Džezva je špeciálna nádoba, ktorá sa používa na prípravu pravej tureckej kávy. Džezvu na rozdiel od iných výrobkov určených na varenie kávy bežne nekúpite. Zohnať sa dá skôr v špecializovaných obchodoch alebo na internete. Džezva má podobu menšej nádoby s lievikom a dlhým uchom a je vhodná na prípravu jednej alebo niekoľkých šálok kávy.
Príprava kávy s džezvou nie je nijako zložitá, napriek tomu si túto nádobku zaobstarajú väčšinou iba naozajstný milovník kávy, ktorý ocení špecifickú chuť pravého turka. Pri výbere kanvice hrá dôležitú úlohu početnosť používania aj objem nádoby. Jednotlivé nádobky sú vyrobené z rôznych materiálov a dôležitou časťou je aj špecifická rukoväť, ktorá by vám mala zaručiť bezproblémovú manipuláciu.
Typy
Džezva predstavuje tradičnú prípravu kávy, napriek tomu však aj v prípade tohto výrobku prichádzajú na trh moderné prístroje, ktoré splnia nároky náročných užívateľov.
Tradičné
Tieto džezvy majú klasickú podobu nádoby s dlhou rukoväťou. Ručne vyrábané džezvy sa ohrievajú na plynových horákoch, často sa na tieto účely kupujú malé kempingové horáky. Tento spôsob prípravy však ocenia skutoční milovníci kávy. Pre bežných užívateľov sú tak k dostaniu nádoby, ktoré je možné používať na všetkých typoch spotrebičov a bežne sú k dostaniu aj džezvy na indukciu.
Elektrická
V elektrickej džezve môžete túto tradičnú kávu pripraviť s minimom námahy. Elektrická džezva svojim vzhľadom pripomína varnú kanvicu, aj tu však nechýba typická dlhá rukoväť. V elektrickej džezve môžete pripraviť naraz viac porcií kávy a používať ju môžete aj na ohrev vody.
Počas prípravy sa nemusíte o nič starať, bežná je tu funkcia proti pretečeniu, okrem tejto funkcie sú zastúpené aj ďalšie funkcie. Pri týchto kanviciach si pri výbere všímajte výkon, ktorý určuje rýchlosť ohrevu vody. Lacnejšie kanvice majú výkon okolo 400 W, drahšie prístroje majú 800 a viac W.
Materiál
Tradičná džezva sa vyrába z nerezu, mosadze alebo medi. Tradičné džezvy sú ručne robené, každý kus je teda originálny. Tieto džezvy sa ohrievajú pomocou malého plynového horáka. Tradičná výroba sa však odvíja na obstarávacej cene.
Moderné kanvičky sú vyrobené z nerezovej ocele, skla alebo smaltu. Na ohrev môžete použiť elektrickú varnú dosku alebo indukciu. Obstarávacia cena týchto nádob je výrazne nižšia, budete však ochudobnení o tradičný vzhľad.
Veľkosť
V džezve môžete pripraviť kávu pre jednu až štyri osoby.
- Pre jedného – najmenšie džezvy majú objem okolo 85 ml
- Pre dvoch – objem nádoby je okolo 140 ml
- Pre troch – objem nádoby je cca 225 ml
- Pre štyroch – objem nádoby je 440 ml
Okrem týchto veľkostí je však možné kúpiť aj väčšie nádoby s objemom do 1 litra.
Tvar
Džezvy majú svoju špecifickú podobu, jedná sa o nádoby s kónickým tvarom a dlhou rukoväťou. Dlhú rukoväť nájdete aj na elektrických kanviciach, na rozdiel od tradičných nádob môžu byť elektrické doplnené o veko. To však nie je súčasťou všetkých kanvičiek.
Ako pripraviť kávu?
Káva v džezve sa pripravuje v pomere 1:10, na 1 gram kávy by teda malo pripadnúť 10 ml vody. Každý však môže množstvo kávy prispôsobiť svojej chuti. Kávu je nutné namlieť na veľmi jemne, ideálne je použiť čerstvo mletú kávu.
Do džezvy nasypte 7 gramov mletej kávy a zalejte 70 ml vody, ktorej teplota je cca 60 °C. Kávu s vodou v nádobe premiešajte. Potom džezvu postavte na zdroj tepla a nechajte variť.
Akonáhle sa začne tvoriť pena, čo je cca za 1 minútu, treba plameň zoslabiť a nechať kávu veľmi jemne peniť po dobu cca 2 minút. Potom výslednú kávu prelejte z džezvy do šálky. Do tradičnej tureckej kávy patrí aj pomerne veľké množstvo cukru, pridávať môžete aj mlieko.
Značka
Smaltové džezvy sú v predaji od značky Metalac. V najväčšom zastúpení sú džezvy z nerezu, tie môžete kúpiť od značky Korkmaz, Metalac, Banquet, Gorenje a ďalších. Sklenené nádoby ponúka Orion alebo Perfect Home.
Cena
Džezvu vyrobenú zo smaltu môžete kúpiť za menej ako 9.1 eur. Cena klasických kanvičiek je najčastejšie v rozmedzí 9.1 – 26 eur. Drahšie sú elektrické kanvičky alebo ručne vyrábané nádoby. Tu sa cena pohybuje od 35 – 86 eur.
Otázky a odpovede
Aké funkcie môžu mať elektrické džezvy?
Okrem už spomínanej funkcie proti pretečeniu, môžete kúpiť kanvicu s dvojitou kontrolou teploty, praktická je aj funkcia udržania teploty, o užívateľský komfort sa postará otočná základňa. Na chod kanvice vás upozorní indikátor prevádzky a nechýba ani bezpečnostná poistka proti spusteniu kanvice bez vody.
Jednotlivé kanvice sa počtom funkcií pochopiteľne líšia, u najlacnejších výrobkov nemusíte naraziť na nič špecifické, drahšie modely vám naopak môžu ponúknuť aj niečo navyše.
Aké príslušenstvo budem na prípravu kávy potrebovať?
Tým základným, bez čoho sa nezaobídete je mlynček na kávu. Naozaj dobrú kávu pripravíte iba z červo namletých kávových zŕn. Džezva vyžaduje veľmi jemne mletú kávu, preto sa overte, na ako jemne je mlynček schopný kávu namlieť. Najmä v začiatkoch môžete využiť aj váhu na kávu, vďaka ktorej navážate presné množstvo kávy.
Akú kávu použiť?
Tureckú kávu môžete pripraviť prakticky z akejkoľvek kávy arabika. Znalci kávy odporúčajú vybrať nejakú kávu z Etiópie, ktorá je výnimočná svojou intenzívnou chuťou červeného vína a kakaových bôbov. Na chuť kávy nemá vplyv mlieko ani cukor.
Záver
Džezva sa používa na prípravu kávy najmä v Turecku, kde je tento spôsob populárny od 15. storočia. Túto kávu si zamilujú najmä tí, ktorí ocenia naozaj silnú tmavú kávu. Hoci môžete lahodnú kávu pripraviť aj v kávovare, znalci sa zhodujú na tom, že káva pripravená v džezve chutí jednoducho inak.
Tradičná káva sa pripravuje na ohni, využiť môžete malý plynový horák, modernú nerezovú džezvu môžete ohriať na akejkoľvek varnej doske. Samostatnou kapitolou sú potom elektrické kanvice, ktoré sa postarajú o celú prípravu.
Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?
Džezvu som kupovala len nedávno a bol to darček pre manžela, ktorý si tento spôsob prípravy kávy obľúbil v zahraničí. Teraz ho máme doma a aj ja som spokojná.