Ako vybrať tlakový hrniec?

V tlakovom hrnci pripravíte rýchlo aj chutne mnoho obľúbených pokrmov. Tento výrobok je ideálny najmä na prípravu hovädzieho mäsa, ale variť v ňom môžete prakticky čokoľvek. Doba prípravy je výrazne kratšia ako pri varení v bežnom hrnci a to až o 2/3. Kratšia príprava sa podpíše aj na chuti a nižšej spotrebe energie.

Moderný papiňák je opatrený špeciálnou pokrievkou, ktorá zamedzuje unikaniu pary a tým aj odparovaniu vody. Mnoho spotrebiteľov majú zaužívané staré hrnce, u ktorých sa bohužiaľ často stávalo, že vplyvom veľkého tlaku vo vnútri hrnca celá nádoba aj so svojím obsahom explodovala. Nové a moderné tlakové hrnce sú však veľmi bezpečné a disponujú hneď niekoľkými poistkami.

Tlakové hrnce sa zatvárajú a používajú rôznymi spôsobmi, práve užívateľský komfort bude to prvé, čo budete pri výbere hrnca zohľadňovať. Potom už môžete postupovať rovnako ako v prípade klasických hrncov. Dôležité je vybrať správnu veľkosť hrnca, výrobný materiál tak, aby fungoval s vašou varnou zónou a dal sa ľahko udržiavať.

Porovnať ceny hrncov

Typy

Tlakové hrnce sú na trhu zastúpené 2 typy:

Klasický

Ide o typ hrnca, ktorý sa vám pravdepodobne vybaví ako prvý. Funguje v kombinácii s varnou doskou a je vhodný na prípravu potravín pomocou tlakového varenia. Súčasťou niektorých hrncov môže byť aj parník, ktorý vám umožní prípravu pokrmov v pare. Ďalším príslušenstvom môže byť aj obyčajná pokrievka.

Elektrický

Elektrický tlakový hrniec býva označovaný ako multifunkčný a okrem tlakového varenia ponúka veľký rad rôznych funkcií.

Súčasťou týchto hrncov je prehľadný displej a ovládať ho môžete pomocou gombíkov, otočných koliesok alebo dotykového displeja. Elektrické tlakové hrnce sa sprevádzkovajú zapojením do elektrickej zásuvky a podstatným parametrom pri výbere je okrem iného aj výkon.

Objem

Vďaka veľkému výberu veľkostí uspokojí tlakové hrnce potreby menších aj väčších domácností. Tlakový hrniec je špecifický aj v tom, že ho nie je možné úplne naplniť. Výrobcovia udávajú, že ho možno maximálne naplniť iba do 2/3. Toto pravidlo by ste mali dodržiavať ideálne pri každom používaní.

Objem do 3 litrov je vhodná veľkosť pre 2 osoby, ich výber je však značne obmedzený. Najmenšia bežná veľkosť je 3,5 litu a najväčšie hrnce majú objem až 11 litrov. Bežná 4 členná domácnosť si vystačí s objemom 6 – 8 litrov.

Materiál

Drvivá väčšina klasických tlakových hrncov je nerezová oceľ. Tento materiál vedie veľmi dobre a hlavne rovnomerne teplo a je vhodný na všetky typy varných zón, použiť ho teda môžete aj na indukčné dosky.

Tí, ktorí uprednostňujú elektrických hrniec, môžu vyberať hneď z niekoľkých materiálov. V tomto prípade je však hrniec zložený hneď z dvoch nádob. Vonkajší plášť plní funkciu designovú a jedná sa často o kombináciu niekoľkých materiálov. Bežne je to plast, kov a sklo.

Dôležitejšia je vnútorná nádoba, ktorá je často keramická, alebo hliníková, ktorá je však opatrená nepriľnavou úpravou. Poslednou možnosťou je aj v tomto prípade nerez.

Spôsob zatvárania

Moderné tlakové hrnce zatvorte pohodlne jednou rukou. Nemusíte sa zdržiavať hľadaním tej správnej polohy. Trochu ťažšie sa vám bude zatvárať bajonetový uzáver. V tomto prípade je miesto nasadenia pokrievky vopred dané. Najlacnejšie tlakové hrnce uzavrite pomocou pákového uzáveru.

  • Pákový – pokrievku treba umiestniť do hrnca zošikma, otočením ju umiestniť do správnej polohy a pomocou páky uzavrieť. Pákové tlakové hrnce patria k najlacnejším, sú však bezpečné a na trhu zastúpené v pomerne veľkom množstve.
  • Bajonetový – v prípade bajonetového uzatvárania je spodná časť hrnca a pokrievka doplnená o malé výstupky, ktoré do seba presne zapadajú. Uzatváranie je o niečo jednoduchšie a rýchlejšie.
  • Pomocou jednej ruky – najmodernejšie hrnce uzavrite a otvoríte veľmi jednoducho vďaka praktickej rukoväti.

Bezpečnosť

Hoci výrobcovia za bezpečnosť svojich výrobkov ručia, určite vám bude zaujímať, aké poistky tieto hrnce využívajú.

Tým hlavným je bezpečnostná poistka, ktorá vám zabráni otvoriť hrniec vo chvíli, keď je tlak vo vnútri hrnca vysoký. Veľmi často majú hrnce 2 – 5 na sebe nezávislých bezpečnostných poistiek, čo robí tieto výrobky naozaj bezpečnými.

Funkcie a možnosti

Nielen u moderných elektrických papiňákov môžete využívať rôzne funkcie. Tiež klasické hrnce majú čo ponúknuť.

  • Odnímateľná rukoväť – je praktická najmä v prípade, keď potrebujete hrniec poriadne vyčistiť. Rukoväť jednoducho odomknete a opláchnete pod tečúcou vodou.
  • Nástavce – sú súčasťou niektorých hrncov. V tomto prípade môžete v hrnci pripraviť viac surovín, alebo hrniec využiť na naparovanie.
  • Stupnica – vo vnútri tlakového hrnca je praktická stupnica, vďaka ktorej budete hneď vedieť, kam až je možné hrniec naplniť.
  • Časovač – v tlakovom hrnci môžete pripravovať rôzne potraviny. S pomocou časovača bude výsledok vždy dokonalý, pretože si čas varu jednotlivých surovín nastavíte.
  • Termostat – určený na reguláciu teploty.
  • Voľba tlaku – nastaviť môžete intenzitu tlaku. Nižší tlak je vhodný na prípravu zeleniny, vyšší na prípravu mäsa.

Príslušenstvo

Tlakové hrnce je vhodné nakupovať u kvalitných výrobcov, ktorí vám môžu v prípade potreby dodať potrebné príslušenstvo, ktoré sa počas používania opotrebováva. Tým najhlavnejším je tesniaci krúžok, ktorý je súčasťou bajonetových hrncov. Pri často používanom hrnci by sa mal meniť cca každé 2 roky.

V niektorých prípadoch bude nutné vymeniť aj poistný alebo bezpečnostný ventil. Každý výrobca môže mať svoje špecifické príslušenstvo. Veľmi bežná je možnosť dokúpenia klasickej pokrievky, v niektorých prípadoch je však možné kúpiť aj originálnu pokrievku.

Značka

Správny výrobca zohráva tiež dôležitú úlohu. Prednosťou poctivých výrobcov je zákaznícky servis, pretože tlakový hrniec je predsa len špecifický. Dôležitá je aj dostupnosť náhradných dielov.

Medzi výrobcov elektrických tlakových hrncov patrí Tefal, Sencor, Tesla alebo Sage. Klasický hrniec kúpite od značiek Tefal, Tescoma, Banquet, Lamart, Orion a ďalších.

Cena

Klasický tlakový hrniec s pákovým zatváraním a menším objemom je možné kúpiť za necelých 20 eur. Pákové tlakové hrnce patria k tým najlacnejším a aj veľký hrniec vás vyjde na cca 40 eur.

Za viac ako 40 eur sú k dostaniu prvé bajonetové typy a občas môžete naraziť aj na najväčšie pákové hrnce. Od 80 eur je možné zohnať hrnce, ktoré zatvoríte 1 rukou, ale aj sady hrncov alebo elektrické modely. Cena elektrických hrncov sa pohybuje spravidla od 80 – 240 eur a to v závislosti od objemu i počtu funkcií.

Porovnať ceny hrncov

Údržba

Umývať v umývačke môžete iba telo hrnca, elektrické modely majú spravidla vyberaciu vnútornú nádobu, umývanie je teda opäť jednoduché. Vyberacia nádoba by mala byť súčasťou každého hrnca, napriek tomu si však túto možnosť radšej overte. Údržba hrnca s pevnou vnútornou nádobou by bola naozaj zložitá.

Pokrievka klasického hrnca do umývačky nepatrí, tú budete musieť mať pod tečúcou vodou. Rovnaký postup je nutné voliť aj pri omývaní silikónového tesnenia.

Otázky a odpovede

Čo všetko dokáže elektrický tlakový hrniec?

Tieto hrnce sú doplnené o niekoľko funkcií, najčastejšie sa jedná o funkciu udržania teploty a časovač. V závislosti na obstarávacej cene môžete mať k dispozícii niekoľko automatických programov, termostat, možnosť regulovať teplotu, automatické vypnutie alebo odložený štart. Z praktických vecí je to vyberateľná nádoba, parný kôš a naparovač na ohrev zeleniny.

Aký majú elektrické tlakové hrnce príkon?

Príkon sa pohybuje v rozmedzí 1 000 – 1 600 W. Čím je príkon väčší, tým rýchlejšie budete mať uvarené. Hrnce s väčším príkonom ponúkajú aj viac ďalších možností ako príprava v pare, plniť môže funkciu teplovzdušnej rúry, pomalého aj naparovacieho hrnca. S jeho pomocou môžete pripraviť jogurt. Nevýhodou je pochopiteľne vyššia obstarávacia cena.

Na čo dať pozor pri klasickom hrnci?

Hoci sú moderné hrnce veľmi bezpečné, nie je múdre nechávať ich dlhšiu dobu bez dozoru. Varenie v tlakovom hrnci je oveľa rýchlejšie ako v tom bežnom a tekutina sa teda rýchlejšie odparuje.

V tomto prípade obed pripálite a hrniec sa môže poškodiť. Papiňák nepatrí do rúry, držadlá a bezpečnostné ventily veka by sa vplyvom vysokej teploty poškodili. Hrniec by nemal byť nikdy naplnený viac ako do 2/3 objemu. Pokiaľ budete variť šošovku, fazuľu, ryžu a ďalšie rozpínavé potraviny, je nutné hrniec plniť iba do 1/2.

Záver

Varenie v tlakovom hrnci je znova veľmi obľúbené. Zastúpenie na trhu je obrovské a vybrať tak môžete hrniec presne podľa svojich predstáv. Tlakové varenie je veľmi rýchle a úsporné, pri tomto varení sa stráca menej živín, chuť a aróma pokrmov zostáva.

Napriek tomu, že sú klasické hrnce veľmi bezpečné, neodporúča sa ich nechávať bez dozoru. Elektrický hrniec môže vďaka časovaču vypnúť sám a vaša asistencia tak nie je nutná.

Podobné články, ktoré by vás mohli zaujímať


Zdroje: www.wikipedia.org, www.alza.sk

Ako sa vám páči tento článok? Pomohlo vám to?

Pridať komentár

Recenzer.sk
Logo