forma bez obsahu solí s 99% čistotou.

Obaja majú podobné vlastnosti – podporujú odolnosť a pevnosť a prispievajú k zníženiu jej degradácie, zároveň znížia bolestivosť kĺbov a pôsobia proti zápalu pri artróze kĺbov. Glukosamín sulfát sa používa častejšie, pretože je potrebný pre dennú dávku menej (1 500 mg vs. 2 608 mg). Odporúča sa ich používať minimálne dva mesiace, následne si urobiť prestávku a po 2-3 mesiacoch opäť začať používať na ďalšie dva mesiace.

Chondroitín sulfát

Ďalšia látka, ktorá je prirodzenou súčasťou chrupaviek. Viaže na seba vodu, a tak zaisťuje lubrikáciu a elasticitu kĺbových štruktúr. Okrem toho podporuje produkciu kyseliny hyalurónovej, o ktorej si za chvíľu povieme viac informácií. Pomáha chrupavke, aby bola zdravá, elastická a odolná.

Využíva sa predovšetkým na liečbu bolestí spojených s osteoartrózou kĺbov. Aby ale boli výsledky viditeľné, odporúča sa ho užívať aspoň 3 mesiace, skôr dlhšie. Ideálne kombinujte prijímanie chondroitínu s ďalšími doplnkami a vhodnými potravinami. Jeho denná dávka je 800 mg.

Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová sa používa ako vnútorne, tak na vonkajšie použitie, a to predovšetkým na pleť, ktorú omladzuje a funguje ako prevencia proti vráskam. Opäť platí, že sa nachádza v tele, a to v koži, spojivových tkanivách av očiach. Čo sa týka kĺbov, slúži na premazávanie a tlmenie nárazov, bolestí pri artritíde, zmierňuje opuchy.

Je protizápalová, urýchľuje hojenie rán a je dôležitá pre výživu kĺbovej chrupavky. Čím starší ste, tým menej ju vo svojom tele máte, v šesťdesiatich rokoch väčšine ľudí zostáva iba 10% z pôvodného množstva.

Kolagén

Základný prvok kostí, kože, svalov, kĺbov, šliach a väzov, ktorý sa v prípade doplnkov stravy získava z kostí zvierat. Má dokonca svoje druhy, a to síce kolagén typu I, ktorý poskytuje podporu pre kožu, kosti, šľachy, väzy a spojivové tkanivá. Druhým je kolagén typu II, ktorý je súčasťou chrupavky. Obaja podporujú pružnosť a pevnosť tkanív, tlmia nárazy a otrasy pri chôdzi, behu a ostatnom pohybe. Zvýšenú pozornosť by tomuto doplnku mali venovať hlavne športovci, aby si kĺby nepoškodili a neboleli ich.

Od 25. roku života prirodzený výskyt kolagénu v tele klesá, po 40. roku je jeho pokles viac znateľný. Pokiaľ teda nechcete mať problémy s kĺbmi, určite by sa mal kolagén v doplnku objaviť. Veľmi obľúbeným a lacným produktom je hydrolyzovaný kolagén (želatína), ktorá sa nachádza aj napríklad v Haribo gumových medvedíkoch. Kolagén sa tiež môže užívať v kryštalickej forme.

MSM

MSM, čiže mythylsulfonylmetán, patrí medzi látky, ktoré pôsobia protizápalovo. Štúdie ukazujú, že pomáha tlmiť bolestivosť kĺbov, ich opuch a prispieva k správnej funkcii pohybového aparátu. Nachádza sa takmer vo všetkých surových potravinách (čerstvé mlieko, zelená listová zelenina, obilie, pivo, káva, atď.), priemyselné spracovanie ale jeho množstvo znižuje, preto sa mu vyhýbajte alebo dopĺňajte MSM pomocou doplnkov stravy. Za efektívnu dennú dávku je považované množstvo od 500 mg, ideálne však 1 000 – 2 000 mg.

Omega‑3 mastné kyseliny

Medzi tie patria EPA a DHA, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce, cholesterol aj imunitu. Znižujú zápal a bolestivosť kĺbov, a tak zlepšujú funkciu pohybového aparátu. Prijať by ste ich denne mali 250 mg, pokiaľ máte problémy s bolesťami, zvýšte množstvo na minimálne 450 g, pokojne viac.

Výťažky z bylín s protizápalovým účinkom

Radíme sem extrakt z kadidlovníka pílovitého (Boswellia serrata), kurkumy a čakanky, ktoré zmierňujú bolesť, potláčajú zápal, a skvele sa tak hodí na bolesť kĺbov.

Vitamín C

Vitamín C by ste tu možno nečakali, napriek tomu má jednu skvelú vlastnosť, a to tú, že podporuje automatickú produkciu kolagénu v tele. Tiež chráni bunky pred oxidatívnym stresom, prispieva k energetickému metabolizmu, správnej funkcii imunitného systému a podporuje tak obranyschopnosť organizmu. Napríklad u vegánskych doplnkov stravy na zlepšenie kvality kĺbov táto zložka prevažuje.

Funkcia

Kĺbová výživa je dôležitá najmä pre športovcov, jedincov s fyzicky náročnou prácou, osoby s genetickou predispozíciou, osoby s nadváhou, vegánov a vegetariánov i seniorov. Je lepšie začať užívať doplnky preventívne, než sa problém objaví, inak by sa mohlo stať, že jediným riešením budú prinajmenšom rehabilitácia, v tom horšom prípade operácie. Pokiaľ navyše patríte medzi ohrozenú skupinu, dajte si pozor a sledujte, či prijímate dostatočne všetky látky, ktoré zdravie kĺbov podporujú.

Pravidelné užívanie kĺbovej výživy vedie k ochrane kĺbov a taktiež k zníženiu ich opotrebovania. Sú premazané, teda vás nebolia a môžete tak bez problémov žiť aktívne. Zároveň uľavuje od bolestí, preto sa často používa ako doplnok pri liečbe kĺbových ochorení.

Značka

Značiek kĺbovej výživy existuje veľa, dôležité je sústrediť sa na doplnky iba pre ľudí, nie pre zvieratá. Bývalo trendom užívať napríklad produkty určené pre kone, čo vzhľadom na to, že naše trávenie funguje odlišne, je úplne nevhodné. Vstrebateľnosť by v tomto prípade mohla byť problémová. Nehľadiac na to, že musíte prepočítavať porciu na vlastnú hmotnosť.

Hľadajte teda iba kĺbovú výživu pre ľudí, a to u GymBeam, Now Foods, Nutristar alebo GS Condro. Vegáni a vegetariáni sa budú obzerať u spoločností ako je GreenFood či Veganicity.

Cena

Najlacnejšie kĺbovú výživu zoženiete do 9 eur, nejedná sa ale väčšinou o komplexnú variantu. Nájdete takto samostatne kolagén, MSM alebo glukosamín sulfát.

Od 9 eur do 22 eur už sú v predaji komplexné produkty, ktoré vám vydržia po celý mesiac. Môžu byť vo forme kapsúl alebo prášku, ktorý zmiešate s vodou a vypijete.

Nad 22 eur objavíte väčšie množstvo kapsúl či nápoja, takže vás cena vyjde v podstate rovnako, ako keby ste zakúpili menšie balenie. Ide len o to, ako dlho máte v pláne kĺbovú výživu užívať.

Prezrieť výživu

Otázky a odpovede

Aké druhy kĺbovej výživy je možné zakúpiť a ktorý je lepší?

Môžete zaobstarať buď komplexnú alebo jednozložkovú kĺbovú výživu – komplexná obsahuje viac látok v jednom, zatiaľ čo jednozložková sa zameriava na kolagén či kyselinu hyalurónovú, ktoré dopĺňa vitamín C, ktorý podporuje účinok. Lepšie je samozrejme užívať komplexné produkty, pretože vám v jednej dávke dajú všetky zložky, ktoré sú pre vaše telo, nielen kĺby, potreba. Zameriavajte sa teda skôr na ne.

Aké zložky by kĺbová výživa mala obsahovať?

V kvalitnej kĺbovej výžive by nemal chýbať glukosamín, chondroitín sulfát, kyselina hyalurónová, kolagén, MSM, omega-3 mastné kyseliny, výťažky z bylín s protizápalovým účinkom a vitamín C. Čo sa týka vegán a vegetarian produktov, tam nenájdete chondroi sa získavajú zo živočíšnych zdrojov.

Na čo všetko slúži kĺbová výživa a komu je určená?

Všeobecne sa odporúča všetkým preventívne, extra zamerať by sa na ňu mali športovci, vegáni a vegetariáni, ľudia s nadváhou či obezitou, osoby s fyzicky náročnou prácou, osoby s genetickou predispozíciou a seniori.

Pravidelné užívanie kĺbovej výživy vedie k ochrane kĺbov a taktiež k zníženiu ich opotrebovania. Aktívne látky zaručia, že budete chránení proti nárazu, degenerácii, zápalu a zlepší sa pružnosť aj zdravie kĺbov. Zároveň uľavujú od bolestí, preto ich môžete tiež využiť ako doplnok pri liečbe kĺbových ochorení.

Záver

S pribúdajúcim vekom klesajú všetky látky v tele, ktoré nás chránia, a to platí aj pri kĺboch. Pretože sa denne hýbeme, potrebujeme, aby boli zdravé, a pretože nie všetko sa dá načerpať stravou či zlepšiť zdravotnými návykmi, sú tu doplnky stravy, ktoré nám v jednej dávke dajú všetko, čo potrebujeme.

Nezabudnite ale, že nie sú náhradou pestrej stravy, a preto okrem ich užívania podporte zdravie kĺbov aj ďalšími, vyššie uvedenými, aktivitami.

Podobné články, čo by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.vitalpoint.cz, www.gymbeam.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohol vám?

​​

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo