Keramické grily

Keramický gril je známy aj ako Kamodo gril. Jedná sa o rôzne veľkú nádobu s podobou vajíčka, alebo aj citróna, ktorú môžete využívať pri pečení na nízku alebo naopak veľmi vysokú teplotu. Pokrmy môžete pripravovať pri teplote nižšej ako 100 ° C, čo vám umožní pripravovať údené pochúťky. Pizzu potom môžete upiecť pri teplote viac ako 350 °C. Využívať toto teplotné rozmedzie vám umožňuje keramika, čo je materiál, ktorý vyniká svojimi akumulačnými schopnosťami.

Keramický gril budete vďaka tomu môcť používať nielen v sezóne, ale aj počas zimných mesiacov. K výraznému úniku tepla nebude dochádzať ani pri otváraní poklopu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou grilu. Výhodou keramického grilu je aj pomerne nízka spotreba paliva. Nevýhodou keramických grilov je len vyššia hmotnosť, z tohto dôvodu sú grily doplnené o pojazdnú konštrukciu.

Kamado grily majú tisícročnú históriu. V podobe, v akej je gril známy dnes, je len niekoľko desiatok rokov, história grilu však siaha až o viac ako 5 000 rokov späť. Predchodcom keramického grilu je pec vyrobená z hliny, ktorú používali v mnohých krajinách pri pečení chleba, varení aj grilovaní. Tieto pece sa používali v Japonsku, Číne, Pakistane či Indii. Práve na princípe hlinených pecí bol vyrobený prvý Kamado gril.

Vybrať správna keramický gril nie je nijako zložité. Všetky grily majú úplne rovnakú konštrukciu a fungujú na rovnakom princípe. Jediné, čo musíte zvážiť, je veľkosť grilu. O kvalite potom rozhoduje najmä výrobca grilu.

Porovnať ceny grilov

Materiál

Keramický gril je pochopiteľne vyrobený z keramiky. Ďalej je gril vyrobený z iných žiaruvzdorných materiálov. Vďaka tomu plní gril funkciu výborného tepelného izolantu. Kvalitnému grilu nechýba ani dvojplášťová konštrukcia. Hoci je keramika pomerne krehký materiál, môže vám správne používaný gril dobre slúžiť mnoho rokov. Zabrániť by ste mali iba jeho pádu na zem alebo naozaj nešetrnému používaniu.

Veľkou prednosťou keramického grilu je skutočnosť, že vám umožní veľmi dobre kontrolovať teplotu, navyše je schopný potrebnú teplotu veľmi dlhú dobu udržať. Keramický gril je možné dokonca porovnať s kuchynskou rúrou.

Vďaka týmto vlastnostiam si mäso pripravené v grile udrží svoju šťavnatosť. Lahodné pokrmy tak môže v grile pripraviť aj skutočný laik, pretože je skoro nemožné pri príprave niečo vysušiť alebo pripáliť. Z tohto dôvodu je keramický gril lepšia voľba ako klasický kovový gril.

Konštrukcia

Keramické grily nemajú nijako zložitú konštrukciu. V spodnej časti nádoby je umiestnené menšie ohnisko. V spodnej časti ďalej nájdete prieduchy určené na reguláciu prívodu vzduchu aj uzatvárateľný otvor, ktorým budete môcť vymetať popol. Nad ohniskom je umiestnený kovový najčastejšie nerezový rošt, ktorý využijete pri grilovaní rôznym potravín. Väčšie grily mávajú rošty dva a ugrilovať tak môžete väčšie množstvo potravín. Hornú časť grilu tvorí veko, ktoré je často doplnené o teplomer. Poslednou časťou grilu je malý komín.

Konštrukcia grilu je navrhnutá tak, aby bola schopná čo najlepšie spaľovať uhlie. Pri príprave tak spálite oveľa menej topiva, než ako tomu býva pri grilovaní v klasickom kovovom záhradnom grile. Opäť je tento bonus daný výrobným materiálom, pretože keramika dokáže veľmi dobre udržiavať teplotu a pri príprave nedochádza k nijako veľkým stratám.

Veľkosť

Jediným parametrom, ktorému budete v tomto prípade musieť venovať pozornosť, je veľkosť grilu. Kamado grily sú k dostaniu v niekoľkých veľkostiach. Tie najmenšie spadajú do veľkosti stolných grilov, väčšie nádoby sú potom umiestnené na podstavci. Najmenšie grily disponujú malou grilovacou plochou, ktorá uspokojí 1 – 2 osoby. V najväčších griloch potom pripravíte pohostenie pre 8 – 10 osôb. V slovenských domácnostiach sa najčastejšie nachádzajú grily s veľkosťou L a XL.

  • Malý gril – veľkosť roštu je do 33 cm a gril pripraví pokrmy pre cca 2 osoby.
  • Stredný gril – priemer roštu je v rozmedzí 34 – 55 cm. Táto veľkosť bude vyhovovať 4 – 6 osobám.
  • Veľký gril – priemer roštu je 55 a viac cm. Gril je vhodný pre 6 a viac osôb. Najväčší gril je vybavený roštom s priemerom 74 cm.

Príslušenstvo a náhradné diely

Pri voľbe toho správneho grilu si všímajte aj možnosť zakúpiť náhradné diely. Dostupnosť náhradných dielov sa líši v závislosti od výrobcu. Líšia sa nielen ich podoba, ale aj obstarávacia cena. Čas od času bude treba vymeniť predovšetkým rošty grilu.

Čo sa týka príslušenstva, tu sa keramický gril od toho kovového príliš nelíši. Prikúpiť môžete štandardné grilovacie náčinie, misy, pekáče, panvice, rošty, čistiace kefy na rošty alebo napríklad žiaruvzdorné rukavice. Súčasťou grilu potom bývajú madlá a kolieska. Malé grily môžete umiestniť do stojanu, tie väčšie potom môžu byť doplnené o odkladaciu plochu.

Palivo

Keramické grily umožňujú spaľovanie dreveného uhlia. V grile sa potom neodporúčajú spaľovať drevené brikety alebo klasické drevo.

  • Drevené uhlie – dokonale zhorí a nezostane z neho prakticky žiadny popol. Drevené uhlie pri horení reaguje na prívod kyslíka a proces horenia je možné teda veľmi ľahko regulovať.
  • Brikety – obsahujú rôzne prímesi, vďaka ktorému nehoria tak čisto a pri horení navyše veľmi nepríjemne fajčí a zapácha. Pri horení žeravia brikety rovnomerne a priebeh horenia tak nebudete môcť tak ľahko regulovať.

Značka

Zvoliť správneho výrobcu je v prípade keramického grilu skutočne zásadné. Dôvodom je nielen vyššia obstarávacia cena, ale aj istota dlhej životnosti a dostupnosť náhradných dielov. Chybu neurobíte ani v prípade grilov Kamado. Výrobca ponúka grily rôznych veľkostí od Proteco, Maxima, Multidom.

Cena

Keramické grily začínajú byť v slovenských domácnostiach veľmi obľúbené. Od nákupu mnohých zákazníkov neodradí ani ich vyššia obstarávacia cena. Za menší gril zaplatíte okolo 214 eur. Štandardná rodina za gril utratí cca 427 – 853 eur. Najväčšie grily s rôznymi praktickými prvkami vyjdú na viac ako 853 eur.

Porovnať ceny grilov

Otázky a odpovede

Ako je možné keramický gril používať?

Kamado gril poslúži ako klasický gril, rúra aj udiareň. Gril môžete využiť pri príprave mäsa, rýb, údenín, syra, ale upiecť v ňom môžete pizzu, chlieb alebo sladký dezert. V grile však môžete tiež variť, pričom ho môžete používať aj v mraze či daždi.

Akým spôsobom sa gril udržuje?

Údržba keramického grilu je veľmi jednoduchá. Po použití postačí nádobu vytrieť navlhčenou handričkou. Pri spaľovaní vzniká iba malé množstvo popola, vysypávať ho tak nemusíte zakaždým, keď gril použijete.

Majú keramické grily nejaké nevýhody?

Tiež keramické grily majú niekoľko nevýhod. Medzi jednu z nevýhod patrí pomalšie nahrievanie grilu v porovnaní s grilom plynovým alebo elektrickým. Počítať tak musíte s trochu pomalšou prípravou pokrmov. Na použitie bude gril pripravený asi za 20 minút. Jednou z nevýhod je aj vyššia hmotnosť či obstarávacia cena. Na rozdiel od kovu je keramika pomerne krehký materiál, ktorý sa môže pri nešetrnom používaní ľahšie rozbiť.

Záver

Keramické grily sú všestranní pomocníci, ktoré využijete pri grilovaní, pečení, údení, varení i dusení. Všetko je možné vďaka veľkému rozmedzu teploty, pri ktorej je gril schopný fungovať. Keramické grily ponúkajú hneď niekoľko výrobcov. Podoba grilu je vo všetkých prípadoch prakticky rovnaká, vždy sa jedná o nádobu, ktorá tvarom pripomína vajíčko a svojou štruktúrou potom citrón. Zvoliť tak musíte iba gril vhodnej veľkosti. Pri výbere prihliadnite aj ku kvalite výrobcu a dostupnosti náhradných dielov.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroj: www.egg-kamado.com

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo