Káva je nápoj, ktorý nechýba v žiadnej domácnosti alebo reštaurácii. Kvalitnú kávu však nie je možné pripraviť z každého voľne dostupného výrobku. Bohužiaľ sa dá povedať, že naozaj dobrú aromatickú kávu so všetkými zdravotnými benefitmi pripravíte iba z vysoko kvalitných čerstvo namletých zŕn pomocou presovačov či kávovarov.
Prvé zmienky o káve pochádzajú zo 6. storočia z Etiópie, kde kávovníky rástli divoko vo vysokom počte. Predtým sa zrná žuvali, až v 13. storočí sa z nich začal pripravovať kávový nápoj. Vďaka moreplavcom bol v 16. storočí kávovník v podobe sadeničiek privezený do Európy. A v storočí 17. si bolo možné kávu vychutnať v kaviarňach v Londýne, Paríži, Prahe a ďalších mestách.
Typy
Na svete sa pestuje až 100 rôznych druhov kávovníka. Na klimatické podmienky sú najmenej náročné kávovníky robusta a arabika, čo sú najviac rozšírené kávovníky na svete, ktoré tvoria až 98 % svetovej produkcie.
Robusta
Táto káva sa pestuje prevažne v Ázii a vyznačuje sa silne zemitou chuťou a vyšším obsahom kofeínu. Robusta sa vďaka svojej menej obľúbenej chuti pridáva do zmesí arabiky a to najmä v prípade rozpustnej kávy. Na pestovanie je táto káva menej náročná, dobre odoláva rôznym škodcom, čo sa odráža na jej nižšej cene.
Arabika
Arabika má oveľa sofistikovanejšie chuť, ponúka celý rad chutí a vôní, podľa toho, kde sa nachádza pestovateľská oblasť. V tejto káve je obsiahnuté až o polovicu menej kofeínu, čo je pre ľudský organizmus prospešnejšie. Kvalita arabiky sa odráža na mieste pôvodu, spôsobe spracovania, praženia, prípadného mletia a distribúcie.
Praženie
Zrelá káva má ľahko zelenú farbu, typickú podobu získava vďaka praženiu.
- Svetlo pražená – tento typ je vhodný na prípravu alternatívnej kávy, teda pomocou french press, aero press alebo chemex. Svetlo pražená káva sa naopak nehodí na prípravu klasického espressa, ktoré by malo nepríjemnú kyslastú chuť.
- Stredne pražená – tento typ je ideálny na prípravu espressa, ktoré vynikne harmonickou chuťou.
- Tmavo pražená – tento typ kávy je populárny predovšetkým na juhu Talianska, a používa sa na prípravu ristretta.
Spracovanie
Káva sa v mnohých krajinách pije v obrovskom množstve, kvalitu kávy však rieši málokto. Pokiaľ chcete naozaj kvalitnú kávu, mali by ste kupovať tú, ktorá je čo najmenej spracovaná. V súčasnej dobe je možné kúpiť niekoľko druhov kávy.
Instantná káva
V našej krajine sa jedná o jednoznačne najobľúbenejšiu kávu vôbec. Podľa odborníkov na kávu však ide o to najhoršie, čo si môžete pripraviť. Instantná káva sa pripravuje z najmenej kvalitných zŕn a instantná káva je tak doslova prirovnávaná k instantnej polievke av tomto prípade jej nepomôže ani známa značka.
Instantná káva sa tiež pred balením najviac spracováva, potom, čo sú zrná upražené, dôjde k ich mletiu a lúhovaniu. Týmto spôsobom sa vytvorí silný extrakt, ten sa musí schladiť zo 100 °C na 4 °C.
Týmto spôsobený vznikajú úlomky alebo prášok, čo sú 2 podoby, v ktorej je možné instantnú kávu kúpiť. Vďaka tomuto spracovaniu prichádza káva takmer úplne o chuť, ktorá je neskôr dodávaná umelo. Do kávy sa bežne pridáva karamelová aróma.
Kapsule
Aj v kapsule sa nachádza mletá káva. Tá je síce v kapsule hermeticky uzavretá spoločne s plynmi. Absencia kyslíka sa stará o dlhšiu čerstvosť, čo sa podpisuje na lepšej chuti kávy.
Napriek tomu ani kapsulová káva nie je považovaná za nijako kvalitnú, jej nevýhodou je tiež vyššia obstarávacia cena aj prítomnosť hliníka, ktorému sú pripisované nežiaduce účinky na ľudské zdravie. Hliník, ktorý sa v potravinách nachádza je často spájaný s Alzheimerovou chorobou, úzkosťou a depresiou. A v neposlednom rade je to neblahý vplyv na životné prostredie, pretože kapsule väčšinou nie sú recyklovateľné.
Mletá káva
Najväčší problém mletej kávy je práve skutočnosť, že je káva pomletá. Mletá káva si zachová potrebnú arómu iba 15 minút od namletia, pri mletí sa z kávových zŕn uvoľňuje aróma aj olej. Ani túto kávu odborníci kupovať neodporúčajú.
Zrnková káva
Zrnková káva by teda mala logicky zo všetkých týchto spôsobov vyjsť ako jednoznačný víťaz. Bohužiaľ to tak ale vždy nie je a to hlavne vďaka nepoctivým výrobcom. Najmä v lacnom balení kávy nájdete okrem kvalitných zŕn veľké množstvo nekvalitných zŕn. Zastúpené je aj pomerne veľké množstvo odpadu, nájsť môžete šupky, ale bohužiaľ aj drobné kamienky. Niektoré zrná sú potom nekvalitné alebo sa v nich nachádza hmyz.
Značková káva je potom čistá a okrem kávových zŕn neobsahuje nič iné, niektorí výrobcovia však predávajú kávu upraženú do čiernej podoby, čo sa negatívne odráža na chuti aj vôni. Najkvalitnejšiu kávu tak v bežnom obchode kúpite skôr náhodne. Pokiaľ chcete naozaj kvalitnú kávu, budete ju musieť kúpiť v špecializovaných predajniach.
Lokalita
Káva Robusta pochádza z Ázie, Arabika sa potom pestuje rôzne po svete. Podľa miesta pôvodu sa mení vôňa aj chuť kávy, tieto rozdiely sú však viditeľné iba u skutočne kvalitnej kávy a rozpoznajú ich najmä znalci kávy. Kávovník sa radí medzi ovocie, jedná sa o stále zelenú drevinu. Zrnká kávy sa nachádzajú vo vnútri kávovej čerešne a spracovávajú sa rôznymi spôsobmi.
Etiópia
Etiópia je krajinou, odkiaľ káva pochádza. Z Etiópie sa postupne dostala do celého sveta. V Etiópii sa nachádzajú 2 najznámejšie oblasti, a to Jergačev a Sidámo. Oblasť Sidámo je hornatá a káva je tu zbieraná ručne. Káva má jazmínovú vôňu, v chuti môžete nájsť citrusy.
Guatemala
Do Strednej Ameriky priviezli kávovník pravdepodobne holandskí moreplavci. Táto káva sa vyznačuje silne aromatickou vôňou. V chuti môžete objaviť stopy medu, karamelu alebo čokolády.
Brazília
Južná Amerika je najvýznamnejšou pestovateľskou oblasťou. Káva pestovaná v Brazílii má veľmi intenzívnu vôňu. V chuti môžete opäť objaviť chuť karamelu, čokolády a dokonca toastového chleba.
Kolumbia
Najkvalitnejšia káva sa pestuje na andských plantážach. Kolumbijská káva sa vyznačuje čistou arómou aj dobrou kyslosťou. Táto káva je dodávaná stredne pražená.
Káva sa ďalej pestuje aj v Indonézii, kde ich zbiera výhradne ručne. Ochutnať môžete kávu zo Sumatry, Sulawesi, Jávy, Bali a ďalších indonézskych krajín. Kávové plantáže sa nachádzajú aj v Nikarague, Hondurase, Mexiku, Kostarike alebo Keni.
Značka
Značka je v prípade kávy veľmi dôležitá. Poctivý výrobca vám ponúkne čerstvú kávu, čo je parameter, ktorý treba zohľadniť pri nákupe kávových zŕn. Kávové zrná si môžu na rozdiel od mletej kávy zachovať arómu a chuť aj niekoľko mesiacov. Medzi známe značky patrí káva DeLonghi, Segafredo, Lavazza, Nespresso, Lucaffé, Vettori, Illy a ďalšie.
Cena
Cena zohráva pri výbere kávy úplne zásadnú úlohu u drvivej väčšine užívateľov. Lákavé sú predovšetkým rôzne zľavové akcie, ktorá vám umožní kávu kúpiť za menej ako 5 eur. Tieto lacné kávy, ktoré bežne kúpite v supermarketoch, však nie sú nijako kvalitné.
Ak chcete vyskúšať naozaj kvalitnú kávu, budete musieť do cca 250 g balenia investovať aspoň 10 eur. Kvalitnú kávu je možné kúpiť v supermarkete, častejšie ju však zoženiete v špecializovanej predajni alebo internetových obchodoch. Cena sa odvíja aj od veľkosti balenia, kilo kvalitnej kávy kúpite spravidla od 20 – 30 eur.
Otázky a odpovede
Akým spôsobom sa káva žne?
Káva sa zbiera strojovo aj ručne. Lepšie je pochopiteľne ručné zber, ktorý je šetrný ku kávovníku i samotným kávovým zrnám.
Ručne sa väčšinou žne káva arabika, tento druh kávovníka rodí celoročne a na kríku sa nachádzajú kvety aj nezrelé a zrelé zrná. Oproti tomu je robusta vo väčšine prípadov zbieraná strojovo. Napriek tomu však môžete zakúpiť vysoko kvalitnú kávu, ktorá môže smelo konkurovať ručne zberanej arabice.
Čo je cibetková káva?
Ide o kávu, ktorá prešla cez tráviace ústrojenstvo cibetky alebo slona. Kávové zrná vychádzajú v úplne neporušenom stave, naopak zrná, ktoré zvieratá vypudzujú, prídu vďaka fermentácii o svoju horkosť a pražením navyše získavajú jemnejšiu chuť.
Táto káva je obľúbená najmä u skutočných milovníkov kávy, ktorí za ňu neváhajú zaplatiť nemalé peniaze. Káva má špecifickú chuť, ktorá je popisovaná ako korenená s príchuťou karamelu alebo čokolády.
Je možné kúpiť kvalitnú kávovú zmes?
V bežných predajniach kúpite prevažne kávové zmesi, čistá jednodruhová káva je v predaji skôr v špecializovaných predajniach. V zmesi sa spravidla nachádza menšie množstvo arabiky a väčšej robusty.
Podiel týchto druhov sa odvíja od obstarávacej ceny, čím je káva lacnejšia, tým nižšia je jej kvalita a naopak. Záleží aj na mieste pôvodu, za kvalitné sú považované africké či kostarické zmesi. Obľúbená je aj Etiópska Mocha či Blue Mountain z Jamajky.
Záver
Kávové zrná obsahujú okrem kofeínu aj vitamíny a zdraviu prospešné látky, čo má blahodarný vplyv na zdravie. Kávové nápoje sú však zastúpené niekoľkými podobami, pričom sa pri príprave mnohých používa nadmerné množstvo cukru, čo pochopiteľne zdraviu naopak neprospieva.
Ak chcete piť iba zdraviu prospešnú kávu, budete musieť okrem kvalitných zŕn zohľadniť práve spôsob prípravy a množstva, v ktorom kávu bežne konzumujete.
Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať
Zdroje: www.wikipedia.org, www.alza.sk, www.cafepoint.sk,
Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?
Milujem túto kávu Lavazza super crema. Kávu si kupujem ako domov, tak aj do práce aj kolegovia/kolégiene si ju vychvaľujú.